Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:20, 20 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Tak kochana, pozmieniało się w trakcie .
Szukam czegoś wyższego, kolumnowego, w miejsce kaliny na pniu, która zlewa mi się kolorystycznie z tujami.
Na tym zdjęciu widać mniej więcej o co chodzi - w tym niebieskim bazgrole jest kalina a jakby jej nie było. Co posadzić w tym miejscu??? Będzie to coś rosło pomiędzy karaganą w donicy a pissardi.

1. wiąz drobnokwiatowy 'Geisha' - tu poglądowo u Agani https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/151/1518376/original.JPG
2. klon palmowy bezodmianowy lub ussyryjski
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:49, 19 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Ale Golden Tower rośnie do 2-3 metrów, a Kasia chciała chyba coś do ok. metra. Chyba, że coś się zmieniło?
Właśnie dzisiaj przesadzałam mojego, poszedł do cienia, na razie oklapł okrutnie. Może się pozbiera.

Tak kochana, pozmieniało się w trakcie .
Szukam czegoś wyższego, kolumnowego, w miejsce kaliny na pniu, która zlewa mi się kolorystycznie z tujami.
Na tym zdjęciu widać mniej więcej o co chodzi - w tym niebieskim bazgrole jest kalina a jakby jej nie było. Co posadzić w tym miejscu??? Będzie to coś rosło pomiędzy karaganą w donicy a pissardi.
Ogród z koniczynką 21:43, 19 maj 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Wiosna w przydomowym piękna i kolorowa.
Ilość prymulek imponująca a i widzę że tiarellę posiadasz, mało popularna u nas roślina.
Kalina koralowa szybko rośnie, za 3 lata będzie już ładnych rozmiarów. Ja swoją bardzo mocno w ubiegłym roku przyciąłem bo zrobił się krzew 3 metrowy.

W naszych ogrodniczych tiarella nieosiągalna...a mam ją od Sylwii Sylwia pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:47, 19 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

A może limonkowe zupełnie bezproblemowe to tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain'?

Dzięki Gosiu za propozycję, ładna ta tawuła .

Po zastanowieniu zmieniła mi się nieco koncepcja tej rabaty i czegoś limonkpwego . To znaczy limonkowe coś w planowanym wcześniej miejscu będzie ale idealnie spełni się w tej roli rdest, który dostałam od Iwonki . Natomiast zdecydowałam się przenieść z tej rabaty kalinę Aurora - pójdzie na rabatę przy tarasie. W jej miejsce chciałabym wsadzić coś co byłoby widoczne na tle tuj. I oczywiscie nie wiem co .
Myślałam o jakimś klonie palmowym ale tam nie pasuje. Chciałabym tam jakiś kolumnowy krzew lub drzewko, nadający się do cięcia, który udałoby mi się utrzymać na wysokośc 3m. Patrzyłam dziś na świdośliwę obelisk, ale nie wiem czy tak jak kalina nie zginęłaby na tle żywopłotu... Pasowałaby tam pęcherznica ale nie chcę pęcherznicy...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:18, 19 maj 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jutro wypoczniesz

April napisał(a)

Pracowity dzień miałyśmy Dziś zasłużyłyśmy na zabawę

No to odpoczęłam i zabawiłam się . W gronie świetnych, ogrodowo zakręconych babek, w cudownym ogrodzie Kwartecika, przy pysznym jedzeniu i pięknej pogodzie .
Dziękuję Wam za przemiłe spotkanie a Kwartecikowi za gościnę. Takie spotkania w ogrodach są mega inspirujące. Po obejrzeniu ogrodu Iwonki i Ani Kwartet jeszcze silniej odczuwam potrzebę dopracowania rabaty za domem. Muszę ją troszeczkę poszerzyć i dosadzić roślin wcześnie kwitnących bo oprócz kaliny na pniu nic tam wiosną nie kwitnie i samo zielone rośnie. Jesienią dosadzę czosnków. Zastanawiam się też nad przeniesieniem kaliny na pniu na rabatkę orzy tarasie i wsadzeniem na jej miejsce czegoś większego - po okresie kwitnienia kalina ginie na tle żywopłotu. Napatrzyłam się wczoraj na klony i zachciało mi się jednego .

Ogródek Ewy 21:14, 18 maj 2019

Do góry
Zakwitła kolejna Kalina. Agnieszko dziękuję.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:53, 18 maj 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Aż mnie serce boli że taka piękna - kalina Compactum

Nie mogła moja taka być?

A co z Twoją nie tak?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:53, 18 maj 2019

Do góry
Aż mnie serce boli że taka piękna - kalina Compactum

Nie mogła moja taka być?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:47, 18 maj 2019

Do góry
Roocika napisał(a)
Też lubię te krzewuszki. Patrzę na ten Twój nieformowany żywopłot i wciąż się zastanawiam, czy taki będzie pasował na moją dużą skarpę. Wizja cięcia cisów na szczycie wydaje mi się trudna... A taki busz wygląda fajnie, tylko czy ja będę umiała taki zrobić

Jasne, że będziesz umiała. To nic trudnego. Zasada jest taka, że te najwyższe 3-4 metrowe krzaki sadzi się pojedynczo, te mniejsze w grupach 3-5-7. Im mniejsze, tym więcej. Te o liściach pstrokatych lub ciemnych też sadzi się pojedynczo. W razie czego służę radą.

kalina Compactum

Bardzo fajna jest też krzewuszka Variegata. bardzo subtelna. Nawet podczas kwitnienia.

Ogród prawie romantyczny 23:12, 17 maj 2019

Do góry
Napia napisał(a)
Rabata przy drewutnik już prawie zupełnie obsadzona. Rósł tam klon czerwony Artropurpureum, ale niestety, w tym roku nie ruszył. Bardzo żałuję.
A kalina to właśnie mamusia

Klony to wrażliwe roślinki. U mnie rosną dwa, ale postanowiłam że jeżeli kiedyś z jakiegoś powodu je stracę to już nowych nie zaproszę do ogródka.
Jutro jeżeli pogoda pozwoli obfocę Twoją/moją Kalinę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:08, 17 maj 2019

Do góry
Nieformowany żywopłot (bez czarny Aurea, tawlina jarzębolistna, kalina Watanabe, za nią derenie jadalne, ciemna plama to berberys Rose Glow)

Makadamia twierdzi, że perukowca ciemnolistnego należy sadzić tak, aby słońce podświetlało go od tyłu. To prawda. Z przodu młodziutka kalina Mariesii.

Kwitnienie rozpoczęły derenie- na zdjęciu dereń biały Aurea.

W dobrej formie jest klon pensylwański.

Szkoda, że tak niewiele jest słonecznych chwil. Kwiatuszki irgi błyszczącej zawsze smakowały pszczołom i trzmielom.

Naprzeciw tarasu będzie cieszył oczy widok kwitnących krzewuszek Purpurea Nana. Polecam ze względu na wielomiesięczną atrakcyjność w odróżnieniu od zielonolistnych krzewuszek, które ładne są tylko ok. 2 tygodni.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 17 maj 2019

Do góry
Reniu, tulipany zostawiam same sobie. Po kwitnieniu ścinam jedynie pęd kwiatowy przy ziemi. Nie wzbudzają we mnie negatywnych odczuć. Te ostatnie, dzięki ochłodzeniu wyjątkowo długo kwitną.

Ogrodnictwo to faktycznie dość kontuzjogenne hobby.
Póki co, wszystkie najcięższe prace już za nami.Pozostaje cieszyć się pełnia wiosny. Dzisiejsze popołudnie wreszcie mogłam spędzić w ogrodzie.
Czas orlików i bzów.
kalina Rozeum i lilak węgierski

Lilak Mayera Palibin

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:57, 17 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
I znów widzę tamaryszek, to już chyba czwarty na forum i takie duże.
Poduszki wyjęłaś. Ładny ten taras.

To pospolite drzewa-krzewy??
U mnie 22-letnie, większość u sąsiada, bo je zdominowała kalina.
We Wrocławiu są cięte do zera i powiem, że słusznie, im większe cięcie, tym ładniejszy kolor, no ale nam się nie chce już z tym walczyć.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:15, 17 maj 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)

Moj klonik dzielnie zniósł przesadzenie, jest plus tej deszczowej aury
Czyli ten bez krzaczasty pójdzie zamiast bonsajowego jałowca?
Też mi się coraz bardziej w głowie układają koncepcje, żeby wykorzystywać to co jest, lekko modyfikować i z niektórych roślin uczynić atut. U ciebie ten bordowy żywopłocik poszedł kolorystycznie w kierunku rojników na stoliku a teraz jeszcze powtórzysz to bordo... Super!
Piotrek nie patrz na moja glediczję bo się załamiesz jej rozmiarami

Miałam kiedyś taki rok, że kilka kosodrzewin poleciałam piłą do żywopłotu. Wyszło im to na dobre. W tym roku też rozważam takie rozwiązanie Mam tyle nowych przyrostów, że ręcznie nie idzie tego oberwać

Tak bez zastąpi jałowca, którego już dawno wycięłam. Wytnę te kulę żółtą, bo w połowie sucha. Długo myślałam co tak posadzić, już nawet wychodziłam ze szkółki z klonem palmowym. Nieraz nie warto spieszyć się z wyborami.
Te bordowe rojniki poszły kolorystycznie do żywopłotu berberysowego. Śmiałyśmy się ostatnio z Agą z tej mojej konsekwencji Muszę temu zakątkowi dać trochę koloru.
Będzie też tam kalina z Jasionki, krzewuszka 'Nana Purpurea', hortensje, dalie, trawy.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:10, 17 maj 2019

Do góry

kalina...nie wiem czy nie roseum

minimaliści nad ta rabatą by krzyczeli
Ogród Mirelli 08:06, 17 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Tamaryszek piękny, kawał bluszczu masz, moja kalina maciupka w porównaniu do Twojej. Ładnie u Ciebie.
Te różowe kwiatki pod orlikiem to co?

Gosiu różowe kwiatki to jarzmianka
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:21, 16 maj 2019

Do góry
Kiedy ostatnio mieliśmy tak chłodny i deszczowy maj?
Moja kalina angielska w różnych ujęciach. Z tego co zaobserwowałam zakwitła u mnie dwa tygodnie później niż u Miry. Ale pachnie chyba tak samo?

Ogród prawie romantyczny 23:03, 16 maj 2019

Do góry
Rabata przy drewutnik już prawie zupełnie obsadzona. Rósł tam klon czerwony Artropurpureum, ale niestety, w tym roku nie ruszył. Bardzo żałuję.
A kalina to właśnie mamusia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies