Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Lawenda - Lavandula 23:23, 09 lip 2016

Do góry
Termin cięcia zależy od tego, w jakiej fazie kwitnienia są. Pokazujcie zdjęcia. Tniemy po przekwitnieniu a różnie to może być. Nie tnijcie kiedy są kwitnące, czyli najładniejsze
Trzcinnik - Calamagrostis 22:40, 09 lip 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Witam miłośników trzcinników
Poradźcie proszę jak posadzić trzcinniki Karl Foerster ,żeby były widoczne na rabacie razem z hortensjami Limelight...bo teraz u mnie rosną za plecami hortensji ( miały być tłem dla hortensji)i poza wczesną wiosną wcale ich nie widze Myślałam ,że po 2 latach na tyle urosną ,że przerosną hortensje ,ale jakoś nie dają rady. Czy powinnam przesadzić hortensje za "plecy " trzcinników czy jednak czekać aż przegonią hortki?

Wsadzić pomiędzy z przodu. Trzcinniki kiepsko wyglądają w takich nasadzeniach, bo liście wyglądają na połamane Lepiej posadź miskant Gracillimus jeśli chcesz z tyłu, lub Morning Light jeśli z przodu. Nie znoszę trzcinników.
Świerk serbski - Picea omorika 22:38, 09 lip 2016

Do góry
Ale po co je przycinać, skoro są ładne, pokrój mają idealny i w tym miejscu pasują takie właśnie?

Przycinasz wiosną zanim ruszą przyrosty celem uzyskania formalnego żywopłotu lub zagęszczenia, a tutaj to niepotrzebne.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:35, 09 lip 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
Proszę o pomoc co dzieje się z moim miłorzębem?? Posiadam go od roku, wcześniej nic mu nie dolegało

Po pierwsze:
- na bank masz szmatę pod kamieniami więc prawdopodobna zgnilizna podstawy pnia
- może być dodatkowo za głeboko posadzony
- gruba warstwa kamieni spowodowała zamieranie korzeni a być może jeśli to wapień to spowodował całkowitą zmianę pH gleby na zbyt zasadowy.

Odkop nasadę pnia rozsuń szmatę i pokaż jak głęboko jest posadzony i czy kora nie gnije.

Moim zdaniem ta rana na pniu nie ma znaczenia i nie jest uszkodzeniem mrozowym a raczej oderwaniem gałęzi lub uszkodzeniem mechanicznym, dawnym.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 22:31, 09 lip 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Planuje poadzic odmiane Mariken szczepiona na pniu 2m. Ile musze zaplanowac dla jego korony miejsca?Za 15 lat dorosnie do 2 metrow szerokosci?

Mój nie dorósł jeszcze, raczej nie dorośnie i raczej się go tnie, aby miał pokrój kulisty. Mój wygląda jak talerz.
Iglaki - ulubione gatunki 22:30, 09 lip 2016

Do góry
Jest niepełnowartościowy bo nie ma właściwego dla danej odmiany pokroju, jest nierównomiernie zabudowany i nieładny. Brakuje mu wiele do doskonałości dlatego tak wygląda.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 22:28, 09 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Iglaki - ulubione gatunki

kasia77 napisał(a)
Witam,

czy ktoś wie co to za gatunki iglaków?
Z góry dziękuję.

Gatunek jałowiec (Juniperus), ale nie mogą rosnąć w takiej szmacie, okropnie to wygląda, nie pominę także wpływu na zamulenie gleby, zamieranie życia w glebie i braku obiegu materii organicznej w przyrodzie. Tak się nie powinno uprawiać roślin.
Sosna - Pinus 22:27, 09 lip 2016

Do góry
Prawdopodobne przyczyny obumarcia sosen:

- ucięte korzenie, taka myśl od razu mi się nasunęła, ale piszesz że korzenie ok, ale jakie są, jakie ok? Skoro drzewka są w gruncie, jak to sprawdziłaś?
- zalanie
- za głębokie posadzenie (zakopanie szyjki korzeniowej a za tym idzie obumarcie drzewka)
- przenawożenie, w dodatku rosną w trawniku, który zapewne też był nawożony co widać.

Sosny już nie odżyją, gdy będziecie je wyrzucać, pokażcie zdjęcie korzeni i nasady pnia, pomoże to wskazać przyczyną obumarcia abyście w przyszłości nie popełnili podobnych błędów i dla przestrogi dla innych.

Błędy uprawowe lub podczas sadzenia lub zły materiał szkółkarski.
Wyrzuć sosny.
Cypryśnik błotny - Taxodium distichum 22:21, 09 lip 2016

Do góry
NIe musi, ale takie ma stanowisko w naturze. I jak sama nazwa wskazuje jest "błotny".

Jeśli nie będzie rósł na terenie okresowo zalewanym, nie wytworzy pneumatoforów, czyli korzeni oddechowych. A są one bardzo charakterystyczne dla tego drzewa.
Problemy z tujami 22:18, 09 lip 2016

Do góry
Tuja74 napisał(a)
Co sadzicie o pryskaniu tuji Pinivitem?

Pinivit jest przeznaczony do nawożenia dolistnego iglaków, a więc właściwy. Tylko czy tuje nie zostały dopiero co posadzone? Bo takich się nie nawozi, jeśli już rosną od zeszłego roku co najmniej, to można nawozić. Nie za często i nie za późno, nie później niż do połowy sierpnia.

Świeżo posadzone rośliny pozostawia się do przyszłego roku, a z nawożeniem nie ma się co gorączkować.
Duży taras potrzebuje wsparcia 22:13, 09 lip 2016

Do góry
Pokaż chociaż jedno zdjęcie, bo styl donic powinien pasować do reszty, wykończenia domu, kolorystyki itd. użytych materiałów.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:12, 09 lip 2016

Do góry
Zastanów się czy akurat chcesz dać najbardziej szkodliwy herbicyd? Czytaj na ulotce ile trzeba odczekać. Ja nie stosuję tego środka.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:10, 09 lip 2016

Do góry
Nierównomiernie rozsiany nawóz. Poprawić jasne plamy i lać wodę, kosić co 4 dni.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 22:08, 09 lip 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Zobacz na mój zywopłot, tez jest z Brabantów, tych niepolecanych. Mi tam się podobają. Zadbane wyglądają dobrze.

To racja, zadbane wyglądają dobrze, ale po 20 latach czy 30 tu już nie. Nawet zadbane. Na wysokość płotu od dołu są tylko gołe pnie.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 22:05, 09 lip 2016

Do góry
Oto dowód że taka szmata nic nie daje, chwasty w najlepsze rosną, a roślinom tylko jest gorzej
Tuja też jest dwuliścienna, więc możesz spalić tuje także jeśli oprysk poleci na tuje.
Żywopłot strzyżony liściasty 22:03, 09 lip 2016

Do góry
No proszę jak pięknie doradziliśmy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:02, 09 lip 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Mało? Hmm... Szefowa mimo szczytu firmowego sezonu jest na forum niemal codziennie W dodatku - choć nie miało być - to jednak pojawiły się nowe fotki w Ogrodzie z lustrem Wystarczy przeanalizować posty:

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=gardenarium&search_in=posts&commit=Szukaj

Pozdrowienia, Danusiu

Dzięki Martuś
Poza tym pojawiły się dwa nowe artykuły w krótkim czasie oraz dwa do czasopism: pierwszy o ogrodach preriowych do Magnolii i drugi o ogrodach cienistych wg obrazu malarza - do Werandy. To wcale niemało jak na mnie w szczycie sezonu Cztery art. w m-cu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:22, 09 lip 2016

Do góry
mamtu, mam ten sam dylemat, bo tez chce siać w sierpniu. Aczkolwiek, chyba odpuszczę nawozenie przed tak jak radzi Gardenarium, tylko bede regularnie podlewal i kosil, zeby przed zima dobrze się ukorzenila. Ja tylko jeszcze nie jestem pewien co robic z tymi chwastami. Czy czekac az wzejda na tej mojej sypkiej ziemi wymieszanej z gliniastym podlozem!? I czym je wtedy ewentualnie zniszczyć?! Ktoś ma jakieś propozycje?
Duży taras potrzebuje wsparcia 22:33, 08 lip 2016

Do góry
Każde rozwiązanie i każda donica odpowiednio duża będzie właściwa.
Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 22:28, 08 lip 2016

Do góry
Możesz skrzyp wstaiwć w koszu do uprawy roślin wodnych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies