Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 16:43, 13 maj 2019

Do góry

Miniaturowe parzydło dla Makadiamii

I dalej nie wiem, co to jest, choć kwiaty ma przetacznikowe jakby...
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 16:41, 13 maj 2019

Do góry
Hortensje też fajnie odbiły mimo późnego cięcia
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 16:39, 13 maj 2019

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 16:37, 13 maj 2019

Do góry
Trochę padało przez ostatnie 2 tygodnie i roślinki pięknie rosną i cisy mają przyrosty juhuuu

Tulipany nadal piękne to już 4ty tydzień
Migawki z ogródka 16:35, 13 maj 2019

Do góry
Wyszłam na ten ziąb...
Tunel załatany, można sadzić pomidory.

Pachnie, pachnie. We środę będę, tylko nie od razu po pracy, dopiero na 17tą. Może być?

Zephirine D.

Mary Ann

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:31, 13 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świerk 'Pusch' z różowym szyszkami.

Bardzo lubię limonkowy kolor w ogrodzie. Mogłabym mieć wszelakie odmiany wilczomleczy.

Ten oblegany przez muchy

Właśnie miałem zwiewać do innych a tu, muszę pomyśleć o wilczomleczach
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:31, 13 maj 2019

Do góry
Tak więc wracając do limonkowego koloru w ogrodzie w czwartek jak zobaczyłam w szkółce szczepioną na pniu kalinę hordowine 'Aureum' (o której istnieniu nawet nie wiedziałam) to po "długich namysłach" kupiłam Dziewczyny tyle roślin potrafią w dużo mniejszych ogródkach upchnąć to ja chyba też dam radę Nawet ze znalezieniem miejsca nie było problemu. Nawet eM nie protestował. Chyba też mu w oko wpadła. Fotek po posadzeniu jeszcze nie ma.

A potem jeszcze były targi w Krakowie. Dobrze,że eMuś ze mną pojechał i chmurzyska nadciągały Kupiłam kokoryczkę białą, hortensje ogrodowe kwitnące na jednorocznych pędach, irysa 'Gerald Derby', kilka sukulentów do oranżerii i taką bylinę do cienia podobna do podagrycznik w dwóch odmianach - orysz.

Ptasi gaj 16:27, 13 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Cześć Ela
To floksy czy co? Fajny pomysł
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:05, 13 maj 2019

Do góry
Świerk 'Pusch' z różowym szyszkami.

Bardzo lubię limonkowy kolor w ogrodzie. Mogłabym mieć wszelakie odmiany wilczomleczy.

Ten oblegany przez muchy

Ogród Basi 16:03, 13 maj 2019

Do góry
Na schodach mała zmiana. I na drzwiach też.

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:36, 13 maj 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dorotko, jaka piękna zieleń u Ciebie, to się bardzo rzuca w oczy Bzy wprost pachną z ekranu. Powojnik zaraz da czadu. Super masz z tym obornikiem kurzącym, rośliny na pewno będą wdzięczne
Teraz w każdym ogrodzie szaleje zielony maj. Na szczęście nie ma upałów i nie przypieka roślin od razu na starcie. Chociaż u mnie już ziemia wysycha, przydałby się deszczyk. Powojnik co dzień bardziej różowy.
Kurzeńcem już w ubiegłym roku podlewałam rośliny. W tym roku dostałam już jedne taczki, które wylądowały na kompostowniku i mam obiecane jeszcze jeden taki transport.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:28, 13 maj 2019

Do góry

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:27, 13 maj 2019

Do góry
Waclaw napisał(a)
Dorotko, powtórzę się: piękny masz ogród
Dziękuję, jestem bardzo zadowolona, że podoba się mój ogród zaglądającym Maj to piękny miesiąc, pamiętaj że podczas jakichś wyjazdów zawsze możesz odpocząć w mojej altanie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:23, 13 maj 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cała masa koloru w ogrodzie pieknie zakomponowana, Relację z budowy oczka obejrzałam z ciekawościa teraz będę czekać na kolejny etap
Ten tydzień ma być deszczowy
Teraz najwięcej koloru dają bzy, które oszamiająco pachną. no i wszechobecna zieleń. Nawet trawnik jest zielony. Dziś zimno i bardzo wietrznie. Rozpaliłam w centralnym i grzeję się w domku.

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:17, 13 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pięknie sie ogrody prezentuje.
Bardzo elegiacki.
Jestem ciekawa co to kwitnie przy ścianie domku ??
Dziękuję, ogródek to moje oczko w głowie, no i moja ogrodoterapia. Przy ścianie kwitnie clematis Rubens Montana. W ubiegłym roku zaczął się wspinać na lilaki. Pozwoliłam mu na to, ale w tym roku bacznie będę mu się przyglądać, bo to bardzo ekspansywna roślina.

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:12, 13 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)

Bardzo ładnie,ogród piękny pewnie na żywo jeszcze cudowniejszy

Ponieważ u mnie jest mało miejsca na oczko, za dużo drzew miałbym albo liście albo igły to wymysliłem zrobić wodę w takiej wielkiej bani cynkowej. Jedyne miejsce gdzie może stać to przed tarasem. Obsadzą ją roślinami i zamontuję fontannę, która miałem do tej pory. Nie będzie to duże ale zoabczymy.

Twoja kałuża nabiera już uroku
Miałam kiedyś maleńkie oczko jeden sezon, zlikwidowałam go bo nie nadążyłam zmieniać wody. Strasznie szybko woda w nim zieleniała, zlikwidowałam go chociaż podobało mi się. Zrobiłam go w kuwecie dla kotów. Umiejscowione było od strony wschodniej i bardzo długo było nasłonecznione.

Za miłe słowa o ogrodzie bardzo dziękuję.
Myślę, że wybrałeś dobrą lokalizację, będziesz mógł z tarasu obserwować przylatujące ptaki, no i szmer wody z fontanny będzie bardzo kojący.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:12, 13 maj 2019

Do góry
No więc:
zaczęłam prace sobotnie od rewitalizacji tejże rabaty:

Jak bowiem w maju rok temu słusznie stwierdziła Wiklasia:

A z lawendą trzymałabym się zasady by krzaczki wsadzać zachowując taką samą odległość od krawędzi zewnętrznej rabaty - te wsadzone przy wykuszu zdają się być bliżej krawędzi niż te pokazane po prawej stronie na fotce - ale może to znowu może kwestia przekłamania perspektywy na fotce, lub moja zazdrość, że tak fajnie Ci to wszystko z tymi rabatami nowymi wychodzi

No więc pije do tego, że odległość lawendy od krawędzi ścieżki strasznie mnie wku....no to ją przesadziłam całą, i obecnie jest tak: (spójrzcie na derenie!)

Kolejno wzięłam się za frontową-podokienną. M A S A K R A ! ! ! Przede wszystkim wywaliłam cisa "pałkę", który okazał się być zdecydowanie za nisko wsadzony, co kiedyś, kiedyś (czyt. w maju) zauważyła już Toszka, ale nie zauważyłam ja i w dodatku zaprzeczyłam W każdym razie pałka poszła do donicy, bo nie miałam sumienia wywalić na kompost Wykopałam czosnki i tulipany, których obecność na środku rabaty była zaskoczeniem.
Potem nastapiło przenoszenie quasi stożków, które wyszły spod mojej prywatnej reki z półki na podokienna i traw ML z kulkowiska na podokienną. Przesadzanie kulek z podokiennej na podookienną i rozmnażanie jeżówki.
Określając przedsięwzięcie jednym słowem- ROZPIERDUCHA

Stan wyjściowy- maj 2016:

stan z maja 2018:

Stan na 11 maja 2019 r:

Do ideału daleko. W dodatku te tulipany-resztki szpecą dosłownie. Ale! Wydaje mi się, że nie jest źle? Co myślicie?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:10, 13 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Anitko troche mnie u Ciebie nie było więc siedzę od przyjścia z pracy i utknąłem na Twoim ogrodzie Chyba już z 10 raz oglądam ostatnie fotki, no a przecież trzeba poodwiedzać jeszcze inne ogrody

Pieknie

Oj to trochę jeszcze posiedzisz Zmykaj inne ogrody oglądać, bo u nie nudy tulipanowe

Mój mały ogródeczek :) 15:09, 13 maj 2019

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
Świeżo po koszeniu

Trawniczek jak dywanik
Śliczne tulipany
Jak tam udało ocalić wszystko przed przymrozkami?
Ogród z rzeźbą 15:04, 13 maj 2019

Do góry
W Jurajskim była ostatnio dyskusja nad klonem rzekomo palmowym. I tak mnie natchnęło, że chyba mój nowy nabytek to nie jest klon palmowy lecz klon koreański/ussuryjski.

Liście w zbliżeniu:

Młode listki są czerwone

Może ktoś potwierdzi lub odrzuci moje przypuszczenia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies