Agnieszko, dziękuję, że nam te zimowe oblicze Jurajskiego pokazałaś.
W śnieżnej oprawie wygląda bajkowo. Uwielbiam te widoki (i przyznaję, że zazdroszczę zapożyczonego krajobrazu).
Buziaki zostawiam
O, a w ulotce Promanalu stoi, że: Środek stosować w okresie wczesnowiosennym (luty, marzec) do zwalczania zimujących form szkodników (misecznika cisowca).
Zazdroszczę Ci tej wiosny.
A ja z traw panuję zrobić w tym roku mini maty słomiane. Przydadzą się do okrywania roślin albo kompostu na zimę.
O Tess! Jak miło Cię widzieć
Mieszkam w Polsce, na Dolnym Śląsku A temperaturę taką pokazywał termometr w momencie gdy słońce świeciło na zewnętrzny czujnik
Z tego co wiem Promanal używamy jak średnia dobowa wynosi 12 st., za chwilę będzie można używać miedzian jeśli ktoś ma taką potrzebę
No i stało się! Pod wpływem uroku Twojej rabaty Chopinowej utworzyłam tablicę "Różane rabaty" i przypięłam to Twoje cudeńko.
Niechybnie zmierzam ku zaproszeniu róż do mojego gąszcza
Taka młoda osoba, a mądrość życiową przejawia większą, niż niejeden stary
Bardzo mi się Twoja kuchnia podoba, mogłabym taką mieć.
Nasycone kolory szybko się starzeją 15 lat temu robiłam remont łazienek, w jednej połozone zostały szare płytki. Do dzisiaj jest "świeża" i nie znać na niej jej "wieku". Nie opatrzyła się.
Druga - szkoda gadać, położyliśmy modne wówczas płytki i obecnie efekt jest taki, że już od wejścia można w dokładnością do 2-3 lat określić kiedy był remont
Z krzewuszek polecam odmianę Purpurea nana. Trzeba tylko pamietać, że krzewuszki trzeba ciąć po kwitnieniu i wymagają wilgoci.Wysokie krzewuszki kiepsko wygladają latem i jesienią, a i zimą też.
Na tej skarpie dobrze byłoby połączyć zimozielone z liściastymi.
Są odmiany fajnych jałowców płożących: Lime Glow, Blue Chip- też będą pasowały.
Są karłowe kosodrzewiny: Pumilo, Mughus. Dołożyć kolumnowe zimozielone i masz samograj.
Z kosztownymi nasadzeniami na skarpie chyba bym nie eksperymentowała. Raczej postawiłabym na "żelazne" i "pospolite" (niewymagające). Skarpa to zawsze dość ekstremalne warunki dla roślin.
Zdjęcia Tess pokazują świetnie zagospodarowaną bezobsługową skarpę atrakcyjną przez cały rok.
Dziękuję,że zajrzałaś do mnie!rabata którą polecasz wspaniała,hakone fajnie rozświetla...czy Tess posadziła marikeny polecane przez Danusię?bo nie znalazłam tej rabaty po realizacji.Była obawa,że będą miały tam za mało słońca
Sylwio, nie znam się, ale bardzo mi sie podoba rabata cienista u Tess. Co prawda inny kształt, ale może Cię zainspiruje? tu? To juz dalsza część planowania . Czyli upiększania pięknego .
Aniu - dziękuję bardzo za informacje o cisie. Są konkretne i bardzo istotne.
Co do południowej granicy... Ta granica ma w sumie 100 m. Tylko w części południowo-wschodniej chcę posadzić coś wyższego, bo jednak od strony wschodniej mam zabudowania. Wprawdzie daleko, bo około 300m, ale są brzydkie i chcę ten widok złamać jakimiś nasadzeniami w granicy mojej działki. Nie zamknę przestrzeni, kiedy w tym rogu coś posadzę zimozielonego. Tak myślę