Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:36, 14 cze 2016

Do góry
Musisz poćwiczyć wklejanie zdjęć, to jest za małe. Nic nie widać a więc pomoc jest niemożliwa.
Plamy na trawniku 22:39, 13 cze 2016

Do góry
Można teraz.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:34, 13 cze 2016

Do góry
Posypać ziemią z worków, ręką sypać. dać nawóz wieloskładnikowy i podlewac
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:33, 13 cze 2016

Do góry
grzegorz_grabarczyk napisał(a)

Sytuacja jest następująca. Korzystając z usług tzw. ogrodników nie nawiozłem dobrej ziemi, tylko oczyściłem ziemię z gruzu - więc gruzu jako takiego już nie ma. Nie zmienia to faktu, że ziemia jest słabej jakości, bardzo szybko wysycha i nie trzyma wilgoci. Nie jest to też typowy piach bo jak jest sucho nie sposób wbić szpadla na 10 cm, taka jest zbita.
Ogród jest nasłoneczniony cały dzień, ściana budynku jest od strony południowej.

Załączam zdjęcia po opadach.

Proszę o radę jakie kroki podjąć aby pomóc jej rosnąć.

Problem jest w glebie, a ja na to nie mam rady.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:32, 13 cze 2016

Do góry
Posypać nasionami i ziemią z worków, czyli dosiewka i podlewanie.
Moje miejsce na ziemi ... 22:16, 13 cze 2016

Do góry
Zmień proszę nazwę wątku, tzn ja zmienię, tylko podaj nowy tytuł, bo mamy juz tyle watków o tej nazwie, że następny być nie może

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Moje+miejsce+na+ziemi&search_in=topics&commit=Szukaj
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:17, 13 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najpierw wyrwać chwasty, pokazać jak wygląda po wyrwaniu.

Wyrwany przód i boki domu. Został mi jescze tył. Ale to gdzieś na dwa razy.
Wygląda to tak:

Mam wrażenie, że na żywo wygląda to trochę lepiej
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:05, 13 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zapewne pod spodem jest gruz lub piach. A jak to się ma do domu i nasłonecznienia, zrób jakieś zdjęcie z oddali. bo nie ma żadnego odniesienia.

Sytuacja jest następująca. Korzystając z usług tzw. ogrodników nie nawiozłem dobrej ziemi, tylko oczyściłem ziemię z gruzu - więc gruzu jako takiego już nie ma. Nie zmienia to faktu, że ziemia jest słabej jakości, bardzo szybko wysycha i nie trzyma wilgoci. Nie jest to też typowy piach bo jak jest sucho nie sposób wbić szpadla na 10 cm, taka jest zbita.
Ogród jest nasłoneczniony cały dzień, ściana budynku jest od strony południowej.

Błędem było też posianie trawy sportowej, bo nie jestem w stanie zapewnić jej wystarczającej ilości wody. Obecnie nie mogę założyć systemu nawadniania ze względu na niskie ciśnienie wody - chociaż sąsiad się pokusił i jako tako mu działa. Trawę odżywiam hydrocemplexem.

Idąc za twoją radą chcę dosiewać trawę z kostrzewą oraz wiechliną w składzie, ale nie mogę znaleźć takiej, która zawiera więcej niż 10% wiechliny.

Załączam zdjęcia po opadach.

Proszę o radę jakie kroki podjąć aby pomóc jej rosnąć.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:10, 13 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na trójkąciku przy domu może być także jeden miłorząb. Jakby się uparł, to można jeszcze wkomponować 3 miskanty Variegatus.

Dziękuję Danusiu, Twoje rady są jak zawsze bardzo pomocne. Kompozycja mi się podoba. Zamieszczę moje propozycje, inspirowane Waszymi kompozycjami i poddam je Waszej ocenie.
Topiary z bukszpanu i cisa 08:40, 13 cze 2016

Do góry

Otrzymałam takie pytanie na maila:

Witam.
Jestem ogrodniczką-amatorką od wielu lat. Ale nie bardzo wiem, jak poradzić sobie ze strzyżonymi w kule bukszpanami. Posadziłam je w grupach po kilka, tak jak Pani Danusia. Teraz, po latach, zaczynają się z sobą stykać. Nie wiem, co robić dalej: mają się "zlać" czy powinnam je mocniej przystrzyc. Bardzo proszę o radę.
Pozdrawiam
Małgorzata (Bydgoszcz)

Są dwa wyjścia, albo pozwolić im się zrosnąć, albo docinać oddzielnie każdy.
Plamy na trawniku 08:27, 13 cze 2016

Do góry
Każdy nawóz zda egzamin, każdy. Aby był do trawników, może byc florovit.
System automatycznego nawadniania 08:26, 13 cze 2016

Do góry
Szukaj zraszacza i dobierz taką dyszę, żeby dawała jak najmniej, jesli masz zraszacze w stronę domu to kiszka,. a jeśli w stronę tui to już lepiej,l nie będą lały po domu.
Plamy na trawniku 08:24, 13 cze 2016

Do góry
Trzeba ja zasilić, wtedy ruszy z kopyta.

Zrób tak:

skoś
rzadkie miejsca posyp ziemią z worków lecoiutko, przegrab odwrotną stroną grabi plastikowych (wachlarz)
nawóz wieloskładnikowy do trawników równo posiany a nie chaotycznie rozrzucony (kup siewnik ręczny)
woda
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 08:21, 13 cze 2016

Do góry
Pokaż zdjęcie.

Rozsądek mi mówi:

I opcja - przekopać wszystko z tą gliną pod spodem, wymieszać glebogryzarką, odczekać aż coś wyrośnie, opryskać i dopiero siać nowy trawnik. Glina tworzy skałę pod tą cienką warstwą i trawa nie ma się jak korzenić w tej skale.

II opcja - dać nawóz, max dawkę i podlać celem rozpuszczenia nawozu.

III opcja - robić aerację ale nakłuwając glinę rurkami lub widłami szerokozębnymi i rozsypywanie piasku, oraz jego zamiatanie celem nagarnięcia w dziury, celem poprawienia przepuszczalności gruntu.

Przejechanie takim aeratorem o jakim ja myślę (druciki na bębnie) nic nie da, a nawet zaszkodzi. Tutaj o wiele głębsza ingerencja jest potrzebna a nie taka powierzchniowa.

Potem nawóz i woda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:15, 13 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ale jakiej sałaty: królowej majowych?

Pięknie i zachęcająco.

Tak bym typowała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:14, 13 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Zamówiłam tą piękność...dla zapachu i jej pięknych "krepinowych" płatków. Czy u Ciebie w donicy ?

Ta w donicy, bo cieszą oko te bukiety, w centrum jak ją zobaczyłam od razu kupiłam. ale pójdzie do gruntu.

Inne okazy tej róży kwitną na rabacie bo mam je już od 2 lat.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:00, 13 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kamikaze, tylko że chwastox trio jest na dwuliścienne, a chwastnica jest jednoliścienna.
Trio działa na dwuliścienne wyłącznie.

Tak to prawda. Chwastnicę wydzieram ręcznie codziennie po pół koszyka.
Kamienny ogród patykiem malowany 07:20, 13 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bardzo dziękuję za przemiłe spotkanie

Również bardzo dziękuję i czekam na kolejne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies