Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:39, 10 maj 2021

Do góry
Asiu, piszesz, że Doorenbosy startują dwa tygodnie później niż zwykłe brzozy. I tu mnie utwierdziłaś w przekonaniu, że kilka lat temu w szkółce sprzedali mi zwykłą brzozę jako Doorenbos...
To był mój jeden z pierwszych zakupów. Teraz ta brzoza ma już liście, a prawdziwe Doorenbosy jeszcze w pąkach.
Dobrze, że wtedy tylko jedną brzozę kupiłam. Chociaż ostatecznie ona też jest piękna i przesadziłam ją w miejsce, gdzie jej rozmiary nie będą problemem. Chyba
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:50, 09 maj 2021

Do góry
Johanka, dla takich widoków warto... pracowicie, ale jakie efekty. Różę widzę obok brzóz Cienista rabatka będzie piękna. Brzozy i graby świeżo ozielenione, szczególne w tym stanie.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:11, 09 maj 2021

Do góry
Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc w identyfikacji brzozy.

Tak ja widać na zdjęciach brzozy te mają bardzo biały pień i puszczają liście dość późno względem innych
odmian w mojej okolicy. Pień delikatnie się łuszczy.
Co bardzo mi się podoba, nie mają długiego białego pnia lecz dość nisko się rozgałęziają i gałęzie są również białe (czy takie niskie rozgałęzienie jest typowe dla jakiejś konkretnej odmiany? Dokładnie takiej brzozy poszukuję ale jak dotąd nie znalazłam w szkółkach i centrach ogrodniczych - zwykle jest to pojedynczy długi pień albo wielopienne - kilka grubych od ziemi).

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:01, 09 maj 2021

Do góry
To są moje zwykle brzozy na brzozowej. Te puściły listki jakieś dwa tygodnie temu.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:53, 09 maj 2021

Do góry
Po Zebrinusach nadszedł czas na pielenie brzozowej.
Podejście drugie.

Jutro dociągnę resztę do tulipanów, ale całość dopiero po przekwicie.

Brzozy cudne są teraz z takimi świeżutkim listeczkami.

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 20:10, 09 maj 2021

Do góry
A ja znowu po prośbie - nie mam pojęcia co dać z tyły ogrodu. Od południowego-zachodu, mocno wieje a jednocześnie centralny punkt widokowy. Marzy mi się coś iglastego, przeplatane liściastym. Drzewa, krzewy.

Z prawej lewej strony są dwie brzozy, a za nimi jeszcze młode Tuje Kórnik. A potem TA przerwa, a dalej pęcherznica "żótta" i śwliowiśnie.

Tak wygląda to jesienią (pierwszy sezon "nowego" ogrodu")

A tak teraz wiosną - pusto i smutno

W samym słońcu 10:11, 09 maj 2021

Do góry
Magda, poczytaj na tej stronie o drzewach lubiących (tolerujących ) wodę.

Dodałabym jeszcze brzozy.
Słoneczny Ogród 22:00, 08 maj 2021

Do góry
Magnolia podmarzła

Brzozy te nad skalniakiem

Słoneczny Ogród 21:48, 08 maj 2021

Do góry
Światłocienie to moje odkrycie ubiegłego roku

Cień jest od lasku sosnowego sąsiadów

Ale i od mojego gaiku gdzie rosną brzozy i sosny

Czyli tam gdzie krzywa brzoza

Tajemniczy Ogród 20:13, 08 maj 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Nie strasz, a miałam jeszcze dokupić pod brzozy...
To może odłożę zakup na za rok, jak te się utrzymają.

Ja też miałam skalnice arendsa i też się na to nabrałam. Te skalnice wolą chłodne, półcieniste, wapienne miejsca i nie lubią przesuszania podłoża.
Ja je posadziłam na słońcu, w piachu.... no i po nich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:45, 08 maj 2021

Do góry
Danusiu cudnie pięknie zachwycająco wszystko wygląda
Ciężką praca i talentem Stworzyliście raj
I jak już napisała Irenka brzozy tez się pięknie komponują z przecudownym ogrodem
Pozdrawiam serdecznie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:35, 08 maj 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Sylwuś, doradź poproszę. Mamy zasadzony gaik brzozowy. Tam trudno traktorkiem manewrować i myśleliśmy z emem, żeby zrobić tam łąkę kwietną, przynajmniej dopóki brzózki nie urosną i nie zdominują otoczenia. Teraz tam rośnie trawa i zielsko Nie będziemy tego zrywać.

Doradzisz coś? Ty chyba też masz u siebie taki zakątek, jeśli dobrze pamiętam.

Nasiewanie w zielsko efekt da mizerny, wjechać nie możesz, ale możesz nakryć czarna włókniną na pół roku( nie folią bo brzozy wodę muszą mieć z opadów, albo grubymi kartonami( kartonów potem nie musisz zdejmować) po pół roku zdjąć, lekko wierzchem choćby grabiami wzruszyć ziemie i nasiona wysiać, powinno się udaćKartony rozmokną przemieszasz z ziemią
Tajemniczy Ogród 15:23, 07 maj 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Skalnice też mnie kiedyś zauroczyły. Niestety była to miłość jednostronna, szybko mi wyginęły. A niby sucho i piaszczyście to dla nich raj.

Nie strasz, a miałam jeszcze dokupić pod brzozy...
To może odłożę zakup na za rok, jak te się utrzymają.
Już chyba ostatnie:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 06 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wróciłam do pierwszej strony, żeby się dowiedzieć, ile lat się czeka na taki bujny ogród. Wyszło, że 10. Czyli nie jest najgorzej .
Haniu, mogłabyś już wypuścić wiosnę dalej w Polskę. U Ciebie już się zasiedziała

Ogród miał swoje początki w 2012 roku, ale wtedy wsadzałam tylko brzozy w narożniku, część żywopłotu bukowego i drzewka w sadzie. W kolejnym roku obsadzałam długą prostą. Środek ogrodu powstał dopiero po przeprowadzce w 2015. Ogród, który powstaje w szczerych polach, zaczyna być widoczny po 5 latach.
W niedzielę dotrze afrykańskie powietrze. Teraz zimnica. Rano były tylko 4 stopnie. Mieszczę się w tym sezonie w średniej krajowej.
W Kruklandii 08:16, 06 maj 2021

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Czy Twoja kosodrzewina to Pumilo? Faktycznie tak wolno rośnie? Kiedyś Pod złamanym skrzydłem widziałam taką rabatę brzozy kosodrzewina i trawy i nie mogę się uwolnić od tego widoku . Zbieram informacje.

Tak, Pumilio, ale czy rośnie wolno to bym nie powiedziała
Moja skubana co roku i taka mała nie jest Bez uszczykiwania byłaby jeszcze większa.
Varellki są mniejsze, ale za to bardziej kuliste.

A ja właśnie w nowym robię taką rabatę z brzozami, kosodrzewinami i trawami Znaczy będę robić... bo jeszcze daleka droga przede mną.
W Kruklandii 08:10, 06 maj 2021

Do góry
edi75 napisał(a)

Przyszłam sie przywitać...Zachwyciły nie Twoje brzozy-Jaka to odmiana?. Lawendy fajnie przycięte i ile już liści

Witaj!

Brzoza pożyteczna Doorenbos.

Lawenda ma liście zeszłoroczne, ale powoli już rusza.
W Kruklandii 14:59, 05 maj 2021

Do góry
Czy Twoja kosodrzewina to Pumilo? Faktycznie tak wolno rośnie? Kiedyś Pod złamanym skrzydłem widziałam taką rabatę brzozy kosodrzewina i trawy i nie mogę się uwolnić od tego widoku . Zbieram informacje.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:30, 05 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

Aha nie wiem jaki jest ten nasz, rośnie w jednym miejscu niedaleko brzozy i tuj i póki co ten pigwowiec ma 1 m wysokości, a rośnie ze 3 -4 lata. To może większy nie będzie

Nigdy nic nie wiadomo
W Kruklandii 09:24, 05 maj 2021

Do góry
Juzia napisał(a)
Tardy nawet się nie otwierają... słońca im trzeba.

Ogólnie to nudnawo u mnie. Jeszcze

Przyszłam sie przywitać...Zachwyciły nie Twoje brzozy-Jaka to odmiana?. Lawendy fajnie przycięte i ile już liści
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 08:30, 05 maj 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Asia jestem prawie pewna że to to. Z opisu w googlach całkiem mi pasuje. Poza tym wyczytałam że larwami żywią się dziecioly. I to by się zgadzało bo w tym miejscu co na fotce jest pelno malych dziurek tak jakby dzieciol ostukiwal kore. Czytałam u Ciebie ze zastanawiasz się nad szałwia. Ja mam caradonne. Teraz to będzie jej drugi sezon ale mam mieszane uczucia. Coś ja chyba je. Nie wiem co........bo nie zlapalam na gorącym uczynku. Ale podejrzewam ślimaki. W tamtym roku ja obgryzaly i w tym roku mimo że dopiero zaczynają pojawiac sie listki, niektóre są wyzarte do korzenia a reszta wygląda tak

Agnieszka, szkoda brzozy, czy te szkodniki dalej tam są?

Też mi się wydaje, że szałwię lubią ślimaki i nie wiem czy nie nornice...
W ubiegłym roku myślałam, że szałwia nie wyjdzie, w tym też ciężko.
Zrobię później zdjęcia mojej to zobaczysz bjaknwyglada.
Ciekawe co im nie pasuje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies