Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dehner Blumenpark 13:23, 15 lip 2019

Do góry
Dehner Blumenpark 13:07, 15 lip 2019

Do góry
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:56, 15 lip 2019

Do góry
Dehner Blumenpark 12:56, 15 lip 2019

Do góry
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:53, 15 lip 2019

Do góry
Reszta:
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:48, 15 lip 2019

Do góry
W sobotę walczyłam z przedogródkiem, prawie rabata skończona. Brakuje jeszcze hakone (zielone kreski) ale mam już sadzonki tylko musza podrosnąć. Kory tez brakuje ale wykorzystałam zapasy z ex świerkowej i muszę wybrać się na małe zakupy
Przed

Teraz
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:46, 15 lip 2019

Do góry
Z ostatniego wyjazdu do Dorotki i Sandomierza przywiozłyśmy taką niesamowitą inspirację
może komuś kto ma skarpy się przyda, widać, że zakładał miłośnik roślin skalnych i niesamowicie kojarzy mi się z Norwegią i jej klimatami
Dla mnie bomba I dobre na zmieniający się klimat, wiosną musi być szał kolorów

Wyobrażam sobie, że pielęgnacja łatwa nie jest bo stromo, a plewić trzeba choćby z nasiewających się drzew, ale efekt niesamowity. Schodki z daleka wyglądały jak z kamienia, a tu widać, że wycięte w ziemi
Dla mnie bomba

Ciekawe co się kryło z drugiej strony zbocza.....
Ogród Cioci cz. 3 12:46, 15 lip 2019

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosia kilkakrotnie obeszłyśmy Twój ogród a ja na zdjęciach odkrywam ciągle nowe rzeczy...
U mnie jeszcze nie ma żadnej biżuterii ogrodowej. Na razie rozglądam się za "stylem" który by kiedyś u mnie pasował. Bardzo mi się podobają te Twoje dodatki. Ale do tego to trzeba mieć też odpowiedni ogród.
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:38, 15 lip 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Urzekła mnie ta fotka.
Śliczne miejsca w ogóle pokazujesz. A przygoda z nietoperzem super. Nie wiem czy byłabym na tyle "odważna" żeby malucha do ręki wziąć. Ale całkiem sympatyczny maluszek z niego w Twoich łapkach
U mnie też latają nietoperze ale jeszcze spotkania aż takiego bliskiego stopnia nie miałam. Czasem widzę wieczorem jak przelatuję. Komarów to za wiele w tym roku chyba nie zjadły bo było ich zatrzęsienie
Zielony zakątek z Antonówką 12:32, 15 lip 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Aniu dziękuję za porady w sprawie kopytnika. Nie wiedziałam, że on tak płytko powinien być. Na pewno jest w takim razie za głęboko posadzony - muszę go troszkę "podciągnąć" Poobserwuję go rzeczywiście i coś pokombinuję ale dzięki za informacje bo przynajmniej już coś wiem.
Bardzo fajne zakupy - ta hosta o czerwonych łodygach ciekawa - nie widziałam jeszcze takiej.
Widoczki u Ciebie jak zwykle cud, miód i malinka Lobelię w hostach pooglądałam - ja zawsze kupowałam tylko taką tą niebieską - te Twoje śliczne są. Chociaż oczywiście i tak na pierwszy plan na zdjęciach wysuwają się... hosty kwitną na lobeliowo. Pięknie masz (będę Ci to powtarzać do znudzenia)
Zielony zakątek z Antonówką 12:15, 15 lip 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Driakiew i Rudbekia muszą troszkę poczekać.
A to foto-sesja Lobelii czerwonej i różowej wkomponowanej w rabatę hostową
- najpierw obie razem: jedna różowa i dwie czerwone (a miały być trzy różowe ...)

- różowa

- dwie czerwone z obu stron

Ślicznie
Moja działka na Dębowym Lesie 12:06, 15 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Zachwyciły mnie te fotki, zwłaszcza pierwsza
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:01, 15 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ślicznie
Romantycznie
Sielsko-anielsko

Danusiu, co to jest to różowe cudo?
Choroby i szkodniki ligustra, ligustr - Ligustrum 11:41, 15 lip 2019

Do góry
Żywopłot został przycięty i pięknie odbił, oprysk zrobiony - tylko kilka listków nadgryzionych przez brosznicę jesionówkę.
Ale pojawiły się inne problemy (niestety nie pamiętam, czy rok temu też występowały):
1. W niektórych miejscach żywopłot ma takie dziwne, pomarszczone liście - pousuwać je?

2. W kilku miejscach liście się zwinęły w rulonik, ale nie zauważyłam tam żadnych robaczków.
Czy jednak to może być to, o czym pisał Nodan i użyć Target karate zeon 050cs - zwinięte liście usunąć, a całość opryskać od dołu?

3. Od wewnątrz, młode listki żółknął i opadają.

To jest żywopłot rosnący na działce letniskowej, którą odwiedzamy co 2 tyg. na 1-2 dni i tylko wtedy jest podlewany (rano i późnym wieczorem). Czy to żółknięcie to może być efekt braku światła (wewnątrz żywopłotu) albo wody? Bo ogólnie, to żywopłot cały czas puszcza młode listki u góry.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:37, 15 lip 2019

Do góry
Chyba nikt nie ma pomysłu na ten kawałek przy płocie. Może w takim razie wrzucę rysunek poglądowy na całość działki. u góry północ na dole południe. Wjazd od zachodu.
Na razie mam tylko warzywniak, rabatę bylinową z boku domu, posadzone 2 jabłonki, obok pierwszej (tej przy warzywniaku) rośnie Budleja. Niedaleko drugiej mam posadzone minikiwi i winogrona na pergoli. Panuję wydzielić rabaty dookoła tych już wsadzonych roślin. Z przodu rośnie orzech, który zostanie w trawie, a przy ogrodzeniu jest posadzony bez i pęcherznica. Chcę tam wydzielić rabatę w kształcie litery L i przy chodniku posadzić hortensje, a wzdłuż ogrodzenia, za bzem i pęcherznicą zrobić żywopłot z cisów. Na południowej stronie działki ciągnie się szpaler thuj( gwiazdki na projekcie), które chcę podsadzić żurawkami.
Chciałabym jeszcze dołożyć kilka drzew i krzewów (głóg dwuszyjkowy, tawułę van Houttea). Czy te moje pomysły mają sens?
Ogród w remoncie 10:36, 15 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy

Tylko, że te rośliny musiały by rosnąć pomiędzy rozplenicami więc dobrze by było by były smukłe i miały siłę przebicia, no i by rozplenice ich nie zdusiły. Ten zatrawian wydaje mi się za masywny.
System automatycznego nawadniania 10:31, 15 lip 2019

Do góry
Witam, mam jeszcze pytanie, wokół tarasu mam skarpę obrośniętą trawą. Czy w jednej sekcji mogą być zraszacze położone na różnych poziomach (wysokość tej skarpy około 50-60 cm? Czy jest konieczność stosowania wówczas odpowiednich zraszaczy (tych położonych niżej), np. z zaworem stopowym SAM? Czy lepiej tak zaprojektować sekcje, żeby jedną podlać całą skarpę (choć nie zawsze to jest możliwe)?

I pytanie odnośnie zraszaczy Rain Bird 5004, stosując dysze MPR-35, mogę dowolnie regulować kąt zraszania? Każdy komplet dysz zawiera 4 dysze : Q(90⁰), T(120⁰), H(180⁰) i F(360⁰). Rozumiem że chcąc uzyskać kąt np.320 stopni, montuję dyszę F i ustawiam na zraszaczu odpowiedni kąt? Czy tak?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
Ogrodowy song 10:26, 15 lip 2019
Do góry
frezja napisał(a)

Oba słodziutkie, aż by się zrobiło miziu miziu
Ogród w remoncie 10:24, 15 lip 2019

Do góry
Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies