Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 10:24, 15 lip 2019

Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy
10:28, 15 lip 2019
no się dzieje u ciebie na rabatkach, a co będzie jak skończysz, nazwę wątku zmienisz, bo będzie przepięknie, nagroda za pracę
Margerytka40 10:36, 15 lip 2019

makadamia napisał(a)
Powiem Ci Asiu, że masz lepsze oko niż ja
Ja bym uznała, że to kwestia zbyt młodych roślin i ta rabata po prostu potrzebuje czasu. Ale masz totalnie rację

Białe, pasujące do perowskii?
Jeszcze nie polecam ale rozejrzyj się za zatrwianem szerokolistnym.
To jest jedna z bylin wymienianych do rabat preriowych. Takie drobne, długo trzymające się kwiatki. Do suchych bukietów się ją wykorzystuje
Kupiłam w zeszłym roku 4 sztuki i każda z nich inaczej wygląda, ale to wina kocimiętki, która je przygniotła i zdeformowała.
W każdym razie, jeden tworzy już ładną chmurkę jasnofioletowych kwiatków, a
a drugi jeszcze nie otworzył pąków ale zapowiada się na biało. I jest wyższy od rozchodników, więc akurat by się nadał jako piętro pośrednie pomiędzy rozchodnikami a perowskiami.

Uprzedzam, że on jest dość sztywny - nie ma w sobie nic ze zwiewności np.: stipy

Tylko, że te rośliny musiały by rosnąć pomiędzy rozplenicami więc dobrze by było by były smukłe i miały siłę przebicia, no i by rozplenice ich nie zdusiły. Ten zatrawian wydaje mi się za masywny.
Margerytka40 10:38, 15 lip 2019

MonikA napisał(a)
no się dzieje u ciebie na rabatkach, a co będzie jak skończysz, nazwę wątku zmienisz, bo będzie przepięknie, nagroda za pracę

No zmienię na "po remoncie", tylko jeszcze lata świetlne do tego
Margerytka40 10:59, 15 lip 2019

Coś pomyślałam, co prawda nie białe. Briza media. Dała by radę w rozplenicach?
11:11, 15 lip 2019
Margerytka40 napisał(a)

No zmienię na "po remoncie", tylko jeszcze lata świetlne do tego

Ja się zastanawiam nad swoim wątkiem, bo już ponasadzane mam i nic się zmieniać nie będzie na razie, czyli nuda u mnie w wątku na ogrodowisku będzie.
Kasya 13:55, 15 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
Wczoraj i dzisiaj działałam na tej podpłotowej rabacie. Miałam zmienić tylko trochę a przeorałam pół rabaty. Rośliny trochę ucierpiały, jeżówki najbardziej ale trudno, w przyszłym roku będą ładne. Przynajmniej widziałam jak to wszyztko pasuje bo rośliny w fazie rozkwitu. Mam tylko wieczorne zdjęcia z telefonu, na szybko i bardzo robocze.

Nie widać ale za rozchodnikami są rozplenice a pomiędzy nimi bodziszki wspaniałe. Na wiosnę jeszcze narcyzy recurvers. Muszę dokupić jeszcze trzy perowskie by była w dwóch rzędach. Zastanawiam się czy nie wcisnąć w pas rozplenic i bodziszków np lilii.

Ale fajnie będzie ! Tak z rozmachem
Margerytka40 15:10, 15 lip 2019

Kasya napisał(a)

Ale fajnie będzie ! Tak z rozmachem

Wiesz jakie mam rabaty, nie umiem na tych powierzchniach "normalnie" sadzić bo zaraz mi się misz masz robi. Ja chyba nie nadaję się na takie dziubdzianie. Podobają mi się masowce, co począć
Margerytka40 15:12, 15 lip 2019

Jadę zaraz po perowkię, dzwoniłam i mają w "mojej" szkółce. Muszę dokupić 13 sztuk. Oj, już się cieszę na łan
Margerytka40 23:20, 15 lip 2019

MonikA napisał(a)

Ja się zastanawiam nad swoim wątkiem, bo już ponasadzane mam i nic się zmieniać nie będzie na razie, czyli nuda u mnie w wątku na ogrodowisku będzie.

Jaka nuda, masz piękny ogród i ciągle jest coś do pokazania. Jak ja Ci zazdroszczę, że już nie musisz kopać