Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Matyldowo 17:54, 05 maj 2016

Witam, od mojego ostatniego postu minęły 2 tygodnie i chciałam pokazać efekt pracy nad moim trawnikiem. Kupiłam u producenta trawy dosiewke + 15 rolek trawy. ( to było tydzień temu ) Mniejsze dziury połatałam większe płace gdzie trawa miała chęć wyjsć zrobiłam dosiewke. Do tego dużo niestety podlewania nawet 4 x dziennie aby ziarna nie przeschły.
Jestem zadowolona z rezultatów bo słoneczko zrobiło swoje i trawa zaczęła rosnąć nawet w tych miejscach gdzie sądziłam ze jej nie ma bo ziarna to jeszcze chyba za wcześnie

Przed domem na efekt musze jeszcze poczekać bo tutaj głownie dosiewke ale i tak "stara" trawa wychodzi

Od drugiej strony juz ładnie sie zagęszcza wiec sadze ze jak tak dalej pójdzie za miesiąc powinna być super dywanem

Oczywiście sa jeszcze miejsca gdzie czekam po dosiewke na rezultaty,

Wniosek : moim zdaniem przedobrzyłam z wertykulacja po pierwsze za wcześnie ja zrobiłam a po drugie to za dokładnie i za głęboko i tak sponiewierałam bidulkę ze sie pogniewała ale teraz codziennie ja proszę zeby pięknie rosła

kariko 15:40, 13 cze 2016

Witam serdecznie,
jestem tu nowa, nie mam pojęcia o ogrodnictwie, ale bardzo się cieszę, że tu trafiłam fajnie, że jest miejsce w sieci, gdzie nie ma reklam, a ludzie sobie wzajemnie pomagają i dzielą się wiedzą
Po przeczytaniu książki Pani Danusi zgadzam się, że należy zacząć od trawnika... no i tutaj zaczynają się schody - teoretycznie zapoznałam się z artykułami i przeczytam wiele postów, ale mam wątpliwości:
1. czy można zacząć regenerację teraz? (połowa czerwca, dość sucho) - kupiliśmy dom, a trawnik jest w fatalnym stanie (mech z każdej strony, chwasty, jedynie pojedyncze źdźbła trawy)
2. czy stosować taką kolejność - czy może inaczej:
- koszenie, grabienie, wertykulacja, oprysk chwastów, ziemia + nasiona, nawóz, podlewanie
3. czy nawóz daje się w tym samym dniu co nasiona? (kupiliśmy nawóz do trawy z mchem florovit - nadaje się?)
4. w niektórych miejscach musimy dowieźć ziemi, by wyrównać poziom (tak z 5 cm) - czy wystarczy wysypać ziemię na tę "trawę", którą zastaliśmy i wysiać na nią nową, czy należy najpierw się tej trawy pozbyć, dosypać ziemi i siać nową?
Bardzo dziękuję za wszelkie porady
a oto jak wygląda "trawnik"

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/115/1159750/thumb_original.jpg
Gardenarium 07:36, 14 cze 2016

Musisz poćwiczyć wklejanie zdjęć, to jest za małe. Nic nie widać a więc pomoc jest niemożliwa.

Instagram Ogrodowiska
kariko 08:27, 14 cze 2016

już to naprawiam

Gardenarium 19:38, 14 cze 2016

Trzeba pozbyć się tego suszu, użyźnić glebę i dopiero zakładać nowy trawnik.

Instagram Ogrodowiska
kariko 21:59, 14 cze 2016

Dziękuję Danusiu,
z tego co sąsiadka mówiła, to gleba podobno jest dobra, choć zauważyłam, że kiepsko trzyma wilgoć, pH =7
jeżeli dobrze rozumiem, to mamy wszystko wyrwać do zera i przekopać z obornikiem, a potem dopiero siać?

Gardenarium 07:34, 16 cze 2016

Nie, bo znając amatorskie pomysły dasz świeży obornik, wraz z obornikiem będą nasiona chwastów i kiszka będzie.

Tak nie rób.
Kup ziemię wolną od chwastów w workach w ogrodniczym i nie ma to być torf czy substar tylko ukorzenicz, próchnica albo ziemia ogrodowa, czytaj skład tej ziemi.

Susz przekopać albo wyrwać.

Instagram Ogrodowiska
Sebazyr 10:20, 28 cze 2016

Witam,
w kwietniu 2014 założyłem nowy trawnik. Wszystko było ok dopóki nawóz nie spalił mi trawy. Na wiosnę tego roku zrobiłem wertykulację. Trawę mam bardzo rzadką. Może macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Po przeczytaniu forum myślę, że trzeba:
1. Wszystko wygrabić
2. Dosiać trawy
3. Przykryć ziemią
4. Jakiś nawóz sypnąć?
5. Podlewać
Czy można to robić np w lipcu czy czekać do września?

Czekam na porady od Was dzięki z góry

Zdjęcia z dziś:

Zdjęcie z wiosny przed wertykulacją:

Zdjęcia po wertykulacji:

Gardenarium 11:48, 28 cze 2016

Cieniutko z trawą Dawaj roboty już teraz, pod warunkiem, że masz dobre źródło wody i czas na podlewanie. Albo dobry, wydajny system nawadniający. Trzeba trawnikowi pomóc.

Instagram Ogrodowiska
Sebazyr 15:04, 28 cze 2016

Witam,
w tamtym roku zrobiliśmy studnię głębionową specjalnie do podlewania trawy.
Czyli co mam zacząć robić? grabienie i sianie? Nawóz jakiś? Dzięki za podpowiedzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies