Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

Tess 18:11, 16 lut 2017

Agnieszko, dziękuję, że nam te zimowe oblicze Jurajskiego pokazałaś.
W śnieżnej oprawie wygląda bajkowo. Uwielbiam te widoki (i przyznaję, że zazdroszczę zapożyczonego krajobrazu).
Buziaki zostawiam
Madzenka 20:11, 16 lut 2017

Piękne zimowe fotki pokazałaś, ale czy dzisiaj zawitała do ciebie już prawdziwa wiosna?
Agania 20:28, 16 lut 2017

Jurajski jeszcze uśpiony, ale jakże piękny krajobraz z ostatniego spaceru królowej śniegu....teraz już czekam na wiosenne akcenty u Ciebie
Ściskam Agnieszko
Borbetka 07:58, 17 lut 2017

Jurajski śliczny.
vita 15:52, 18 lut 2017

Po takie widoki wyprawy się organizuje Świetne nawiązanie ogrodu do przestrzeni poza nim. Ten żywopłot cisowy tniesz w falę?

AgnieszkaW napisał(a)

Agnieszko, chcę zapytać o to drzewo na pierwszym planie, w lewym rogu, z tymi "świecznikami". Mam ochotę na coś podobnego.
Dziewczyny, na jakim stanowisku udają się wam oliwniki? Ja posadziłam już drugiego i bardzo kiepsko rokuje.

Andrzej_ 20:04, 18 lut 2017

Uwaga! Uwaga!
Ogłaszam konkurs na najpiękniejszy ogród na Ogrodowisku.
Do wygrania "wielki splendor"!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ogłaszam wyniki:

1. miejsce zajął bezapelacyjnie "Jurajski Ogród".
Miejsc 2 i 3 nie przyznano, bo i po co?

Koniec konkursu. Dziękuję za uwagę.

ps. może zajmę się jednak makramą, może kolekcjonowaniem numizmatów albo robótkami na (za przeproszeniem) drutach. Wiem! Zapiszę się na kalanetiks!
AgnieszkaW 13:33, 19 lut 2017

Kasiu, ciekawam przezimowania Twojego oliwnika, Ty go masz w zaciszu, to mu nic nie będzie

Tesiu, widoki to u Ciebie równie piękne, choć trochę inne.

Madżenko, śniegi już prawie stopniały, ale wiosna "idzie" u nas baaardzo powoli...

Agatko, jeszcze wiosny nie ma, ale cierpliwie czekam...

Borbetko, dzięki

Vito, dziękuję. Tak, żywopłot cisowy tnę w fale, by nawiązać kształtem do ogrodzenia (ten sam kształt fali), poza tym takie było moje założenie od początku - cisowe fale. To drzewko to modrzew odmiany "Diana", którego sama formowałam. Cenna refleksja dotycząca oliwnika...

Andrzeju, tu, na Ogrodowisku, każdy ogród jest piękny jak "piękna" jest dusza i pasja jego ogrodnika Myślę, że jakieś 3/4 zaprezentowanych tu ogrodów jest równie pięknych (w tym Twój), o ile nie piękniejszych. Pozostałe ogrody to "świeżaki", które - dzięki wielu inspiracjom - za dwa trzy lata szybciutko dołączą do wcześniej wymienionego grona Jeśli mój ogród wywołuje w Tobie takie emocje, to może dlatego, że jest tzw. "niszowy", czyli z górą odpowiednio ułożonych kamieni, no i jeszcze ten krajobraz... Są tu ogrody nowoczesne, geometryczne, naturalne, ekologiczne, leśne, bylinowe, formalne, preriowe, "faliste", skośne i proste itp. - i każdy z nich jest na swój sposób piękny, dlatego Ogrodowisko tak przyciąga - właśnie dzięki tej różnorodności, bo tu każdy znajdzie coś dla siebie. Za uznanie jednak bardzo dziękuję, to miłe. Pasje dodatkowe? Zawsze mile widziane
yolka 15:55, 19 lut 2017

Przszłam oddać swój głos na Jurajski, ale już za późno, Andrzej ogłosił wyniki
Gruszka_na_w... 16:35, 19 lut 2017

vita napisał(a)

Dziewczyny, na jakim stanowisku udają się wam oliwniki? Ja posadziłam już drugiego i bardzo kiepsko rokuje.

Agnieszko, po raz pierwszy piszę, ale podczytuję od kilku lat. Piękne miejsce na ziemi stworzyłaś. Nieustannie się zachwycam.

Vito, kilka oliwników wąskolistnych posadziłam w trawniku na zapłociu jako szpaler wraz jarząbami, jarzębinami i klonami ginnala. Rosną bardzo szybko, po dwóch latach z 80 cm patyczków mam 3,5 m drzewka. Nie dają żadnych odrostów, dość długo trzymają liście. Dają ładne tło dla innych roślin. Minusem są 3 cm kolce na gałązkach- na nie najbardziej narzeka koszący trawę mąż. Mocno je podkrzesuję. U mnie glina. Działka jest w miejscu byłego pola ornego.
Oliwniki bardzo dobrze znosiły suche lata.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgnieszkaW 19:36, 19 lut 2017

Jolu, na szczęście to nie konkurs, hi, hi. Ja tam kocham wszystkie ogrody, które powstają z potrzeby serca i piękna, a takie tu na Ogrodowisku w zasadzie chyba wszystkie

Haniu, bardzo się cieszę, że zaglądasz do mnie. Cieszę się też z Twojej odpowiedzi dotyczącej oliwników. Są to cenne doświadczenia