Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kochanowy ogród 07:48, 18 lip 2019

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe słowa

Takiego gościa mniałam w ogrodzie
Paż królowel

Wzgórze chaosu 07:46, 18 lip 2019

Do góry
Róży miałabym więcej, a nawet powinnam - wtajemniczeni wiedzą dlaczego
Kocham róże u kogoś, u siebie mam ledwie kilka. Z upływem lat coraz bardziej nie lubię roślin które kłują i ... śmiecą. Te róże które mam mimo braku zabiegów pielęgnacyjnych mają się ok. Nie pamiętam ich nazw. Kusi mnie temat różany, taka pashmina zawsze łapie za serce, ale na razie wygoda zwycięża

Róże mam na południowej stronie, na dwóch kratkach i jednym obelisku, którego zamontowanie w tym roku tak zmasakrowało krzak, że fotek brak.

Kratka na górce jest nieco w cieniu, w tym roku została przemalowana pod kolor altany. Jest tam róża biała, która miała być New down ale chyba nie jest i różowa no name, kiedyś ogromna, ale mocno wymarzła.

Przy ścianie domu na niższej kratce są dwie róże, chyba drobnokwiatowe. Piękna biała i taka sobie różowa, ale kolorystycznie do reszty bylinówki pasuje.

Ogród pod lasem 07:43, 18 lip 2019

Do góry
To ja w biznesie
Czy na dzisiaj komuś coś? Mam na wydaniu takie panny

Ten po lewej w naturze jest ciut ciemniejszy, taki bursztynowy odrobinę, a ten po prawej za to jaśniejszy.

Hosta nie dokładnie ta kępa, ale taka sama odmiana. Widać ją za liliowcem odrobinę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:35, 18 lip 2019

Do góry
Potrzebuję pomocy przy przerabianiu rabatki ,zastanawiam się nad jej kształtem ,
zdjęcie trochę nie na czasie ponieważ teraz stoi basen ale może to lepiej gdyż basen trochę zasłania widok i nieda się zrobić dobrego zdjęcia

Jako tło dla roślin sadzę cisa w odmianie Hicksii
Jeszcze jedno na początku tej rabatki chciałabym drzewo może Ambrowca lub klona Globosum
Każda podpowiedź mile widziana
Wzgórze chaosu 07:24, 18 lip 2019

Do góry
Parę zaległych kadrów z czerwca, głównie róże i piwonie.
Piwonie mam trzy, białą uwielbiam, fuksjowa jeszcze nie kwitnie, ale u mamy jest piękna, więc i u mnie też kiedyś będzie. Pusta jasno różowa to nie moja bajka, no ale widocznie kiedyś robiła na mnie wrażenie, skoro ją kupiłam
Szkoda, że tak krótko kwitną. Na szczęście zielona podstawa długo jest ładna i nie schnie.
Moja biała ulubienica

Fusjowa pachnie obłędnie, mam już ogromny krzak od mamy, ale muszę w sierpniu płycej posadzić, ponieważ nie kwitnie. Ale bukiecik w tym roku był

Na koniec nie perełka, ale w kompozycji nawet jakoś daje radę

Trawnik spalony niewłaściwym herbicydem 06:53, 18 lip 2019

Do góry
Mąż spalił nam całą trawę herbicydem na chwasty ( nie dostosował dawki, rozrobił na oko )

Moje pytanie czy możemy zwertykulować, wygrabić i nasypać nową ziemię i posiać trawę?
Czy musimy całkowicie pozbyć się tej suchej trawy i zasiać od nowa?
Moja codzienność - ogród Oli 05:56, 18 lip 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

czy te kolumnowe drzewa to buki
Ogródek Iwony II 01:43, 18 lip 2019

Do góry
Buszlandia...
Chyba nie umiem inaczej. I mimo, że zachwycam się ogrodami Oli, Polinki, tym ładem, podziałami roślin, to kiedy odwiedzam ogród Ewy Bacowej, nie mogę przestać na niego patrzeć, zachwycać się tą mieszanką barw, faktur, przenikających się zapachów, wysokości, a przede wszystkim wielkości ogrodu...
I wracam na swoje włości, i ogarnia mnie zadowolenia, że mam tak, jak lubię, jak lubi Zbyszek

Dobranoc

Ogródek Iwony II 01:32, 18 lip 2019

Do góry
Dziś trochę ogarniałam stipę, wyczesywałam jej nasionka, częściowo chciałam ją ujarzmić i trochę przycięłam kilka kępek. Efekt niezadowalający. Lepiej wygląda z nierównymi końcami falującymi na wietrze...
Lawendę mam w trzech odmianach i w trzech etapach kwitnienia.

Tutaj inna odmiana, łądna zimą, ale kwitnienie mniej efektowne ...

Liatry zaczynają nieśmiało kwitnąć ...
Ogródek Iwony II 01:32, 18 lip 2019

Do góry
Żurawka krwista, długo kwitnie, bardzo ją lubię, ale zaczynam częściowo dosadzać ją do red Barona. Szybciej startuje, niż Baron, więc efektu spodziewam się lepszego ... Za to tu dosadzę szałwię niziutką ...i jeżówki...

Juki w tym roku dają czadu

Mają sporą liczbę kwiatów

Ogród wśród pól i wiatrów 01:19, 18 lip 2019

Do góry
Jola! W miarę na bieżąco jestem u Ciebie - podczytuję ale tak po cichutku na dobranoc z reguły dla miłych sennych widoków
O piesie poczytałam, o pszczołach...

Tradycyjnie ochy i achy muszę zostawić Wogóle u Ciebie skutków suszy nie widać. Ciekawa jestem jak Ci się spisuje kropelkowe. Gdzieś na forum czytałam że po roku użytkowania zaczyna być problem z zatykającymi się dziurkami (skutki twardej wody)

Hortki już takie duże, dorodne, że pozazdrościć. Róże wypaśne... O jeżówkach, hostach i trawach nie wspomnę

Urzekła mnie ta trawa

Cóż to za jedna? Kolor limonkowy czy tylko tak wyszła na fotce? Czy w miarę bezproblemowa?
Ogródek Iwony II 01:18, 18 lip 2019

Do góry
Na podjeździe robi się zielono, gdy od czasu do czasu pada...
Rośnie tam dzika trawa, trochę dosialiśmy, nie traktuję jej jak trawnika, nigdy nim nie będzie, ale i tak kosimy i nawozimy czasem ...

Zaczęły kwitnąć jeżówki. Uwielbiam ten czas

I kwitnie rudbekia. Ta omszona, która co roku zaskakuje wyborem miejsca, gdzie się pojawia...

I przestało mi przeszkadzać, że ogród ma różne kolory...żółty, niebieski, czerwony ...
Kolorowe Zapachy - jak byłam mała, dostałam na działce od cioci bukiet kolorowych kwiatów, cały dla mnie. Tak wtedy powiedziałam

Ogródek Iwony II 01:10, 18 lip 2019

Do góry
Uwielbiam tę szałwię - lekarska, dostałam sadzonkę od Ewy dwa lata temu i posadziłam w zupełnie innym miejscu, może nasionka z kompostem przywędrowały tu rok temu, zacierałam ręce, jak pięknie nabierała masy. Długo kwitnie... Cudowny zapach kwiatów w wazonie ...

Nigdy wcześniej De Oro tak nie wkitł. Cudnie wyglądał ...
W tym miejscu wiosną założyliśmy linię kroplującą. Jest różnica między rabatami, gdzie jeszcze nawadniania nie ma, a tymi, gdzie ono jest. W neuralgicznych miejscach dołożyliśmy kroplowniki. Głównie kupowałam je do ogórków i pomidorków, ale robią na rabatach dobrą robotę ...

Ogródek Iwony II 01:03, 18 lip 2019

Do góry
Oczywiście moje Montany przy tarasie kwitną ... już miesiąc

New Dawn na pergoli, ale coś jej doskwiera w tym roku ...

Abraham Derby też ładnie kwitł

Dziś zaczęłam wycinać gałązki z przekwitłymi różami. Wiem, niektórzy już to mają za sobą, u mnie wszystko opóźnione...
Ogródek Iwony II 00:57, 18 lip 2019

Do góry
Tutaj nowość od córci na Dzień Matki, odchorowała wsadzanie do gruntu, ale śliczna

Słabo kwitła w tym roku Schneewitchen w porównaniu z rokiem ubiegłym

Rok temu było tak:

Upały spowodowały, że kwiaty szybko zrzuciła ...
Ta różyczka jest piękna, ale nie znam jej nazwy ...

Ogródek Iwony II 00:54, 18 lip 2019

Do góry
Jakieś róże mi kwitły, ale był to czerwiec, gorączka końca roku szkolnego, wycieczka na południe Polski - było cudnie, zahaczyłam o Wrocław i muszę tam wrócić prywatnie do ogrodu botanicznego za jakiś czas.
Potem czekaliśmy, czy mój gimnazjalista dostanie się do wymarzonej szkoły - dostał się do dwóch szkół, tylko w mieście (100 km od nas) nie dostaliśmy Internatu, musiał zrezygnować z żalem, będzie przez kolejne 3 lata dojeżdżał z domu do pobliskiego miasteczka. I w ten sposób pępowina do końca nie została jeszcze odcięta.

Więc wracam do różanych rozmaitości, niestety nie pamiętam wszystkich nazw różanych piękności, jakoś kiepsko w tym roku kwitły, chyba za mało sobie z nimi pogadałam, za mało czasu im poświęciłam, może za mało wody dostały ...
Bonica, 5 różyczek, młode krzaczki

Ta kupiona 2 lata temu w Obi za 5 zł, ma piękne kwiaty, długo się utrzymują w wazonie, bez nazwy...

Westerland, w tym roku pięknie poradziła sobie z upałami

Różyczki Zbyszka - Duftwolke, przesadzałam je wiosną, by wyeksponować je przy wejściu do domu... Pięknie pachną...

Tu narazie jest ściernisko... 00:52, 18 lip 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Dla wielbicieli mojej stipy przesyłam niniejszą fotkę. Bo ta zaraza odrosła. 22 czerwca przycięłam ją o 1/3 wysokości. Jak widać za mało.
Basiu nie wiem czy Ci się nie narażę... ale cudną masz tę stipę. Zazdroszczę, że tak rośnie u Ciebie bezproblemowo

A ta rzeczka stipowa jak z katalogu. Cudna!
Ogródek Iwony II 00:28, 18 lip 2019

Do góry
W kwietniu trochę poszalałam ze ścieżką.
Jeśli u kogoś coś nam się podoba, nie znaczy, ze u nas będzie dobrze.

Ale trzeba czasem się przekonać na własnej skórze

Zrobiliśmy miejsce dla ambrowca.

I strasznie żałowałam tych zmian. Nawet był moment, ze się popłakałam, bo sama zaczęłam zmieniać spowrotem linię płytek na stan "Przed" i było krzywo, nierówno, do niczego. Więc Zbyszek złapał się na litość i mi pomógł. Ale przy okazji naszego mizernego ambrowca przesadziliśmy w zaciszne miejsce, a tu kupiliśmy tulipanowca. Trochę większego. Przy okazji wkomponowałam go w rabatę, przedłużając ją troszkę. Teraz jest super. Podzieliłam kilka seslerii, by tworzyło to całość.
Trochę przy 40 stopniowych upałach zaczął gubić liście, ale to normalna obrona drzewa.

Ogródek Iwony II 00:07, 18 lip 2019

Do góry
Tak było w czerwcu:

A taki busz jest tam teraz:

Uwielbiam tę część ogrodu, stipa faluje na wietrze, widzę tę część z okna i tarasu.

Ogródek Iwony II 00:06, 18 lip 2019

Do góry
Zbyt wielu zmian w ogrodzie nie było, mimo to coś tam podziałaliśmy.
Nasz tunel foliowy w maju dostał drzwi i futrynę, bo popsuły się zamki po pierwszym sezonie.

W części warzywnej zlikwidowaliśmy trawę na rzecz ścieżki ze żwirkiem.
Trawa kiepska, szkoda było wody, bo pod nią piaszczysta gleba, mocno przepuszczalna ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies