Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 21:45, 25 lip 2014

Pszczelarnia napisał(a)
EDIT: Bysy Bee - nie czytaj o laurowiśniach. Na Podlasiu wymarznie Ci każda.

Oj tak... Nie przeczytałam skąd jestes.... tylko mają szanse w zachodniej Polsce...
Madzenka 21:52, 25 lip 2014

noemi napisał(a)
Przez moje podglądactwo bez logowania myślałam, że już Cie przywitałam po powrocie …. a to tylko po cichu Cię witałam
Teraz już ślad zostawiam

i potwierdzam , że nawóz jesienny teraz na trawnik to jest To !

i chciałam się pożalić …. moja novaliska miała jeden pączek i chodziłam koło niego na palcach … a tu się okazało , że coś mi odgryzło pączek … normalnie są ślady po mikro ugryzieniach … co to za potffory ?
teraz idzie drugi pączek … strażnika postawię

buziak Marzenko

Madziu na pocieszenie dodam, ze dzisiaj ułamalam sobie pąk wczoraj posadzonej Firts Lady przy cięciu budleji...

Ja podejrzewam o to jakiegoś chrząszcza.. Gąsienica ani slimak by tego nie zrobiły....
Buziak... Chciałam sie wybrać za tydzien na giełdę ale dziewczyny robią wypad z Wrocławia
Czy u BK są jeszcze austinki, bo chciałam teściowej w prezencie kupić na imieniny ?

Dla Ciebie mój trawniczek po Agrecol przeciwko żółknieniu trawnika....

Na zdjęciach nie widać ale ma śliczny ciemnozieloniutki kolor. W połowie sierpnia sypnę nawóz jesienny
Madzenka 21:54, 25 lip 2014

AgnieszkaW napisał(a)

No tak, nie miała baba kłopotu, kupiła se róże i jeszcze inne baby naraża na "kłopot" (na ten przykład mnie, bo myślę, gdzie róże jeienią upchnę, zamiast firletki? ale ona też ładna...ot, i kłopot)

Aga ja czekam na drugie tłoczenie róż, planuję przesadzanie czerwonych buków, dosadzanie bukszpanów, myślę o tubach z choiny kanadyjskiej bo przeciez wielkich cisów nie kupię...... I jeszcze dumam. Mam na szczęscie min miesiąc na myslenie i zamówienie kolejnych róz. A czacha mi paruje.
aage 21:54, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Madziu na pocieszenie dodam, ze dzisiaj ułamalam sobie pąk wczoraj posadzonej Firts Lady przy cięciu budleji...

Ja podejrzewam o to jakiegoś chrząszcza.. Gąsienica ani slimak by tego nie zrobiły....
Buziak... Chciałam sie wybrać za tydzien na giełdę ale dziewczyny robią wypad z Wrocławia
Czy u BK są jeszcze austinki, bo chciałam teściowej w prezencie kupić na imieniny ?

Dla Ciebie mój trawniczek po Agrecol przeciwko żółknieniu trawnika....

Na zdjęciach nie widać ale ma śliczny ciemnozieloniutki kolor. W połowie sierpnia sypnę nawóz jesienny

Masz może fotkę przed operacją sypnięcia nawozem?
U mnie ostatnio trawnik żółknie placami a ja rozkładam ręce bo nie wiem co mu jest.
Madzenka 21:56, 25 lip 2014

aage napisał(a)

Masz racje, wpadłam jak śliwka w kompot. Przez dłuższy czas podglądałam z ukrycia ale wizyta u Gabrysi dodała mi odwagi na ujawnienie.
Od lat piszę na innym forum, jednak tutaj atmosfera i ogrody zupełnie inne.

Aage dla Ciebie berberysy bagatelle - moje ulubione. Same kształtują się w kuleczki ale ponieważ ja jestem nożycoręka nie byłabym sobą gdybym ich nie ciahcala. Napisz na prive na jakim jesteś forum
U nas atmosfera i znajomości są boskie i dlatego ta śliwka w kompocie jest bardzo smakowita i przyjemna

Ciś na zdjęciu berberysy nie wygladaja na kulki... Jutro je sfotografuję z góry....
Gabrysia_ 22:00, 25 lip 2014

Madżen...trawniczek zdecydowanie w lepszej kondycji
Ja muszę sypnąć nawóz,bo znów chce papu
aage 22:00, 25 lip 2014

Marzena2007 napisał(a)

Aage dla Ciebie berberysy bagatelle - moje ulubione. Same kształtują się w kuleczki ale ponieważ ja jestem nożycoręka nie byłabym sobą gdybym ich nie ciahcala. Napisz na prive na jakim jesteś forum
U nas atmosfera i znajomości są boskie i dlatego ta śliwka w kompocie jest bardzo smakowita i przyjemna

Ciś na zdjęciu berberysy nie wygladaja na kulki... Jutro je sfotografuję z góry....

Dziękuję za zdjęcia pięknie wkomponowana czerwień. Ja swoje już przyciełam aby się zagęściły Lubię cięcia kosmetyczne.
Atmosfera, wiedza, i inspirację, cieszę się, że jestem z Wami.
Madzenka 22:02, 25 lip 2014

aage napisał(a)

Masz może fotkę przed operacją sypnięcia nawozem?
U mnie ostatnio trawnik żółknie placami a ja rozkładam ręce bo nie wiem co mu jest.

E speszjali for ju
Trawnik przed. - po ścieciu widać było uschnięte źdźbła, wolno rosł mimo codziennego automatycznego podelwania. Teraz jest ciemnozielony. Dziewczyny doradzaly nawóż jesienny ale ja jestem nieciepliwa i kupiłam ten przeciwko żółknieciu ( ma dużą dawkę azotu). Zdecydowałam sie na to bo mam bardzo cięzką gliniasta glebe i moje rosliny maja problem z pobieraniem skladnikow odżywczych, dlatego w tym roku niemal przeżuciłam się na nawozy playnne. Aha ponad miesiac temu opryskalam go również biohumusem. Nie wiem co pomoglo....
Przed

Po
Przy okazji rabata po metamorfozie... Z dosadzona kolejna kulą bukszpanowa.... Trzecia od lewej do przesadzenia o ok 20 cm i niżej....

A miskanty po lewej po przeprowadzce w polowie takie wysokie jak te po lewej nie przeprowadzane...
aage 22:08, 25 lip 2014

Widzę, że mamy podobną glebę w ogrodzie.
U mnie trawnik zaczął żółknąć placami, później w jednym miejscu doszukałam się pędraków. Zlazłam chemią gazową. Plamy się zmniejszyły...jednak nie całkowicie. Zlałam Topsinem bo wyczytałam, że takie żółkcięcie może być oznaką panoszącego się grzyba.
Teraz w kilku miejscach trawa zaczyna zwyczajnie wysychać- suche źdźbła, które po wygrabieniu wychodzą.
Szczerze, sama nie wiem co dalej robić :/

Bukszpan kolos
Madzenka 22:08, 25 lip 2014

Rubrum i little boy. Obie rozplenice a jakże inne . Ztylu oczywiscie stipa. Na szczęscie rżsiało sie pelno młodych siewek będzie mozna sciąc wiosną tę wielką lub ją wykopać....

I medium, ktora pożarla mi dwa bukszpany w tym wieeeelkiego... Podobno vertigo było potforem... Rozplenica w drugim sezonie jest wielka... A co mam napisać o giant na tyłach?? Ale kocham je ze wzajemnoscią a one kochają moją podmokłą glinę

Musialam przesadIć jeżówki z roolenicy bo ich widać nie było...zostaly tylko na przodzie. Trzeba zakupić southerm bells.... Ale najpierw wypłata na konto bo mnie M wyeksmituje, jeszcz ejedne urlop we wrzesniu...

Jeżowki od Finki są tak gęste , że chyba je będę rozsadzac....