Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Droga do spełnienia 13:58, 31 sty 2016

Do góry
w sobotę jak wróciłam z pracy udało mi się posprzątać na rabatkach chciałam też pograbić trawę ale na tą wichurę się po prostu nie dało
martwi mnie że wszystkie rośliny poczuły wiosnę
orliki, rozchodniki tulipany żonkile łubin i inne a Ice Dance ma nowe przyrosty
Coś jeszcze, coś więcej... 13:57, 31 sty 2016

Do góry
Sebek, Cię zastrzelę. No to mi namieszałeś
A skoro tak to teraz poproszę o zamiennika jakiegos na ta rabatę. Skoro Ice Dance to taki olbrzym to poradź innego coś. Tyle, że ja zakochama w trawkach jestem. I jak rozumiem muszą byc nieco mniejsze do mnie.
Fajnie by było aby były zimozielone.
Będę miała stipę bo mi Iwonka ma przysłać nasionka i jakby udało mi sie wyhodować to bym miała ich kilkanascie tyle że nie wiem czy ona tam pasuje.
Sebek wymyśl cos bardzo poproszę.
Ogród pewnej ogrodniczki 10:41, 31 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.

Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)

Dziękuję Marzenko za rady, zastosuję się do nich. Ice Dance posadze skoro mogę 25 cm od brzegu - to super, zmieszczą się idealnie.
Dziękuję za poradę co do berberysów. Pod koniec lutego go ciachnę. Mam nadzieję, że nie sknocę tego bo z cięciem u mnie na bakier jest.
Super, super - DZIĘKUJĘ!!!!!!
Ogród pewnej ogrodniczki 10:36, 31 sty 2016

Do góry
Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.

Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)
Anna i Ogród 18:29, 30 sty 2016

Do góry
albo 3 drzewka na pniu, obwodka z bukszpanu a w srodku carex ice dance i to wszystko
Ogród pewnej ogrodniczki 16:50, 30 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Z Ice Dance będziesz zadowolona Tylko posadź je jakieś pół metra od krawędzi rabaty, bo wlezą Ci na trawnik A cięcia kosiarką nie lubią

Sebek, pół metra to nie dam rady bo tam tyle nie ma, jeśli posadzę pół metra to wejdą mi na hortki
No to sama nie wiem juz... spodobały mi sie.
Ogród pewnej ogrodniczki 16:46, 30 sty 2016

Do góry
Z Ice Dance będziesz zadowolona Tylko posadź je jakieś pół metra od krawędzi rabaty, bo wlezą Ci na trawnik A cięcia kosiarką nie lubią
Ogród pewnej ogrodniczki 16:43, 30 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)

a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.

limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów

Ufff, tak sprawdziłam, to jest admiration. Nie wiem czemu takie strzeliste są. Może dlatego że miejsce im służy poniewaz całe lato były takie piękne czerwone, niemal purpurowe. Czytałam, że tak się dzieje gdy majaodpowiednie stanowiska. A to jest bardzo słoneczne. Może dlatego tak do góry poszły.
Ogród pewnej ogrodniczki 16:00, 30 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Asiu, to prawda że decyzję podejmuję szybko jeśli mi się coś spodaoba to już nie kombiunuję. Projekt domu wybrałam po godzinie, działkę kupiłam po jednej wizycie na niej. Tylko męża długo wybierałam

A skoro jest zimozielona to jeszcze lepiej bo będzie super na przedogródku!!!
Ogród pewnej ogrodniczki 15:59, 30 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)

a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.

limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów

No teraz to mi wbiłaś sęka. Qcze juz sama nie wiem czy to admiration. Zaraz sprawdzę bo zgłupiałam.

W takim razie jesli go teraz zostawie to czy w przyszłosci można go rozsadzać???
Ogród pewnej ogrodniczki 15:58, 30 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Ogród pewnej ogrodniczki 15:52, 30 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
A teraz mam pytanie.
Na fotkach poniżej mam pokazany kawałek wyłożonego kostką miejsca na ławkę która kiedyś tam stanie /za rok zapewne / Dookoła obsadziłam to miejsce berberysami admiration. Kupiłam 50 sztuk takich patyczków na wiosnę tamtego roku, w lecie miałam już piękne berberysy które się cudnie rozrosły. Widocznie miejsce im pasuje.
Chcę zrobić z tych berberysów taki żywopłocik ma pół metra wysoki. Mam jednak pytanie czy nie posadziłam ich zbyt gęsto, czy nie rozsadzić ich wyjmując co drugą sadzonke??
Chciałbym mieć gęsty i zwarty żywopłot więc może jest OK? Proszę o wskazówkę.

Ogród pewnej ogrodniczki 15:43, 30 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Z berberysami nie pomobe bo nie mam doswiadczenia.

A co do hortek (zakladam ze to bukietowe) to na wiosne zanim rusza musisz wyciac wszystkie drobne i pokladajace sie pedy.
Pozostale powinnas skrócić o 1/3-1/2 najlepiej formujac krzew w polkule tz srodek odrobine wyzszy niz boki.

Ja bym koniecznie dala trawy.zresxta sama mam u siebie limki z trawami i grabami.u mnie to Carex ice dance ale moga to byc np fc,rozplenice,seslerie zalezy co lubisz

Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???
Ogród pewnej ogrodniczki 15:23, 30 sty 2016

Do góry
Z berberysami nie pomobe bo nie mam doswiadczenia.

A co do hortek (zakladam ze to bukietowe) to na wiosne zanim rusza musisz wyciac wszystkie drobne i pokladajace sie pedy.
Pozostale powinnas skrócić o 1/3-1/2 najlepiej formujac krzew w polkule tz srodek odrobine wyzszy niz boki.

Ja bym koniecznie dala trawy.zresxta sama mam u siebie limki z trawami i grabami.u mnie to Carex ice dance ale moga to byc np fc,rozplenice,seslerie zalezy co lubisz
Ogród Cioci cz. 3 21:52, 28 sty 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

Pięknie!
Jeszcze Cię chwilę pomęczę - w jakiej odległości sadzilaś drzewa od tujek i od siebie? I ile krzaków hortek masz między jednym a drugim drzewem?

Dwa metry od tujek i dwa metry od siebie. Ja mam tam troszkę ciasno. Myślę że 2,5 m byłoby lepiej jak chcesz mniej ciąć.Hortki mam o dwie więcej więc posadzone co ok 1,5 m a między nimi jeszcze rozchodniki. Przód wykończyłam
turzycą ice dance co 60 cm.
U Agi - czyli słońce i piach 22:47, 26 sty 2016

Do góry
OOOOOOOOO..... znalazłam u Zielonej
To mi się podoba
I u mnie będzie Carex Frosted Curls

Zielona napisał(a)

Jasne. To żadna tajemnica.

1. Carex frosted curls
2. Carex prairie fire
3. Carex ice dance
4. Miskant Gracillimus
5. Miskant nn (Kupiony bez nazwy w Leroy Merlin. Jest bardzo wysoki. Dzisiaj ma 2,5m i będzie przesadzony za hortensje przy żwirowym placyku na ławkę)
6. Miskant Variegatus
7. Carex buchananii
przyjmę carex ice dance 19:09, 26 sty 2016

Do góry
witam serdecznie podobno carex ice dance rozmnaża sie rozłogami, jeśli ktoś z was nie ma co juz robić z takimi jego dzieciaczkami to ja bardzo chętnie je przygarnę
pozdrawiam
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 17:21, 26 sty 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
U jednej z koleżanek była dyskusja na temat żywopłotów przy płocie z siatki i w efekcie najlepszym rozwiązaniem są trzmieliny gatunki pnące (np. Fortunea) do wyboru masz dwa koloru żółtą i zieloną największym jej plusem jest to, że jest zimozielona

Zupełnie zapomniałam o pnących trzmielinach dzięki za przypomnienie Kamila

Dzięki Kasiu już nic nie zmieniam bo tak to można w nieskończoność i tak pewnie po jakimś czasie będą rewolucje. A niech roślinki urosną... bo na razie są tylko na projekcie

Dzięki dziewczyny za pomoc ostatecznie zostaje tak zobaczymy jak wyjdzie w praniu, najwyżej będę przesadzać

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:40, 26 sty 2016

Do góry
To jeszcze raz po zmianie... z róży pnącej nie potrafię zrezygnować....no nic...tak to wygląda, lepiej?

Acha, bluszcz będzie na betonie, a na siatce zamiast winobluszczu dam mate wiklinową.

1- modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
3 - tuja Szmaragd
4 - hortensje Limelight
5 - miskant Gracillimus
6 - róża pnąca Eden Rose
7 - rozplenica
8 - szałwia omszona
9 - kula bukszpan
10 - Thuje Kórnik albo Aureospicata
11 - turzyca Ice Dance

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 09:47, 26 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
możesz też dać jako najniższe piętro trawki np. ice dance, za nimi może tawułki z bukszpanami lub kosodrzewiną, z tyłu jeżówki, werbena

Ok Dominika zacznę zaraz coś działać... posprawdzam jak by to wyglądało z tujami na całej długości bo świerków nie chce. Chociaż mąż mi się upiera na kratkę z różą pnącą.... i inne róże, bo wie jak je bardzo lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies