w sobotę jak wróciłam z pracy udało mi się posprzątać na rabatkach chciałam też pograbić trawę ale na tą wichurę się po prostu nie dało
martwi mnie że wszystkie rośliny poczuły wiosnę
orliki, rozchodniki tulipany żonkile łubin i inne a Ice Dance ma nowe przyrosty
Sebek, Cię zastrzelę. No to mi namieszałeś
A skoro tak to teraz poproszę o zamiennika jakiegos na ta rabatę. Skoro Ice Dance to taki olbrzym to poradź innego coś. Tyle, że ja zakochama w trawkach jestem. I jak rozumiem muszą byc nieco mniejsze do mnie.
Fajnie by było aby były zimozielone.
Będę miała stipę bo mi Iwonka ma przysłać nasionka i jakby udało mi sie wyhodować to bym miała ich kilkanascie tyle że nie wiem czy ona tam pasuje.
Sebek wymyśl cos bardzo poproszę.
Dziękuję Marzenko za rady, zastosuję się do nich. Ice Dance posadze skoro mogę 25 cm od brzegu - to super, zmieszczą się idealnie.
Dziękuję za poradę co do berberysów. Pod koniec lutego go ciachnę. Mam nadzieję, że nie sknocę tego bo z cięciem u mnie na bakier jest.
Super, super - DZIĘKUJĘ!!!!!!
Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.
Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)
Ufff, tak sprawdziłam, to jest admiration. Nie wiem czemu takie strzeliste są. Może dlatego że miejsce im służy poniewaz całe lato były takie piękne czerwone, niemal purpurowe. Czytałam, że tak się dzieje gdy majaodpowiednie stanowiska. A to jest bardzo słoneczne. Może dlatego tak do góry poszły.
Asiu, to prawda że decyzję podejmuję szybko jeśli mi się coś spodaoba to już nie kombiunuję. Projekt domu wybrałam po godzinie, działkę kupiłam po jednej wizycie na niej. Tylko męża długo wybierałam
A skoro jest zimozielona to jeszcze lepiej bo będzie super na przedogródku!!!
Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie
a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.
limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów
Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???
Z berberysami nie pomobe bo nie mam doswiadczenia.
A co do hortek (zakladam ze to bukietowe) to na wiosne zanim rusza musisz wyciac wszystkie drobne i pokladajace sie pedy.
Pozostale powinnas skrócić o 1/3-1/2 najlepiej formujac krzew w polkule tz srodek odrobine wyzszy niz boki.
Ja bym koniecznie dala trawy.zresxta sama mam u siebie limki z trawami i grabami.u mnie to Carex ice dance ale moga to byc np fc,rozplenice,seslerie zalezy co lubisz
Dwa metry od tujek i dwa metry od siebie. Ja mam tam troszkę ciasno. Myślę że 2,5 m byłoby lepiej jak chcesz mniej ciąć.Hortki mam o dwie więcej więc posadzone co ok 1,5 m a między nimi jeszcze rozchodniki. Przód wykończyłam
turzycą ice dance co 60 cm.
witam serdecznie podobno carex ice dance rozmnaża sie rozłogami, jeśli ktoś z was nie ma co juz robić z takimi jego dzieciaczkami to ja bardzo chętnie je przygarnę
pozdrawiam
U jednej z koleżanek była dyskusja na temat żywopłotów przy płocie z siatki i w efekcie najlepszym rozwiązaniem są trzmieliny gatunki pnące (np. Fortunea) do wyboru masz dwa koloru żółtą i zieloną największym jej plusem jest to, że jest zimozielona
Zupełnie zapomniałam o pnących trzmielinach dzięki za przypomnienie Kamila
Dzięki Kasiu już nic nie zmieniam bo tak to można w nieskończoność i tak pewnie po jakimś czasie będą rewolucje. A niech roślinki urosną... bo na razie są tylko na projekcie
Dzięki dziewczyny za pomoc ostatecznie zostaje tak zobaczymy jak wyjdzie w praniu, najwyżej będę przesadzać
możesz też dać jako najniższe piętro trawki np. ice dance, za nimi może tawułki z bukszpanami lub kosodrzewiną, z tyłu jeżówki, werbena
Ok Dominika zacznę zaraz coś działać... posprawdzam jak by to wyglądało z tujami na całej długości bo świerków nie chce. Chociaż mąż mi się upiera na kratkę z różą pnącą.... i inne róże, bo wie jak je bardzo lubię