Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:43, 23 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wiesz jak dogodzić moim pszczołom. U mnie też zakwitł. Lekuchno.
Ta bylinowa to jest Twoja obecna bylinowa-wsiowa? A te róże z bukszpanami to jak są w stosunku do niej?

Brzozy i rozchodnik - bomba. Ja pod brzozami mam takie małe tawuły wiosną zielone a teraz złote i nie jest to coś, co lubię. Lubię te duże tawuły a te takie złotka to mi za dużo już.

Miałam nawet zapodać wątek na moim wątku "co sadzimy pod brzozami bez nawadniania?". Wiem tylko tyle, że wrzosowisko i trawki pasują ale moje miskanty miały się tam niedobrze.

Rozchodniki. Co jeszcze w typie bylin?

Liczę na odzew forumowiczów.

Tak się ma różanka w bukszpanach do wsiowej... z powodu szklarni jest dużo mniejszy wsiowy, ale w miejsce warzywnika zrobiłam kolejną wsiową.... bez bylin to tak łysy ogród .. wsiowe muszą być...
Równolegle do różanki zrobiłam drugą różankę z róz które rosły pod płotem, gdzie szklarnia..
Róże trochę ucierpiały na przeprowadzce, ale w realu wygląda to dobrze

Miskanty lubią słońce i trochę wilgoci.. wiec pod brzozy nie halo.. eksperymentuję co sie da , z tego co mam... już sypnęłam korą i wygląda lepiej W dodatku pod brzozą z powodu skalniaka i położenia jest dość cienisto

Foto wyżej jest na prawo, w środku jest katalpa (widać na jednym i drugim foto) a to brzoza..
Jak dwa zdjecia sie połączy to da to moja północna cześć ogrodu....

Wydzielenie warzywniaka 18:57, 23 paź 2013

Do góry
Z tym doświadczeniem to nie do końca tak. Warzywa wysiewam , potem pielę i hakam, a na końcu zbieram . I już

Jak planuję coś nowego (np. właśnie po raz pierwszy sadziłam czosnek) to poczytam w interecie i przenoszę na swój grunt .

Ziemia u nas nie jest urodzajna, ale dostaje kompostu. Na domowe potrzeby wystarcza to co na niej urośnie.

W tym roku w szklarni wysadziłam pomidory, 3/4 szklarni dostało kompost, 1/4 - z lenistwa już nie dostała. Nie wiem cuda, czy on naprawdę działa. Krzewy bez kompostu były o połowę mniejsze niż te dokarmione.

Szklarni używam głównie dla rozsad i nowalijek.
Pomidory wolę z gruntu. Mają lepszy smak.

W tym roku wsadziłam między pomidory kilka krzaczków bazyli (uwielbiamy pesto). I te w szklarni były kika tygodni dłużej niż te z gruntu, które wymroziły pierwsze wrześniowe przymrozki.

Tak więc szklarnia głównie na wiosnę i na ciut dłuższy, niż z gruntu, zbiór warzyw i ziół.

Kompost mam dobrze przerobiony, bo mamy dwie komory, więc wybieram kompost co 2 lata.
Dlatego go nie przesiewam (choć pewnie warto.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:21, 14 paź 2013

Do góry
Iwa napisał(a)
Takie płynne przejcia kolorów uzyskałaś, że ja chyba przejmę od Ciebie metodę "nieprzeszkadzania"
Lato było piękne, kwitnienie non stop, owocowanie obfite... wszystko z korzyścią nie tylko dla Ciebie
Teraz trudny okres prac porządkowych i przygotowania do nowego sezonu, więc mocnego "statywu" Ci życzę!

Statyw , Iwonko dziś się spisał, i nie rozkraczał się za bardzo. Dokończyłam zakopywanie na polu , została szklarnia, ale to już tzw. pryszcz.
No i wypielić 3 rabatki przed zimą. To też błahostka.
Czyli powoli finiszuję. Może w tym tygodniu będzie pozamiatane.

A propos zamiatania, co dzień zamiatam liście, i ciągle jeszcze spadają.

Moje marcinki

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:03, 07 paź 2013

Do góry
Oj, szalona ogrodniczko
Jesień pięknie się u Ciebie rozszalała, widok na kałużę bardzo mnie zachwycił.
Szklarnia, fajna rzecz, ale w tym miejscu rzeczywiście "psuła" krajobraz.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:44, 07 paź 2013

Do góry
Agatko, oj mam, mam, za dużo Oczywiście 350m2 nie przeznaczę na warzywa tylko, będzie szklarnia, miejsce na ognisko, na brzozy z wrzosami i trawami... ale to w nieokreślonej przyszłości dopiero nie wiem czy nie przejdę się do gościa i nie "wynajmę" tego kawałka... ech.

Właśnie wsadziłam drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką do pieca, kruszonkę sypała i śliwki rozkładała Młoda 6 słoików kompotu - połówki brzoskwiń zalane cukrowym syropem się gotują

miłego wieczorku!!
Czas na ogród 18:48, 23 wrz 2013

Do góry
asica napisał(a)
Witaj Aga, w Twoim ogrodzie podoba mi się absolutnie wszystko.
I ten domek z bali - uroczy.

Witaj Asiu,
ciesze się że do mnie zaglądnęłaś a moja radość jest jeszcze większa gdy patrzę na Twoją pergolę, mam w planach zrobić taką małą konstrukcję przy garażu i liczę na Twoją pomoc. Twoja jest genialna i bardzo mnie zainspirowała
Warzywnik masz jak z żurnala, gratuluję gdybym miała większy areał na pewno warzywnik i szklarnia miałaby swoje miejsce. Póki co mam skrzynię na warzywa 1,5:2,2m, oczywiście poczytałam w różnych wątkach o uprawie w skrzyniach i zachorowałam na własną

dowód rzeczowy

mały misz masz, obok rosną dwie borówki amerykańskie, czarna porzeczka a tuż przy ogrodzeniu rządek malin

Liczę zatem na fachową poradę w kwestii uprawy bo wiedzę masz ogromną i coś czuję, że jest to Twoje oczko w głowie
Pozdrawiam
Pieniński zakątek 22:32, 22 wrz 2013

Do góry
Oj tam, oj tam... lubię wymyślać...aż eM się tego boi hihihi ale taka moja uroda ...
Bogdziu - właśnie do tego potrzebna mi również szklarnia - muszę namnożyć roślinek by i tu mogło coś rosnąć. Dwa miskanty wyrwałam (coś jak wyrywanie zęba - trudna operacja) z kwadratowego i podzieliłam,
i rozplenice również - ale nie chcę ogołocić kwadratowego zupełnie więc muszę namnożyć co się da

Moniczko... ważne, że mamy już prąd i wodę zimną i ciepłą - niby oczywista oczywistość, ale nie do końca... a reszta przyjdzie z czasem - mam masę pomysłów

Anitko - dziękuję, dziękuję... bardzo. W ubiegłą sobotę cały czas kopałam w pienińskim... we wczorajszą... też kopałam, ale w kwadratowym... się trochę cieszę na tę zimę
Ogród do kwadratu 20:37, 22 wrz 2013

Do góry
Marzenie taka szklarnia. Zazdroszczę, że masz tyle miejsca . Widać, że to jest wysokiej jakości szklarnia,będzie idealnie pasować do takiego eleganckiego ogrodu.

Pozdrawiam
Ogród do kwadratu 19:51, 22 wrz 2013

Do góry
Śliczna szklarnia czy mogła byś mi powiedzieć ile kosztowała i od kogo kupowaliście tak mi się marzy szklarnia a i proszę na pw hi hi hi
Ogród do kwadratu 17:16, 22 wrz 2013

Do góry
Ale superowa szklarnia!!!!

Zawilce uwielbiam, ma różowe (zamierały w glinie i je przesadzałam) oraz białe na tle cisów. Do różowych zamierzam wiosną przesadzić morning lighta.
Ogród w Puszczykowie 12:50, 17 wrz 2013

Do góry
Mój ogródek wygląda teraz tak:

Musiałam podzielić na dwie części bo rysunek nijak nie chciał zmieścić się w obiektywie.
Działka ma długość 70m i szerokość 30m. Z przodu domu mam jeszcze podjazd długi na 50m i szeroki na 6m, ale na razie nie myślę o nim jeszcze.
S - skrzynia na warzywa
Sz - szklarnia (prezent na Dzień Kobiet )
K - kompostownik
L - lampa
Jakąś tam wizję miałam, ale jak zaczęłam zwiedzać ogrodowiskowe cuda to wymazałam wszystko i siedzę i myślę... Czytam Danusiowy dekalog i wiem, że nic nie wiem...
Isle of Skye - Zamek Dunvegan i jego ogrody 00:22, 11 wrz 2013

Do góry

szklarnia

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:06, 30 sie 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Aniu szklarnia rewelacyjna...... oststnio sobie włsnie myślałam że i ja bym chciała miec szklarenkę u siebie.... nie jakąs ogromną ale taką na kilka krzaczków pomidorów które uwielbiam

Znajomy je produkuje.. mogę Ci dać namiar na PW.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:04, 30 sie 2013

Do góry
Aniu szklarnia rewelacyjna...... oststnio sobie włsnie myślałam że i ja bym chciała miec szklarenkę u siebie.... nie jakąs ogromną ale taką na kilka krzaczków pomidorów które uwielbiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:48, 20 sie 2013

Do góry
Oj ta szklarnia podziałała na moje sumienie. Idę w swojej robić porządek, bo już część najwcześniejszych pomidorów wywaliłam wczoraj i nic więcej nie zrobiłam. Wydaję obiad i idę ryć

Dziewczyny, jak nie znajdę na jesień stipy, to będę sie uśmiechać, na razie nic pilnego. Dzięki za zryw.
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 09:15, 20 sie 2013

Do góry
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam ten wątek i chciałabym zapytać o to samo o co pytała Danusia - jak 'odświeżyć' glebę w namiocie foliowym, szklarni?
Sprawa jest trudna, bo uprawa trwa nawet do końca października, przynajmniej u mnie i rozpoczyna się wczesną wiosną, właściwie nie ma jak wysiać jakiegoś poplonu.
Moja szklarnia jest jeszcze dość młoda, to 4 sezon uprawy, ale chciałabym uprzedzić problem i nie dopuścić, ze gleba będzie zainfekowana zarówno chorobami jak i szkodnikami.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:41, 14 sie 2013

Do góry
Kasiek - ja zwiedziłam kawał świata .... całe życie było wypełnione podróżami... już mi się odechciało... chociaż jest kilka miejsc w które bym jeszcze pojechała.... Ale na razie dobrze mi w domu.... i pomyśleć, że kiedyś to było nie do pomyślenia Mówiłam, że ludzie w domu to umierają.. i fruuuuuuuu Gdziekolwiek.. każdy weeekend praktycznie byłam poza domem... o dłuższych podróżach nie wspominam
Do przedwiośnia i przedzimia nic mnie nie przekona.. to jedyne pory roku kiedy mogę wyjechać bez oglądania się za siebie

Gierczuś - nic nie kupuj, bo jak chop cię zaciuka to co my bez Ciebie zrobimy.... smutno kilka dni bez ciebie, a co dopiero wieczność

Marek - najczęściej zbiera to kosiarka do trawy a z rabat to garścią co z grubsza .....aż taka pedantka nie jestem Ale są i pedanci...... i taki obraz to byłby koniec świata

Anuś - dzięki za tęczę

Melduję, że szklarnia przekopana, posiana rzodkiewka (2 różne), sałata zimowa i jakaś tam, stare nasiona ogórków.. (za rok i tak do niczego sie nie nadadzą, bo one jeszcze z zeszłego roku ) i burak liściowy ...też stare nasionka i chyba z tego będzie NIC. Ale co tam..... pusty przebieg w szklarni to marnotrawstwo
Anglia sierpień 2013 23:08, 12 sie 2013

Do góry
Szklarnia z pelargoniami i kolekcją Nerine

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:13, 01 sie 2013

Do góry
Dwie różanki, wsiowy ogród, przyszły warzywnik i szklarnia.... i wracamy przed dom..... tyle tylko mam ogrodu........
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:20, 09 lip 2013

Do góry
I taka lilia

cd bałaganu... na nowej rabacie... ale ten bałagan chyba zostawię.. dołowałam rośliny byle jak po przeniesieniu ze wsiowego, bo szklarnia...

Dziki Zachód czyli Bonanza.. ten liliowec zawsze ma najwięcej kwiatów..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies