Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Brzozowadzie... 23:12, 18 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Maskownica kompostownika. Potwór w środku to miskant ML.

Czyli jest nadzieja, że moje ML na frontowej za jakiś czas też będą robiły efekt Wow. Haniu, kiedy przycinasz świerka srebrnego tam w dali, bo to chyba onże? Mam ochotę mojego podobnie przytrzymać w ryzach, ale nie wiem kiedy i jak się do tego zabrać.
P.S. Przepis wysłany
Gruszka_na_w... 23:58, 18 lip 2018

To świerk Karaib, czy jakoś tak. Kupiony impulsywnie w początkach ogrodowania i nie mam serca go wyrzucić. Najwygodniej ciąć go w fazie młodych przyrostów (maj/czerwiec), choć zdarzało mi się to czynić również w marcu.
Miskant ma 4 - 5 lat.

Edit: W tamtym przepisie kazali przykryć folią aluminiową. Może nie odparował wystarczająco.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 10:23, 19 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Chwasty już tak nie rosną. Tylko te cukinie. Z dnia na dzień robią się potwory.

O własnie, zapomniałam o cukinii , matuchno, pójdę na rynek chyba w sobotę
W zeszłym roku nadwyżki cukinii zrobiłam w zalewie octowej z curry, połączyłam dwa przepisy i wyszła naprawdę fajna przegryzka. Może się też skuszę na ten pasztet, znalazłam jakiś przepis w necie, wygląda całkiem przyzwoicie.
U nas leje od kilku dni, liczę, że dziś zacznie się przejaśniać.

Haniu, potrzebuję jakiś krzew pomiędzy byliny na rabatę, tło szmaragdy, szer. rabaty ok 2-2,5m, wzniesiony pokrój, podrzucisz jakiś pomysł?
AnnaCh 10:27, 19 lip 2018

Chyba inny przepis mam na pasztet, ten mój z marchewką i serem, nie przykrywa się i fajny wychodzi.
Zana 10:29, 19 lip 2018

Hanuś, zaległości u Ciebie miałam ogromne! No, ale że się dzisiaj nie wiadomo po co po czwartej rano obudziłam, poczłapałam do kuchni po kawkę i przy tej kawce nocno-porannej zagłębiłam się z przyjemnością ogromną w zaległą lekturę Twojego wątku.
Wniosek mam między innymi taki: muszę nadrobić Chmielewską, jakoś tak wyszło, żem inną literaturę czytała ówczesnymi czasy.

Wykluczeniem cyfrowym tudzież jestem mocno zagrożona

Poza tym to kocham czytać Twój wątek
Gruszka_na_w... 19:44, 19 lip 2018

mikina34 napisał(a)

Haniu, potrzebuję jakiś krzew pomiędzy byliny na rabatę, tło szmaragdy, szer. rabaty ok 2-2,5m, wzniesiony pokrój, podrzucisz jakiś pomysł?

Do rozważenia:
Bez czarny Black Tower (czarnolistny, kwitnie na różowo)
Berberys Ereckta- liść zielony,wcześnie startuje, przepięknie się przebarwia jesienią
świdosliwa Lamarca Obelisk- kwitnie białymi kwiatkami, ma jadalne owoce, pięknie się przebarwia
U mnie dość wąsko rosną ketmie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:50, 19 lip 2018

AnnaCh napisał(a)
Chyba inny przepis mam na pasztet, ten mój z marchewką i serem, nie przykrywa się i fajny wychodzi.

Pasztet Agatki jest bez sera i wyszedł boski. Ręce mnie tylko bolą od odciskania nadmiaru soku z cukinii.

Dzisiejszy gość

Gruszka_na_w... 20:16, 19 lip 2018

Zana napisał(a)
Hanuś, zaległości u Ciebie miałam ogromne! No, ale że się dzisiaj nie wiadomo po co po czwartej rano obudziłam, poczłapałam do kuchni po kawkę i przy tej kawce nocno-porannej zagłębiłam się z przyjemnością ogromną w zaległą lekturę Twojego wątku.
Wniosek mam między innymi taki: muszę nadrobić Chmielewską, jakoś tak wyszło, żem inną literaturę czytała ówczesnymi czasy.

Wykluczeniem cyfrowym tudzież jestem mocno zagrożona

Poza tym to kocham czytać Twój wątek

Zacznij od "Lesia". Potem weź na tapetę Tereskę i Okrętkę "Zwyczajne życie", "Większy kawałek świata", a potem "Całe zdanie nieboszczyka".
Nie wiem, czy to ważne, ale jakoś zjawiasz się u mnie w chwilach bezsenności swej.
Wątek- remedium na koszmary senne?

Modernizowałam jesienią rondo. Wymyśliłam tam sobie połączenie traw, rozchodników białych jeżówek i żółtych rudbekii. W środku rośnie klon strzępiastokory. Jeszcze malutki, bo przesadzany. Pomysł nie do końca się udał. Miskanty ledwie przeżyły zimę. W białych jeżówkach znalazły się różowe. Z okna kuchennego wygląda to nieźle, ale te różowe mi tam przeszkadzają wizualnie. Musze je jakoś wyłuskać z tego miejsca. Ciekawa jestem jak rudbekie będą współgrały z dojrzałym rozchodnikiem (będzie różowieć).
widoki z boku

Świadomie się "wykluczam cyfrowo" z niektórych obszarów. Telefon służy mi tylko do krótkiego odbierania i przekazywania wiadomości. Rzadko go mam pod ręką.
Zniechęciłam się do niego pod koniec lat 80, kiedy to miał wielkość cegłówki. Jakiś jegomość siedział w pobliżu mnie podczas oglądania zachodu słońca nad morzem (obcy jegomość). Zadzwoniło i on służbową nowomową zakłócał mi odbiór wrażeń.
Jegomościa nie mogłam znielubić, więc padło na telefon.

Gruszka_na_w... 20:28, 19 lip 2018

Od zeszłego sezonu zaczęłam szukać w ogrodzie bardziej eksponowanego miejsca dla cieplejszych kolorów. Czasem mi się gryzie z różowym, ale czasem ładnie zagra. Obserwuję.

Przegorzan- żeby on chciał dłużej mieć taką formę. Niestety, trzeba trzymać rękę na pulsie, bo błyskawicznie się rozsiewa, jeśli nie zetnie się w porę łodyg.
Na tyłach rabat dobrze się sprawdza.

Zana 20:29, 19 lip 2018

Nie mam koszmarów sennych, na szczeście. A Twój wątek przy porannej kawie to czysta przyjemność. Ale to tylko tak ostatnio się zdarzyło.

Wymyśliłam tam sobie połączenie traw, rozchodników białych jeżówek i żółtych rudbekii. - piękne zestawienie, różowe rozchodniki (domyślam się, że po "rozchodników" powinien być przecinek, skoro piszesz niżej, że będą różowe) wymieniłabym na niebieską niższą perowskię Little Spire.