Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Ani :) 20:33, 17 cze 2018

Do góry
Tu już w miarę ogarnęłam

Tu zaczyna być kolorowo jak na pchlim targu Rabatka jeszcze młoda

Trawy które kupowałam jako miskant Adagio, na pewno nim nie jest :/
To zapewne Gracillimus :/
Chociaż nie nie mam natury awanturnika, chyba pojadę do tej szkółki i zrobię dym

Do szału doprowadzają mnie pomyłki wszelkie :/

Tu ma być ogród :) 07:42, 17 cze 2018

Do góry
Pieknie, perfekcyjnie
Miskant chce kwitnąć ??

Jak daleko masz do kapiasa ?
U Agi - czyli słońce i piach 10:30, 16 cze 2018

Do góry
iwka napisał(a)
u Reni to chyba miskant ML
zgadza się - bardzo mi się podobają i chciałabym je u siebie - czyli trawy już są wybrane
Migawki z ogródka 14:21, 15 cze 2018

Do góry
Byłam dziś po serek znaczy po truskawki na dżem

Miskant Ghana, spodobał mi się, bo jest taki niemiskantowy
U Agi - czyli słońce i piach 09:03, 14 cze 2018

Do góry
u Reni to chyba miskant ML
Ogrodowe skarby 13:29, 13 cze 2018

Do góry
Moje zakupy. Tym razem pojechałam po przetaczniki a wróciłam z trawami
Miskant chiński etincelle
Miskant strictus ale to chyba nie jest on bo w necie co innego pokazują pod taką nazwą

Cerex beatles
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 11:28, 13 cze 2018

Do góry
dodałam 2 pozycje do listy. Ups

-róża Eden, Pomponella, Pashmina + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-miskant Gracilimus, Morning Light, rozplenice, stipa
-hortensja Limelight / żywopłot 90 mb
-bukszpany
-jeżówka blada
-bodziszki, runianka japońska (okrywowe)
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie), łany
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-magnolia przed domem (różowa)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki, epimedium, brunnera, kopytnik, rodgersja
- bez "black lace"
- klony japońskie (4 szt. z poprzedniej działki)
Typografia ogrodu 19:28, 12 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Gracek 2,5 m ?? Juz ? A który rok rosnie ? Mój malepartus jeszcze 1,5 nie ma...a to tez duży miskant
giganteus miało być
Typografia ogrodu 18:42, 12 cze 2018

Do góry
Gracek 2,5 m ?? Juz ? A który rok rosnie ? Mój malepartus jeszcze 1,5 nie ma...a to tez duży miskant
Moje małe wielkie marzenie 18:09, 12 cze 2018

Do góry
anpi napisał(a)
O! własnie sobie tu podczytuję po cichu , a tu bach!... różyczkami po oczach...jakie cudne...A jaka to trawa ta wyższa ,bardziej srebrna,bo ja dopiero poznają trawki?

Aniu, dziekuję

Ta trawka to miskant ML
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 18:02, 12 cze 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
Zrobiłam listę roślin którą chcę w moim przyszłym ogrodzie. Uwagi?
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie)
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

ha ha ha, a miało być formalnie, bukszpan i lawenda
Z lawendą Ci do twarzy
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:11, 12 cze 2018
Do góry
popcorn napisał(a)
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-werbena patagońska
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

rosliny jak rosliny nie ma tu złych koszmarków

moja rada

ja bym sie skupiła na rozmnazaniu i chodowaniu krzewów ...tzn hortki bukszpany czy cisy ote potrzebuja czasu zeby podrosnac z bylinami bym sobie dała spokój ...te dostaniesz od kolezanek forumowych

a miskanty czy rozplenice za 2 -3 sezony beda potworami ...za 2-3 lata z moich rozplenic dostaniesz wielkie sadzonki ...bo w tym roku dzieliłam te z przodu kazda przez pół i takie połowki posadziłam ....odpusc sobie czesc traw czy bylin nie warto teraz z nimi sie zajmowac

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:16, 12 cze 2018

Do góry

-róża Eden, Pomponella, Pashmina + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie), łany
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki, epimedium, brunnera, kopytnik, rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni. Rozchodniki (te nowsze odmiany).
Ogród Orion-od projektu 13:38, 11 cze 2018

Do góry
Wiem, że ogród powinno się projektować kompleksowo, aby było spójnie pewne elementy powinny się powtarzać na kolejnych rabatach, ale pozwoliłem sobie obsadzić wirtualnie pewien kącik i potrzebuje opini.
Od czegoś trzeba zacząć.
Jest to jedna z rabat frontowych na moim planie oznaczona jako 5R , chce aby była możliwie bezobsługowa, w znacznym stopniu zimozielona, w barwach intensywnej zieleni z bielą. Ma osłaniać śmietnikowy kącik.
Pozostałe rabaty frontowe również maja być zielone z elementami bieli i bordowego.
Pewne elementy tej rabaty są już obsadzone jak np tło z tui szmaragd, klon globosum, trzmielina forunea biało-zielona, cis wojtek.
Nie chcę przedobrzyć bo miejsca tu niewiele, myślałem o dwóch kulkach bukszpanowych i chyba to wszystko. Podłoże z szarego żwiru. No może na ogrodzenie śmietnika puścić pnącza np bluszcz zimozielony "profesor seneta" (mam juz w innym miejscu, ma bardzo ładne wybarwienie liści kremowo-zielone)
Raczej zrezygnuje z trawy Miskant i na zadarnienie miał być Kopytnik, z którego rezygnuję w tym miejscu (zbyt sucho i trzmielina spełni rolę "zadarniacza".

Poniżej plan tego fragmentu ogrodu

Zdjęcie 1- już nieco nieaktualne, ale od tego wychodzę.
PG

Zdjęcie 2- proponowane zasadzenia w tym miejscu.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:02, 08 cze 2018
Do góry
Pięknie jak zawsze, nowy miskant u ciebie na pewno się dobrze zadomowi
Miłkowo - sezon 2016-2022 22:04, 06 cze 2018

Do góry
Pięknie Irenko, cudnie różano a miskant ciekawy nabyłaś, ciekawe jak się będzie później wybarwiał, będę u Ciebie na niego spoglądać buźka
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:46, 06 cze 2018

Do góry
Ula, IceDance podzielone jesienią, wiosną pięknie ruszyły i nabierają masy, mają dużo miejsca, nie zamierzam się ich pozbywać. Jedną kępę dzieliłam dopiero wiosną, to na razie się zbiera do rośnięcia. Część rośnie tu.

Najgorzej u mnie w tym roku wyglądają Evergoldy, jeśli ten gold miał się odnosić to złotej suchości, to faktycznie, są gold. Wkurzają mnie, ale daję im szansę, mam ładniejsze miejsca, w które kieruję wzrok.

Świetnie rośnie miskant malepartus i molinie KF i variegata, ale w moim ogrodzie chyba najlepiej jest seslerii. I rządzi śmiałek - chwast, ale on to wszędzie da radę.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:00, 06 cze 2018

Do góry
Kasia73 napisał(a)

Piękna ta róża cudna

Kasia, tam są 3 odmiany wymieszanedzięki i pozdrawiam

stipy wysiały się, gdzie chciały

zakupiłam nowy miskant, ma limonkowy kolor
ciekawe jak się sprawdzi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:51, 04 cze 2018

Do góry
Witam,

wiem, że pogoda nie sprzyja, aby odpowiadać na posty, ale może ktoś doradzi; wymyśliłam coś takiego:

Tło - wysokie smaragdy - już są
Dużo słońca

Od lewego rogu: świerk czarny aurea, obok miskant variegatus, hortensje vanille fraise, między nimi śliwa wiśniowa pissardi (nie było nigry) i znów miskant ten sam; przed hortensjami cyprysiki groszkowe filifera aurea nana; potem jajowaty placyk żwirowy z obwódką z lawendy od tyłu, w środku trzy trzmieliny na pniu; do tego jeszcze kulki bukszpanowe i może konwalnik; dalej w prawo świerk biały pendula, a za nim grujecznik pendula podsadzony trzema kulami z bukszpanu i ostrokrzewem golden gem

Nie wiem, czy to ma jakikolwiek sens? Czy nie będzie za pstrokato?
Wszystkie drzewa mam już zakupione, hortensje też, reszta jeszcze nie.
Bardzo dziękuję z góry za wszelkie porady
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:14, 02 cze 2018

Do góry
Po zakupach kupiłam piękne róże rabatowe angielskie: czerwona Leonardo da Vinci i biała, zapomniałam nazwy jakaś długa skomplikowana, muszę poszukać Do tego kompaktowa odmiana jaśminowca (rośnie tylko do 2 m), jest cudny, teraz muszę dla niego miejsce znaleźć, brakujący miskant silberspinne na grabową i hosty. Aha jeszcze świerk kaukaski sobie eM kupił, nie mam pojęcia, gdzie go wsadzić.

Zaczątek różanki już jest, teraz szukam red piano i pastelli, będzie różany misz masz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies