Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sylwik69 10:50, 21 lip 2017

as1112 napisał(a)
Pani Danusiu, chyba tak powinnam zrobić Przejrzałam wizytówki i jestem pod wrażeniem. Najbardziej zbliżone do mojego planu wydają mi się ogrody Magdy70

A co tam, założę wątek Może jeszcze coś pozmieniamy wspólnie w tym projekcie.

Cieszę się,że Danusia wkroczyła do akcji nie chciałam się wymądrzać,ale projekt z brzozami zupełnie nie pasuje mi do Twoich rabat z pięknym płotem i gabionami
asiulka 10:56, 21 lip 2017

A jaki soliter byście polecili? I jakie rośliny pasowaly by za jalowcem?
kasiaewa 12:07, 21 lip 2017

Będę wdzięczna za pomoc w zaplanowaniu rabaty.
Planuję rabatę wzdłuż ogrodzenia na froncie domu.
Chciałabym od sciezki do domu posadzić hortensje na przemian z miskantami , na przodzie rabatki szałwia i przywrtotnik, następnie choina kanadyjska , grujecznik na przodzie rabatki żurawki i świerki serbskie trawy np rozplenice i wrzosy, pośrodku pasem posadzić tuje danica i aurea nana.
Nie wiem czy to dobre zestawienie, rabata jest słoneczno - pólcienista od strony wschodniej.
w pasie od scieżki nie chce sadzić wysokich szpalerów stad pomysł na hortensje a dalej rośliny wyzsze. Prosze o porady bo to rabata przed domem i ma być najbardziej reprezentacyjna. w załączeniu szkic , nie jest z piękny ale brak wprawy.
z góry dziękuję , Kasia
madeczkam 12:36, 21 lip 2017

kasiaewa napisał(a)
Będę wdzięczna za pomoc w zaplanowaniu rabaty.
Planuję rabatę wzdłuż ogrodzenia na froncie domu.
Chciałabym od sciezki do domu posadzić hortensje na przemian z miskantami , na przodzie rabatki szałwia i przywrtotnik, następnie choina kanadyjska , grujecznik na przodzie rabatki żurawki i świerki serbskie trawy np rozplenice i wrzosy, pośrodku pasem posadzić tuje danica i aurea nana.
Nie wiem czy to dobre zestawienie, rabata jest słoneczno - pólcienista od strony wschodniej.
w pasie od scieżki nie chce sadzić wysokich szpalerów stad pomysł na hortensje a dalej rośliny wyzsze. Prosze o porady bo to rabata przed domem i ma być najbardziej reprezentacyjna. w załączeniu szkic , nie jest z piękny ale brak wprawy.
z góry dziękuję , Kasia

bardzo ładna hortensja - bobo albo wyzsza limelight z miskantów polecam gracillimus wieksze rosna sirene silberspinne grosse fontane thuja danica jak najbardziej bardzo ładnie z tymi zestawami komponuje sie krzewuszka veriegata
madeczkam 12:40, 21 lip 2017

asiulka napisał(a)
A jaki soliter byście polecili? I jakie rośliny pasowaly by za jalowcem?

kazde okazałe drzewo czy wąskie czy bardziej rozłozyste jedź do szkółki tam z pewnościa cos wyszukasz według swojego uznania zapytaj o takie, które w jesienie pieknie sie przebarwiaja wtedy tez pod drzewem zrób nasadzebia - rozplenice, lawenda moszesz poszalec :0
Channach 14:19, 21 lip 2017

Zrujnowałam rabatę, bo po ostatniej zimie padło mi całe wrzosowisko.
Został łysy nachylony prostokąt 3x5,20 w jednym końcu brzoza pendula szczepiona na pniu. Wystawa południowa.

Ściana od wjazdu bukszpany: wyniesione (duże różnice terenu stąd tarasy obudowane kamieniami,
bok taras a na nim rośnie jedna leszczyna poskręca i jałowiec płożacy za nimi jest przejście pod murem na podjazd.

Na łysym kawałku chciałabym na pewno lawendę mam dużo sadzonek fioletowej, poza tym do wykorzystania kostrzewa niebieska i złota, różnokolorowe żurawki w sporych ilościach. mam tez niskie trawy żółto zielone i niedźwiedzie futro. jak przełamać i czym te wredne linie proste, jak to zrobić by było schludnie. generalnie obok mam skarpy wysypywane kamieniem płukanym drobnym, a bukszpany podsypane szyszkami.
madeczkam 14:24, 21 lip 2017

CHANNACH - LAWENDA CAŁY PRZÓD GESTO! W ŚRODKU SZPALER ROZPLECINY JAPONSKIEJ LADY U I PRZED NIA MOZNA DAC STOZKI NP CISOWE LUB COS NA PNIU POD TYM DROBNE TRAWKI I DO DEKORACJI SREBRNE KULE
abiko 14:29, 21 lip 2017

Channach - wrzuć zdjęcie będzie prościej.

Madeczkam - wyłącz ten caps.. nie musisz krzyczeć.
Channach 14:31, 21 lip 2017

Przepraszam, nie wiem czemu nie poszły wcześniej.
abiko 14:46, 21 lip 2017

Asia masz ładny kawałek. Teraz poczytaj o zakładaniu rabat, wystawa, ziemia itd. I jak to ma się do Ciebie. Ja bym też zobaczyła sobie wizytówki, zobacz Mażenki, Anetki itp. Tutaj fajna rabata wyjdzie.. ale musisz wiedzieć co chcesz i co możesz posadzić.
Jak dla mnie te buksy można wpleść w rabatę, nie masz tam ściany od wjazdu trochę dziwnie to będzie wyglądało. Są za niskie.

Wstawiłam u Ciebie inspirkę