Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:31, 18 lip 2016

Do góry
Mogło być posiane za gęsto (za dużo nasion) i siłą rzeczy wygnił nadmiar no i wilgoć. A czy trawnik jest w słońcu?

Skosić dośc nisko, zaprzestać podlewania, podlać Topsinem, obserwować.

Nawet w doskonałym trawniku nie ma tak, żeby wszystkie źdźbła były zielone.
Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 18:40, 18 lip 2016

Do góry
Droga jest drogą i wolno na niej parkować, wg przepisów zapewne ten teren należy do gminy i nieprawnie na nim sadzicie zieleń. Ja robię to samo zresztą.

Chodzi jedynie o przyzwoitość i poszanowanie pracy ludzi, bo przepisy to wam raczej zakazują tutaj sadzić. Gmina powinna utrzymywać ten teren i o niego dbać.

O przepisy pytaj w gminie właściwej dla miejsca zamieszkania, ja mówię co u mnie jest a mieszkam w innej gminie.
Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 12:32, 18 lip 2016

Do góry
W Anglii mają specjalne spraye do psikania, bo cięcie powoduje że metalowe ostrza a także łączenia "zachodzą" sokami roślinnymi. Należałoby się rozkręcić wszystko, dobrze wyczyścić, nasmarować. Oczywiście naostrzyć. Uzywane mogą okazać się lepsze niż nowe.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:26, 18 lip 2016

Do góry
"Ogrodnictwo jest jak życie, nie da się iść na skróty" - trzeba znaczy się odczekać co się należy

W tym akurat przypadku nie o cierpliwośc chodzi, a o to żebyś chwastów nie miał. Jak chcesz przechodzić przez takie sytuacje to poczytaj wątek chwasty w trawniku i zaoszczędź sobie takich kłopotów.

Chwastox jest herbicydem selektywnym do zwalczania chwatsów na trawnikach już istniejących, nie zakładanych. W twoim przypadku na niewiele się zda, bo nie zniszczy chwastów jednoliściennych, a o to chodzi, że wszystko ma zniszczyć, nie tylko dwuliścienne. Zanim posiejesz trawę opryskaj herbicydem nieselektywnym czyli na wszystko

Nie będę reklamować jednego konkretnego, poszukaj w sklepach internetowych. Musi być i na jednoliścienne i na dwuliścienne.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:07, 18 lip 2016

Do góry
Tomek33 napisał(a)

Witam, mam problem z moim winobluszczem, mianowicie liście zaczynają robić się żółte, do tego dostał dziwnych plam na na liściach, nie mam pojęcia co to jest, pomoże ktoś?
Problemy z tujami 09:55, 18 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Otrząśnij z wody, woda obciąża gałązki. Moje żywopłoty też się podkształcały.
Jeszcze w grę wchodzi przenawożenie tui i związane z tym wydelikacenie "pędzonych" pędów. Plus deszcz = efekty opisane.

Danusiu dziękuję za odpowiedź tuje nawoziłam co prawda w marcu i czerwcu ale bardzo delikatnie. Wspomnę, że po zimie były w opłakanym stanie dlatego je trochę dozywiłam,przycięłam z boków i położyłam wąż kropelkowy. Teraz pewnie przytnę z góry i zobaczę co dalej
Robinia akacjowa 07:31, 18 lip 2016

Do góry
Czy to aby na pewno jest robinia? Takie liście ma też jarząb.
Krzewy liściaste zimozielone 07:29, 18 lip 2016

Do góry
Wygląda super. Brawo dla waszej pracy i umiejętności
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 07:26, 18 lip 2016

Do góry
Jeśli nie chcesz zrobić żywopłotu z yui, pytaj w innych wątkach. Mamy takie:

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=%C5%BCywop%C5%82oty&search_in=topics&commit=Szukaj

Z czego zrobić żywopłot?

Mamy z kolei artykuły i są tam podane gatunki dopbre na żywopłoty. Na pewno coś wybierzesz. To co pokazujesz da się zrobić zarówno z roślin iglastych innych niż tuja, a także z roślin liściastych jak. grab, buk, irga błyszcząca, ligustr, klon polny itd.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty
Problemy z tujami 07:24, 18 lip 2016

Do góry
Otrząśnij z wody, woda obciąża gałązki. Moje żywopłoty też się podkształcały.
Jeszcze w grę wchodzi przenawożenie tui i związane z tym wydelikacenie "pędzonych" pędów. Plus deszcz = efekty opisane.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 07:19, 18 lip 2016

Do góry
Szczecin też jest cieplejszy niż Warszawa. Można próbować, napisz jak się będą miały w następnym sezonie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:16, 18 lip 2016

Do góry
Na razie w najbliższych planach jest zmiana aranżacji donicowej na stole tarasowym. Czas dopasować do elfika nowe rośliny, których jeszcze nie mam

Najprzyjemniejsze jest poszukiwanie.

Kolejne działania: docinanie topiarów, na razie pociachane jest za podjazdem w stronę śmietnika i na wprost bramy.
Muszę też uporządkować bluszcz, który włazi wszędzie.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:24, 17 lip 2016

Do góry
Miałam takie głogowniki (pod Warszawą) i zmarzły. Jeśli temp. będzie zbyt niska, na pewno zmarzną. Okrywanie nic nie da. To rośliny na Holandię, w Polsce ewentualnie Wrocław, ale też pod znakiem zapytania.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 19:48, 17 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Polecam nóż solidny, znając życie na Twojej glebie każdy się złamie, gdy będziesz podważać czyli przeginać uciętą darń. Najlepiej jak się złamie, uspawaj sobie u ślusarza wzmocnienie. Wykorzystaj nóż, a na trzonku miejsce łączenia noża z trzonkiem wzmocnij.

Bardzo dziękuję
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 18:55, 17 lip 2016

Do góry
Polecam nóż solidny, znając życie na Twojej glebie każdy się złamie, gdy będziesz podważać czyli przeginać uciętą darń. Najlepiej jak się złamie, uspawaj sobie u ślusarza wzmocnienie. Wykorzystaj nóż, a na trzonku miejsce łączenia noża z trzonkiem wzmocnij.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:27, 17 lip 2016

Do góry
Witaj Sylwio w moich progach W ogrodzie i na Ogrodowisku
Ogród - wspaniałe miejsce na relaks 16:19, 17 lip 2016

Do góry
Problem może tkwić w czymś całkiem innym, np. podniesienie się poziomu wód gruntowych, a tym samym zalanie korzeni, susza która robi spustoszenie wokół i padają np duże iglaki w miejscowościach, gdzie przejeżdżam do pracy.

Bez zdjęć niestety nic nie da się powiedzieć.
Przeglądnęłam cały watek i zauważyłam na przykładzie miłorzębu, że ewentualnie jest za głeboko posadzony. MOim zdaniem odgrzeb szyjkę korzeniową i zobacz jak wygląda kora.

Za dużo tych oprysków, oprysk an to, na tamto, przeciw opryskowi oprysk. Zahamuj tę chęć opryskiwania przeciwko wszystkiemu, a skup się na prawidłowym zapewnieniu roślino warunków siedliskowych i pielęgnacyjnych.

Podstawowe pytanie:
Czy masz szmatę pod korą?

Zrób zdjęcia. Daj je Mazanowi do rozpoznania w wątku rozpoznawanie chorób i szkodników.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 14:48, 17 lip 2016

Do góry
Możesz o tu
https://www.ogrodowisko.pl/users/Gardenarium

Kliknij w zielony link: Napisz wiadomość

Witaj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:54, 17 lip 2016

Do góry
Dziękuję Zdjęcia zrobiłam w miejscach zaprojektowanych przez mistrzów wiodących w projektowaniu preriowych ogrodów na świecie
Dereń biały - Cornus alba 10:56, 17 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cornus alba "Ivory Halo" -

sport odmiany "Elegantissima" - o połowę mniejszym wzroście. Zielone gałązki zimą przebarwiają się na jaskrawoczerwony kolor.

Witam Pani Danusiu
a gdzie można kupić takie piękne sadzonki derenia Ivory Halo jestem z W-wa i w sklepach ogrodniczych to rzadkość a jeśli już są to jakieś wątłe trzy patyczki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies