Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:26, 22 maj 2019

Do góry
Gosia szykowałem się do przeróbki już od dawna i w końcu się udało

w podobnym stylu jest podłoga w altanie

Andrzej hantla to pieśń przeszłości, używam jej do ubijania (zagęszczania)
placyk zgodnie z PESEL raczej na kawę itp.

obok
kalina japońska Pink Beauty

lilak Miss Canada (bywał bardziej czerwony)

jodła hiszpańska Glauca

i taka pałka
Słoneczny Ogród 13:26, 22 maj 2019

Do góry
Moja kalina ma sporo cienia, rośnie pod wierzbą.

Słoneczny Ogród 13:21, 22 maj 2019

Do góry
Kalina o trochę innych kwiatach, talerzowatych z kwiatami płonnymi na zewnątrz i płodnymi wewnątrz kwiatu. Dopiero rozkwitnie.
Kiedyś proponowałam te kaliny na wymianę, ale chętny nikt się nie znalazł.

A tu kalina typowa- Roseum ( Buldeneż)

Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:01, 22 maj 2019

Do góry
Effka - no cóż, te rabaty za domem jakoś mnie męczyły, nie tyle ta pod domem co ta w literę L. Impulsem do zmian była kalina koreańska, która po kwitnieniu zginęła na tle tuj a w związku z tym ta rabata była jakaś nijaka i płaska.

Iza - w zakupach Cię nie przebiję to robię co mogę na innych frontach . Nie wiem na czym stanie ostatecznie - są dwie opcje przeróbek:
- minimalna - poszerzenie rabaty z klonem poprzez lekkie wyprostowanie jej linii z lekką korektą linii rabaty pod domem
- maksymalna - wytyczenie nowego kształtu trawnika (zgodnie z wstępnym pomysłem Iwonki i Asi)i przesadzenie większości roślin.
Nie wiem na czym stanie, wrzuciłam plan z wymiarami, bardzo jestem ciekawa co dziewczyny wymyślą .

Aaaa, no i jeszcze zastanawiam się co ewentualnie posadzić zamiast hakuro, która pójdzie gdzie indziej. Myślę i nad drugim klonem (ale sie rozochociłam!) i nad dereniem kwiecistym albo kousa i nad szczepionym wiązem...
Ogród w remoncie 10:11, 22 maj 2019

Do góry
AgataP napisał(a)
Asia do Kochanowskich jeździsz? ładne sadzonki widuję u Ciebie
Kalina super, też je lubię..

Tak to u nich kupowałam, nawet nie drogo a dość ładne, jadę dziś po jeszcze jedną
Tajemniczy Ogród 10:10, 22 maj 2019

Do góry
Deszcz już zaczyna mnie powoli irytować, co za dużo to nie zdrowo. I brak czasu. Ale przymiarki na frontową są, brakuje tylko ładnego klona
Poglądowa fotka przez kuchenne okno, w deszczu, co zrobić
Widzicie kijek? To ładny spory klonik jest
I teraz pytanko - prawa kalina bliżej w lewo, czy zostawić jak jest?

I gryzę się jeszcze, jak ostatecznie linię poprowadzić...
Widzisz, Kwarteciku, swój rysunek?
Ogród w remoncie 10:02, 22 maj 2019

Do góry
Asia do Kochanowskich jeździsz? ładne sadzonki widuję u Ciebie
Kalina super, też je lubię..
Ogród w remoncie 09:47, 22 maj 2019

Do góry
Asiu wiesz że ja nie orintuję się w tyh rysunkach
na pewno kaliny podczas kwienieia rozjaśna to miejsce
derenie to też fajny pomysł one potrafią wręcz świecić no i ozdoba zimą
śliczna kalina
idę pcozytać co to za njedna bo w kalinach to się w ogóle nei orientuje
Ogród w remoncie 09:38, 22 maj 2019

Do góry
A to kupiona kalina St. Keverne

Mam jeszcze Watanabe
Ogrodowe kreacje 07:32, 22 maj 2019

Do góry
Kalina cudnie ukwiecona.
Rosji piękne kolorki. Może nie kwitną tak długo Ale wygląda na cudnie.
Widzę i hosty masz ladniutkie
Pozdrowki zostawiam
Wzgórze chaosu 20:25, 21 maj 2019

Do góry
Kolejna bidulką powaloną przez deszcze jest kalina. Tak obficie chyba nigdy jeszcze nie kwitła a jej gałęzie dosłownie uginają się pod ciężarem białych kulek. W Wojsławich wypatrzyłam przepiękne kaliny japońskie: odmianę płodną i watanabe. Kolejne chciejstwa
Ogród do odnowy 09:05, 21 maj 2019

Do góry
zawitka napisał(a)
Ale piękna ta kalina Onondaga ,dzięki Gosiu za ochłodzenie i za żóraweczki .Zaraz idę je wsadzić ,wczoraj nie zdążyłam.twój ogród piękny jak zawsze a rozmaitość roślinek mnie zdumiewa.
Trzmielinę jest już przycięta gotowa kępkami do wsadzenia.nie martw się ze niektóre gałązki są łysawe wsadzaj je też pięknie puszczą listki .

Wiesz ta kalinka mała to tam jest napisane --- Zawitka ha ha Pozdrawiam

A zapomniałam zapraszam po kamola z dziurą czeka na przewiezieni ale muszą być 2 osoby bo ja nie dam rady jak na razie sama go wtoczyć do samochodu

Masz kalinę w odmianie Zawitka?

Z kamieniem wyluzuj, podjadę to zobaczę
Ogród do odnowy 07:46, 21 maj 2019

Do góry
Ale piękna ta kalina Onondaga ,dzięki Gosiu za ochłodzenie i za żóraweczki .Zaraz idę je wsadzić ,wczoraj nie zdążyłam.twój ogród piękny jak zawsze a rozmaitość roślinek mnie zdumiewa.
Trzmielinę jest już przycięta gotowa kępkami do wsadzenia.nie martw się ze niektóre gałązki są łysawe wsadzaj je też pięknie puszczą listki .

Wiesz ta kalinka mała to tam jest napisane --- Zawitka ha ha Pozdrawiam

A zapomniałam zapraszam po kamola z dziurą czeka na przewiezieni ale muszą być 2 osoby bo ja nie dam rady jak na razie sama go wtoczyć do samochodu

Czubajkowy Ogród 20:17, 20 maj 2019

Do góry
Watanabe ma mnóstwo kwiatków, ale maleńkie. Tak jak i pozostałe kaliny

Grandiflora wcale nie grandi. Ale ładne są

Najwięcej pąków ma pospolita kalina koralowa.

Ogród do odnowy 19:56, 20 maj 2019

Do góry
jeszcze się nie poddają

babtisja z roku na rok coraz większa, klon ussyryjski

kalina onondaga

kalina popcorn

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:00, 20 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Ja się ubawiłam

Nie wątpię .

makadamia napisał(a)

Na tej rabacie co masz teraz to żaden sensowny krzew się nie zmieści. Taki co się zmieści będzie miał max 1,5 m wysokości - hortensja by Ci załatwiła sprawę
Więc jeżeli rabata tej szerokości - to szukałabym czegoś na pniu. Mariken by mi pasował - na pewno by się kolorem liści wyróżnił A pod spodem kwitnące.

Mam tam dwie hortensje - po prawej od kaliny jest limka a po lewej Mont Blanc. I rzecz w tym, że teraz ich jeszcze nie widać... i mam tam wszystko niskie, zielone i bez wyrazu. W drugiej części lata nie jest źle - hortki podrosną i kwitną, mam tam pod kaliną białe wysokie jeżówki, przed nimi niebieską szałwię. TERAZ mi tam płasko i nijako.

makadamia napisał(a)

Wszelkie variegaty bym odrzuciła ze względu na pissardi.

Ale dlaczego? Pissardi przecież ładnie się komponuje z pstrokatymi dereniami .

makadamia napisał(a)

Ale raczej szukałabym wśród kalin japońskich (Kwartecik miał taką ładną, z różowymi kwiatkami) - tych co mają to poziome ułożenie pędów.

Jaśminowiec aureus, jeśli jest taki bardziej limonkowy niż otwarcie żółty też byłby dobry.

Kalina z poziomymi pędami rośnie wolno i za szeroko jak dla mnie. Poza tym, poza okresem kwitnienia znów słabo by się odcinała od zielonego tła.

Na jaśminowca popatrzę.
Ogrodowo zakręcona. 14:13, 20 maj 2019

Do góry
Madziu, taki przykład:

to żółte kółko to jakiś wypasiony krzew typu kalina japońska lub dereń kousa.

Placyk trochę powiększyłam w stosunku do poprzedniej wersji, bo głupio wyglądał taki malutki, wciśnięty.
Przerwa na kawę... 11:06, 20 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Normalnie 2 ogród ci rośnie do tworzenia

Ja wczoraj skończyłam zmiany na owalnej. Jabłonka wysadzona. Kalina wsadzona. Po testach widokowych ona najlepiej wypadła. Zobaczymy na jesieni czy nadal będzie mi się podobać. Dosadziłam też jednoroczne u mnie: stipę od Kwartecika i smagliczkę. Podzieliłam sadzonki bukszpanów bo część w obwódce mi padła a w ogóle to jest inna i trzeba ujednolicić. Moczą się do sadzenia. Upchnięte zostały podupadłe lawendy do reanimacji. W sumie z 20 sztuk zostało mi 9. 4 zdechławe i 5 ładnych. No i będzie drobna zmiana linii rabaty obwódki - będzie większa w początkowej części. Na razie owalna wygląda tak

Czterech liter nie urywa ale w ciągu miesiąca będzie gęsto. Jakby ktoś potrzebował złote oregano proszę mówić bo jest dużo. Zaraz będzie dużo za dużo.

A tu narożnik do powiększenia. Z drugiej strony pod tujami też minimalna korekta będzie. I potem tetris mnie czeka z roślinkami

Kawał pracy, z ogrodem nigdy nie ma końca, myślałam, że odpocznę, ale znowu mam przesadzanie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:21, 20 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
A lekko pstrokate nie może być? Dereń by mi tu pasował. Ivory Halo, Sibirica Variegata lub Alba Aurea. Teraz by były ładne z listków a potem z czerwonych lub limonkowych gałązek. Są też ich wersje szczepione na pniu.

Hmmm edit - nie korci cię, aby ten róg z trawy pozbawić i po większym łuku rabatę zrobić? Przez to że wąska to trudna jest do zagospodarowania. Ja u siebie znalazłam miejsce do poszerzenia i wciśnięcia 3 róż i 10 kocimiętek

No właśnie dereń to tu by najbardziej pasował , tylko dokładnie naprzeciwko, na rabacie pod domem, pod tą podkrzesaną tują już rośnie sibirica variegata. Nie wyglądałoby to głupio gdyby drugi rósł naprzeciwko? Może właśnie w wersji na pniu??? Chociaż jakoś bardziej bym tam krzak widziała.

Tam jest wąsko, w tym najwęższym miejscu gdzie właśnie rośnie ta nieszczęsna kalina jest teraz jakieś 1,2m od ściany tuj. Zamierzam odrobinę poszerzyć tę część rabaty od donicy z karaganą do łuku z pissardi, ale i tak w tym najwęższym miejscu nie osiągnę więcej niż 1,5 od tuj.

Może lepsza fota - pokazuje całość. Kaliny szukać po prawej, pissardi jest w rogu na lewo od kokona z zielonej siatki.

Przerwa na kawę... 07:04, 20 maj 2019

Do góry
Normalnie 2 ogród ci rośnie do tworzenia

Ja wczoraj skończyłam zmiany na owalnej. Jabłonka wysadzona. Kalina wsadzona. Po testach widokowych ona najlepiej wypadła. Zobaczymy na jesieni czy nadal będzie mi się podobać. Dosadziłam też jednoroczne u mnie: stipę od Kwartecika i smagliczkę. Podzieliłam sadzonki bukszpanów bo część w obwódce mi padła a w ogóle to jest inna i trzeba ujednolicić. Moczą się do sadzenia. Upchnięte zostały podupadłe lawendy do reanimacji. W sumie z 20 sztuk zostało mi 9. 4 zdechławe i 5 ładnych. No i będzie drobna zmiana linii rabaty obwódki - będzie większa w początkowej części. Na razie owalna wygląda tak

Czterech liter nie urywa ale w ciągu miesiąca będzie gęsto. Jakby ktoś potrzebował złote oregano proszę mówić bo jest dużo. Zaraz będzie dużo za dużo.

A tu narożnik do powiększenia. Z drugiej strony pod tujami też minimalna korekta będzie. I potem tetris mnie czeka z roślinkami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies