Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:40, 31 lip 2017

Do góry
Szycie to szycie. Robić wykroi nie umiem. Szyję, haftuję, robię na drutach i tyle. Ostatnio uszyłam ręcznie połowę pokrowca-ochraniacza na stół ogrodowy. Połowę, bo J sprzątał na tempo przed przyjazdem gości i tak zadołował, że szok. Przyjdzie mi cały dom przekopać.

Fajne te uszytki i nazwa mi się podoba też.

Masz projekt kuchni? Na muratorze dziewczyny jak wymyślają kuchnie, to nawet projektują w której szufladzie jakie łyżeczki będą leżały
Ogród do odnowy 12:39, 31 lip 2017

Do góry
Kompendium wiedzy o prosach
http://www.trawyozdobne.com/prosa/117-prosa.html?highlight=WyJwYW5pY3VtIl0=
Na końcu prosty projekt na 4 trawy z prosem w roli głównej (rabata 3x5m).
Zamieszkać w ogrodzie 09:58, 31 lip 2017

Do góry
Chyba najwyższa pora pokazać co się w moim ogrodzie wydarzylo tej wiosny. Chyba czas se odrobinę podzielić tym co udało się zrealizować. Według projektu Danusi więc pomoc ogromna. Roślinki jeszcze małe ale oko się cieszy. Projekt zrealizowany w połowie tak oceniam. około 500 sadzonek posadzonych.
A oto efekt.Front:
Miejski ogród w wersji mini 22:32, 29 lip 2017

Do góry
frezja napisał(a)

A widzisz...zapomniałam, że masz projekt

Jakby nie on to pochwał bym nie zbierała .
Miejski ogród w wersji mini 22:30, 29 lip 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Tak dereń elegantissima. Pochwały na temat skomponowania rabat należą się Danusi, wszak ona jest autorką projektu .

A widzisz...zapomniałam, że masz projekt
Na zielonej... trawce :) 06:31, 28 lip 2017

Do góry
Kaska napisał(a)
Fajny ten Twój ogród
Projekt czy własna inwencja?
Trawnik robi mega wrażenie.

Cześć Kasiu, powiedzmy, że był to raczej baaardzo podstawowy zarys projektu (waham się czy takiego słowa w tym wypadku należało by użyć )

Trawnik dziękuję
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:58, 27 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
Witam może ktoś mi podpowiedzieć jakich roślin użyć do nasadzeń bo szczerze mówiąc nie idzie mi komponowanie roślin. z góry dziękuję

Danusia dała projekt zestawu kolorystycznego - szukaj roślin po kolorach. Takie jakie ci się podobają.
Na ile znam Szefową to drzewo to wiśnia 'Pisardii'
Lizaki na pniu to trzmielina. Na dole fioletowe żurawki. W nogach trzmielin mozna dać stipę i np. dosadzić białe lub kremowe jezówki (to już moja propozycja)
Zielone kulki to albo te jałowce co masz (nie proponuję) albo buksowe kule.
Cytrynowe "maczugi" to np. Thuja orientalis 'Aurea Nana'
Na zielonej... trawce :) 22:22, 26 lip 2017
Do góry
Fajny ten Twój ogród
Projekt czy własna inwencja?
Trawnik robi mega wrażenie.
Japoński ogród Reni i Matiego 00:53, 26 lip 2017

Do góry
Przeczytalam od poczatku. Te swierki sa za ładne aby z nich robic źywoplot zastanow sie jeszcze.

Wszystkim sie podobaja japonskie ogrody, ale to wyzsza szkola jazdy.
Projekt dobry, jeszcze wode zaplanuj to podstawa ogrodow japonskich.
Zwirek i karlowate rosliny.

Źolte zurawki czy przypadkiem nie rosna od strony poludniowej. Jezeli tak to trzeba je usunac bo slonce je sparzy ktoregos dnia. Przesadz do cienia.
Widze, ze masz tez pierisy rosna najlepiej w polcieniu, w kwasnej ziemi, musza miec zawsze wilgotna ziemie nie znosza przesuszenia.

Bardzo mi sie podobaja te kamiory granitowe na obwodkach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:53, 25 lip 2017
Do góry
moniaaa_l napisał(a)
Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

Stworzyłam projekt ale nie wiem czy w tym kierunku iść czy jednak coś innego?

1. 5-6 sztuk żurawka chocolate ruffles (zaadoptowane z innego miejsca)
2. hortensja ogrodowa
3. iglak na pniu lub jakieś drzewko ozdobne
4. hosta
5. tuja szmaragd golden lub zwykła tuja szmaragd
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?

Może coś takiego
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:32, 25 lip 2017

Do góry
moniaaa_l napisał(a)
Czy znajdzie się dobra duszyczka co podpowie mi co powsadzać w rabacie wzdłuż ogrodzenia?

2. hortensja ogrodowa
4. hosta
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?
[img ]
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:30, 25 lip 2017

Do góry
moniaaa_l napisał(a)

2. hortensja ogrodowa
4. hosta
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie? [/q

jak najbardziej moze byc thuja a przed daj w narożnikach np od prawej strony jarzębinę swierk serbski i buka dawck gold buk jest wąski śwerka od dołu również można przyciąć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:33, 24 lip 2017

Do góry

2. hortensja ogrodowa
4. hosta
6. miskant
7. hortensja bukietowa

Co o tym myślicie?
Ogród w remoncie 10:56, 22 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Ale wiesz, ze to problem w twojej głowie?
Trzeba ukraść kawałek trawnika i magnolkę zostawić. Magnolie mają delikatny system korzeniowy. Ja odradzam jej ruszanie.Widać, że jest jej dobrze. Może tylko ją podkasać?Przyciąć tu u ówdzie. Podsadzić carexami lub hakonechloa lub czymś kwitnącym latem i jesienią - nawiązać do sąsiednich rabat.

Pewnie,że wszystko się da ale mój cudowny projekt pójdzie wiesz gdzie nie mówiąc już o głównej projektantce,która łeb mi ukręci.
Żeby jakoś pokombinować z zostawieniem magnolki całe moje plany musiałabym zmienić. Na razie jej nie ruszę. Może jeszcze mnie olśni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:59, 21 lip 2017

Do góry
asiulka napisał(a)
Witam ma może jeszcze ktoś jakas koncepcje na mój ogródek? A może coś by zrobił żeby zostały te jalowce przy drodze bo teściowej jest ich bardzo żal przesadzać he he

Powtorze za frezja sluchaj Danusi. Ja skorzystalam z kilku jej rad i jestem mega zadowolona, chociaz na poczatku troche krecilam nosem. Szybko jednak przekonalam sie ze szefowa zawsze ma racje Polowa ogrodowiska dalaby sie pokroic za taki projekt. Ja po cichu licze ze doradzi mi w kwestii mojej sciany placzu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:00, 21 lip 2017

Do góry
Dziękuję p Danusiu za piękny projekt jestem bardzo wdzięczna.Pozostaje mi teraz poszerzyć rabatę i dobrać rosliny tak zrobię! Pomyślę o tym w nocy bo tylko wtedy mam czas ,ale co tam kiedyś się odespi.W końcu mam propozycję od samej szefowej więc wypada nie dać plamy. Jeszcze raz wielkie dzięki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:50, 21 lip 2017

Do góry
as1112 napisał(a)
Pani Danusiu, chyba tak powinnam zrobić Przejrzałam wizytówki i jestem pod wrażeniem. Najbardziej zbliżone do mojego planu wydają mi się ogrody Magdy70

A co tam, założę wątek Może jeszcze coś pozmieniamy wspólnie w tym projekcie.

Cieszę się,że Danusia wkroczyła do akcji nie chciałam się wymądrzać,ale projekt z brzozami zupełnie nie pasuje mi do Twoich rabat z pięknym płotem i gabionami
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:59, 21 lip 2017

Do góry
Dziękuję bardzo za porady. Bardzo podoba mi się naszkicowany projekt. A co byście proponowali posadzic za jalowcami? Jak trochę popada to muszę wziasc się do roboty
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:50, 21 lip 2017

Do góry
Też chętnie zobaczę projekt, bo rzeczywiście liczba gatunków jest duża, ale może się to udać jeśli większość nie będzie kwitnąć w różnych kolorach, a np. tylko w białym lub będą to trawy, czy byliny o zbliżonym kolorze liści - ich liczba może być uzasadniona w przypadku niskich, nie dominujących rabat. Z drugiej jednak strony na taką różnorodność może sobie raczej pozwolić bardziej zaawansowany ogrodnik choćby ze względu na pielęgnację i wymagania poszczególnych gatunków. Projekt powie wiele.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:37, 21 lip 2017

Do góry
Madeczkam, Fama - dzięki za rady, choć każda radzi co innego

W zasadzie przęsła płotu dość dobrze osłaniają nas- do jego wysokości. Przęsła na tę chwilę są co drugie gdyż będzie dosypywana ziemia na rabaty. Bardziej zależy mi na osłonie ogrodu latem i to powyżej linii ogrodzenia. Domki przed nami są usadowione wyżej i stąd problem.
Zarówno brzozy jak i klony na zimę i tak stracą liście - więc tu obojętne, natomiast nadal nie wiem co dalej robić z tą rabatą podwyższoną.

Projekt ogrodu mam od roku i szczerzę mówiąc za długo. Ciągle coś nowego wpada w oczy Takie tu piękne ogrody ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies