Kochana jak zobaczyłam Twoją szklarenke to padłam z nóg! Bossska! No i przypomniałam sobie że mam nie wykorzystaną niebieska farbkę i...
z tego
powstało to
Niestety wcześniej jakoś nie robiłam zdjęć - w każdym razie niewiele. Dzisiaj jednak usiadłam i przeszukałam archiwum i znalazłam przynajmniej jedno porównanie. To niewiele, ale każdy lubi porównania, no nie?
W 2017 roku - po wycięciu z północnej strony domu starych jodeł założyłam taką rabatę hostowo-paprociową - wzorowaną na tej która była w poprzednim ogrodzie. Ogromnie lubię hosty. Mam tam trochę misz-masz, bo wszystko bym tam chciała i chyba wiosną przyszłego roku, będę musiała ją ciut przebudować. To pierwsza moja rabata w ogrodzie
a teraz z serii było i jest. Miejsce pod perukowcem. Trawa upalona od słońca, a to co przetrwało zdeptane doszczętnie
powstała niewielka, jajowata rabatka i kamienne ścieżki
Na drugim zdjęciu, po kocimiętce, posadziłam "dostaną" roślinę, czy ktoś wie co to jest? Powiedziano mi, że to jakaś odmiana przetacznika, ale nie znalazłam takiej w internecie
Czosnki w stipie tez podpatrzyłam u kogoś na Ogrodowisku. Udane zestawienia warto kopiować.
Czosnek można sadzić jesienią (zbiór na początku lipca) lub wiosną (na zbiór chyba w sierpniu- dokładnie nie wiem, bo zawsze sadzę ząbki w połowie października na głębokość ok. 10 cm). Jeśli Twój wykiełkował, a potem zżółkł, to ząbki mogły wygnić z nadmiaru wilgoci. Mógł też być posadzony zbyt płytko i ząbki zmroziło. W truskawkach raczej go nie sadź, bo one są dosyć żarłoczne, jeśli już na obrzeżu poletka (obwódka).
Podczas ostatniej wizyty w ogrodniczym zachwyciłam się klonami Flamingo...nie mogłam przejść obok i znalazłam dla nich miejsce w swoim ogrodzie.Są sliczne...:_