Napisałaś długi, merytoryczny wpis. Trochę mi się zeszło by na niego odpisać. O odległościach poczytałam przy okazji rabaty brzozowej i tych frontowych. We wstępnym projekcie rabaty z el. wodnym dla miskanta przewidziałam 1,20-1,50 m. Z tym posadzeniem trawy obok dla efektu zwiewności to świetny pomysł. Pośrodkując to przesunę obie ścianki lekko w lewo, a miskanty będą zarówno za ścianką jak i 1-2 sztuki będą widoczne po prawej w całości od podnóża.
Dziękuję za przegląd traw z ich wysokościami w nawiasach. Muszę jeszcze sporo posprawdzać przed finalną decyzją. W ostatnich dniach ponownie oglądam filmiki o trawach na YT, przeglądam foto ich przebarwień jesienią, zerkam do stworzonych katalogów od Daglezji (wysyłałaś mi kiedyś linka). Lista obiecujących kandydatów się tworzy i wrzucę tutaj efekty poszukiwań jak skończę.
Po lewej stronie chciałabym dać tylko jedną sztukę rozplenicy. Na spokojnie zmieści się Lady U z jej sporym rozmiarem. Na frontowych rabatach nie mogłam poszaleć z żadną piórkówką to przynajmniej tutaj się jakaś znajdzie (tam było za wąsko, więc mam seslerię).
Co do innych traw to dotarło do mnie w tym tygodniu pierwsze zamówienie, a w nim między innymi trzcinnik Overdam (olbrzymie sadzonki przyszły), który zasugerowałaś na jedną z moich rabat. W jakim odstępie go posadzić jeśli chce uzyskać taki mniej więcej efekt jak na tym Pinie?
Kupiłam też dwa prosta Northwind (mało wystawało w doniczce, ale ładnie ukorzenione sadzonki) oraz Kostrzewę Miedzianobrody.
Z innych traw podoba mi się jeszcze Wiechlina Nowozelandzka Glauca oraz Palczatka Miotlasta Red Frost. Molinie planuje na drugiej części rabaty z pergolą dać podobnie jak na tym pinie.