Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Tam gdzie ELFy zimują 23:00, 24 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Witaj!
Przejrzalam wlasnie Twoj wątek!
Pod orzechem chcesz mieć komplet wypoczynkowy? Nie wiem czy to dobry pomysł, bo one śmiecą - najpierw spadają przekwitnięte kwiatki, potem orzechy - a te zielone skórki brudzą.. jeśli kostka to może takie ażurowe płyty, przez króte trawnik przerasta? Bo takie pełne będziesz miała brzydko poplamione za jakiś czas...

Zastanów się nad skalniakiem... i nad rabatami na środku. Przestrzeni tam dużo nie macie... może jakieś drzewko - soliter i wystarczy? A rabaty pod płotem - jak się płot zrobi?
pozdrawiam i trzymam kciuki
Karolina

Cześć Karolina
Bardzo milo cię gościć w moim ogródku Słusznie zwrócilaś uwagę na tego orzecha - brudzi skubaniec - ale latem jest nie do zastąpienia, nawet najlepsze i największe parasole i altany nie dają tak przyjemnego cienia jak i również schronienia przed deszczem. Na początku mój M (szybko przesiąkłam sloganem ogrodowiska) namawiał mnie na ścięcie tego brudaska ale na szczęście nie dałam się przekonac - a już stał z piłą motorową. Muszę go polubic i zrobic pod nim takie podłoże które będzie łatwe w utrzymaniu.
Zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem - wykopać dziurę np owalną do niej wsypać piasku i ubić na to zaprawa cementowa z klejem do płytek - a jak już zaprawa zacznie twardnieć posypać tymi kamyczkani co sobie zamówłam ... co o tym myślisz ?

a jeśli chodzi o skalniak to powoli też zaczynam sobie to wybijać z głowy ale zawsze mi się marzyło coś takiego

ale ja bym dala trochę więcej rożlinek skalnych

albo takie coś

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:24, 24 sie 2012

Do góry
Strona lewa:

Kamyczki tu tylko sobie tymczasowo leżą, to nie skalniak
Golterię bardzo lubię, czy dosadzić gęściej?
Mały Tamaryszek, chciałam, by robił daszek kosodrzewinie i dotarł do huśtawki.
Krzaczek to Skimia, ale jej podejrzanie zżółkły listki - zapytam o to później.
Po tej stronie mam prawie same wrzosy, bo bardzo je lubię, mogę je kupić blisko domu i jest to tani pomysł na okrywanie kory.

Potem mam Morwę. Teraz dopiero wiem, że Danusia jej nie poleca, bo robi błoto z owoców.
Ale mi się tak podobały jej listki...
No i zapomniałam dodać, że wielbię wszelkie pendule - płaczące i wszystko szczepione na kiju
To bordowe nie wiem co to jest - ale chyba stąd wyleci.

Tutaj mój Tzw. ołtarzyk - bo lubię symetrię.
To szczepione to Brepo, a na dole dwa Mugosy.
Z tyłu Red Barony i wokół pnia Berberyski.

Zostawić tak?

Potem idą dwa jałowce, znowu ekran z Skyrocketów (co ja sobie myślałam?) a na końcu złoty Perukowiec.
Ratunku!!
O....! 21:47, 23 sie 2012

Do góry
Moniko, no tak ...ale też trochę sami zrobilismy aby fajnie się patrzyło na te pagórki
Agnieszko, da się... bez obaw - to przecież moja codzienność...

i widok na ...
w kolejności...skalniak, kółko warzywne, rabatę naturalistyczną

i jeszcze widok na zach.część muru, a na pierwszym planie anabellka posadzona w maju, za nią ogrodowa ( nie zakwitła w tym roku...), no i też kawałek kółka warzywnego...
Ogród u stóp klasztoru 19:50, 23 sie 2012

Do góry
Sylwia fotografuje ogród

A Kuba w klatce

Coś z niczego - skalniak w potłuczonej donicy

Tam gdzie ELFy zimują 23:53, 22 sie 2012

Do góry
Kocham skalniaki więc napewno ten motyw musi sie pojawić w moim ogrodzie. Pod orzechem włoskim który znajduje się na wysokości 10 metrow od domu powstanie jakaś podłoga ale nie wiem jeszcze jaka - może jakieś płyty ala betonowe ? I tam też chce umiejscowić skalniak który bedzie głównym punktem ogrodu. Na skalniaku muszą pojawic się kolorowe trawy i na końcu wierzba albo wiśnia ozdobna - chociaż widziałam dzisiaj piękną hortensję limelight na patyku ???? ale nie wiem czy ona pasowała by do skalniaka ???
Żywopłot z prawej strony - jeszcze nie wiem z czego - chcialam cisy ale pan w szkółce zapytał mnie czy dla siebie czy dla dzieci robię ten żywopłot - tzn że długo rośnie ... może żywotniki ????
Z przodu mam żywotniki malutkie - takie z własnej hodowli. pozatym chciałabym mieć trawy miskanty (może kolo huśtawki) i różaneczniki.

na początku zajmę sie skaniakiem na środku bo po bokach będzie robione ogrodzenie

... trzymajcie za mnie kciuki

Poletko Pana Boga czyli Początek Ogrodu Marzeń 12:19, 20 sie 2012

Do góry
znalazłam jeszcze zdjęcia, które bardziej obrazowo pokażą jak mój ogród teraz wyglada...moze ktoś pomoze mi jakimś pomyslem, co z tym zrobić

widok ogólny na skalniak.......

a tu druga strona, ta która była najpierwsiejsza....

a tu ostatnie prace, przy tarasie......
Poletko Pana Boga czyli Początek Ogrodu Marzeń 22:32, 19 sie 2012

Do góry
Jak by tu zacząć.......hmmmm.............może tak :

ogród to część marzenia.. dom już mamy ( po kilkuletnich perypetiach ) i cos co mozna nazwac ogródkiem. Nie jest tego duzo, bo całość to 1000m2, ale jak na pionierów, wystarczy! .........
Ale zacznę od poczatku - nasza rodzina to pięcioro człowieków, dwa psy, dwie papugi i jeden chomik. Wszyscy zamieszkujemy w okolicach Łodzi i jesteśmy ogrodowymi laikami. jak na razie, nasz ogród to masa chwastów, a w szczególnosci perzu, które rosną na twardej, pobudowlanej, ziemi. No ale jak sie chce miec ogród, to nie patrzy sie na trudności, tylko szuka się dogodnego miejsca i .........wsadza roslinki W ten sposób coś co przypomina, rabatki i skalniak, jest !!!!! choć reszta prosi o pomste do nieba.......no ale cóż, to dopiero poczatki, więc mam nadzieję, ze jakoś sobie poradzimy i nasze marzenie bedzie godne nazwy - OGRÓD MARZEŃ!!!!!
Ogród...nie do końca wymarzony 09:02, 17 sie 2012

Do góry
Witaj wydaje mi się, że naprawdę nie masz się czym martwić! Thuje mogą stanowić piękne tło dla innych roślin i jednocześnie parawan. Na rabatce, z której nie jesteś zbyt zadowolona widzę głównie rośliny jednoroczne i byliny, więc nie będzie najmniejszego problemu z jej przeorganizowaniem Skalniak przecież wyglada bardzo fajnie, a rośliny zwsze można przyciąć - tu jednak mogę być nieobiektywna, bo sama mam u siebie gęsty busz i lubię go Doradzać się raczej nie ośmielę

Pozdrawiam i będę z zaciekawieniem obserwować zmiany - może sama też skorzystam
Ogród...nie do końca wymarzony 01:14, 17 sie 2012

Do góry
Cześć Kasik bardzo ładnie u Ciebie skalniak i okolica ładnie się zagęściły trawniczek elegancki faktycznie z tymi rabatami trzeba pomyśleć, ale może narysuj na planie gdzie one są, jak przebiegają, czy przy wejściu na posesję są czy gdzieś dalej i jakie to strony, wprawdzie piszesz, że południe, ale chcę się upewnić, bo od tego przecież zależy wybór roślin Jak to jest ta rabata przy wejściu do domu to faktycznie musi być reprezentacyjna )
A jakie Ty chciałabyś mieć tam roślinki? co lubisz? jakie kolory?
Metamorfozy ogrodowe 18:30, 15 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Metamorfoza.... pomyłek w datach nie ma
30.04.2011 (choinka świateczne przesadzona byłąby za wielka na skalniak i posadzone coś innego iglastego, ale nazwy nie pamietam)

29.04.2012

I to tez 29.04.2012

a to już 29.07.2012

Ogrodnik mimo woli 16:01, 15 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
30.04.2011 (choinka świateczne przesadzona byłąby za wielka na skalniak i posadzone coś innego iglastego, ale nazwy nie pamietam)

29.04.2012

I to tez 29.04.2012

a to już 29.07.2012

Oooohhhh joooooo - jak cuuudnie!

Aniu - zrobiłaś to świetnie dlatego, że posadziłaś roślinki grupami - dzięki temu efekt jest szybki
Ogrodnik mimo woli 11:47, 15 sie 2012

Do góry
Wszystko robimy z M sami...
Do cięższych prac z powodu rychło zbliżajacego sie terminu spotkania Ogrodowiska.... zatrudniłam dwóch młodych pracowitych chłopaków... przygotowali teren pod trawnik, wykopali dziurę pod oczko i rozplantowali ziemie.. usypali górkę pod skalniak.... Tak, że do ciężki prac mieliśmy pomocników...bez nich nie mieliśmy we dwójkę szans..samo przenoszenie kamieni..... to nie na nas samych... MIezali też ziemiępod wielgachne rabaty rózanecznikowe.. czyli ziemia piasek trorf... mielone glebogryzałką.... Stąd ta dziura i potem pomysł aby w tym miejscu zrobić ...... kałużę Chłopakom sie troszkę pomieszało co maja robić.. i kałuża wyszła większa niż miała być pierwotnie Ale z perspektywy czas ustwierdzam, że pomyłka wyszła na kożyść dla kałuży.
Ogrodnik mimo woli 11:34, 15 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)

29.04.2012

I to tez 29.04.2012

a to już 29.07.2012

i to wszystko to rok zaledwie? bosko, tez tak chcę

a staw zrobiliście od kwietnia do lipca???????????????????
jak się pytam, powiedz, ja kupiłam 10 jałowców płożących i je wsadzam drugi tydzień...
Ogrodnik mimo woli 11:17, 15 sie 2012

Do góry

29.04.2012

I to tez 29.04.2012

a to już 29.07.2012

Ogród u stóp klasztoru 21:58, 14 sie 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
no dobrze ale czy rojniki przeżyją zimę w takiej stłuczce? u mnie w butach nie przeżyły, musiałam wymieniać

i OTO jest pytanie . dlatego mam taki grajdołek na narzędzia i tam będzie ewakuacja .

skalniak wyszedł fajny - tylko nie zrobiłam fotek ...jutro ok?

dostałam też prezent z Italii. fajna amforę i jakiś taki pierdołek w formie doniczki z otworkami . no i tam tez wtyknęła rojniki .
Ogród u stóp klasztoru 22:43, 12 sie 2012

Do góry
nooo to jest sposób . jutro muszę prysnąć róże , bo komuś bardzo smakują ich liście i.....kwiaty.

Aniu -----czy wiesz że odkąd przyjechałam z Rzeszowa to nic nie robię tylko przesadzam

a mam tez taką robótkę na jutro wymyśloną .....skalniak w rozbitych doniczkach .sadzę rojniki i... rozchodnik piciutki czerwony

Lecę w kulki... 15:30, 11 sie 2012

Do góry
Karolinka napisał(a)
Aniu kochana powiedz proszę jak utrzymujesz czystość na rabatach żwirkowych. Zawsze mnie to zastanawiało, jak ludzie dbają, aby żaden zbedny listek się tam nie uchował Ja mam skalniak w podobnym stylu, ale rośliny go zarastają, więc jest nienajgorzej..
MIłego dnia!

....ja już się wyleczyłam z usuwania zbędnych listków.....zbieram równo z kory, zbieram z żwiru, zbieram z trawnika....ręcami , grabiami, odkurzaczem...
moje też coraz bardziej pozarastane...coraz mniej widać...
Dziękuję za odwiedzinki...lecę zajrzeć do Ciebie...
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 20:00, 10 sie 2012

Do góry
Marto, mój skalniak wcale nie jest taki idealny. Powstał z potrzeby, bo mieliśmy zbyt dużą różnicę poziomów z sąsiadem. Mam nadzieję, że z czasem zarośnie i nie będzie z nim tak dużo pracy. Zapraszam serdecznie w moje progi. I dla Ciebie kilka fotek ze skalniaka.

Ogród Sylwii od początku :) 13:46, 10 sie 2012

Do góry
Witaj Sylwio, w Twoim wątku piszę swój pierwszy wpis na ogrodowisku. Przeglądłam Twoją galerię imponującego ogrodu który stworzyłaś i powiem Ci że dzięki Twojemu wątkowi i chęci wpisu u Ciebie zapisalam sie na ogrodowisko Absolutnie chylę czoła Twoim działaniom ogrodowym, masz świetne pomysły oraz genialny zmysł jak i co posadzić. Ja jestem ze swoim ogrodem daleko z tyłu, mam jeszcze mnóstwo pracy w nim a tempo które wkładam w jego tworzenie nie może byc tak szybkie jak u Ciebie, gdyż niestety w tamtym roku przepłaciłam zbyt duży wysiłek fizyczny dolegliwościami zdrowotnymi, dlatego ja nie wiem jak Ty to robisz że u Ciebie tyle rzeczy się dzieje. Ja tez jestem z Krakowa, i na domiar wszystkiego skojarzyłam ze Ty mieszkasz kilka metrów od moich znajomych którzy tez mają domek z ogrodem, że tez wcześniej nie dostrzegłam Twoich cudów w realu. Mój ogród jest akurat położony z zupełnie drugiej strony Krakowa. A co jeszcze chyba mamy dzieci w podobnym wieku, mój Kuba ma skończone 6 w kwietniu, hehe i też byliśmy w tym roku w Turcji - ja moge polecić Hotel Gypsophila Village, genialny jest i nie wyobrażam sobie lepszego.
Zaglądam do Twojego wątku prawie codziennie i jest zdecydowanie moim ulubionym. Może kiedyś odważę się żeby pokazać swój ale na razie to byłoby wstyd zamieszczać tego co jest obecnie, ponieważ mamy nie w pełni zasianą trawę, ja mam skalniak z kwiatami, i chuśtawka dla dziecka ze zjeżdzalnią, oraz będę w tym roku sadzić tuje, wszystko inne jest daleko z tyłu i mnóstwo pracy przed nami. Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na kolejne wpisy i nowości w Twoim wątku.
Ogród Sylwii od początku :) 06:06, 10 sie 2012

Do góry
cd
skalniak ....

a tak jeszcze było w zeszłym roku .....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies