Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mikina34 08:44, 18 lip 2018

Ja chyba też się muszę wziąć za kiszenie, po tych deszczach boję się co zastanę w ogrodzie , jak się krzaczki napiją to z ogórków się nie wygrzebię
Brzozowadzie... 09:58, 18 lip 2018

Jeśli Ty kisisz, to ja teoretycznie powinnam zacząć za tydzień lub dwa. Nie wiem, czy tyle wytrzymam Masz miłe widoki z tarasu, może padać
W moim przepisie na pasztet z cukini trzeba ją bardzo dokładnie odcisnąć. Sosik czosnkowy do niego polecam koniecznie.
Gruszka_na_w... 10:19, 18 lip 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jeśli Ty kisisz, to ja teoretycznie powinnam zacząć za tydzień lub dwa. Nie wiem, czy tyle wytrzymam Masz miłe widoki z tarasu, może padać
W moim przepisie na pasztet z cukini trzeba ją bardzo dokładnie odcisnąć. Sosik czosnkowy do niego polecam koniecznie.

Sosik czosnkowy był z tego wszystkiego najlepszy.
Wyślij mi na priv ten swój przepis. Ponowię próbę.
Ogórki kiszę już od dwóch tygodni. Sukcesywnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:24, 18 lip 2018

mikina34 napisał(a)
Ja chyba też się muszę wziąć za kiszenie, po tych deszczach boję się co zastanę w ogrodzie , jak się krzaczki napiją to z ogórków się nie wygrzebię

Chwasty już tak nie rosną. Tylko te cukinie. Z dnia na dzień robią się potwory.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 11:32, 18 lip 2018

Haniu, doczytałam się, że masz u siebie kalinę Watanabe. Zastanawiam się nad wersją szczepioną na pniu - jak myślisz, ma to sens?
Gruszka_na_w... 14:10, 18 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Haniu, doczytałam się, że masz u siebie kalinę Watanabe. Zastanawiam się nad wersją szczepioną na pniu - jak myślisz, ma to sens?

Kasiu, w ogrodzie mam tylko dwie szczepione na pniu rośliny. W dodatku iglaste Specjalistą od takich nie jestem. Wg mnie ta kalina ma tak piękny naturalny pokrój (lekko pagodowy), że trudno mi sobie wyobrazić jak to mogłoby wyglądać na pniu. To jednak trzeba by zobaczyć na żywo.
Gruszka_na_w... 14:24, 18 lip 2018

Leje i miota. Kolejny leniwy dzień w prezencie.
A tymczasem w zakamarkach ogrodu

Wczoraj wyczytałam u Pszczółki, że żegna się nieodwołalnie z hortensją dębolistną.
Po dzisiejszej wizji lokalnej stwierdziłam, że odejście onej u mnie było ciche. Przemarzła mocno zimą, wiosną żyła jedna gałązka, a teraz zero oznak życia. Podniosła się natomiast z upadku hortensja Kyushu. Rośnie w głębi rabaty i dotąd nie zawsze pamiętałam o jej odżywieniu. Podobnie posadzona Tardiva radzi sobie świetnie bez wszelakiej ingerencji. Ta potrzebowała dopieszczenia.

Ani wichury ani deszcz nie przeszkodziły żarówiastej lilii.

Dobrze zaaklimatyzowały się gaury.

Gruszka_na_w... 14:37, 18 lip 2018

Maskownica kompostownika. Potwór w środku to miskant ML.

I w tył zwrot- maskownica części prywatnej. Na skarpie rosną turzyce SS. Z powodu wiosennych niedoborów wilgoci miały słaby przyrost. Te na przedpłociu wygladają już godnie, te przy furtce średnio..

Przesadzony z brzozowej (gdzie dogorywał) dereń Variegata jest zadowolony z nowej miejscówki. Czekam jeszcze na aklimatyzację przesadzanych za ławeczkę hortensji. Mogłyby być ciut wyższe.

Gruszka_na_w... 14:47, 18 lip 2018

Przetacznik Christa wylądował ostatecznie na rondzie. Rozczarował mnie w tym roku. Może dlatego, że do czerwca przygniatała go szałwia lekarska. W zeszłym sezonie obie rośliny nie przekraczały 30 cm. W tym szałwia wystrzeliła na 80 cm i zwielokrotniła swoją szerokość. Rumienią się owocniki rugosy.

Makadamia pisała u siebie, że parzydło leśne uznawane jest za jedną z dłużej atrakcyjnych roślin. Na pierwszym zdjęciu jest wciśnięte między tawułkami. Na drugim zdjęciu deszczem zmyty wiraż.

mrokasia 16:00, 18 lip 2018

Haniu, dziękuję za info o Watanabe. Porzuciłam mysl o niej, poszukam innej kaliny .