Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 22:11, 07 lut 2015

Dorota123 napisał(a)
A ja myślę, że mnie udało się ukorzenić lawendy, wyglądają całkiem nieźle pod otuliną z gałązek sosnowych. Zobaczymy czy ruszą na wiosnę.

To może podzielisz się patentem na ukorzenianie lawendy?
Pozdrawiam, Dorotko
Mysza 14:04, 08 lut 2015

O, ja też chcę znać patent
rozark 16:35, 08 lut 2015

ucinacie sadzonkę (ważne nie kwitnącą) ok. 10 cm, obrywamy dolne listki, to do ziemi przepuszczalnej, przykrywamy obcięta butelka ( ja robię otworki do wentylacji ) i już - rośnie
Iwk4 16:48, 08 lut 2015

Ja tak robiłam i sadzonki miały się dobrze. na zimę nie zdecydowałam się ich zadołować i wzięłam je do domu na zimne okno. Nie jestem pewna, czy się udało, bo nie rosną. Stoją w miejscu. Ale też trzymają się ziemi, nie wychodzą. Zobaczę wiosną. Starałam się znaleźć link do filmu Gardener's Wordl, w jakimś odcinku było pokazane, jak to robić. Niestety nie wiem, w jakim to było odcinku. Jak znajdę, to wkleję link. Gdzieś ten link z opisem, która to byłą minuta ktoś już na forum umieszczał, tylko teraz nie mogę tego znaleźć.
Ale znalazłam taki filmik: http://www.zielonyogrodek.pl/rozmnazanie-lawendy-krok-po-kroku-film-poradnikowy
Iwk4 16:54, 08 lut 2015

A tu jest artykuł Danusi: Lawenda - uprawa, cięcie i kompozycje
makkasia 18:39, 08 lut 2015

Piękna inspiracja lawenda mi się sama rozsiewa, w tym roku będe przesadzała stare krzewinki zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Mysza 18:44, 08 lut 2015

Iwonko dziękuję
Przeczytałam Danusi artykuł i obejrzałam filmik też
Na pewno spróbuję

Renia to też ładnie przedstawiła
Napia 22:33, 08 lut 2015

Ja dodatkowo łodyżkę zanurzałam w ukorzeniaczu Nie wszystkie gałązki się przyjęły, ale sporo. Wiosną przesadzę je z przedszkola na rabatkę lawendową
MirellaB 09:13, 09 lut 2015

Lawendy nigdy nie rozmnażałam, ale np. dużo wiciokrzewu i bluszcza. Mój patent - moczę gałązki w ukorzeniaczu rozcieńczonym z wodą według proporcji na ulotce przez 10-15 minut, preferuję ukorzeniacz płynny, ten w proszku u mnie się nie sprawdził, po namoczenie gałązki do dołków z ziemią ogrodową i podlewam. Za 2 dni podlewam rozcieńczonym ukorzeniaczem, takie moje proporcje na oko i tak jeszcze z dwa razy. Zawsze mi się udaje ☺
Toszka 10:58, 09 lut 2015

Bardzo ładnie lawenda ukorzenia się z odkładów - dłuższą gałązkę przyginam do ziemi, mocuję/przytrzaskuję szpilką do namiotów (śledzie tyż dobrze działają), obsypuję ziemią... Odpada problem doniczek i podlewania