Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:53, 19 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
To świerk Karaib, czy jakoś tak. Kupiony impulsywnie w początkach ogrodowania i nie mam serca go wyrzucić. Najwygodniej ciąć go w fazie młodych przyrostów (maj/czerwiec), choć zdarzało mi się to czynić również w marcu.
Miskant ma 4 - 5 lat.

Edit: W tamtym przepisie kazali przykryć folią aluminiową. Może nie odparował wystarczająco.

Mam podobnie impulsywny nabytek w postaci dwóch serbów Zacznę w takim razie ciąć je na wiosnę. Nie chcę, by wyrosły na potwory, a podobnie żal wyrzucać skoro ładnie rosną.
P.S. Bardzo się cieszę, że pasztecik smakował
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:43, 19 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Haniu co to za miskant?

Miskant Variegatus.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:38, 19 lip 2018

Do góry

Haniu co to za miskant?
Bylinowa łąka 11:41, 19 lip 2018

Do góry
Miskant Memory 2 szt. Jeden miał być dla mamy, ale się rozmyśliła, więc pojedą do mnie oba.

A tu krwiściągi ze szkółki Kasi i Tomka z Radkowa. Ten niższy jest biały i kwitnie teraz, a ten wyższy różowy i w pąkach na razie. Spodobał mi się tam jeszcze krwiściąg taki bordowy, wysoki na 2 metry, z kwiatostanami jak krwiściąg lekarski, ale to byłaby już przesada, żeby ładować się z nim do pociągu.

A to ja w drodze do Radkowa. Za mną w oddali Szczeliniec.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 07:16, 19 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Miskant nn bardzo podoba mi się jego złote obrzeżenie

Rabata w trakcie zmian, dosadzę żurawki limonkowe i może cos jeszcze, wkurza mnue, że trawy nie równo rosną

A jakie masz tu rozchodniki ?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 00:02, 19 lip 2018

Do góry

Miskant nn bardzo podoba mi się jego złote obrzeżenie

Rabata w trakcie zmian, dosadzę żurawki limonkowe i może cos jeszcze, wkurza mnue, że trawy nie równo rosną
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:58, 18 lip 2018

Do góry
To świerk Karaib, czy jakoś tak. Kupiony impulsywnie w początkach ogrodowania i nie mam serca go wyrzucić. Najwygodniej ciąć go w fazie młodych przyrostów (maj/czerwiec), choć zdarzało mi się to czynić również w marcu.
Miskant ma 4 - 5 lat.

Edit: W tamtym przepisie kazali przykryć folią aluminiową. Może nie odparował wystarczająco.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:12, 18 lip 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Maskownica kompostownika. Potwór w środku to miskant ML.

Czyli jest nadzieja, że moje ML na frontowej za jakiś czas też będą robiły efekt Wow. Haniu, kiedy przycinasz świerka srebrnego tam w dali, bo to chyba onże? Mam ochotę mojego podobnie przytrzymać w ryzach, ale nie wiem kiedy i jak się do tego zabrać.
P.S. Przepis wysłany
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:37, 18 lip 2018

Do góry
Maskownica kompostownika. Potwór w środku to miskant ML.

I w tył zwrot- maskownica części prywatnej. Na skarpie rosną turzyce SS. Z powodu wiosennych niedoborów wilgoci miały słaby przyrost. Te na przedpłociu wygladają już godnie, te przy furtce średnio..

Przesadzony z brzozowej (gdzie dogorywał) dereń Variegata jest zadowolony z nowej miejscówki. Czekam jeszcze na aklimatyzację przesadzanych za ławeczkę hortensji. Mogłyby być ciut wyższe.

Blaski i cienie nowego życia 22:22, 17 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Dawno nie pokazywałaś takich pięknych zakątków ogrodu

edit:
miskant z białymi pióporopuszami to cukrowy czy memory?

Piękne zakątki u mnie na kadrowanych fotkach. Ale cieszę się nimi

Sprawdzę jutro jak znajdę etykietę ale miskant chiński, odmiany chyba nie pisali. Na pewno nie cukrowy, ten idzie rozłogami.

Tu są odmiany wypisane.

https://m.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/miskanty-polecane-gatunki-i-odmiany-miskantow-do-ogrodu,94_2513.html

Sprawdziłam dziś rano, ten o jesnych kwiatostanach to miskant chiński Graziella (miskanthus sinensis) a te ciemne nie wiem bo karteczki nie mam.
Ten jasny zakwita najwcześniej dlatego taki fajny i chcę go mieć pod oknami bo Gracimulus czasami przy zimnej jesieni nawet nie bardzo chce kwitnąć, a wogóle to kwitnie najpóźniej.

Przeglądałam wiele miskantów i na mojej liście oprócz tych co mam zapisałam jeszcze: Apache, Cosmopolitan,Strictus, Strictus Darf. Może się kiedyś trafi.
Blaski i cienie nowego życia 19:34, 17 lip 2018

Do góry
Dawno nie pokazywałaś takich pięknych zakątków ogrodu

edit:
miskant z białymi pióporopuszami to cukrowy czy memory?
Moja ostoja 16:38, 17 lip 2018

Do góry
Fasola pewnie szybko wykiełkuje przy takich opadach. Na miejscu wczesnej szparagowej muszę jeszcze wysiać koper na jesienny zbiór i zamrożenie.

Urszulla napisał(a)
Miskant pióropuszowy może być w samym narożniku a ze 3 Variegatusy przed nim na takim półokrągłym łuku. Wszystko się tam zmieści

U mnie w odpowiedzi masz zdjęcie miskanta.

Do pióropuszowego jeszcze się nie przekonałam. Boję się, że jak świerki za 2-3 lata rozrosną się, będę musiała z miskantami uciekać. A wykopać taką rozrośniętą kępę wcale nie jest prosto - trzeba siły młodego człowieka
O variegatusach myślalam identycznie

Jeśli masz wysoką ścianę domu i do dachu daleko, to można rzucić hortensję nie bezpośrednio na mur, ale na podporę.
Masz czas, żeby przemyśleć.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:40, 17 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)
Bilans poniedziałkowy:
- wsadzone na rodkową pod sosnami 3 rodki + 1 przesadzony i 4 pierisy japońskie
- wsadzone 2 hortki dębolistne na "patio"
- wsadzone 3 gracki na wrzosowisko
- wsadzony brakujący miskant silberspinne na grabową
- wysiany nawóz na trawnik i podlewany kilka godzin, po czym od 7 rano dzisiaj leje (dobrze, że woda ze studni)

Plan na wtorek był bogaty ale się zmył i to dosłownie bo przez trzy dni ma lać.
Muszę przesadzić żurawki żółte bo je słońce przypala i w ich miejsce wsadzam ciemno bordowe, no i mikro sadzik czeka na urządzenie, z tym roboty będzie sporo, bo nadal nie wiem jak to wszystko zaplanować, chyba wstawię fotkę tej części ogrodu i może ktoś mi z was pomoże... jakoś nic nie mogę sensownego wymyślić

Ja planów nie robię bo ma padać do soboty. Jak między deszczem coś wsadzę to bedę zadowolona .
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:50, 17 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)
Bilans poniedziałkowy:
- wysiany nawóz na trawnik i podlewany kilka godzin, po czym od 7 rano dzisiaj leje (dobrze, że woda ze studni)

Muszę przesadzić żurawki żółte bo je słońce przypala i w ich miejsce wsadzam ciemno bordowe, no i mikro sadzik czeka na urządzenie, z tym roboty będzie sporo, bo nadal nie wiem jak to wszystko zaplanować, chyba wstawię fotkę tej części ogrodu i może ktoś mi z was pomoże... jakoś nic nie mogę sensownego wymyślić
blians niezły

u mnie wtorkowe plany, tez wzieły w łeb - pada od rana, ale się ciesze, bo deszcz też potrzebny
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:41, 17 lip 2018

Do góry
Bilans poniedziałkowy:

Moja ostoja 10:09, 17 lip 2018

Do góry
Miskant pióropuszowy może być w samym narożniku a ze 3 Variegatusy przed nim na takim półokrągłym łuku. Wszystko się tam zmieści

U mnie w odpowiedzi masz zdjęcie miskanta.

Blaski i cienie nowego życia 10:05, 17 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Ula, dzięki za zdjęcia, obejrzałam z przyjemnością
Lawendę mam i dobrze u mnie rośnie, nie boi sie przesadzania. Sesleria też mi się podoba, widziałam ją na O. Przekonałaś mnie do wyeksponowania traw. Sama zresztą mówiłam, że wszystkie niemal rośliny, począwszy od hortensji po jeżowki, ładnie komponują z trawami. Zastanawiam się tylko, czy ten kącik z serbami lepiej rozjaśni miskant z piuropuszem (ten od momentu pojawienia się kwiatów), czy variegata.

Jutro - jak nie będzie deszczu - wezmę się za tą słoneczną rabatę.

Chyba brzydka pogoda się zapowiada do piątku
O trawach napiszę u Ciebie.

Mój pióropuszowy miskant taki już po 2 latach, kupowany tam gdzie Wam mówiłam

I jeszcze miałam Ci pokazać jak pod jabłonką rośnie trzmielina biało-zielona i trawka Amazon Mist, którą Ci dałam. W srodku mam szafirki a teraz jeszcze będą goździki przy samym pniu.

Blaski i cienie nowego życia 23:07, 16 lip 2018

Do góry
Ula, dzięki za zdjęcia, obejrzałam z przyjemnością
Lawendę mam i dobrze u mnie rośnie, nie boi sie przesadzania. Sesleria też mi się podoba, widziałam ją na O. Przekonałaś mnie do wyeksponowania traw. Sama zresztą mówiłam, że wszystkie niemal rośliny, począwszy od hortensji po jeżowki, ładnie komponują z trawami. Zastanawiam się tylko, czy ten kącik z serbami lepiej rozjaśni miskant z piuropuszem (ten od momentu pojawienia się kwiatów), czy variegata.

Jutro - jak nie będzie deszczu - wezmę się za tą słoneczną rabatę.
Blaski i cienie nowego życia 18:58, 16 lip 2018

Do góry
A to obiecane fotki Elu

Lawenda na obrzeżu sprawdza się lecz już kwiatki ścięte, myślę że za nią mogłaby powiewać stipa, mam też orlika i zimowity w niektórych miejscach. Będę tu robić nową linię lawendy jesienią albo wiosną.

Na tej części mam bogatszy skład bo tam są bukszpany więc tu upycham kwiecie: tulipany, czosnki które są kiepskie, liatry, jeżówki, penstemony i z traw super jest sesseleria, Variegatus ledwo, miskanty ML lepiej. Z przodu rośnie biało-zielona trzmielina taka jak u Ciebie i ma się na upale dobrze. I na wiosnę rozmnażam w wolnych miejscach pierwiosnki.
Za trzmieliną będzie sesseleria a między bukszpanami taka mała trawka której nazwy nie znam.

Oczywiście hortensje, miskanty, z tyłu budleja i Zebrinus, a z przodu przetacznik, rozchodnik i rozplenica.

Proszę nie patrz że chwasty są bo ostatnio robię co innego i nie mam czasu plewić. A tu mam najgorsze osty.

A to ten miskant który ma szybko pióropusze, będzie rósł pod oknami

Migawki z ogródka 22:41, 15 lip 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Jak można takie coś przeoczyć? No jak?

Ano można, mikrusi jest ;

No dobra, miskant ghana jest .
Kochana, dzięki za liliowca i jeśli chcesz zamienić swoje cytrynowe na moje to ja chętnie .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies