Masz wyczucie czasu na to pytanie. W sobotę zakupiłam lipę Planowałam zakupić jakąś odmianę co nie będzie monstrualna. W Anielskich ogrodach chwalą bardzo tą lipę Henry’ego. Dorasta do 5-10 metrów tylko. W pierwszych latach wymaga okrywania. Oni mieszkają w strefie 7 w lubuskim. U mnie nie ma tak kolorowo i się wahałam. Zresztą ta rabata w rozsypce, miałam jeszcze doczytać o innych małych lipach w kolejnych miesiącach.
Będąc w szkółce z dziewczynami lubelskimi w sobotę zauważyłam, że dłużej rozmawiają przy jakiś drzewkach. Okazało się, że mają na szkółce lipy szczepione na pniu co wzbudziło ich zainteresowanie. W zeszłym roku ich nie mieli ani razu podczas naszych wizyt. Było tylko kilka egzemplarzy dostępnych, nie chciałam stracić szansy, że na kolejną wizytę już ich nie będzie. Wybrałam ten najwyżej szczepiony natchnięta impulsem. Jest to Lipa drobnolistna Komsta Minima. Rocznie przyrasta tylko 3-4 cm, będzie miała zwartą koronę. Przy mojej szerokości działki nie ma co szaleć z wielkim drzewem (wyjątek stanowi Ambrowiec na przedpłociu).
Mam tunel 3x6 m ze ścieżką po środku. Po analizie to zmieszczę 50 sztuk w tunelu. Mam plan na 4 rzędy po 12 dołków w każdym, oddalone co 50 cm. Każdy pomidor będzie prowadzony na jeden pęd. Nie będzie w środku karłowych ani koktailówek. Auriję i jeszcze jedną podłużną odmianę posadzę 2 krzaki do jednego dołka co da dodatkowe 2 krzaki do tych 48 sztuk = razem 50 szt. W zeszłym roku było podobnie z ilością. Jako ciekawostkę podam, że mój sąsiad sadzi jeszcze więcej w tunelu krótszym o metr od mojego, robi 3 rzędy po lewo i 3 rzędy po prawo.
Patrycja bardzo ładnie wyszła ci ta wyszywanka, ja nie mam zdolności manualnych niestety
Maleństwo już będzie miało 3 latka? Do przedszkola pójdzie? Bardzo szybko czas leci.
Dokładnie tak. Szybko zleciało Zaczyna się też już trzeci sezon rabat wąskich. Sadziłam je wiosną 2023 r. Bliźniaków deweloperskich w tle wtedy tutaj nie było (niedługo rozpoczną się pewnie prace nad trzecim).
Dwa rzędy po lewo, ścieżka, dwa rzędy po prawo. Wszystko razem 3 metry szerokości. Ścieżka na szerokość drzwi akurat u mnie, więc po bokach pewnie zostaje 110 cm.
Edit: w podwyższonej skrzyni 1,2x5m na zewnątrz planuje zmieścić 20 szt.