Aniu, jak mi się takie ogrody podobają. Takie zacienione drzewami, z bujną roślinnością, z tajemniczymi zakątkami. Cudnie po prostu. Obejrzałam dosyć sporo, zacytowałabym jako ulubione większość zdjęć z Twojego ogrodu ale może chociaż te 4 jako szczególnie urocze. Bardzo pięknie masz Aniu. Pozazdrościć.
Pozdrawiam.
Aniu, piękne hortensje, one są na pniu? Nie wiedziałam takich jeszcze A na trzecim zdjeciu co to za drzewka piękne ci rosną, te za rodkami, czy to choiny?
Elu, powinnam coś ciekawego wstawić, a tu ciemno się zrobiło..dzień coraz krótszy Jest za to ciepło - 25 stopni w nocy robi wrażenie i bardzo klimatycznie
Jesień, trochę za wczesnie cieszmy się latem, chociaż już ...
Marek Grechuta - Serce
Lucyna Wiśniowska, Andrzej Nowicki
Za smutek mój, a pani wdzięk
Ofiarowałem pani pęk czerwonych melancholii.
I lekkomyślnie dałem słowo,
Że kwiat kwitnie księżycowo,
A liście mrą srebrzyście.
Pani zdziwiona mówi:
"Cóż, to przecież bukiet zwykłych róż".
Ach, rzeczywiście, więc cóż ci dam?
Dam ci serce szczerozłote,
Dam konika cukrowego.
Weź to serce, wyjdź na drogę
I nie pytaj się, dlaczego...
Stara baba za straganem
Wyrzuciła wielki kosz.
Popatrz jak na złotą drogę
Twój cukrowy konik skoczył...
Za smutek mój, a pani wdzięk
Ofiarowałem pani pęk czerwonych melancholii
A pani, cóż, nie chce tych róż,
Że takie brzydkie, że czerwone i że z kolcami.
Więc cóż ci dam?
Dam pierścionek z koralikiem,
Ten niebieski jak twe oczy.
Popatrz jak na złotą drogę
Twój cukrowy konik skoczył...
Dam ci serce szczerozłote,
Dam konika cukrowego.
Weź to serce, wyjdź na drogę
I nie pytaj się, dlaczego...
Muszę się pochwalić Bo chyba mam czym.....Administrator jednej z grup na FB na tematy ogrodowe wybrał moje zdjęcie jako tło na tapecie w tej grupie. To jest to zdjęcie
I ja wciaz z niecierpliwością czekam na kwitnienie tych dalii, które jeszcze nie kwitną.
Aby zobaczyć, jakie mam.
Dwie mi nie wyszły całkowicie.
Piękne widoczki ogrodowe
Niedziela upłynęła szybko, fajnie, trochę z sąsiadami... i na takim luziku.
Piękne widoczki ogrodowe.A te rojniki,,,ummm mam nadzieje,że za kilka lat i ja doczekam się podobnych
Fajnie,że miałas taka fajna niedziele
Te na parapecie tez są cudne
I te donice super!!
ja też nie przepadam.. miałam ich dużo ale wydałam w dobre ręce.. natomiast w tym miejscu mi się podoba ..
Mało widać , ale mam tu cudne zawilce, agastache wielkie do nieba, i nie mniejsze białe zawilce na tle hortensji wyprowadzonej na pień.. fajna kompozycja, ale siedzi za krzakami..to te moje błędy Trzmieliny oskrzydlone żal wyrzucić i tego szkoda..
Edit, u mnie w ogrodzie to najlepiej wyglądają ogólne widoki i chociaż marudzę to one mi się podobają No i nie widać wtedy mankamentów w detalach
Niestety piasek pomaga na krótką metę. Wrzuciłam kilka ciężarówek. Po kilku latach robi się z tego glina z piaskiem i dalej nie przypomina to ziemi. Mokro się klei, sucho to jest kamień. Na pewno jest lepiej i warto dodac, ale ... nigdy to nie będzie ziemia która się przesypuje w rękach.
Jak kora to tylko przekompostowana. Ja korę sypałam tylko na powierzchni by się nie zajechać z pieleniem jak było wszytko małe. Niestety cena kory jest znacznym kosztem, a jak sama widzisz 50 worków to nawet na jedną rabatkę jest mało. Nawet do posypania z wierzchu a co dopiero mówić o przemieszaniu z ziemią.
Natomiast dołki pod rośliny zaprawiałam ziemią kupną z worków.. by dać lepszy start korzeniom.
"Książkowo " to tylko jedna rabatę pod kwasoluby zrobiłam.. zajęło mi to tyle czasu, ze potem tylko różaneczniki na podwyższonych rabatach posadziłam przygotowując dość solidnie podłoże. I wyszło oczko..bo ziemię przerabiałam z piaskiem i kwaśnym torfem.. i podwyższałam rabaty by w wodzie RH nie stali.
Rozrabiałam glebogryzałką, bo łopatami to by mnie śmierć zagryzła.. i tak wynajęłam do tego chłopaków Niewiele rzeczy robili u mnie inni, ale kilka razy musiałam poprosić o pomoc. Jak się kupiło kilkadziesiąt RH i zaplanowało spotkanie ogrodowiska, a ogród w rozsypce, to po kilku rh się poddałam.
Tylko ja miałam tak głupie pomysły.. najpierw robiłam a potem myślałam
Dzięki temu mam jednak kilka fajnych rzeczy w ogrodzie na które nigdy myśląc rozsądnie bym się nie porwała