Danusiu czyli bedę glodzić zebrinusy !!! B osko to wygląda, tylko Ty potrafisz takie specjaly wynależć... My byśmy obok takiego miskanta przeszly obojętnie.... A swoją drogą gdyby ktos takiego miskanta limonkowego wyhodował to by zarobił krocie
Ja już nie piszę o robalach, bo mnie dziewczyny zakrzyczą.... Ale przy robieniu kancików znajdowałam pełno larw komarnic.... To takie wstrętne grupbe ciemnobrązowe larwy. W przypadku pędraków na traniku daj sobie spokój Topsinem. Tydzien temu M przejechal po nich wałkiem z kolcami... I chyba będziemy to robic systematycznie.... Lepsze to od chemi... Nakłuwaj tarwnik do woli, napowietrzysz go i przy okazji wybijes cześc robali ale jak masz łyse place to pędraki jak nic.... Tylko podelwanie dursbanem przy temepraturze 13-18 stopni gelby ....
Suche żdżbla tak samo jak u mnie zatem poelcam program naprawy trawnika na gliniastej glebie :
Wiec wszystko naraz zastosowaliśmy, byała areacja areatorem elektrycznym, walek (taki typowy do wałowania gelby pod trawnik) z kolcami, ktore się na niego zaklada, potem biohumus w specjalnym dozowniku do tarwnika i na koniec agrecol przeciwko żółknieuu trawnika. Od sieprnia jednak tylko nawozy jesienne...
Place zołte też mogą być od wypalenia nawozem... Ja sobie taki placek zrobiłam, bo zapomniałam o jednej sekcji wyłaczonej z podelwania tarwnika...
Rubrum i little boy. Obie rozplenice a jakże inne . Ztylu oczywiscie stipa. Na szczęscie rżsiało sie pelno młodych siewek będzie mozna sciąc wiosną tę wielką lub ją wykopać....
I medium, ktora pożarla mi dwa bukszpany w tym wieeeelkiego... Podobno vertigo było potforem... Rozplenica w drugim sezonie jest wielka... A co mam napisać o giant na tyłach?? Ale kocham je ze wzajemnoscią a one kochają moją podmokłą glinę
Musialam przesadIć jeżówki z roolenicy bo ich widać nie było...zostaly tylko na przodzie. Trzeba zakupić southerm bells.... Ale najpierw wypłata na konto bo mnie M wyeksmituje, jeszcz ejedne urlop we wrzesniu...
Jeżowki od Finki są tak gęste , że chyba je będę rozsadzac....
E speszjali for ju
Trawnik przed. - po ścieciu widać było uschnięte źdźbła, wolno rosł mimo codziennego automatycznego podelwania. Teraz jest ciemnozielony. Dziewczyny doradzaly nawóż jesienny ale ja jestem nieciepliwa i kupiłam ten przeciwko żółknieciu ( ma dużą dawkę azotu). Zdecydowałam sie na to bo mam bardzo cięzką gliniasta glebe i moje rosliny maja problem z pobieraniem skladnikow odżywczych, dlatego w tym roku niemal przeżuciłam się na nawozy playnne. Aha ponad miesiac temu opryskalam go również biohumusem. Nie wiem co pomoglo....
Przed
Po
Przy okazji rabata po metamorfozie... Z dosadzona kolejna kulą bukszpanowa.... Trzecia od lewej do przesadzenia o ok 20 cm i niżej....
A miskanty po lewej po przeprowadzce w polowie takie wysokie jak te po lewej nie przeprowadzane...
Aage dla Ciebie berberysy bagatelle - moje ulubione. Same kształtują się w kuleczki ale ponieważ ja jestem nożycoręka nie byłabym sobą gdybym ich nie ciahcala. Napisz na prive na jakim jesteś forum
U nas atmosfera i znajomości są boskie i dlatego ta śliwka w kompocie jest bardzo smakowita i przyjemna
Ciś na zdjęciu berberysy nie wygladaja na kulki... Jutro je sfotografuję z góry....
Aga ja czekam na drugie tłoczenie róż, planuję przesadzanie czerwonych buków, dosadzanie bukszpanów, myślę o tubach z choiny kanadyjskiej bo przeciez wielkich cisów nie kupię...... I jeszcze dumam. Mam na szczęscie min miesiąc na myslenie i zamówienie kolejnych róz. A czacha mi paruje.
Madziu na pocieszenie dodam, ze dzisiaj ułamalam sobie pąk wczoraj posadzonej Firts Lady przy cięciu budleji...
Ja podejrzewam o to jakiegoś chrząszcza.. Gąsienica ani slimak by tego nie zrobiły....
Buziak... Chciałam sie wybrać za tydzien na giełdę ale dziewczyny robią wypad z Wrocławia
Czy u BK są jeszcze austinki, bo chciałam teściowej w prezencie kupić na imieniny ?
Dla Ciebie mój trawniczek po Agrecol przeciwko żółknieniu trawnika....
Na zdjęciach nie widać ale ma śliczny ciemnozieloniutki kolor. W połowie sierpnia sypnę nawóz jesienny
A wydawaloby się że znam ten wątek bo za jego sprawą posadzilam na Danusiowej rabacie purpurowe monardy
Dle Ciebie Danusiu dzisiejsze fotki Twojej rabaty
A teraz za tymi bukszpanami przed trytomami rosną dwie róże Ascot i princess Alexandra of Kent.
Wprawdzie perovskie po deszczu leży ale wciąż mi sie podoba
I jeszcze ostatnie wymądrzanie . To normalne że pod koniec lipca , w sieprniu magnolie kwitną pojedynczymi kwiatami. Potem pod koniec sierpnia zawiązują już pąki kwiatów, ktore będa bardzo obficie kwitły wiosną. Proponuję dać jej ostatnią dawkę nawozu dla magnoli aby dać jej silę na zawiązanie pąków.
O marko kobieto !!! Daj czas tym różom. Kiedy je sadziłaś? Wg mnie całą urodę pokazuja najwczesniej w drugim sezonie a apogeum w trzecim. Niektorzy znawcy celowo obcinają w pierwszym sezonie wszystkie pąki aby roslin a się dobrze krzewiła...
Aga mi się wydaje, że masz te samą lawendę co ja na rabacie różanej. Ona też pieknie wygląda zimą, ma takie szare listki, sama się kulkuje i ma jasno niebieskie kwiaty. Czy nie zmarzla Ci wiosną? Wydaje mi się, że ma nowe przyrosty, ktore zakwitną póznym latem. Sypnęlabym jej dolomitu l podlała florovitem... Skoro nie kwitnie to czegoś jej brakuje, slońce ma, glebę raczej tez dobrą.