Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z ogródka na wsi 16:09, 22 lip 2019

Do góry
Parę fotek z placu boju...
Muszę się też was poradzić w paru kwestiach, ale to pod wieczór jak wszystko wyrysuję...

Murowanie "szkieletu" sadzawki skończone

Ostatecznie poprzestałem na sześciu cegiełkach w górę, co daję łącznie pół metra głębokości ( czyli rybki niestety nie zamieszkają, ale nie szkodzi...)

Nad poziom gruntu wystają dwie cegłówki, ale całość będzie wyższa, bo jeszcze obudowa z pomarańczowej cegiełki

Na całości tego kącika jest spadek terenu, na brzegu (wejściu ) zamontowałem betonowe słupki...i właśnie dalsza część budowy tej granicy jest dla mnie trudna...tzn. nie mogę się zdecydować jak powinna wyglądać i właśnie o pomoc będę tu prosił...

Betonowe słupki pozwoliły mi tez na wyrównanie terenu (a przynajmniej jego części , bo po drugiej stronie sadzawki jeszcze tragedia)...nawiozłem żyznej ziemi... można już coś sadzić

Kolejne moje zapytanie będzie dotyczyło ogrodzenia...

i tej części..

...oraz wyglądu ściany i roślin, które mam zamiar sadzić...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:51, 22 lip 2019

Do góry
Danusiu, powiedz proszę, co to za rośliny? Szukam właśnie czegoś wysokiego...

Sezon 2017 u Hanusi 15:49, 22 lip 2019

Do góry
Dorotko, Też na raty zbieram, ale była potrzeba to przysiadłam. Na siedząco zrywam, bo wtedy mam dwie wolne ręce.

Zbyszku, czytałam, że pomidory smaku nie mają i zapachu, z winy producentów i genetyków. Stawiają na ilość a nie na jakość.

Ewo, Izabelko, takiego ducha znalazłam na magnolii.

Ogród w mieście-ogrodzie 15:45, 22 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Widziałam, też Twoje przeróżne derenie - dereń kanadyjski mnie nie lubi kilkakrotnie jakoś się nie dogadaliśmy i się wyprowadził bo u mnie zaniknął.
Jaką dajesz im ziemię i stanowisko?
Drugie pytanie o Milky Way - kupiłam kiedyś mały patyczek (4 lata temu jesienią). Patyczek urósł (jeszcze nie kwitnie) i zrobił sie trochę "nieporządny". U mnie jest widoczny na stronie 6 (jeśli zechciałbyś zerknąć). Widziałam Twojego. Cudny. Czy kiedykolwiek coś z nim robiłeś - mam na myśli też takie "podkrzesanie" żeby wydobyć pień, zmienić kształt itp. Czy sądzisz, że z moim byłoby warto? albo nie?
Wszystkim marudzę o tego derenia bo nie mogę się zdecydować co z nim
Pozdrawiam i fajnego weekendu życzę

Ania, przy okazji odwiedzin arboretum w Kórniku, wpadniesz do mnie i po sprawie

Dereń kanadyjski rośnie w cieniu sosen - podłoże lubi kwaśne, ale dość żyzne, próchniczne - sama naturalna ściółka z przegniłego igliwia to za mało.

Dereni kousa nie formuję - wycinam tylko chore / przemarznięte pędy lub ich końcówki. Trochę podkrzesałem jedynie odmianę Rutdan, bo za mocno wchodziła na róże.
Obejrzałem sobie Twój dereń - jest bardzo regularny i porządny!!! Nie ciąłbym, chyba, że masz w planie podsadzenie go czymś w "nogach".

Kousa (gatunek), niecięty
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:45, 22 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:45, 22 lip 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:44, 22 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Danusiu, działacie z prawdziwym rozmachem, mogę tylko wzdychać i podziwiać ☺
Zaintrygowała mnie powyższa rabata - co stanowi towarzystwo dla hortensji oprócz rozchodników i jakiejś trawki? Czy ona ma wystawę południową? Możesz ją pokazać na wprost? Pozdrawiam ☺

Było

Floksy, monardy, róże, przetacznikowce, rutewki, sadźce, dzwonki, rozchodniki, kozłki lekarskie.

Ta strona jest w zasadzie północna, od drugiej strony słońce wysoko i doświetla.

Ogród w mieście-ogrodzie 15:30, 22 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Bardzo mnie cieszy ta gaura, mam jedną właśnie niską zwartą czerwoną, jeszcze ani kwiatka nie pokazała. Oby tylko zimę przetrwała

Poniżej gaura z białym kwiatem (wydaje mi się, że siewka, bo białych chyba nie kupowałem), następnie ciemnoróżowa z zielonobordowymi liśćmi - niska, potem 2 x różowa wysoka - ta, która trochę gorzej przezimowała, ale tworzy wielkie kępy.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 15:20, 22 lip 2019

Do góry
Zdjęcie telefonem, ale zobacz jak cudna teraz jest

Pamiętajcie o ogrodach 14:59, 22 lip 2019

Do góry
Co mnie w Ogrodach o Zielonych Progach zaciekawiło tym razem najbardziej:

Phlox paniculata 'Warsaw Sunrise' Generalnie lubię floksów, ale ten ma ciekawe liście i pąki, bo kwiaty to już całkowita floksowatość.

Echinacea purpurea 'Green Jewel' PBR

Echinacea hybrida 'Delicious Nougat' PVR

Echinacea hybrida 'Cherry Fluff PVR

Echinacea hybrida 'Strawbery and Cream' PVR

Wg właściciela szkółki piękne są wszystkie jeżówki, ale tylko nieliczne ładnie się rozkrzewiają bez przymuszania ich do tego. Zwracał nam na nie specjalnie uwagę.
Pamiętajcie o ogrodach 14:37, 22 lip 2019

Do góry
Mnie o te ciemne liście chodziło. Poza tym jest dosyć wysoki 120 cm

Drewniany domek narzędziowy 14:29, 22 lip 2019

Do góry

Polecam domek narzędziowy maxi. Mam go kilka lat w ogrodzie i spisuje się doskonale.
Pszczelarnia 14:19, 22 lip 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Donice

Wyjście od kuchni

Na stołach

Piękne i nieskomplikowane hosty

Ale to ładne!

Właśnie sadze do donic... chryzantemy to zle?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 14:12, 22 lip 2019

Do góry
Anusia napisał(a)
Dzisiejszy poranek na Żuławach mrożny. Na szczęście na noc przykryłam bazylię. Żyje.
Każda roślina dostała swoją tabliczkę.

Aniu, skąd masz te tabliczki? Są super.
Czubajkowy Ogród 14:07, 22 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Zdałam sobie sprawę, że już na niewiele kwiatów czekam w tym sezonie Mamy połowę lipca, a już właściwie wszystko zakwitło. Zaczynają te, które kojarzą mi się z późnym latem i jesienią. Jeszcze tylko kilka lilii, astry, zimowity...

Ale żeby nie kończyć smutno - leniwy widoczek z kanapy

Tak, czas szybko leci, ale ja bardzo lubię te letnie wieczory. Twoja weranda wyglada cudnie w tym swietle i ten uroczy ptaszek jak w takim starym filmie - Rodzina Polanieckich
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:03, 22 lip 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

)

Ewa, piękny jest ten zakątek hehehe przeczytałam o mężu, no cóż tak bywa. Od kiedy zajmuje się tylko balkonem mąż już nawet nic nie mówi tylko podłącza. Ja tylko nieśmiało spoglądam na liczby na koniec sezonu i łapię sie za głowę. Ale to są moje jedyne szaleństwa na szczescie
A czy ty robisz czasem zakupy w kwiatonie przy Lotniczej?
Przerwa na kawę... 14:00, 22 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Podoba mi się pomysł na anabelką z dereniem - może jesienią pokuszę się o taką roszadę

U Kasibawarii też jazdy z sąsiadami

Znajomego dręczył sąsiad... w końcu umarł - sąsiad nie znajomy

Pamiętam na innym forum jak sąsiad wlazł dziewczynie na posesję i pociął jej iglaki w zasadzie niszcząc rośliny, upitolił i grube pędy. Nie pamiętam czy odbiły
tu jest jako takie zdjęcie tego połączenia. Zarówno w tej fazie hortek, jak i w zielonej bardzo je lubię.

Ja mojego sąsiada lubię i w dobrych stosunkach jesteśmy ale wrażliwy jest. W sumie na dobre to częściowo wyszło bo winorośl ozdobną wywaliłem bo w tuje weszła i ciąć trzeba było.
Przerabianie ogródka pod swój gust 13:23, 22 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
W koncu sie doczekalam

cytuję bo tak rzadki i zjawiskowy motyl powinien się utrwalać choć na fotce

Fenkuł u mnie kwitnie
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:12, 22 lip 2019

Do góry
a prosze bardzo bardzo ciezko im fotke zrobic, bo biegaja jak oszalale. Bardzo urosly i jeszcze z tydzien i pojda do ogrodu

Ogród kwiatowy 13:11, 22 lip 2019

Do góry
violaskom napisał(a)

Takie wysokie masz Wieczniki? sama siałaś? Kupiłam pierwszy raz ale siedzi takie maleństwo zadołowane w doniczce, przybiera na masie ale do góry się nie spieszy. Masz tylko ten amarantowy kolor?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies