Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 10:25, 28 sie 2018

waldek727 napisał(a)
Spojrzalem tylko na wizytowke Twojego ogrodu i od razu wiedzialem czego moge sie po nim spodziewac. Takich trawnikow zycze wszystkim na Ogrodowisku i nie tylko.

Niezmiernie miło mi gościć Cię w moich ogrodowych progach Bardzo dziękuję - dbam o niego jak umiem i cieszy to, że te starania widać
AngelikaX 10:30, 28 sie 2018

inka74 napisał(a)
widać, że zadbany i kochany. Przez ten twój ja mojego zerwałam. Oby tylko choć w połowie udało się zrobić podobny - będę przeszczęśliwa.

Aż poleciałam do Ciebie życzę i Tobie takiego i zdrówka dużo, bo czytam, że średnio ostatnio :*
AngelikaX 10:32, 28 sie 2018

effka napisał(a)

O to nisko kosisz, ja na 5, cyba że inne ustawienia kosiarka ma...
Pochawalę się jak zawsze

Pisałam kiedyś o dyskusji z moim szwagrem na temat mojego koszenia na "3" i jego... jego "3" dawała dłuższe źdźbła, doszliśmy do wniosku, że gęstość murawy ma tu ogromne znaczenie...
AngelikaX 10:36, 28 sie 2018

MonikA napisał(a)

Jak ty ją w ryzach trzymasz? nie wrasta ci w limki ani w trawnik?

Przy trawniku mam obrzeże z kostki brukowej... na razie nowe sadzonki mam pomiędzy ID, do Limek nie dotarły znaczenie ma też chyba, że u mnie podłoże bardzo zbite... zaobserwowałam to już przy Beatlesach przy kręgu (dziewczyny pytały, że u mnie w zwartych kępach) sadzone przy bryle domu mają bardziej luźny pokrój, a tam ziemia bardziej piaszczysta
AngelikaX 10:41, 28 sie 2018

Czy Wasze ogrody odetchnęły po upałach...? u nas co prawda temperatura w końcu znośna, ale deszczu bardzo niewiele... w ubiegły piątek straszyli w całej Polsce burzami, nas ominęły wszelakie, deszczu jak na lekarstwo... nawet na 1cm w dziecięcych wiaderkach nie napadało...
Z eMem dyskutowaliśmy, że w to lato jak w żadne inne nie nawiedziła nas ani jedna burza...
Wiaan 11:45, 28 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Anabelle zmęczone dość mocno i upałem i piłką nożną

Twój ogród to uczta dla oczu jak dużo czasu potrzeba aby hotensja urosła
tak pięknie? Angelika czy mogę prosić Cię o poradę jaką trawę posadzić za hortensją i czy z kolei za tą trawą potrzebne jest jeszcze tło, np. tuje?
Tworzę żywopłot przy ogrodzeniu sąsiada: ścianki cisowe i naprzemiennie tuje, platany, hortensje, wrzosy, trawy i muszę to ładnie rozmieścić, oczywiście podglądam u Ciebie
AngelikaX 12:53, 28 sie 2018

Moje anabelle mam jakieś 7 lat...
Co do trawy za hortki to wszelkie "duże" miskanty (dojrzałe anabelle sięgają ok 1,40-1,60) u mnie jest gracillimus i miskant olbrzymi... ale jeśli chcesz dać tam cisa to ładnie też będzie wyglądać morning light - ładnie rozświetli rabatę i da fajny kontrast do ciemnej zieleni

Natomiast co do pytania czy za trawami potrzebne jest zielone tło.... wszystko zależy od tego jaki jest zamysł, czy chcesz osłonić się od tego sąsiada, jaki jest płot ( np. betonowe pola sa raczej mało urodziwe i ja akurat swoje zasłaniam ). Ja lubię zielone plecki - robią dobrą robotę, np. wiosną gdy hortki i trawy pociachane....

Nie wiem też jaka długa i szeroka ta rabata, więc ciężko radzić - jakieś foty masz?
Wiaan 14:28, 28 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Moje anabelle mam jakieś 7 lat...
Co do trawy za hortki to wszelkie "duże" miskanty (dojrzałe anabelle sięgają ok 1,40-1,60) u mnie jest gracillimus i miskant olbrzymi... ale jeśli chcesz dać tam cisa to ładnie też będzie wyglądać morning light - ładnie rozświetli rabatę i da fajny kontrast do ciemnej zieleni

Natomiast co do pytania czy za trawami potrzebne jest zielone tło.... wszystko zależy od tego jaki jest zamysł, czy chcesz osłonić się od tego sąsiada, jaki jest płot ( np. betonowe pola sa raczej mało urodziwe i ja akurat swoje zasłaniam ). Ja lubię zielone plecki - robią dobrą robotę, np. wiosną gdy hortki i trawy pociachane....

Nie wiem też jaka długa i szeroka ta rabata, więc ciężko radzić - jakieś foty masz?

Tak, mam właśnie niechciany mur, bardziej chcę zasłonić ten beton jak odgradzać się wysokim murem od sąsiadów dlugość to 30m chciałam pokombinować aby nie było nudno: metalowy garaż za ogrodzeniem chciałam przysłonić sadząc 3-4 świerki serbskie bo szybko rosną i będą w rogu działki, póżniej byłyby powtarzalne 3 ścianki z cisów 2, 2 szerokie, dzielone tujami -po 4 szt. Wtedy podsadzę niższe piętraLubię taką geometrię i porządek z domieszką lekkości traw i piękna kwiatów...Dodałam fotkę muru i koncepcji tła
AngelikaX 11:27, 29 sie 2018

Platanów nie sadziłabym w jednej linii z tujami czy cisami... dałabym je np. przed tuje, a przed ekranami z cisów dałabym hortki… nie wiem ile szerokości ma mieć ta rabata, ale ja pociągnełabym ja od linii za danicami z prawej strony (gdzie masz taką wstawkę trawy)
eVka 12:12, 29 sie 2018

AngelikaX napisał(a)

Cześć Rafale

Krąg-siedzisko to "upiększony" krąg kanalizacyjny - wyrównaliśmy wewnętrzną ścianę klejem, daliśmy kolor i siedzisko... i gotowe

Dziękuję

Padłam!!! Powinnaś to opatentować i sprzedawać za grubą kasę jako architektura ogrodowa