Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 11:10, 09 lut 2015

Do góry
Toszko, ale mi radochę zrobiłaś. Wreszcie jesteś Jak fajnie, ze wróciłaś. Widziałam twoje wpisy na innych wątkach. Twoje rady są bezcenne, cieszę się, że zajrzałaś do mnie. Znalazłam piękną inspirację z lawendą. Będę jej trochę potrzebować za rok, więc spróbuję twojej metody. Dzięki Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 09 lut 2015

Do góry
Dziś dostałam sms-a z pozdrowieniami z Szwecji, tam już wiosennie. Więc może u nas też niedługo ?
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 10:58, 09 lut 2015

Do góry
Ja też wpadłam zobaczyć róże, ale bardziej zachwycił mnie powojnik. Jest śliczny.
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 10:55, 09 lut 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Waldku cieszę się bardzo, że zdecydowałeś się pokazać nam swój ogród Wiesz, że jesteś wielką skarbnicą wiedzy i jest mi bardzo miło, że mogę Cię poznać choćby wirtualnie

Waldku, z tego powodu 7 dni temu na twoim wątku zadałam ci pytanie o stosowanie hydrożelu w ogrodnictwie. Niestety, nie dostałam odpowiedzi Szkoda
Mój ogród leży na piaskach. Czasami trzeba lać duże ilości wody, aby roślinki nie uschły, nie mówiąc o trawie, która latem przy 30 stopniach nie daje rady.
Niektórzy w ogrodzie mają nadmiar gliny, a moja ziemia jest mocno przepuszczalna i sobie z tym nie radzę. Wszystko się szybko wypłukuje przez to podlewanie. Poważnie zaczęłam się zastanawiać nad stosowaniem hydrożelu do niektórych upraw. Stosuję kompost własnej produkcji, ale nie wystarcza, ciągle mam go za mało.
Widziałam w sprzedaży hydrożel z różnymi dodatkami, także z mikoryzą. Jest też w pampersie, na filmiku, którego link ci podałam może wygląda to żartobliwie, ale może jednak ma to sens ? Tylko jak to się ma do ekologii? Odpiszesz mi wg twojej wiedzy? Pozdrawiam
Ogród U-dany 09:53, 09 lut 2015

Do góry
Witaj Marto wśród uzaleznionych. ogrodowo.
Masz fajnie wykończony dom.
Musisz jeszcze opisać swoje upodobania, co lubisz, czy preferujesz jakiś styl?
Twoj piesek śliczny
Pozdrawiam
Ogród Mirelli 18:50, 08 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirella, ja bym mimo wszystko zdjęła te wszystkie kamienie, bo roślinki nie lubią takiego ucisku na korzonkach. Potem zebrałabym nadmiar osypującej się ziemi. Skoro się osypuje, to jest jej tam za dużo. Dopiero wtedy przydałoby się ją przerobić z kompostem i dopiero podsadzić czymś. Może być trzmielina albo irga. Ja też mam takie wzniesienie i łagodnie zgrabiłam nadmiar i jest teraz łagodny spadek. I jest dobrze i tych kamieni naprawdę nie trzeba. A jak mocno chcesz, to możesz zrobić maleńki murek na 2-3 warstwy cegły. Albo tak: (kliknij na ten zielony link, pokaże ci się obrazek)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/2753/original.jpg

Iwonka przemyślałam. Zdejmę część kamieni, no chyba, że M pozwoli zdjąć wszystkie, zbiorę trochę ziemi, wyrównam (czyli tak jak radzisz) dodam ziemi do iglaków i posadzę płozące jałowce,a w betonowe dziury trzmielinę lub irgę. Myślę, że będzie przyzwoicie wyglądało.
Metamorfozy ogrodowe 17:32, 08 lut 2015

Do góry
A ja się zgubiłam jak i dokąd idą u Danusi te wszystkie linie rombów. A myślałam, ze mam orientację przestrzenną
Ogród Mirelli 17:29, 08 lut 2015

Do góry
A tu masz link do wątku z murkami oporowymi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/302-murki-oporowe
Ogród Mirelli 17:28, 08 lut 2015

Do góry
Mirella, ja bym mimo wszystko zdjęła te wszystkie kamienie, bo roślinki nie lubią takiego ucisku na korzonkach. Potem zebrałabym nadmiar osypującej się ziemi. Skoro się osypuje, to jest jej tam za dużo. Dopiero wtedy przydałoby się ją przerobić z kompostem i dopiero podsadzić czymś. Może być trzmielina albo irga. Ja też mam takie wzniesienie i łagodnie zgrabiłam nadmiar i jest teraz łagodny spadek. I jest dobrze i tych kamieni naprawdę nie trzeba. A jak mocno chcesz, to możesz zrobić maleńki murek na 2-3 warstwy cegły. Albo tak: (kliknij na ten zielony link, pokaże ci się obrazek)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/2753/original.jpg
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:21, 08 lut 2015

Do góry
Gosiu, umieściłam u mnie link do filmu, jak rozmnożyć lawendę. Jest też link do artykułu Danusi
Prawie - jak ogród 17:20, 08 lut 2015

Do góry
A może trzeba nasionka przemrozić? Albo długo wschodzi?

Beatko, umieściłam u mnie link do filmu, jak rozmnożyć lawendę. Jest też link do artykułu Danusi
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:05, 08 lut 2015

Do góry
O trawach ci pisałam, że byłoby dobrze. Hortensja też na bocznej rabacie doda trochę koloru. Będzie ładnie. Z przodu dasz niskie, to tu możesz dać Limelight albo inną wysoką odmianę. Koniecznie białą.
Ogródek Iwony 16:54, 08 lut 2015

Do góry
A tu jest artykuł Danusi: Lawenda - uprawa, cięcie i kompozycje
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:53, 08 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kupić skarbonkę i wrzucać papierowe, a żetonami płacić za chlebek
Będziemy się odchudzać ?[/quote
dobry pomysł popieram ,zbieramy na roślinki a sobie uszczuplamy...
Ogródek Iwony 16:48, 08 lut 2015

Do góry
Ja tak robiłam i sadzonki miały się dobrze. na zimę nie zdecydowałam się ich zadołować i wzięłam je do domu na zimne okno. Nie jestem pewna, czy się udało, bo nie rosną. Stoją w miejscu. Ale też trzymają się ziemi, nie wychodzą. Zobaczę wiosną. Starałam się znaleźć link do filmu Gardener's Wordl, w jakimś odcinku było pokazane, jak to robić. Niestety nie wiem, w jakim to było odcinku. Jak znajdę, to wkleję link. Gdzieś ten link z opisem, która to byłą minuta ktoś już na forum umieszczał, tylko teraz nie mogę tego znaleźć.
Ale znalazłam taki filmik: http://www.zielonyogrodek.pl/rozmnazanie-lawendy-krok-po-kroku-film-poradnikowy
Makowo na Kociewiu 15:26, 08 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, wyczytalam że Franio pierwsze kroki przy tobie zrobił. Cudowne to uczucie Pozdrawiam

Niesamowite ...niesamowite !!!Agatka moja wnusia ma 6 lat i 3 miesiące dzisiaj pojechała na pierwsze zimowisko (zimowisko w siodle) jestem ciekawa jak sobie poradzi Próbowałam sobie przypomnieć jej pierwsze kroczki i niestety nie pamiętam Na pewno zaczęła chodzić po ukończeniu 12 miesięcy ale kiedy ???Dlatego zostawiłam ślad Frankowego początku aby nie umknęło
Ogródek Ewy 13:14, 08 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dołączam się do klubu
Puch, biel i słoneczko. Wszędzie tak samo

Tam na górze to jakieś poważniejsze sprzątanko się odbywa, bo nasypało chyba wszędzie.
Blaski i cienie nowego życia 12:59, 08 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ula, pieknie dziękuję za odwiedziny. Bardzo mi miło.
Niestety, stron się uzbierało, ciężko być na bieżąco czasami, ale zapraszam od teraz, idzie wiosna, będzie łatwiej na bieżąco śledzić poczynania. U ciebie też sporo do poczytania, ale w wolnym czasie chętnie to zrobię. Ciężko być u wszystkich na wątkach. Każdy wątek traktuję jak nową opowieść i czytam sobie. Dużo można się nauczyć, odkryć specjalistów. Faktycznie często wpadamy na siebie i czytam, jak innym radzisz, więc tym chętniej pozwiedzam twój ogród.
Tutaj, gdybyś miała ochotę, opisałam rewolucję rabaty e-Musiowej. Tak od maja przerabiam mój ogródek sprzed ery ogrodowiskowej, czyli nijaki Pozdrawiam.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=323 (post 4)
Twój wątek sobie zaznaczam, żeby być na bieżąco. Pozdrowienia zostawiam

Byłam z powrotem pooglądać Wasze zmagania Bardzo mi się teraz podoba chętnie wiosną i latem będę oglądać rozrost roślin
Makowo na Kociewiu 12:54, 08 lut 2015

Do góry
Kasiu, wyczytalam że Franio pierwsze kroki przy tobie zrobił. Cudowne to uczucie Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:51, 08 lut 2015

Do góry
Madżenka, jak już będą te kulki, to daj mi znać. Muszę w tym roku trochę ich upolować. Ogrodem jak zwykle się zachwycam, śniegiem nie bardzo. Też mam i mogę oddać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies