Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 10:41, 06 sie 2019

Do góry
Konieczki napisał(a)
Maz mi dzis wyslal zdjecie najdorodniejszego bukszpana

Okaz dwudziestletni wypielegnowany przezmoja babcie. Serce mi peklo, ja niestety w US do konca sierpnia i sie boje ze po powrocie juz nic nie zostanie... Ech ciezki los ogrodnika na wygnaniu, w kwietniu slimaki mi zezarly jezowki teraz cma... Ale donosze w US nie ma cmy, a do okola pelno pieknych bukszpanow. Chociaz tyle

Jaka szkoda, niech mąż popryska Mospilanem lub chociaż Decisem.
Blaski i cienie nowego życia 10:11, 06 sie 2019

Do góry
Ula odnośnie pomysłu na nowy murek. Żeby taki murek fajnie wyglądał nawet 20 cm to dobrze żeby nie zasłaniał tych najniższych roślinek. Musiałbyś podnieść poziom tej rabaty za nim. Nie mogą rośniki za murkiem być posadzone, lepiej jak poziom ziemi za jest tylko delikatnie niższy. Wówczas te roślinki na pierwszym planie są widoczne i niektóre mogą się z niego wylewać lub przewieszać, częściowo przysłaniają górną część kamieni i wówczas nie ma takich dysproporcji. Chyba że wybierzesz niższy murek - wersja trzecia kamienia. Biorąc pod uwagę stojącą wodę to lepszy ten pomysł 2. Będzie 2 w 1 placyk i część służąca za drenaż.

Możesz tak delikatnie zniwelować różnice poziomów ścieżki i tej rabaty z boku. Tylko tam gdzie u mnie kamyczek ty masz rabatę a gdzie te płyty obniżone to u ciebie placyk żwirowy. Możesz użyć tych kamieni co masz u siebie.

Ula a jeśli chodzi o oddzielenie murków od trawnika to nie tylko chodzi o to by trawa nie przerastała, ale też musisz zwrócić uwagę na jazdę kosiarką. Kamienie są nie równe i kosiarka nie wjedziesz w każdą szczelinę, nawet podkaszarka się nie sprawdzi a szkoda ją kupować. Ja przed murkami tam gdzie dochodzi trawnik mam położona obwódkę na szerokość 1 kostki, na po której jeździ kółko kosiarki. To nie jest rozwiązanie idealne, bo trzeba od czasu do czasu przypilnować trawę by nie przerastała kostki. Można też zakopać listwę (lub ekobordy) odsuniętą od murków na szerokość około 5-10 cm a przestrzeń pomiędzy listwą i murkiem wysypać żwirem. Pod żwir mate szmatę.

Zobaczysz to usunę zdjęcia.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:50, 06 sie 2019

Do góry
beata_m napisał(a)

Ja bym troszkę przyszalała i powiększyła rabatki, są moim zdaniem za wąskie, przynajmniej skarpa przy tarasie, skoro skarpa to będzie taka wąska zbyt stroma i kiepskie warunki dla roślin. Powiększ ją dwukrotnie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:46, 06 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A dzisiaj prosze dama na włościach

Urocza
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:25, 06 sie 2019

Do góry
TomaszZ napisał(a)
Witam
2 miesiące było fajnie, mimo suszy trawka była zielona ale coś się zaczyna dziać od 2 dni
za mokro?
podlewam co 3 dni

czy głodna? minęło 3 tygodnie od nawożenia...

będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam

Krtko i na temat. Trawa posiana za gęsto. Walczy o przetrwanie i słabsze obumierają,. Miałem identycznie po 3 miesiącach od siewu. Nie ma się czym przejmować. wszystko się unormuje. Naostrz też noże.
Blaski i cienie nowego życia 09:15, 06 sie 2019

Do góry
Zrobiłam dziś jeszcze inną fotkę z 3 wysokościami kamieni. Ten najwyższe to mniej więcej obraz poziomu terenu i chyba najlepiej mi się tak podoba gdyby były płyty wyrównane na całości i wtedy z odprowadzeniem wody.
Potem małe kamienie imitujące płaskie ale chyba ich nie widać. I na końcu coś pośredniego co na obecną prowizorkę wydaje mi się najlepsze.

Z moich wyobrażeń istnieją dwa rozwiązania:

1. Wyrównać teren płytami i zakończyć wyższym murkiem o 20cm.ale jest to spad do ogrodzenia i trzeba by odprowadzać wodę z płyt na boki.

2. Drugi pomysł który wydaje mi się lepszy i tani to wybrać trawnik i część ziemi i to wysypać kamykiem. Kamień będzie przepuszczalny dla wody co ma duże znaczenie w sytuacji bez drenażu. Ze ścieżki będzie się schodziło o jeden stopień w dół. Na kamykach będzie można postawić stolik. Czyli generalnie gdzie trawnik byłyby kamyki i miejsce do siedzenia tylk w obniżeniu.

Może ktoś kto umie szukać w inspiracjach znajdzie mi coś takiego podobnego.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:54, 06 sie 2019

Do góry

Na poprawę humoru .
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 08:50, 06 sie 2019

Do góry
Maz mi dzis wyslal zdjecie najdorodniejszego bukszpana

Okaz dwudziestletni wypielegnowany przezmoja babcie. Serce mi peklo, ja niestety w US do konca sierpnia i sie boje ze po powrocie juz nic nie zostanie... Ech ciezki los ogrodnika na wygnaniu, w kwietniu slimaki mi zezarly jezowki teraz cma... Ale donosze w US nie ma cmy, a do okola pelno pieknych bukszpanow. Chociaz tyle
Ogród z rzeźbą 08:37, 06 sie 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Carex montana Raureif, aktualna fotka

Anula, ja to już ostatnio prawie nie zaglądam do kompa i forum zapuszczone,ale do Ciebie postanowiłam zajrzeć po weekendzieI nie zawiodłam się Piekne wszystko a ten carex coraz bardziej mi się podoba.Szkoda,ze nigdzie go kupic nie mogę
Usmiecham się do Ciebie w razie gdybyś dzieliła go wiosna i szukała dobrego domu

te zdjęcia Izowego ogrodu tez wymiatają
Zielonym do góry... 08:26, 06 sie 2019

Do góry
Z daleka trochę gorzej

bo jeszcze nie skońćzone...

Zielonym do góry... 08:25, 06 sie 2019

Do góry
po urlopie...coś tam w ogrodzie kwitnie...

Ogród z rzeźbą 07:47, 06 sie 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Po lewej stronie wzdłuż ścieżki będzie jeszcze rabata (znowu kawałek trawnika zabrany). Dumam co posadzić, choć wstępnie planuję kuleczki cisowe w trawach. Tak trochę minimalistycznie, ale jak kwitną anabelki to one robią całą robotę i nie potrzeba im chyba konkurencji.

A może posadzisz coś kwitnącego wczesną wiosną? Brunnery, tiarelki, serduszek nie polecam w to miejsce.
Ogród do odnowy 07:43, 06 sie 2019

Do góry

Cudowne. Liczę na takie połączenie u siebie- aster już rośnie. Tylko róże muszę dokupić ale miejscówka czeka.

Chciałabym upolować niskiego astra w kolorze tego Abendsonne.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:42, 06 sie 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Rewelacyjny widok
Podmiejski ogródek 07:35, 06 sie 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

rozchodnik chyba karfunkelstein i kłosowiec coral kudos (trochę ciemniejszy niż w rzeczywistości) to bardzo ładny duet. mam nadzieję, że tym razem kłosowiec przezimuje, w zeszłym roku zginął

no ba!

jeżówka pow wow wild berry - bardzo fajna, sztywna, raczej niska, tylko w tym roku jakoś nierówno wyrosła

pamiętacie może, że przy okazji odwiedzin u April kupiłam żurawkę glitter? kiedy to było - na początku czerwca? Kwitła jak ją kupowałam i kwitnie nadal.
już sprawdzałam, czy na pewno prawdziwa

Asiu piękności pokazujesz
jak tu się nie zdołować widząc takie rabaty gdzie kwiecie wypływa a piękne kolory biją po oczach
Ogród do odnowy 07:30, 06 sie 2019

Do góry
Skoro temat astrowy to dla Kwartecika

to ten drobniutki przy Hansestadt Rostock - okiem pamiętam go jako bardziej różowy

a te pod klonem tatarski Hot Wings - na środku to nie cień tylko ciemniejsza odmiana

Ogród z rzeźbą 07:26, 06 sie 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Mówisz, że "rajtuzować"?. Nigdy nie mam czasu na takie zabawy. Tnę je co roku bardzo nisko, myślę że na ok. 15 cm.

Bardzo podoba mi się ubiegłoroczny zakup, dereń rozłogowy Kelseyi

I jeszcze obrazek z hostowej

Aniu, jak fajnie że wróciłaś
Ten dereń bardzo fajny, muszę go chyba na żywo obejrzeć
Ślicznie u ciebie jak zwykle, zdjęcia wywołują westchnienia. Będziesz w najbliższy weekend na działce. Szukam towarzystwa na zakupy do ZP Daj znać
W Dolinie Muminków 07:24, 06 sie 2019

Do góry
Dziękuję Dziewczynki za pochwały Miło Nam
Teraz troszkę ogródeczka

Ogród do odnowy 07:18, 06 sie 2019

Do góry
anka_ napisał(a)

Iwona nie stosuje chemii ale sąsiedzi leją bez opamiętania. Tak więc jedyna nadzieja w tym że szybko im padną.

Ģosiu jaka to odmiana i jaką ma wysokość? Cudowny kolor.

znalazłam to aster nowoangielski 'Abendsonne' , teoretycznie do 1,5 m
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 06:47, 06 sie 2019

Do góry
Hehe. To jest plan. Plany są po to żeby je zmieniać. Buahaha

Mam tam 22 ary. Na pierwszych ośmiu jest dom i SPRÓBUJĘ być porządna i się trzymać. Spróbuję. Oki?

Kolejne 16 mam na swoje szaleństwa i mogę mieć tam wszystko. Chcę z przodu mieć porządnie głównie po to żeby tam nie siedzieć, siedzieć będę z tyłu za domem i tamże grzebać

Stan wczoraj. Dziś kolejny transport bloczków I ściany będą rosły. Mam zastępczy samochód na czas naprawy mojego. Jutro pojadę po południu zobaczyć postępy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies