Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 22:41, 03 sie 2019

Zrobiłam dziś mały prowizoryczny murek na nowej rabacie przy wejściu, kończyłam o zmierzchu. Kamienie z własnych wykopalisk na działce, kilometr dalej był kamieniołom i kiedyś łupek wydobywano. Ten kamień od kilku lat przenoszę, raz układam , potem zabieram. Może wreszcie się tu przysłuży

Może ktoś mi doradzi sposób żeby trawa nie wrastała. Myślałam żeby założyć plastikowe obrzeże ale czy dobrze myślę?

Widok z dwóch stron

Urszulla 10:54, 04 sie 2019

Z drugiej strony też taki zrobię. Jednak przed murkiem w czasie opadów będzie chwilowo stała woda bo to jest znaczny spadek terenu i w tym kierunku schodzi cała woda. Murek więc nie będzie wysoki i nie będzie równał poziomu terenu. Tak to przemyślałam. Będzie tylko dekoracyjnym wykończeniem rabaty.
Z tej strony budynku mam duży problem, więc myślenie moje jest tak jak u Sylwi żeby teren był jak najbardziej przesiąkliwy i z roślinami które będą dodatkowo wodę wyciągać. Bo w zasadzie trzeba by robić drenaż do studni chłonnej a to są drogie koszty na które mnie nie stać a po drugie dreny jak się zamulą to i tak robota na próżno.

Renii 11:28, 04 sie 2019

Ładnie z kamieniem. Na zaprawie jakby były to nie będzie przerażać trawa, no ale wtedy to już na stałe. Chyba że położysz od wewnątrz folią lub matą
boguslawa_ma... 18:42, 04 sie 2019

A to maleństwo próbuję wyprowadzić na pniu, ciekawe czy to się uda

Napewno się uda tylko te boczne przyrosty trzeba usuwać,a odemnie hort. kwitnie?
Urszulla 20:28, 04 sie 2019

Renii napisał(a)
Ładnie z kamieniem. Na zaprawie jakby były to nie będzie przerażać trawa, no ale wtedy to już na stałe. Chyba że położysz od wewnątrz folią lub matą

Bez zapraw chodzi mi o samo obrzeże przy murku żebym nie musiała ciągle kancikować.
Urszulla 20:32, 04 sie 2019

boguslawa_madejska napisał(a)

Napewno się uda tylko te boczne przyrosty trzeba usuwać,a odemnie hort. kwitnie?

Oczywiście,jedna gałązka kwitnie obecnie jest już seledynowa a druga poszłacw zielone i odrosty od ziemi więc będzie większa za rok dostałybdo towarzystwa werbenę hastata i hostę

Zrobiłam fotki

Urszulla 10:35, 05 sie 2019

Kompletnie nie jestem pewna czy ten murek będzie dobrze wyglądał (1 kamień dla próby dałam)

Adela 11:57, 05 sie 2019

Ja sobie myślę, że za wysoki. Byłby dobry, gdybyś miała rabatę podniesioną.
anna_g 12:31, 05 sie 2019

Też mi się wydaje, że ciut za wysoki i masywny w tym miejscu. Chyba że kamień jakiś taki duży dałaś. Bo ten murek przy ścianie - super!
Urszulla 09:15, 06 sie 2019

Zrobiłam dziś jeszcze inną fotkę z 3 wysokościami kamieni. Ten najwyższe to mniej więcej obraz poziomu terenu i chyba najlepiej mi się tak podoba gdyby były płyty wyrównane na całości i wtedy z odprowadzeniem wody.
Potem małe kamienie imitujące płaskie ale chyba ich nie widać. I na końcu coś pośredniego co na obecną prowizorkę wydaje mi się najlepsze.

Z moich wyobrażeń istnieją dwa rozwiązania:

1. Wyrównać teren płytami i zakończyć wyższym murkiem o 20cm.ale jest to spad do ogrodzenia i trzeba by odprowadzać wodę z płyt na boki.

2. Drugi pomysł który wydaje mi się lepszy i tani to wybrać trawnik i część ziemi i to wysypać kamykiem. Kamień będzie przepuszczalny dla wody co ma duże znaczenie w sytuacji bez drenażu. Ze ścieżki będzie się schodziło o jeden stopień w dół. Na kamykach będzie można postawić stolik. Czyli generalnie gdzie trawnik byłyby kamyki i miejsce do siedzenia tylk w obniżeniu.

Może ktoś kto umie szukać w inspiracjach znajdzie mi coś takiego podobnego.