Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 21:32, 05 sie 2019

Do góry
Oprysk częściowo wykonany - Topsinem pryskałam jakieś 3 tygodnie temu bukszpany i wiśnie więc tym razem oprysk Curzate Cu za trzy-cztery dni planuje oprysk Score. Może tak być?

a przy okazji:
wszystkim wiśniom przy koronie łuszczy się kora, czy jest to normalne czy raczej objaw choroby grzybowej?

a na jednej z nich jest hmmm taka wypustka, z której jednak coś się sączy ... czy to rak bakteryjny?! Jest szansa jeszcze na ratunek?

i są też pęknięcia na korze:

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:32, 05 sie 2019

Do góry

Munstead wood dzień po dniu

Dziś juz rozwinięta calkowicie, ale nie mam zdjęcia..
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:30, 05 sie 2019

Do góry

W ogródku emerytki 21:28, 05 sie 2019

Do góry
Hosta Stiletto ma śliczne kwiatuszki

Będzie kwitł mieczyk karłowy Elvira, tylko jeden, reszta śpi.

Skrętnik górski.

To dichondra, kupiłam na próbę i jestem zadowolona z tych srebrnych listków.
Ogród Ani :) 21:19, 05 sie 2019
Do góry
anbu napisał(a)
Sierpień

Piękne zadbane rabatki, z ta piękność powyżej co to za odmiana jeżówki?
Pamiętajcie o ogrodach 20:58, 05 sie 2019

Do góry
Tak Danko mam w sumie 15 odmiana już znalazłem miejsce na następne

Wacku cieszę się bo w porównaniu z netem ich sadzonki naprawdę dorodne są, warto u nich kupować.

perowska zakończona jeszcze tylko trochę kosmetyki

a tutaj nowa pzred winogronem. Z przodu jest sesleria a z tyłu planuję kupić budleje dawida najlepiej różowa ale nie wiem czy mają w szkółce.
A może macie inny pomysł, myślałem o miskantach ale mam ich już trochę dużo.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:54, 05 sie 2019

Do góry
TomaszZ napisał(a)
Witam
2 miesiące było fajnie, mimo suszy trawka była zielona ale coś się zaczyna dziać od 2 dni
za mokro?
podlewam co 3 dni

czy głodna? minęło 3 tygodnie od nawożenia...

będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam

Nie ma szans że za dużo wody. W susze i temperatury powyżej 25 stopni to podlewa się codziennie i to co najmniej kubik w 100m2. Ile lejesz tej wody co te 3 dni ?. Jeśli lejesz za mało to wiem co stanie się z twoim trawnikiem już w niedalekiej przyszłości - różowatość...
Ja podlewam codziennie... 4lub 5 kubiki codziennie rano, mimo tego sprawdzając czujnikiem na wysokości korzenia pokazuje normal. Trawnik potrzebuje dużo wody, jeśli podlewany za mało na powierzchni jest wilgoć a w korzeniu sucho trawa wysycha i wygląda to dokladnie jak na drugim zdjęciu. Temperatura w okolicach 20 stopni ( najczęściej w nocy) sprawi że na martwej trawię pojawi się różowatość.
Ogród do odnowy 20:19, 05 sie 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Wywal buksy

TAR napisał(a)
moze pozbadz sie problemu i wywal buksy

Iwona nie stosuje chemii ale sąsiedzi leją bez opamiętania. Tak więc jedyna nadzieja w tym że szybko im padną.

Ģosiu jaka to odmiana i jaką ma wysokość? Cudowny kolor.

Ogród z rzeźbą 20:15, 05 sie 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ania, spóźnione ale bardzo szczere życzenia!
Spełnienia ogrodowych i osobistych marzeń!

Spóźnione, ale bardzo szczere podziękowania. Wielkie dziękuję

A hibiskus w tym roku oszalał

W samym słońcu 20:12, 05 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Dubel
fajne takie powtórzenia
I może tam gdzie danica to za nimi brzozy?po bokach anabelek
Ogród z rzeźbą 20:10, 05 sie 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)

Aniu, czy bardzo sieją Ci się chwasty w tej ścieżce?
U mnie płyty są na cementowej podsypce, ale myślałam, żeby obłożyć je folią i dopiero zasypać kamykami.

Ścieżka ma rok i jak do tej pory nie wysiał się na niej ani jeden chwast. Pewnie to kwestia czasu, zobaczymy. Idąc za ciosem w tym roku układam taką samą ścieżkę przed murkiem ze szpalerem anabelek. Fotki będą.
Też myślałam, żeby zrobić cementową podsypkę i na to położyć agro, ale z braku czasu jest jak jest.

Z hostowej

Ogród z rzeźbą 20:02, 05 sie 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin, niech wszystko rośnie bujnie i zdrowo, ciesząc nasze oko i nie tylko

Bardzo dziękuję za taki piękny bukiet i życzenia

A jarzmianki ścięłam dopiero wczoraj, sypały nasionami, że hej. Penie będę miała tzw. srylion siewek

Ogród z rzeźbą 19:56, 05 sie 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Anulka, a które trawki/turzyce polecasz do półcienie?

Ha, nie mam zbyt wielu traw, ale niezmiennie będę polecała Hakonechloa. U Izy/Ursy robią mega wrażenie.
Moje Aureola

All Gold widać na zdjęciach powyżej na rabatce Jordanowej.

Mam jeszcze Greenhills, jest zielona, bez żadnych pasków, dosyć sporo mi od ubiegłego roku przyrosła. Tu głównie widać kwiatostan rodgersji, ale niedawno wstawiałam fotki z tego miejsca, na których widać jej więcej:

A poza tym mam carex montana (zielona), carex montana Raureif (jasnopaskowana, bardzo ją lubię).
Mam jeszcze turzycę palmową, bardzo dobrze sobie radzi w półcieniu, tu widać jak kwitnie w towarzystwie rutewki:

Generalnie to u mnie wszystkie trawy jakie mam są w półcieniu, także sporobolusy pod anabelkami.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:48, 05 sie 2019

Do góry
Ogród z rzeźbą 19:44, 05 sie 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Anula, a jakieś foteczki udało się zrobić przez weekend...? Tak tylko nieśmiało pytam.
Pozdrowionka zostawiam

Zrobić to się udało, tylko wstawić się nie udało, ale właśnie nadrabiam

Dalszy ciąg z Jordanowej

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:42, 05 sie 2019

Do góry
Ogród z rzeźbą 19:41, 05 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)
O mamooooo, ile ja musiałam nadrobić u Ciebie!!! Ale jak przyjemnie się oglądało te boskie fotki ze światłocieniem... Są niesamowite tak samo jak Twój ogród. Nie bardzo wiem co chwalić, bo wszystko śliczne
Co do nawodnienia czytam i czytam i chłonę wiedzę bo będziemy sami robić. Czujka pogodowa to fajna opcja, muszę o niej pomyśleć.

No ja się zbieram do nadrabiania po tych dwóch tygodniach przerwy.
Co do ogrodu, to wiesz, nie jest tak różowo. Po wizycie u Izy/Ursy odbieram mocno nędznawo ten mój skrawek jeszcze namiastki ogrodu. Zdjęcia ładne.

Z lipcowej Jordanowej:

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:36, 05 sie 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Nie bądź taka skromna) Pięknie wyglądasz na tej fotce Oczywiście nie tylko.

Ale wyszło mi nie? Na fotkach raczej jest dobrze, zależy od fotografa, w realu już się tak nie oszuka czasu

Ogród z rzeźbą 19:36, 05 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
A co ty tam zakupiłaś/zamierzasz zakupić tak blisko mnie )))

A pojechałam i dokupiłam trzecią brzózkę fastigiata Joes. Posadziłam trzy sztuki między świerkami. Nic innego nie wymyśliłam, mają docelowo stworzyć zieloną ścianę i zasłonić dom po drugiej stronie. Na razie wygląda to tak.

Zdjęcie trochę marne, ale lepsze nie do wstawienia, bo eM bawiąc się moim aparatem zmienił ustawienia i wszystkie zdjęcia z końcówki lipca mam zapisane z rozszerzeniem, które nie wstawia się na O. Nie wiem jak zmienić na jpg, kombinowałam ale nie idzie. Na razie jestem z lekka wkurzona.
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:35, 05 sie 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Cudownie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies