Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja

Mazan 19:20, 14 cze 2016

Wygląda na zamieranie wierzchołków pędów, natomiast poprzednia wypowiedź dotyczyła wrażenia jakby choroba wychodziła ze środka krzewu.

Pozdrawiam
marcin_pacyna 19:25, 14 cze 2016

Co może być przyczyną zamierania wierzchołków, też grzyb?
Mazan 19:58, 14 cze 2016

Sprawdź czy nie ma w wierzchołkach korytarzy, gdyż gałązki wydają się lekko wisieć. Jeśli są to jest licinek czyli maleńka larwa, która znalazła poczęstunek. Po wykluczeniu możesz o to posądzić Phomopsis junipevora, czyli grzybka, który atakuje przez całe lato, ale tylko najmłodsze przyrosty. Tych z lat poprzednich nie rusza - dla nich jest za słabym patogenem. Może się zdarzyć, że licinek i grzyb wystąpią razem dzięki uszkodzeniom, a objawy podobne.

Pozdrawiam
marcin_pacyna 20:03, 14 cze 2016

Mazan napisał(a)
Sprawdź czy nie ma w wierzchołkach korytarzy, gdyż gałązki wydają się lekko wisieć. Jeśli są to jest licinek czyli maleńka larwa, która znalazła poczęstunek. Po wykluczeniu możesz o to posądzić Phomopsis junipevora, czyli grzybka, który atakuje przez całe lato, ale tylko najmłodsze przyrosty. Tych z lat poprzednich nie rusza - dla nich jest za słabym patogenem. Może się zdarzyć, że licinek i grzyb wystąpią razem dzięki uszkodzeniom, a objawy podobne.

Pozdrawiam

Dziękuję, sprawdzę. Pozdrawiam
Tuja74 21:53, 26 cze 2016

Co moze dolegac moim tujom ??
grzybek 18:52, 27 cze 2016

Specjalistą nie jestem, ale na moje podobnie czarne gałązki Danusia obstawia obsikiwanie przez psy/ koty. Zaczęłam pilnować psa i rzeczywiście jest lepiej, gdzieniegdzie czarne gałązki się pojawiają, ale niewykluczone, że przechadza się jakiś kocur.

Poobcinałam te czarne gałązki i wszystkie zbrązowiałe, wiec widzę, że czarnych pojawia się niewiele (i do wysokości kolana, nigdy wyżej), ale dla odmiany tu i ówdzie całe gałązki brązowieją. Wyglądają jakby były ułamane i zaschnięte, ale nie - trzymają się rośliny. Popryskałam Topsinem i przy tej okazji zauważyłam sporo pajęczyn ze złożonymi jajami w postaci takich beżowych kupek. Nieszkodliwy mieszkaniec, czy wredny szkodnik? Niestety nie zrobiłam zdjęć, a dość skrupulatnie pajęczyny pozbierałam.
Gardenarium 07:14, 19 lip 2016

kasia6325 napisał(a)
dzisiaj zauważyłam, że jedna z moich tuj schnie. Gdy podeszłam bliżej okazało się że odrosty są zwiędnięte a stare igły robią się brązowe, są oblepione czymś białym i wszędzie jest stado takich szkodników jak na zdjęciu, ponadto jest sporo pajęczyn. Żadne tuje do tej pory nie chorowały, są wielkie, zielone i gęste. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co to za szkodnik i jak go się pozbyć ?

Instagram Ogrodowiska
Mazan 07:14, 19 lip 2016

Tym "szkodnikiem" są larwy biedronki, a waciki są osłoną mszyc przed niekorzystnymi warunkami nie tylko atmosferycznymi. Pajęczynki mogą świadczyć o przędziorku, który żeruje wewnątrz roślin.

Pozdrawiam
kasia6325 07:14, 19 lip 2016

Mazan napisał(a)
Tym "szkodnikiem" są larwy biedronki, a waciki są osłoną mszyc przed niekorzystnymi warunkami nie tylko atmosferycznymi. Pajęczynki mogą świadczyć o przędziorku, który żeruje wewnątrz roślin.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź, nie znam się za bardzo na opryskach bo przez wiele lat nie miałam żadnego problemu ze szkodnikami.. Czy mógłby mi Pan poradzić najlepszy oprysk do zwalczenia tego ?
Gardenarium 07:14, 19 lip 2016

Biedronek nie pryskaj, bo biedronki zjadają właśnie mszyce, są naturalnym wrogiem. Przenieś je na inne, nie pryskane krzewy.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies