Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 07:13, 21 mar 2025

Ja w swoim 3x4 zmieszczę 26 nasadzeń co 60cm i tak po skosie w dwóch rzędach.
Jeśli mogę ciaśniej to daj znać
Patrycja_KG_Lu 10:34, 21 mar 2025

veva napisał(a)
Super wyszywanki, jakbym miała cierpliwość to bym zamówiła wszystkie.

Czy zasadziłaś już u siebie lipę? Pamiętam, że miałaś zamiar, ale nie wiem jak to się skończyło i na którą się zdecydowałaś.

Masz wyczucie czasu na to pytanie. W sobotę zakupiłam lipę Planowałam zakupić jakąś odmianę co nie będzie monstrualna. W Anielskich ogrodach chwalą bardzo tą lipę Henry’ego. Dorasta do 5-10 metrów tylko. W pierwszych latach wymaga okrywania. Oni mieszkają w strefie 7 w lubuskim. U mnie nie ma tak kolorowo i się wahałam. Zresztą ta rabata w rozsypce, miałam jeszcze doczytać o innych małych lipach w kolejnych miesiącach.

Będąc w szkółce z dziewczynami lubelskimi w sobotę zauważyłam, że dłużej rozmawiają przy jakiś drzewkach. Okazało się, że mają na szkółce lipy szczepione na pniu co wzbudziło ich zainteresowanie. W zeszłym roku ich nie mieli ani razu podczas naszych wizyt. Było tylko kilka egzemplarzy dostępnych, nie chciałam stracić szansy, że na kolejną wizytę już ich nie będzie. Wybrałam ten najwyżej szczepiony natchnięta impulsem. Jest to Lipa drobnolistna Komsta Minima. Rocznie przyrasta tylko 3-4 cm, będzie miała zwartą koronę. Przy mojej szerokości działki nie ma co szaleć z wielkim drzewem (wyjątek stanowi Ambrowiec na przedpłociu).
Patrycja_KG_Lu 10:37, 21 mar 2025

Kordina napisał(a)

Plan tunelowy do podziwiania Patrycjo u Ciebie wzory wyszywanek super, w ilości siła, podobnie jak w uprawach bylin
Kontroler jakości, aż dziw że nie sprawdzał łapami, u mnie połamały jedną donicę z siewkami lawend... na szczęście zrobiłam 3 donice

Kontrola pod nadzorem właściciela. Gdzie bym tam wpuściła samego chociaż papryk tak mi nie szkoda by było co pomidorków.
Patrycja_KG_Lu 10:39, 21 mar 2025

Makao napisał(a)
Miałaś już kiedyś Mama Irene czy to pierwszy raz? Podobno owoce ma przepyszne ale owocowanie kiepskie.
Mam jedną sadzonkę i jestem ciekawa co jest prawdą

U mnie będzie pierwszy rok, dostałam nasionko od Agapant. Ją chyba skusiła recenzja Kasi.in do zakupu, ale to tylko moje podejrzenia
Patrycja_KG_Lu 10:48, 21 mar 2025

Magara napisał(a)
Patrycja, zmieścisz 48 krzaków w swoim tunelu???
Przypomnij proszę jaki masz duży i w jakiej odległości sadzisz.

Swoje nasadzenia rozrysowałam i wyszło mi, że połowę tego co Ty zmieszczę

Mam tunel 3x6 m ze ścieżką po środku. Po analizie to zmieszczę 50 sztuk w tunelu. Mam plan na 4 rzędy po 12 dołków w każdym, oddalone co 50 cm. Każdy pomidor będzie prowadzony na jeden pęd. Nie będzie w środku karłowych ani koktailówek. Auriję i jeszcze jedną podłużną odmianę posadzę 2 krzaki do jednego dołka co da dodatkowe 2 krzaki do tych 48 sztuk = razem 50 szt. W zeszłym roku było podobnie z ilością. Jako ciekawostkę podam, że mój sąsiad sadzi jeszcze więcej w tunelu krótszym o metr od mojego, robi 3 rzędy po lewo i 3 rzędy po prawo.
veva 11:56, 21 mar 2025

Dzięki za odpowiedz. Bardzo ładne drzewko nabyłaś
DariaB 12:10, 21 mar 2025

Patrycja bardzo ładnie wyszła ci ta wyszywanka, ja nie mam zdolności manualnych niestety
Maleństwo już będzie miało 3 latka? Do przedszkola pójdzie? Bardzo szybko czas leci.
Patrycja_KG_Lu 13:05, 21 mar 2025

DariaB napisał(a)
Patrycja bardzo ładnie wyszła ci ta wyszywanka, ja nie mam zdolności manualnych niestety
Maleństwo już będzie miało 3 latka? Do przedszkola pójdzie? Bardzo szybko czas leci.

Dokładnie tak. Szybko zleciało Zaczyna się też już trzeci sezon rabat wąskich. Sadziłam je wiosną 2023 r. Bliźniaków deweloperskich w tle wtedy tutaj nie było (niedługo rozpoczną się pewnie prace nad trzecim).

Makao 13:46, 21 mar 2025

4 rzędy na metrowej szerokości? Kurcze to ja nawet nie umiem sobie tego wyobrazić jak wygląda rozkład krzaków. 4 w rządku prostym czy jakoś zygzakiem?
Patrycja_KG_Lu 14:09, 21 mar 2025

Makao napisał(a)
4 rzędy na metrowej szerokości? Kurcze to ja nawet nie umiem sobie tego wyobrazić jak wygląda rozkład krzaków. 4 w rządku prostym czy jakoś zygzakiem?

Dwa rzędy po lewo, ścieżka, dwa rzędy po prawo. Wszystko razem 3 metry szerokości. Ścieżka na szerokość drzwi akurat u mnie, więc po bokach pewnie zostaje 110 cm.

Edit: w podwyższonej skrzyni 1,2x5m na zewnątrz planuje zmieścić 20 szt.