Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Na zielonej... trawce :) 10:41, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Korzenie zeżarły pewnie opuchlaki. Sprawdzałaś, czy ich nie masz?
Ale citronelki chyba i tak by tu nie dały rady - za dużo słońca.

W kwietniu kolor - to chyba cebulowych trzeba napakować.

Citronelki wiem dość ciężkie w uprawiei nawet na froncie gdzie część wchodnia też troszkę zmarniały, jakby przypalone tylko tu korzenie całe
Lawendowy zawrót głowy 10:33, 24 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Grujecznik takie znalazlam

Znalazłam! Też ślicznie.
Na zielonej... trawce :) 10:27, 24 paź 2016

Do góry
AngelikaX napisał(a)

tą rabatę planuję na wiosnę nieco zmienić - po pierwszej zimie wypadły wszystkie żurawki Citronele (lewa strona za klonem) coś im zjadło korzenie, padła też część tych zielono-brązowych. Ogólnie na wiosnę nic się tu nie dzieje. Chciałabym dodać coś kwitnącego tak aby w kwietniu kiedy już sezon rusza cieszyła oczy zwłaszcza, że jest blisko tarasu.

Korzenie zeżarły pewnie opuchlaki. Sprawdzałaś, czy ich nie masz?
Ale citronelki chyba i tak by tu nie dały rady - za dużo słońca.

W kwietniu kolor - to chyba cebulowych trzeba napakować.
W Gąszczu u Tess 08:45, 24 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

No to już jestem pewna, że nie mam Green Jevel. Moje mają szerokaśne liście.
Cudowny jest ten wasz małżeński układ ogrodowy Mój eM już się wtrąca, ale jeszcze za uprawę kwiatów się nie bierze.
To po ilu latach przychodzi?

Magnolio, co to za rozplenica z jeżówką?

My generalnie sporo robimy razem.
EM albo się nie angażuje wcale, albo na 100 %. Inaczej nie umie.
A w kwestię ogrodu wkręcił się zaraz po kupieniu działki.
W czasie budowy posadził maliny na środku działki, potem ze 2 sezony straciłam na argumentowanie dlaczego one nie mogą tu rosnąć.
Teraz mówi że lubi nasz ogród i to jaki jest, ale musi mieć miejsce na swoje eksperymenty, próby mieszania nieoczywistych kolorów ( np 2 odcienie różu z czerwienią) bo to go cieszy.
Na szczęście zwykle dobiera gatunki z roślin które juz mamy w ogrodzie i lubi nawiązywać do nasadzeń w okolicy .Poza kolorami z grubsza mamy podobny gust.

To rozplenica hameln- fota z 2015.W tym roku szybciej zrobiła się beżowa ( tan kotki jej)

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 06:04, 24 paź 2016

Do góry
A Ty nadal dźwigasz kamienie?
Murek po kancikowaniu bardzo zyskał na wyglądzie.

Gaultheria bardzo mi się podoba. Zobaczyłam pierwszą w życiu u Madżenki w ogrodzie. Zamarzyłam, by też zaprosić do ogrodu.
I kupiłam onegaj na giełdzie chyba 7 sztuk, w okolicach Bożego Narodzenia. Służyły najpierw za ozdobę świąteczną, a wiosną miałam wysadzić do ogrodu.
Ale - wstyd się przyznać publicznie - wszystkie padły.
Myślę, że były zagrzybione.
Ale jeszcze kiedyś tę krzewinkę posadzę w ogrodzie.
Ogród Ani :) 05:32, 24 paź 2016

Do góry
Kompostownik mega!
Czy jest otwierany?
Malutki pod lasem 05:15, 24 paź 2016

Do góry
Aniu, fajne przedszkolaki
Żartowałam.
Chudzielce, ale już Ty je podtuczysz
Ogród bez roweru 05:07, 24 paź 2016

Do góry
O, skarpę widzę
Ona dość łagodna się zdaje. Jest łagodna?

Żywopłot zapowiada się super.
Jeśli blisko ściany posadziłaś, to cis może podsychać (tracić igły). Obserwuj.
W Gąszczu u Tess 05:03, 24 paź 2016

Do góry
as226 napisał(a)

O, Asia doskonale rozumie, o czym pisałam
W Gąszczu u Tess 05:01, 24 paź 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Moje też mają wąskie.

No to musisz poszukać co masz

Ale napierw muszę zobaczyć, jak moje wyglądają. Bo wiesz, jeden kwiat i to późnojesienny...
W Gąszczu u Tess 04:59, 24 paź 2016

Do góry
Matka napisał(a)

Jak nie wiesz co zrobić, to ja pomogę

Przyjedziesz odebrać?
W Gąszczu u Tess 04:58, 24 paź 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Teresko to tak oficjalnie pomacham, żeby nie było że zawsze cichaczem.

I dzięki.... za tą warszawską grupę

No nie ma za co
Na zielonej... trawce :) 04:26, 24 paź 2016

Do góry
Fiu, fiu)) Pięknie! A trawnik - pierwszy sort.
Gratuluję - dobra robota.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 04:04, 24 paź 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Umbraculifera ubrała sie bardziej na pomarańczowo

Pamiętam, jak planowałaś tę rabatę. Efekt świetny. Cały ogród mnie zachwyca.
Co to za molinia, że taka wielka?

Spełnienia marzeń ogrodowych - gimbala - gratuluję
Ogród bez roweru 22:52, 23 paź 2016

Do góry
Tess – Dlaczego było mnie za dużo? Bo za dużo swoich przemyśleń napisałam i się małe zamieszanie zrobiło.
Cisy posadziłam i pokazałam.
Anka – Skoro już ustaliłyśmy, że jesteś w warszawskiej grupie to wypada coś o Tobie wiedzieć. Więc dotyczytać trochę muszę.
Sądzisz, że najciekawsze są te wątki, w których coś się sadzi? Czasem paradoksalnie ciekawsze są te w których nic się nie sadzi, a tylko rozważa się co posadzić.
Marta (No nie mogę pisać Zielona, bo przecież sama napisałaś, że nie jesteś już Zielona) – Jak sadziłam wczoraj cisy to kropiło. Ale w ciągu dnia pogoda się polepszyła. Dzisiaj już całkiem ładnie było i nawet miałam nadzieję, że uda mi się zdjęcia w słońcu zrobić. Ale wychodziło na krótko i nie chciało świecić tam gdzie trzeba.
Gosia – Strasznie byłam dumna z siebie jak wymyśliłam tytuł wątku. Wątki zwykle są „z”, a mój jest „bez”. Może kiedyś będzie „z”. Swoją drogą wątek szefowej też zawiera pewną formę negacji w nazwie.
W okresie kwitnienia tulipanów mam trochę słońca, bo klony nie mają jeszcze liści.
Miałam rododendrona Cunningham White w moim poprzednim miniogródku. Jakoś mnie nie zachwycił. Bardzo krótko kwitł i na początku kwitnienia był różowy. Trochę jestem na rododendrony obrażona. Szukałam innych białych, ale jakoś nic mi nie wpadło w oko. Dzisiaj perisy podobają mi się bardziej niż rododendrony.
Kasiu – Witaj Kasiu podwarszawska. Ogród miał być biały w założeniu, ale co z tego wyjdzie to się okaże. Już widzę, że dryfuję w kierunku kremowego, bo śnieżna biel jest zimna w odbiorze. A mój dom ma elewację w ciepłych odcieniach i to jakoś nie gra. Jakieś czekoladowe kosmosy też się pojawiły i limonkowe jeżówki. No zobaczymy co z tego wyjdzie.
Odnośnie niechlujstwa budowlańców. Żeby zakopać 4m folii 60cm pod ziemią trzeba się narobić. Wydaje mi się, że to raczej skutek przekonania, że śmieci pod ziemią nie szkodzą. Posypie się z wierzchu ziemią i założy trawnik. Czasem działania budowlańców to skutek naszych-inwestorów zaniedbań. Myślę sobie, że gdybym postawiła kontener na cały czas budowy to śmieci lądowałyby w kontenerze. Ale tego nie zrobiłam. Oczywiście z oszczędności. Liczyłam, że będą sprzątać, zbierać w jednym miejscu. Naiwne to było. Ale w przypadku mojego ogrodu to nie budowa jest problemem. To przede wszystkim stare śmieci. Pozostałości starego gospodarstwa? Do tego dokładają się lata przez które działka nie miała ogrodzenia i stanowiła miejsca wyrzucania niepotrzebnych resztek ogrodowych i budowlanych. W okolicy mam puste działki i sąsiedzi nadal wyrzucają tam resztki z ogrodu. Tłumaczę, że MPO to wywozi, więc wystarczy zapakować w worek. Ale to niewiele daje, bo się przyzwyczaili i jakoś nie widzą problemu.
W Gąszczu u Tess 22:36, 23 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Bo rozumiem cel. Tak jak napisałaś - człowiek pisze wyraźnie, że odda, ale odbiór tylko osobisty, a zgłaszają się ludzie z całej Polski.
I kończy się tym, że mięknie człek i robi tę paczkę
Albo odmawia i wychodzi na nieużytka.
Albo nie odmawia ale jednak potwierdza się, że nie ma czasu przygotować i wysłać i też wychodzi na ... .

Tylko że tak samo może być w tym terytorialnym wątku

Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się dotknięty powyższymi słowami.
Bo to głównie o sobie piszę.

Lawendowy zawrót głowy 19:39, 23 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jolu, piękny kolor płotu. Właśnie szukam czegoś do drewna. Podasz nazwę i kolor? Pliss
edycja: na mur też szukam farby Czym masz pomalowane murowane eklementy ogrodzenia?
W Gąszczu u Tess 09:08, 23 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Piękne, tylko szkoda, że te moje to raczej nie green eleven. Mają liscie szerokie, a green eleven pokazane przez Magnolię i Marysię - wąskie.

Moje też mają wąskie.

No to musisz poszukać co masz
Ogród z rzeźbą 23:42, 22 paź 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Anula, jak mają na imię Twoje świecznice?

Ależ masz piekny ogród. Weszłam obejrzeć jeżówki Green Jevel, którymi zaraziłaś połowe Ogrodowiska i wsiąkłam na kilka godzin.
Ogród bez roweru 23:23, 22 paź 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Byłaś incognito?
Jesteś warszawska, choć już za Wawą
I to nie raz.
Dzięki... za tą warszawską grupę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies