Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

eVka 12:19, 29 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Nie wiem... niektórzy mają soczyste, niektórzy zamdlone.
Przy zachodzie słońca wychodzą takie świecące kolorki a w pochmurną pogodę wychodzą szare.
Jaki mam aparat takim robię, niektórzy robią piękne zdjęcia bo mają do tego sprzęt, ja mam byle jaki aparat.

Jak korzystam z laptopa to kolory są normalne, a jak przeglądam internet w smartfonie to kolory są rażące, ale mówię ogólnie o wszystkich kolorach, reklamach itp.
Ogrodowisko oglądam tylko z laptopa, bo tu się wygodnie pisze i ja takiej różnicy nie widzę pomiędzy moimi zdjęciami a rzeczywistością. Raczej bym powiedziała, że zdjęcia mniej wyraźne są, szczególnie zdjęcia z zimy tak jak ptaki.

A ogólnie u mnie to popadało w weekend ale dziś musiałam już floksy podlać, bo listki już zwiesiły.

Ja też mam aparat-małpkę do robienia zdjęć, jakoś nie mam pasji do fotografowania

No taki deszcz to za mało, musiało by z tydzień padać, żeby ogród to prawdziwie odczuł.
SlonecznyOgrod 12:22, 29 sie 2018

Agania napisał(a)
Twoje kadry z ogrodu wyglądają jak obrazy

Różowości cudowne, jaka odmiana miskanta tak ładnie Ci kwitnie?

Dziękuję, ucze się, i staram sie wychwycić najlepsze momenty

Róż bardzo lubię i musiałam gdzieś to zrobić, taką różową rabatę. Lubię mocne różowe kolory.

Miskant Silber... nie pamiętam , silberspinne albo silberfeder, tu "Mokry" musiał by podpowiedzieć, specjalista od traw, no i od niego te trawy.
AngelikaX 12:30, 29 sie 2018

Wow, twój szpaler hortensjowy jest boski

Możesz napisać coś więcej o przetacznikach? Zadowolona nich jesteś - od kiedy i jak długo kwitną?
SlonecznyOgrod 12:36, 29 sie 2018

Odkrywam powoli efekty fotografii zależne od pogody czy pory dnia.

W tamtym roku zachwycił mnie pierwszy szron i trawnik w lazurowym kolorze...
Niedawno fotografując przy zachodzie słońca zachwyciły mnie floksy i przetaczniki kąpiące sie w ciepłych kolorach słońca,kwiaty podświetlone a w tle juz ciemny cień.
Wschód słońca też daje fajne efekty świetlne, skrząca się rosa, mgła, błyszczące pajęczyny.
Trzeba z tego korzystać bo warto wykorzystać atuty przyrody i uwiecznić takie efekty.
Za to nie polecam fotografowania w deszczowej aurze, czy nawet przy pięknej pogodzie w upał w południe- bo tu wychodzą mocno prześwietlone zdjęcia.

Warto się przyjrzeć, że to gra światła ( a nie czary mary) i spróbować, polecam.
Sam kwiatostan w promieniach, a tło w ciemnym cieniu.
Tak to u mnie wyglądało.

SlonecznyOgrod 12:41, 29 sie 2018

effka napisał(a)

Ja też mam aparat-małpkę do robienia zdjęć, jakoś nie mam pasji do fotografowania

No taki deszcz to za mało, musiało by z tydzień padać, żeby ogród to prawdziwie odczuł.

Jutro ma padać, liczę na to ,że tak właśnie będzie.
SlonecznyOgrod 13:11, 29 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Wow, twój szpaler hortensjowy jest boski

Możesz napisać coś więcej o przetacznikach? Zadowolona nich jesteś - od kiedy i jak długo kwitną?

Dzięki Angel

Co do przetaczników juz wszystko Ci piszę.
To są przetaczniki First Love.
W pewnej szkółce na fb wygrałam bon, zrealizowałam go dopiero po 15 maja, żeby rośliny po drodze nie zmarzły. Dotarły do mnie dopiero w czerwcu 3-go bardzo małe , wyglądały jak parę listków bazylii w małych doniczkach, niemalże bez korzenia, torf się rozsypywał bo korzonki znikome.
I wyglądały tak

Pod koniec czerwca widziałam na ogrodniczych targach te przetaczniki ale nie dokupiłam choć chciałam jeszcze ze dwa, bo zobaczyłam chude łodygi i liście chore, podeschnięte i nakrapiane plamkami.

Zakwitły już po miesiącu, choć myślałam, że nie zakwitną w tym roku.
3 lipca

Rozrastały się szybko, wydając mnóstwo różowych bazi.
21 lipca

Nieprzerwanie kwitnąc... poniżej pojedyncza roślina
21 sierpnia

Widać przekwitające ale i nowe budzące się kwatostany
Tu ostatnie zdjęcie też z 21 sierpnia ale prawie zmierzch bo godzina 21:14

SlonecznyOgrod 13:30, 29 sie 2018

Angela, co do przetaczników jeszcze to dodam swoją opinię.
Jestem z nich mega zadowolona!
Pomimo afrykańskiego klimatu lata dają radę bez żadnych objawów więdnięcia czy podsychania, ale też podlewam codziennie.
Kwitną do dnia dzisiejszego i jeszcze chyba trochę pokwitną.

Nie porównam z niczym innym, bo nawet szałwia nie ma szans ( 2x po tygodniu)

Zobaczymy za rok jak będą mi kwitły, bo w tym roku w czerwcu wyglądały jakby dopiero co ruszyły z wegetacją. Może zakwitną jeszcze prędzej, bo będą już ukorzenione.

Pytałam się tu prędzej czy one sie wysiewają, ale odpowiedzi nie dostałam.
zapytałam sie wczoraj na grupie na fb i dostałam odpowiedzi, że one się rozsiewają i nawet rozłogowo rozrastają, co mnie bardzo cieszy.
Może samo coś się rozsieje, ale pozbieram nasiona posieję w tym roku do gruntu i część spróbuję posiać na wiosnę. Zobaczymy, trzeba popraktykować, żeby się przekonac.
greg66 13:41, 29 sie 2018

Podobnie myślę o przetacznikach. w tym roku kupiliśmy dwie roślinki ale jeszcze dokupię, jak je przyciąłem to znowu zaczęły kwitnać jak szalone.
Super.
Pozdrawiam słonecznie
AngelikaX 13:52, 29 sie 2018

Dzięki za info o przetacznikach, widziałam w połowie lipca ogromne sadzonki na targu, ktoś pytał z klientów jak długi kwitną - sprzedawca mówił, że od czerwca do września nieprzerwalnie... raczej obstawiałam, że naciąga trochę rzeczywistość ale miło czytać, że masz podobne zdanie
eVka 14:04, 29 sie 2018

Ja, dopiero odkrywam przetaczniki i są świetne, kupiłam malutkie sadzonki i piekne kwitną