Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Blaski i cienie nowego życia 09:20, 09 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Ula, bardzo fajny warzywnik, i te ogórki wiązane do patyków - super pomysł i będzie fajnie wyglądało.

To jest warzywnik w przedbiegach. W 2013 był modelowy...potem zaniedbałam bo nie dawałam rady kopać. Teraz żeby się nie namęczyć składam kompost, przykrywam tkaniną i za rok na tym miejscu można robić grządkę.

A z ogórkami mi się podoba i widzę że Tobie też pierwsze ogórki się pokazują.

A liliowce mnie zachwycają to męczę dziś fotką

Jeżówki zwykłe i Milkshake od sąsiadki ( w tym roku marna)

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:08, 09 lip 2019

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:07, 09 lip 2019

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:06, 09 lip 2019

Do góry
Troszkę kolorowego
Ogród z rzeźbą 09:00, 09 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Ostatnio nadrobiłam Twoje cudowne zdjęcia, nawet napisałam długaśny post, ale mi go wcięło i spasowałam

Cytuję zdjęciowe mistrzostwo świata, bo się zachwyciłam na maksa tym światłem!!! Zresztą każde jedno jest znakomite, a i modele bardzo wdzięczni

Hakone z rodgersją - świetne połączenie, te donicowe też już efekt dają przy ławeczce.

Ruderowa bardzo smaczna, zagęszcza się ostro, coraz mniej tej próbie wypracowanej ziemi widać

Kurcze, z hakonkami to wszystko chyba genialnie wygląda, byle wyglądało kawałek powyżej kępy. Tawułki też mega

O nawodnieniu też już ostro myślę, eM robił jakieś wstępne rozeznanie, bo sam by robił. Można się zajechać z tym podlewaniem, mimo że mam pod nosem ogródek, to jednak rośliny u mnie nie mają możliwości się ukorzeniać jak w normalnych warunkach i też większość na patelni. Fajnie byłoby wieczory milej spędzać niż przy podlewaniu i opedzaniu się od komarów
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:54, 09 lip 2019

Do góry
benek89 napisał(a)
Cześć,
podsyłam fotki jak wygląda trawnik po 3 tygodniach od ostatniego postu + działania które prowadzę na własną rękę w czasie którym dysponuję:

Od ostatniego postu:
- zmierzyłem dokładnie trawę - wychodzi 650m2
- nie mam nawodnienia także jest makabrycznie ciężko go utrzymać. Szczególnie stronę na której jest widoczna skarpa. Jest tam eskpozycja na słońce od wschodu do zachodu
- tam gdzie są miejsca zacienione jest łatwiej
- skosiłem na 4 cm. Następnie lekkie drapanie darni grabiami + 25kg yara mila complex. Po nawożeniu podlewałem chyba z 4 godziny. Powtórka następnego dnia.
- koszenie po 7 dniach. Przyrost trawy w workach z 80l na +/- 620l w tym samym interwale czasowym.
- po koszeniu podlewanie. Następnie przez dwa dni wyrywałem na kolanach chwastnicę aby nie zakwitała. Wyszedł kosz 120l. Nie wszystko udało się wyrwać ale sporo. Teraz jak widzę pod nogami to wyrywam dalej (W przyszłym roku planuję opryskać Pumą )
- Po następnym tygodniu pryskałem chwatoxem. W nocy spadł deszcz (jedyny dzień w całym tygodniu...) ale widzę, że cześć chwatów żółknie.

Dalszy plan:
- pod koniec bieżącego tygodnia jak trawa podrośnie drugi raz będę pryskał chastoxem.
- Na koniec lipca będę nawoził drugi raz 25kg yara mila complex
- w sierpniu /wrześniu zobaczę jakie będą prognozy będę krótko kosił, rozsypywał ziemię workową (poruszył lekko po całości) + dosiewka po całości w mixie Agroland Herkules + Substral samo zagęszczająca. Dozowanie trawy wg. subiektywnego odczucia i pustych placów

Walczę jak potrafię i ile mam czasu

Mateusz

Wygląda to dużo lepiej , nie obawiasz się o młody trawnik używając chwastoxu ?, ja też mam chwastnicę wyrwałem razem z ojcem około już 9 taczek i jeszcze trochę zostało, z tym nawożeniem też żebyś nie przesadził jak tak często robisz bo go spalisz.

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:52, 09 lip 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Chciałam kupić drobną korę, żeby wysypać na rabatach i co braki w sklepach, trzeba do jesieni czekać...
trawiasta...

i lilie...

Piękne. .. i lilie i trawy
Figowiec spręzysty - Ficus elastica 'Melany' - POMOCY! 08:36, 09 lip 2019

Do góry
Dzień dobry,
miesiąc temu kupiłam pięknego ficusa. Niestety kilka dni temu zauważyłam, że zrzuca liście, wczoraj dotknęłam roślinę i dwa liście spadły. Niektóre są lekko żółte. Od dołu łodyga jest trochę przesuszona. I właśnie w tamtych miejscach liście odpadły. (dołączam zdjęcia)
Nie mam pojęcia co robię nie tak, podlewałam go 2 razy w tygodniu, co 3 tygodnie dodawałam nawozu, roślina znajduje się w jasnym pokoju, ale nie stoi na parapecie, tylko na podłodze.
Przeczytałam, że nawożenia było za mało, powinno być one częstsze. Czy dam radę odratować roślinkę?

Ptasi gaj 08:32, 09 lip 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Nowa rabata ciągle nie ukończona przez te upały, ale moze w sobotę

Samosiejka

U mnie lawendy samosiejki najlepiej rosną, przeważnie w kostce.
Lilia to tygrysia? Mam ją ale jeszcze trochę zanim zakwitnie.
Ostatnie ujęcie róży zachwyciło mnie ze względu na cudowne tło, pnie drzew wyglądają jakoś tak tajemniczo To Twój lasek czy zapożyczone tło?
Bardzo fajny masz ogród
Kocimiętki u mnie już częściowo wycięte, nie lubię tego czasu gdy byliny się wycina, róże obcina, trzeba czekać aż coś zapełni te puste miejsca.
Dąb błotny pewno potrzebuje dużo wilgoci? Czy on choruje na mączniaka tak jak inne dęby?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 08:31, 09 lip 2019

Do góry
No i ja Gosiu chciałam podziękować Wam za zaproszenie jak również całej ekipie za czas spędzony razem! Ogród piękny co tu dużo mówić! Ludzie cudni w takim towarzystwie to można posiedzieć
Działka prawie w Borach Tucholskich 08:27, 09 lip 2019

Do góry

Ogrod stewardessy 08:17, 09 lip 2019

Do góry
Kamcia napisał(a)

Moje hortensjowe przedszkole

Rozsadzone w zeszlym roku. Nie sadzilam, ze tak szybko urosna.

Ta wyglada jakby miala miec paki.

Witaj Kamciu przeglądam właśnie Twój wątek od początku jak widać doszłam do hortensjowego przedszkola powiedz proszę w jaki sposób je rozmnażałaś? Fajnie rosną jednym pędem do góry można je poprowadzić na pienne. pozdrawiam i wracam dalej do czytania i oglądania Twojego wątku

Problemy z tujami 07:46, 09 lip 2019

Do góry
Witam Państwa! Pewnie powtórzę się z tematem ale bardzo proszę o pomoc w kwestii choroby jaka dopadła moje tuje szmaragdowe. Czy wg załączonych zdjęć możecie potwierdzić, że moje tuje dopadła FYTOFTOROZA, jeśli tak czy jedynym ratunkiem jest ich likwidacja.
Tuje mają około 3 lat na wiosnę tego roku, zaczęła podsychać jedna tuja, chorych obecnie jest około 20 szt. Tuje zasadzone przy drodze, do tej pory wyścielona była włóknina, ale po lekturze forum matę zlikwidowałem. Czy widzicie jeszcze jakiś ratunek dla nich.
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam Tomasz
Ogród Muszelki 07:23, 09 lip 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Krakusie, mówisz - masz

i jak szczegółowo Piekne dzięki...tak ładnie finezyjnie zokraglona nie będzie ale juz ogólny zarys jest pewnie do zimy doczeka sie pomysł na realizację
Przerabianie ogródka pod swój gust 06:58, 09 lip 2019

Do góry
Czy u was tez sie tak nagle pogoda zmienila?U nas 7 stopni dzis rano! A deszczu nadal nie widac.
Popryskalam dzis hortensje drugi raz, tym razem preparatem miedzianym a za tydzien popsikam tez systemicznym i jednoczesnie je przerzedze. Najgorzej wyglada preziosa.Do tej pory je cielam i nie chorowaly a w tym roku i w zeszlym nic nie zmarzlo wiec nie cielam. I pewnie za geste sie zrobily i podatniejsze na choroby przez to.
Przeraza mnie to, zee pomimo tylu kwiatow w ogrodzie, motyli prawie nie ma. Widzialam jednego zoltego,polowca szachownice, strzępotka ruczajnika, i biaöe i to tyle. Pomimo tego, ze mieszkam przy polach i lakach.

Nie ma slonca, wiecfotki takie sobie

Jezowka fatal attraktion ma cudownie ciemne pedy.

Jezowka wintage wine

Pysznoglowka pink lace.

Z ogródka na wsi 06:45, 09 lip 2019

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Wczoraj pisałem, że jak się znalazłem coś co mnie w ogrodzie denerwuje...i zacząłem rysować i planować.

Paint daje teraz fajne możliwości rysowania, również w 3D.

Popatrzcie

Tutaj na biało, ale myślę że naturalne, nie impregnowane drewno, też dobrze by wyglądało...

Co o tym myślicie? Mi osobiście się podoba...

Radzio dla mnie bomba
Hortensjowo 06:44, 09 lip 2019

Do góry

I jeszcze raz Vintage Wine
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/189/1895014/original.JPG[/img]
Pow Wow Wild Berry

Czy te dwie odmiany się wysiewają ?
Sosnowe zacisze 00:38, 09 lip 2019

Do góry
Niejeden brukarz by się nie powstydził takiej fachowej roboty.
A ja na tej fotce fajny wieszaczek wypatrzyłam, czy to podkowy końskie?

I jeszcze wstawiam fotkę tych kamyków co mam na zbyciu, może coś ci przypasuje do układanki. Pozdrawiam

Moja działka na Dębowym Lesie 00:02, 09 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Aniu, jak tam z deszczem u Ciebie?

Niż a nic nie padało.
A u ciebie padało ??

Moja działka na Dębowym Lesie 00:00, 09 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Ogród do kapitalnego remontu - ha, ha, ha, ale przewrotna nazwa -oto jest ogród idealny! Cudowne mieliście spotkanie i jakie liczne ☺

No właśnie, ,Żadnego remontu już tam u Gosi nie potrzeba .
Ma taki klimatyczny, przecudowny ogród. Pełne jeżówek, traw i różnych rarytasów

Moje jeżówki w porównaniu z Gos, to bidki.
Ale i tak mnie cieszą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies