Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:04, 02 sie 2016

Do góry
Astusia86 napisał(a)

Teraz kilka przybliżeń na łyse placki

Można było lepiej wygrabić, ale nie widzę tutaj powodu do robienia od nowa. Daj nasiona (czy już dosiewałeś?) nawóz, nawóz. nawóz, dobrze podlewaj i za dwa tygodnie będzie nie do poznania.

Woda, woda, woda.

Ja bym poprawiła ziemią, dała nasion, nawóz (równomiernie rozsypać, nie w placki) i dużo wody.
Ogród na działce 300m 07:59, 02 sie 2016

Do góry
Youtro napisał(a)

11) po lewej od świerków rośnie jakieś drzewko. Co to jest? Jak o nie dbać? Wygląda, że jest w dobrej kondycji.

12) Idziemy dalej: trawnik... po pierwsze nierówny, nieregularnie ścinany przez poprzednich właścicieli. W kilku miejscach są wystające kępy, a w kilku gołe placki ziemi. Ostatnio zabrałem się za robotę: Dowiozłem 150kg ziemi torfowej pod trawnik, żeby załatać gołe placki: wysypałem, rozgrabiłem, udeptałem, posiałem trawę z mławy na tereny zacienione, przysypałem znów ziemią, udeptałem i na koniec obficie polałem wodą (mgiełką, żeby nie wypłukać nasion). Dobrze?

Ze zdjęcia nie za bardzo widać, wysil się i zrób jakieś inne, podejrzewam, że to migdałek trójklapowy, kwitnie na różowo wiosną??

Nie rób pod drzewkami takich kółeczek z palisadką i białym żwirkiem, to niegustowne jest, można powiedzieć "wiocha" tak się nie robi, a przynajmniej nie w ładnych ogrodach Mówię to z całą odpowiedzialnością i nie masz się obrazić a wziąć do serca.

Biały żwirek to do akwarium, albo na cmentarz, nie do ogrodu.

regeneracja z opisu dobrze wygląda, nie wiem tylko jak wzejdzie, wtedy się okaże.

Generalna rada, naćkane jest, pomiędzy roślinami trawnik, od płotu trawnik, a tak nie powinno być,. a ni ten trawnik am warunki, ani koszenie wygodne. Wytycz rabaty, zdejmij z nich trawnik i nasadź roślin żeby tworzyły kompozycje, a nie był to przypadkowy zbiór roślin, równie przypadkowo posadzonych.
To na razie tyle mądrości ogrodniczch, lecę sadzić ogród

Ogród na działce 300m 07:53, 02 sie 2016

Do góry
Youtro napisał(a)
Wszystko co rośnie przy płocie za altaną będę chciał w przyszłym lub jeszcze następnym roku gdzieś przesadzić lub zlikwidować, ze wzgledu na postawienie większej altany pełniącej funkcję garażu, no ale póki co...

9) przy płocie rośnie jakieś drzewko, wygląda na to, ze nie jest w zbyt dobrej kondycji? Co to za drzewko, można mu jakoś pomóc?

To chyba kalina, można pomóc podlewaniem, wyściółkowaniem kompostem, albo garść Azofoski rozgrzebać z ziemią i podlać, wyściółkować. Podlewać wodą.

Świerki wywalić. To ogromne drzewa a nie pipki do sadzenia w półmetrowej szczelinie. Mają przędziorki i żaden nawóz im nie pomoże. Potrzebują miejsca, przestrzeni.

Chyba że to odmiana 'Glauca Globosa" - wtedy na słońcu powinny być, a nie tam.
Ogród na działce 300m 07:49, 02 sie 2016

Do góry
Youtro napisał(a)

Przed domem są utworzone dwie palisady.

7) Ta mniejsza zostaje, rośnie tam bukszpan i jakaś tuja (nie mam pojęcia co za gatunki). Wyglądają dobrze i rosną jak szalone. Trochę się tam nie mieszczą. Przyciąć, żeby miały swobodniej? Czym i jak?

8) W większej palisadzie (w ciągu dwóch lat do zlikwidowania) mam (oprócz chwastów z którym walczę wyrywając co jakiś czas) jakieś usychające drzewo, które staram się ratować regularnymi dostawami wody. Jest tam jakieś mini drzewko, a raczej jego nieuschnięty kawałek, który też jeszcze podlewam. Są tam też dwie tuje o kulistym kształcie. Nie wiem co to za gatunek i jak o nie dbać?

Pierwsze zdjęcie - to cis i stożkowy świerk Conica. Conica zmarnieje, poza tym atakują go przędziorki, wywal ten iglak, nie warto, zapewne jest już od strony cisa goły jak święty turecki i się nie zabuduje. A cis ładny, może coś jeszcze być z niego. Np. kula. Ma zadatki na kulę.

Drugie zdjęcie, coś na pniu wierzba Hakuro Nishiki - do wywalenia.

Następnie rośnie tuja kulista chyba Danica. Jak dbać? Tak jak o iglaki, powinna mieć podłoże lekko kwaśne (Conitorf), podlewanie, ściólkowanie korą sosnową, czasem Pinivit dolistnie.
Ogród na działce 300m 07:45, 02 sie 2016

Do góry
Głowna moja rada polega na tym, że trzena najpierw zaplanować cały ogród co gdzie ma rosnąć, posadzić co potrzeba i dopiero brac się za ogród. Tymczasem naprawiać błedy poprzedników.
Ogród na działce 300m 07:44, 02 sie 2016

Do góry
Youtro napisał(a)

2) Rosną tam też dwie małe tuje (mimo młodego wieku igły już zaczynają brązowieć). Tuje nie są podsypane korą. Podsypać? Coś jeszcze? Jaki to gatunek?

3) Rosną jeszcze dwa małe krzewy (jasny i ciemny), które utrudniają koszenie trawy co to jest? Szczerze mówiąc średnio mi się podobają. Co z nim zrobić?

4) Gdy pierwszy raz kosiłem przesadziłem chyba ze zbyt niskim koszeniem i trawa częściowo wyschła. Jak to naprawić? Wystarczy regularnie podlewać i kosić? w jaki sposób podlewać?

5) W kostce przed bramą rośną jakieś dziwne chwasty. Co zrobić by nie rosły, jednocześnie nie zaszkodzić mocno glebie? Póki co wyrywam w chwili wolnego czasu, ale za chwile pojawiają się nowe. Za bramą podobnie, ale o tym później.

Tuja Smaragd, wykop je stamtąd, bo nie mają szans w tej gęstwinie, poza tym wszystko jest tam posadzone bez ładu i składu, jhak "spadło" tak posadzone. Rabatę stwórz pod płotem a trawnik w stronę ulicy. Wytnij trawnik na rabacie, uprościsz sobie koszenie, a rabatę wyściółkuj, ale najpierw ją przerób.

Małe krzewy ciemny i jasny to trzmieliny Fortunego - cenne, zimozielone krzewy, warto je choćby puścić na słup, będzie się pięła ta żółte trzmielina i ozdobi brzydki słup.

Trawę zbyt nikso koszoną da się wyprowadzić, trzeba podnawozić i podlewać obficie i potem skosić wyżej.

Chwasty w kostce albo wyrywasz ręcznie, albo polewasz wrzątkiem z czajnika, albo opryskujesz octem, albo herbicydem. Tylko nie wdepnij w plamę po herbicydzie i wleź w trawnik, bo na bank, będziesz miał w trawniku łyse placki o kształcie twoich butów
Ogród na działce 300m 07:39, 02 sie 2016

Do góry
Youtro napisał(a)
Ok, więc zaczynamy:

1) Przed bramą mam pasek zieleni. Rośnie na nim klon. Czy już na tym etapie można zrobić z jego korony zrobić parasol i później regularnie przycinać, żeby utrzymać niewielki rozmiar drzewka? Kiedy i jak przycinać?

Klon ma za niski pień, trzeba go podkrzesać od dołu i wyporowadzić tak, aby korona była ponad płotem, Takie drzewo to nie drzewo, a krzew

Podkrzesać możesz nawet teraz, koronę koryguj w marcu.
Ogród na działce 300m 07:37, 02 sie 2016

Do góry
Aż mnie powaliło jak poczytałam tę mnogość pytań. trzeba by elaborat napisać
Większość odpowiedzi już jest, choćby np. o brązowieniu tui w środku, to normalne, że się tak dzieje, brak światła, zagęszczenie. Możesz to czyścić lub nie.
Nadłamane gałązki poobcinaj.

O przepisy odnośnie opierania dachu pytaj w gminie nie u nas. Tam są odpowiedni urzędnicy, którzy pokierują twoją budową.

Na resztę muszę pół dnia poświęcić, a nie mam tyle czasu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:28, 02 sie 2016

Do góry
Tak właśnie trzeba robić, jak utniesz jakiś korzeń to aż tak strasznie nic się nie stanie, odbuduje się w drugą stronę, najgorzej sadzić pod drzewami, testowałam to niedawno. Trzeba wycinać siekierą.

Podsypujesz dużo kompostu i sadzisz. Upychanie pomiędzy byliny to już łatwiejsza sprawa Dołki mniejsze.

Przecież na ulicy na rabacie ciągle coś dosadzam pomiędzy..a wiśnie mają już spore korzenie. Czasem się nie da. Wtedy w inne miejsce sadzę.
Tonący w bieli 19:20, 01 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bezczelnie powiem, a może by tak biała lawenda zamiast normalnej? I zamiast migdałka wiśnia ozdobna czy jakaś japońszczyzna o białych kwiatach?

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Lawenda w przyszłym roku będzie wymieniona na białą, tak jak pisałam mam nadzieję, że będzie tak samo ładna. Natomiast jeśli chodzi o migdałka to nie oddam
Cis - Taxus 18:00, 01 sie 2016

Do góry
Z tego cisa da się zrobić obelisk lub wałek, ani stożka ani kuli się nie da, bo to odmiana kolumnowa. Wygląda na Fastigiata Robusta. Stożek na dole jest szeroki a na górze schodzi do zera.

Jak widać tutaj zupełnie nie tak.
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 17:56, 01 sie 2016

Do góry
Bluszcz jest zimozielony, te inne, to winobluszcze i nie są bluszczami To całkiem inny gatunek.

Najlepiej by było gdybyś zdjęcie wstawiła.
Tonący w bieli 12:09, 01 sie 2016

Do góry
Bezczelnie powiem, a może by tak biała lawenda zamiast normalnej? I zamiast migdałka wiśnia ozdobna czy jakaś japońszczyzna o białych kwiatach?
Tonący w bieli 12:06, 01 sie 2016

Do góry
Przeleciałam piorunem cały wątek. Uwielbiam:

- biel w ogrodzie
- namioty z warzywami
- rdzewiaki
- pracowitych ogrodników

Serduszko od sąsiadki mnie zauroczyło Pozdrawiam
Tonący w bieli 12:00, 01 sie 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Warzywniak dosłownie oszalał! Co ja z tym zrobię?

Ogórki małosolne, ja właśnie zrobiłam A pomidorki do sałatki
Księżycowy... 11:21, 01 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Carex Ice Dance.

Też ją planuję pod brzozami z plecenia Danusi
Czasami na mojej brzozie purpurowej witam gąsieniczki, które jak ruszysz gałązką wykręcają się w S
I nawet taki demot znalazłam http://bezuzyteczna.pl/larwy-plasta-brzozowca-craesus-96584
W tym roku ich nie mam
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:25, 01 sie 2016

Do góry
mamtu napisał(a)
Ja znowu z pytaniem.Po wczorajszej ulewie gdzieniegdzie porobiły się takie 'wałeczki' z ziemi i nasion. Co z nimi? Rozgrabić delikatnie czy zostawić?
Gardenarium napisał(a)
To właśnie to o czym pisałam, nic nie robić.

Danusia radzi, żeby nic nie robić. Ja powiem z własnego doświadczenia. Rozgrabiałam cierpliwie i delikatnie takimi plastikowymi grabiami do liści. U mnie ulew było co najmniej 4, w tym ta groźna dla całego Trójmiasta, gdybym nasion nie rozgrabiła, miałabym w niektórych miejscach wałeczki grubości kilku cm. To wszystko zależy jak mocno nasiona zebrały się w jednym miejscu. Jeśli nieznacznie, poszłabym za radą Danusi, ale jeśli spłynęło i ułożyło się w pokaźny wałek, to ja bym rozgrabiła.
Pozdrawiam.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:45, 01 sie 2016

Do góry
Dziękuję. Pytałam, bo znalazłam taki wątek o ulewie po sianiu, a tam w poście m.in.:

Gardenarium napisał(a)
Teraz czekać co wzejdzie i jak wzejdzie. Ewentualnie wałki z nasion porozgrabiać.

I pomyślałam, że może faktycznie coś z tym zrobić. Ale skoro radzi Pani czekać to poczekam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:32, 01 sie 2016

Do góry
Donice są niebieskie i sporo kwiatów też jest niebieskich. Teraz "idziemy" w różowe.
Stolik i krzesełka mają niebieską mozaikę z fajansu, bardzo romantycznie to wygląda.
Co na podjazd? 07:29, 01 sie 2016

Do góry
Bardzo pasuje do stylu domu i znakomicie wykonana nawierzchnia.
Jedyną wadą jest chyba odśnieżanie i zamiatanie, ale faktycznie materiał na wielki i w zasadzie "za darmo". Można nazbierać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies