Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W Kruklandii 11:32, 10 maj 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Miks irysów i orlików świetny. Czy to są irysy syberyjskie czy bródkowe?
Co tam jeszcze rośnie z nimi?
Jakie wysokie już te Twoje serby... I ładne.
Juzia a amanogawa nie przemarza u Ciebie?

Brzozy Doorenbos wypuszczają już u Ciebie liście?

Edit. O przepraszam, seria pytań się zrobiła

Macham

Raczej bródkowe, bo niziutkie
Irysy są prawie na każdej rabacie. Wciskam je gdzieś na tyły, bo wiosną tam pusto by było, a tak mam iryskową rzeczkę. Później jak inne rośliny urosną, to samych liści prawie nie widać.
Orliki mam tylko po jednej stronie ogrodu. Póki co I rosną raczej gdzie chcą i gdzie się wysieją. Jak mi nie pasuje to wyrywam i wyrzucam. Większość rośnie z różami. Dają kolor póki róże nie zakwitną.

Amanogawa jest przy samych serbach i przy altanie. CHyba ma tam zaciszny kącik, bo jeszcze mi nie podmarzła.

Doorenbosy już się zielenią powolutku

SPoko. Pytaj. Po to jest forum

Odmachuję
W Kruklandii 11:19, 10 maj 2021

Do góry
Miks irysów i orlików świetny. Czy to są irysy syberyjskie czy bródkowe?
Co tam jeszcze rośnie z nimi?
Jakie wysokie już te Twoje serby... I ładne.
Juzia a amanogawa nie przemarza u Ciebie?

Brzozy Doorenbos wypuszczają już u Ciebie liście?

Edit. O przepraszam, seria pytań się zrobiła

Macham
Zielone drzwi w Kruklandii 10:47, 10 maj 2021

Do góry
Ma ktoś brzozy Fastigiata???

Bo chyba jednak grabów ani wiśni nie będzie. Wiśnie pewnie by nie kwitły wcale, a graby by stały w miejscu... sam piach i kamienie. Muszą być brzozy.
I teraz się zastanawiam czy Fastigiaty są mniejsze niż Doorenbosy???
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:23, 10 maj 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Asiu, piszesz, że Doorenbosy startują dwa tygodnie później niż zwykłe brzozy. I tu mnie utwierdziłaś w przekonaniu, że kilka lat temu w szkółce sprzedali mi zwykłą brzozę jako Doorenbos...
To był mój jeden z pierwszych zakupów. Teraz ta brzoza ma już liście, a prawdziwe Doorenbosy jeszcze w pąkach.
Dobrze, że wtedy tylko jedną brzozę kupiłam. Chociaż ostatecznie ona też jest piękna i przesadziłam ją w miejsce, gdzie jej rozmiary nie będą problemem. Chyba

No i jeszcze Doorenboosy mają takie długie kotki.
Zwyklaki nie mają.

Ta Twoja ma?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:16, 10 maj 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Johanka, dla takich widoków warto... pracowicie, ale jakie efekty. Różę widzę obok brzóz Cienista rabatka będzie piękna. Brzozy i graby świeżo ozielenione, szczególne w tym stanie.

Martka nie będzie ich widać.
Tam są miskanty ML w dużej masie.
Na obrzeżach Beni Kaze i w nich jeżówki.

Zresztą róże to nie moja bajka..
Podobają mi się u innych, ale pielęgnacja mnie przerasta.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 07:04, 10 maj 2021

Do góry
Iwonko, ja nie mieszałabym iglastych z liściastymi. U siebie posadziłam iglaste (świerki). To raczej nie był dobry pomysł, bo mimo wszystko stwarzają taką granicę ogrodu. Teraz skłoniłabym się bardziej ku liściastym (sąsiad zrobił sobie ścianę brzóz i fantastycznie to wygląda i szumi, ale miał dużo miejsca na te brzozy).
Troszkę zależy, co tam Ci może powstać za płotem, czy chcesz się osłonić także zimą.
U mnie obszar się bardzo rozwija i może się okazać, że za parę lat za płotem zamiast pola będę miała osiedle deweloperskie, więc ściana świerków może się wtedy okazać dobrą osłoną.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 06:39, 10 maj 2021

Do góry
Asiu, piszesz, że Doorenbosy startują dwa tygodnie później niż zwykłe brzozy. I tu mnie utwierdziłaś w przekonaniu, że kilka lat temu w szkółce sprzedali mi zwykłą brzozę jako Doorenbos...
To był mój jeden z pierwszych zakupów. Teraz ta brzoza ma już liście, a prawdziwe Doorenbosy jeszcze w pąkach.
Dobrze, że wtedy tylko jedną brzozę kupiłam. Chociaż ostatecznie ona też jest piękna i przesadziłam ją w miejsce, gdzie jej rozmiary nie będą problemem. Chyba
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:50, 09 maj 2021

Do góry
Johanka, dla takich widoków warto... pracowicie, ale jakie efekty. Różę widzę obok brzóz Cienista rabatka będzie piękna. Brzozy i graby świeżo ozielenione, szczególne w tym stanie.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 22:11, 09 maj 2021

Do góry
Dzień dobry,

bardzo proszę o pomoc w identyfikacji brzozy.

Tak ja widać na zdjęciach brzozy te mają bardzo biały pień i puszczają liście dość późno względem innych
odmian w mojej okolicy. Pień delikatnie się łuszczy.
Co bardzo mi się podoba, nie mają długiego białego pnia lecz dość nisko się rozgałęziają i gałęzie są również białe (czy takie niskie rozgałęzienie jest typowe dla jakiejś konkretnej odmiany? Dokładnie takiej brzozy poszukuję ale jak dotąd nie znalazłam w szkółkach i centrach ogrodniczych - zwykle jest to pojedynczy długi pień albo wielopienne - kilka grubych od ziemi).

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:01, 09 maj 2021

Do góry
To są moje zwykle brzozy na brzozowej. Te puściły listki jakieś dwa tygodnie temu.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:53, 09 maj 2021

Do góry
Po Zebrinusach nadszedł czas na pielenie brzozowej.
Podejście drugie.

Jutro dociągnę resztę do tulipanów, ale całość dopiero po przekwicie.

Brzozy cudne są teraz z takimi świeżutkim listeczkami.

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 20:10, 09 maj 2021

Do góry
A ja znowu po prośbie - nie mam pojęcia co dać z tyły ogrodu. Od południowego-zachodu, mocno wieje a jednocześnie centralny punkt widokowy. Marzy mi się coś iglastego, przeplatane liściastym. Drzewa, krzewy.

Z prawej lewej strony są dwie brzozy, a za nimi jeszcze młode Tuje Kórnik. A potem TA przerwa, a dalej pęcherznica "żótta" i śwliowiśnie.

Tak wygląda to jesienią (pierwszy sezon "nowego" ogrodu")

A tak teraz wiosną - pusto i smutno

W samym słońcu 10:11, 09 maj 2021

Do góry
Magda, poczytaj na tej stronie o drzewach lubiących (tolerujących ) wodę.

Dodałabym jeszcze brzozy.
Słoneczny Ogród 22:00, 08 maj 2021

Do góry
Magnolia podmarzła

Brzozy te nad skalniakiem

Słoneczny Ogród 21:48, 08 maj 2021

Do góry
Światłocienie to moje odkrycie ubiegłego roku

Cień jest od lasku sosnowego sąsiadów

Ale i od mojego gaiku gdzie rosną brzozy i sosny

Czyli tam gdzie krzywa brzoza

Tajemniczy Ogród 20:13, 08 maj 2021

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Nie strasz, a miałam jeszcze dokupić pod brzozy...
To może odłożę zakup na za rok, jak te się utrzymają.

Ja też miałam skalnice arendsa i też się na to nabrałam. Te skalnice wolą chłodne, półcieniste, wapienne miejsca i nie lubią przesuszania podłoża.
Ja je posadziłam na słońcu, w piachu.... no i po nich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:45, 08 maj 2021

Do góry
Danusiu cudnie pięknie zachwycająco wszystko wygląda
Ciężką praca i talentem Stworzyliście raj
I jak już napisała Irenka brzozy tez się pięknie komponują z przecudownym ogrodem
Pozdrawiam serdecznie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:35, 08 maj 2021

Do góry
kasia1 napisał(a)
Sylwuś, doradź poproszę. Mamy zasadzony gaik brzozowy. Tam trudno traktorkiem manewrować i myśleliśmy z emem, żeby zrobić tam łąkę kwietną, przynajmniej dopóki brzózki nie urosną i nie zdominują otoczenia. Teraz tam rośnie trawa i zielsko Nie będziemy tego zrywać.

Doradzisz coś? Ty chyba też masz u siebie taki zakątek, jeśli dobrze pamiętam.

Nasiewanie w zielsko efekt da mizerny, wjechać nie możesz, ale możesz nakryć czarna włókniną na pół roku( nie folią bo brzozy wodę muszą mieć z opadów, albo grubymi kartonami( kartonów potem nie musisz zdejmować) po pół roku zdjąć, lekko wierzchem choćby grabiami wzruszyć ziemie i nasiona wysiać, powinno się udaćKartony rozmokną przemieszasz z ziemią
Tajemniczy Ogród 15:23, 07 maj 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Skalnice też mnie kiedyś zauroczyły. Niestety była to miłość jednostronna, szybko mi wyginęły. A niby sucho i piaszczyście to dla nich raj.

Nie strasz, a miałam jeszcze dokupić pod brzozy...
To może odłożę zakup na za rok, jak te się utrzymają.
Już chyba ostatnie:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 06 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Wróciłam do pierwszej strony, żeby się dowiedzieć, ile lat się czeka na taki bujny ogród. Wyszło, że 10. Czyli nie jest najgorzej .
Haniu, mogłabyś już wypuścić wiosnę dalej w Polskę. U Ciebie już się zasiedziała

Ogród miał swoje początki w 2012 roku, ale wtedy wsadzałam tylko brzozy w narożniku, część żywopłotu bukowego i drzewka w sadzie. W kolejnym roku obsadzałam długą prostą. Środek ogrodu powstał dopiero po przeprowadzce w 2015. Ogród, który powstaje w szczerych polach, zaczyna być widoczny po 5 latach.
W niedzielę dotrze afrykańskie powietrze. Teraz zimnica. Rano były tylko 4 stopnie. Mieszczę się w tym sezonie w średniej krajowej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies