Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w remoncie 00:06, 15 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Asia zaglądałam cichcem ale nic nie pisałam, bo czasu brak i takie tam różne Ale obiecałam sobie, że muszę Ci to jak najszybciej oznajmić: Czapki z głów! Klasa i szyk! rewelacja!
Normalnie r e w e l a c j a !!!
I pokazuj te szersze kadry na fotkach, bo nie wszystko ogarniam to co planujesz (pocieszam się, że nie tylko ja )
Trzymam kciuki za resztę ogrodu!
Ogród bez roweru 00:04, 15 maj 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Marysiu, masz może zdjęcia swojego pasa parzydła blekotolistnego? Jaką masz odmianę? Ja się zgapiłam jak Kwartecik kupowała swoje i nie wzięłam, a jak mi Asia zwykłe parzydło na rabatę suchą i cienistą poleciła, to dopiero zaczęłam badać temat.

Jest odmiana niska Filligran i ciekawa jestem, czy te czerwoniaste wybarwienie jesienią to prawda ?

Nie miało chyba nazwy odmiany

Maj/Czerwiec

Początek października. U mnie słabo wybarwione. Ale może ma za mało światła.

Zwykłe parzydło leśne masz na myśli? Pozbyłam się go chyba w zeszłym roku.
Wzgórze chaosu 23:14, 14 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Na zdjęciach od Sylwii fajnie widać tę moją chaotyczną rabatę
Teraz dostrzegłam, jak przytłaczające są różnice wysokości. Giganty i maleństwa, nic razem nie jest spójne... Oj będzie pod górkę z tym miejscem...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:09, 14 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jej, jaki tu już się zrobił gaj! Rajski ogródek Lubię takie ogrody, w których kipi od roślinności, nie da się wszystkiego ogarnąć wzrokiem, nie ma monotonnie ciągnących się jednogatunkowych rabat, gdzie by człowiek nie spojrzał, to zawsze odkryje coś nowego - bliski mi ten klimacik
Wzgórze chaosu 23:04, 14 maj 2019

Do góry
Pomysł Madzi BUZIAKI Już mi się podoba
Magleska napisał(a)
Iwonko ze mnie marny doradca ,ale ja na tym przodzie (co są kamyczki ) zostawiłabym tylko kulki buksowe w hakone ( tej co tam jest jeszcze więcej i porozrzucana między buksami ) plus czosnki , może jeszcze jakieś cebulowe - jeśli nie przeszkadza Ci ich brzydnięcie ....
Kostrzewę i żurawki bym wywaliła ..
A hortensje dałabym po łuku nad kulkami - pod tą wielką kulą
.może te żurawki pod hortkami na górce -nawiązałyby kolorem do drzew?
Spróbuję to nabazgrać w paintsie ....tak ja bym to widziała ,ale może ktoś lepiej podpowie
Buziaki i jeszcze raz dziękuje

Wzgórze chaosu 23:00, 14 maj 2019

Do góry
RABATA DO REMONTU Tak teraz jest:

Ogród Mirelli 23:00, 14 maj 2019

Do góry
Magnolią i ja się pozachwycam bo faktycznie przecudnej urody Moja babcia by powiedziała abyś czerwoną wstążeczkę na niej zawiązała aby przy tylu zachwytach chroniła ją przed urokami

MirellaB napisał(a)

Mierlko czy te szczypiorki to czosnek główkowaty? Ciekawa jestem czy trzeba go co jakiś czas rozsadzać?

MirellaB napisał(a)
Ależ Ty masz duży ogród! Chyba do tej pory nie widziałam takich szerszych kadrów! Super!

Kwiaty we włosach 22:50, 14 maj 2019

Do góry
Wiecie co zadziwia mnie miodunka, u Was też tak jest?

marzec

kwiecień

teraz

3 miesiące i jeszcze nie ma dość. Sadźcie ją, warto, bzyki ją uwielbiają, ja jeszcze dokupię.
Morze woni i kolorów... 22:47, 14 maj 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:44, 14 maj 2019

Do góry

Kwitną pierwsze róże

Morze woni i kolorów... 22:43, 14 maj 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:43, 14 maj 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Oj w tym roku maj nas nie rozpieszcza U mnie pada cały czas, zimnica straszliwa a do tego gęste mgły snują się prawie przy ziemi
Wiem że Montana szybko startuje, ale u mnie ostrzejszy klimat i trochę mam obawy czy nie byłby narażony na wiosenne przymrozki.
Nie tak dawno wręcz "chorowałam" na magnolie. Ale skutecznie się wyleczyłam gdy każdego roku obserwuję jak drzewa obsypane wręcz rozwijającymi się kwiatami w jedną noc załatwia nawet niewielki przymrozek. A to nie maleńki krzew, który można opatulić gdy jest niebezpieczeństwo przymrozków.
Nad Montaną muszę zatem pomyśleć
Gosiu mnie Montana dwa albo trzy lata temu umarzła do ziemi. Myślałam, że nie odbije, ale odbiła i teraz mnie cieszy. Moja rośnie od strony wschodniej , tuż przy ścianie i otoczona lilakami. Druga trochę zimą przemarzła i jeszcze nie kwitnie.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:42, 14 maj 2019

Do góry
od lewej powojnik mandżurski, powojnik tangucki, i powojnik prosty

stopowiec i tarczownica

i pierwszy kwiat na peoni drzewiastej z siewek od Mariusza

Morze woni i kolorów... 22:42, 14 maj 2019

Do góry
Planuję w tym roku zakończyć swoją karierę zawodową Mam nadzieję, że wtedy uda mi się bywać tutaj częściej.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:39, 14 maj 2019

Do góry

epimedium o różowych kwiatusiach, aster szerokolistny, języczka o pionowych strzelistych kwiatach, i hosta

po lewej amsonia po prawej aster z tyłu epimedium

powojniki, stopowiec i tarczownica
Gutlandia 22:38, 14 maj 2019

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Haniu u mnie nie musisz bać się odzywać, ja zawsze słucham, krytyki również tylko nie zawsze się stosuję . Czy ten ogród będzie ostatecznie sielski, wiejski to ja już sama nie wiem. Nie pasują mi do tego laurowiśnie w żywopłocie i bambusy pod domem a do tego paulownia przy bramie. Koncept niby jakiś jest ale ja jestem jeszcze taki dzieciuch ogrodowy niezdecydowany.
Hakuro wyprowadzam z frontu nie dlatego, że to krasnale ale dlatego, że nie są zbyt urodziwe, że denerwuje mnie że trzeba często ciąć, że rosną zbyt blisko domu i że pochylają się do przodu, że jedna wyłazi mi na chodniczek i przejść nie można. Za to tuje wyprowadzam bo nie lubię i są za wysokie .
Trzmieliny wymyśliłam bo muszę zasłonić okno sąsiadów a mam do dyspozycji nie więcej niż 30 cm szerokości do wysokości około 160-180 cm. Wyżej może być szerzej. Musi być miejsce aby wjechać autem i otworzyć drzwi a wąsko mam na tym wjeździe. Do tego drzewko nie może gubić liści ani igieł bo spora część wyląduje na sąsiadowych tujach i w sąsiadowym ogródku. Laurowiśnia szczepiona odpada bo przeciąg. Wolałabym uniknąć iglaków. Chętnie przyjmę inne propozycje .

Miejsca jest tyle:

A taki mam widok z jednego okna w salonie:

Nie wiem w jakim stylu planujesz ogród ale na szybko przyszły mi do głowy minimalistyczne nasadzenia
Przedogródek to tylko jeden rząd wyższej rozplenicy, która od czerwca będzie spektakularnie tam wyglądać a po boku trzy wiśnie osobliwe umbraculifera szczepione na taką wysokość aby zasłonić okno sąsiada i do tego na caełj długości tej wąskiej rabaty żywpołot z cisa, który można wąsko prowadzić
Słoneczny Ogród 22:35, 14 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Tajemnicza łąka w tajemniczym ogrodzie
Ale ładnie.

Dzięki
Widzę, że też lubisz taką swobodną naturę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:33, 14 maj 2019

Do góry
Nasze zdobycze
Klonik

Za drzwiami do ogrodu... 22:32, 14 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Dla Dorotki z Czubajkowego...
Czerwone aksamitki które im dłużej kwitną tym bardziej pomarańczowo- żółtawe się stają.Te trzy kwiaty są na jednej roślince.Na drugiej fotce też jedna roslinka z dwoma różnymi i wszystkie 15 szt tak samo!

No dobrze, to w tej wersji jestem w stanie je zaakceptować Dzięki, Kochana!
Kwiaty we włosach 22:32, 14 maj 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies