Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Dwa ogrody 21:15, 16 lut 2019

Do góry
Nowa 12 - chyba nie wyraziłam się jasno Cięcie stipy żyletką polega na tym, że robisz jej fryzurkę: ścinasz suche końcówki, tak, jakbyś obcinała włosy na pazia ewentualne suche źdźbła wyskubujesz delikatnie za środka. Zielone zostaje Tak przycięta stipa nie denerwuje mnie swoją kanciastą czupryną, a z takiej i tak wyskubywałam później suchelce ze środka. Ten sposób podpowiedziała mi Jankosia i to mi pasuje. Pewnie, jak ktoś ma dużo roślin, to nie bawi się w ceregiele tylko chwyci za czuprynę, ciach i po krzyku
Dwa ogrody 19:27, 16 lut 2019

Do góry
Hanuś, dzięki, oby tylko już nie było mrozu, bo mizeroty zmarzną. Przez cały czas biegał za mną kos, polował na świeże robaczki, nic się nie bał, słyszałam tylko za sobą delikatny szelest
budleja w żywych, zielonych listkach, a i tak będę musiała ją przyciąć

stipa

trawka od Jankosi w kotle, miałam ją zadołować, ale się zeszło

przetrwaływały świetnie w skrzyni, w gruncie również, Rench, mam nadzieję na białe i różowe kwiatki w tym roku
Podwórkowa rehabilitacja 19:52, 14 lut 2019

Do góry
ryska napisał(a)
ryska ku pamięci
Dziś wysiałam:
- pelargonie łososiowe,
- bób (5 nasion),
- heliotrop peruwiański,
- papryczkę ostrą (tę do nadziewania),
- bakłażany (różne odmiany),
- seler naciowy.

Stipa, pelargonia biała i kobea( wysiane 28 stycznia) rosną z powodzeniem

Ciekawa jestem zwłaszcza pelargonii
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:43, 14 lut 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
Może zostaw ją jeszcze w donicy póki ci koncepcja się nie ustali na 100%. Albo domek jej znajdź inny.

No ta kwaśna to hmmm... pomilczę. Prawda jest taka, że hortensjowa za to robi świetną robotę.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:12, 14 lut 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Jak połączysz 3 krzaki, które kwitną w tym samym czasie przez 5 minut to cię z czasem wszystkie 3 będą wnerwiać a że magnolia nie lubi przesadzania szybko trafi do raju. Ale może jakby ją podsadzić czymś co kwitnie w lato - hortki??? - to by fajnie wyglądała na tym cypelku koło tarasu.

Nad wrzosami na półce też myślałam- przynajmniej nie są takie ogromniaste jak lawenda i zimozielone.
Zobaczę, jak to będzie grało w zestawie cisty na dwóch bokach trójkąta, trzy brzozy, ML i cisy w kulkach. Ewentualnie stipa. Wtedy będą decydować.

Moja magnolia to niestety krzew. Nie jest drzewkiem, nie ma pnia. Podsadzenie hortkami sprawi, że będzie wystawał czubek
Z tym rajem, to nawet trafiłaś- to taka moja niepisana zasada- nie mam co zrobić, ale wyrzucić nie chcę. Przesadzam- jak się uda, to ma drugie życie, jak nie- robiłam, co mogłam
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:12, 14 lut 2019

Do góry
No to i ja się dorzucę. Dla mnie brzozy i róże stanowczo na nie. To zupełnie inna bajka. Do brzóz trawy jak najbardziej, stipa, śmiałek, rozplenice. Na brzegu jakieś spływające trawy albo jakiś płożący rozchodnik, floksy szydlaste(tu nie do końca jestem przekonana).
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:08, 13 lut 2019

Do góry
Dziewczyny;
wracam po śnie borsuczym
Wybaczcie mi jeszcze ten jeden raz- nie odpiszę każdej z Was z osobna- powiem zbiorowo: dziękuję, że nie zapomniałyście o mnie, mimo, że ja zdawałam się zapomnieć o całym świecie!

Żeby nie było, natura ma egoistyczna nakazuje mi wykorzystać- lub przynajmniej spróbować wykorzystać - wiedzę Waszą i zmysł planowania

W tym sezonie po raz kolejny przymierzam się do zrobienia (tym razem definitywnie) "półki"...
dla przypomnienia stan obecny:

Docelowo zostają cisy wzdłuż granicy z sąsiadem i wzdłuż ulicy oraz trzy brzozy, które są niewielkie i niemal ich nie widać.
Planuję przesadzić magnolię (wiem, że nie powinnam, ale nie mam wyjścia). Wywalę trzcinnika i zostaje multum lawendy do zagospodarowania + stipa.

Uprzejmie proszę o pomysły. Powiem od siebie, że chodzi mi po głowie tło z miskantów ML i pomiędzy nimi i brzozami róże (!) Pastelle.
ogród (nie)Mocy 11:04, 13 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Basiu, czyli idziemy w rośliny lubiące suche i ubogie podłoża. Jedynie ten kawałek dla róż powinien być dobrze przygotowany, żyzny.

Musimy pamiętać, że część rabaty ma więcej cienia, a część najbardziej słoneczna jest zarezerwowana dla róż. Lawenda w cieniu będzie się pokładać. Rozchodnik można ewentualnie wypróbować.
Tawułek też tam nie widzę. Geranium i owszem, ale zależy od odmiany. Tiarella również super w półcieniu.
Hosty polubisz za parę lat Poczekamy do pierwszych przesadzanek
Epimedium i szałwia spokojnie dadzą radę. Może szałwia nie od razu pod brzozą, a troszkę dalej.
Naparstnice dadzą pion. Stipa się bardzo sieje. Ja bym poszła w Calamagrostis varia. Spokojnie daje radę pod brzozami.
Miodunki jak najbardziej na wiosnę. Liriope na ubogiej ziemi raczej nie chcą rosnąć.
Ułudka czasem jest trudna do utrzymania pod kontrolą. Ona się lubi panoszyć.
Marzanka jest świetna, ale też lubi bardziej żyzne gleby. Można ewentualnie wypróbować.
Jedyna paproć, która w tych warunkach przychodzi mi do głowy, to Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'. Jest zimozielona. Jest do dostania?

Mamy listę? Zbierzesz to do kupy?

Jasne, że zbiorę Czyli na części rabaty słonecznej zostaną cisy w rogu- trzy Wojtki lub inne kolumnowe, róże, do nich Calamagrostis varia? Tiarella, naparstnice też lubią słońce zdaje się i one dadzą pion tak? czyli jakby brakowało mi tego najniższego poziomu.

Na części półcienistej-tu byłaby też brzoza chyba- epimedium, szałwia, marzanka ( śliczna jest ) lub coś podobnego, jakaś okrywowa kwitnąca? Bodziszki? Nie wiem.

Polystichum setiferum 'Plumosum Densum znalazłam jedną ofertę na All.. ale muszę sprawdzić lokalnie, bo w ofercie na stronie mają mniej zdecydowanie niż w rzeczywistości więc poszukam jeszcze.

ogród (nie)Mocy 10:31, 13 lut 2019

Do góry
Basiu, czyli idziemy w rośliny lubiące suche i ubogie podłoża. Jedynie ten kawałek dla róż powinien być dobrze przygotowany, żyzny.

Musimy pamiętać, że część rabaty ma więcej cienia, a część najbardziej słoneczna jest zarezerwowana dla róż. Lawenda w cieniu będzie się pokładać. Rozchodnik można ewentualnie wypróbować.
Tawułek też tam nie widzę. Geranium i owszem, ale zależy od odmiany. Tiarella również super w półcieniu.
Hosty polubisz za parę lat Poczekamy do pierwszych przesadzanek
Epimedium i szałwia spokojnie dadzą radę. Może szałwia nie od razu pod brzozą, a troszkę dalej.
Naparstnice dadzą pion. Stipa się bardzo sieje. Ja bym poszła w Calamagrostis varia. Spokojnie daje radę pod brzozami.
Miodunki jak najbardziej na wiosnę. Liriope na ubogiej ziemi raczej nie chcą rosnąć.
Ułudka czasem jest trudna do utrzymania pod kontrolą. Ona się lubi panoszyć.
Marzanka jest świetna, ale też lubi bardziej żyzne gleby. Można ewentualnie wypróbować.
Jedyna paproć, która w tych warunkach przychodzi mi do głowy, to Polystichum setiferum 'Plumosum Densum'. Jest zimozielona. Jest do dostania?

Mamy listę? Zbierzesz to do kupy?

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:30, 11 lut 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Moja stipa wygląda jeszcze gorzej i też ją ścinam .. nie mam czasu na wyczesywanie.

Niesamowite, że masz już hiacynty.. wszędzie wiosna już a o nas zapomniała?

Moja wygląda doskonale, chyba źle sfociłam ja wyczesuję latem, jak kwitnie i za dużo tego włosia, bo po deszczu, jak sfilcowana
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:53, 11 lut 2019

Do góry
Przebiśniegi można dzielić podczas kwitnienia, to prawda, że lepiej posadzić kwitnące niż cebulki.

Ja mam misy z rojnikami w namiocie, już puszczają nowe listki. Jest sporo na plusie. Stipa gigantea też jakby widać że przetrwała, czekam na kwiaty, może w 3 roku doczekam się.
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:09, 10 lut 2019

Do góry
Moja stipa wygląda jeszcze gorzej i też ją ścinam .. nie mam czasu na wyczesywanie.

Niesamowite, że masz już hiacynty.. wszędzie wiosna już a o nas zapomniała?
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:27, 10 lut 2019

Do góry
stipa obecnie tak

miłej niedzieli, ja spędzę ze znajomymi, już się cieszę
ogród (nie)Mocy 23:28, 09 lut 2019

Do góry
Renii napisał(a)
Zobacz Basiu na stronie 23 mojego wątku jest pokazana stipa. Nie wygląda okazale, ale choć późno wysadzona do gruntu, to ładnie się przyjęła.
Ja ją siałam to troszkę przykryłam ziemią, ale nie przykrywałam
Dasz radę

Kurczę, no oby Reniu Mam 3 torebki, żeby choć kilka ich wzeszło i się przyjęło, to uznam to za swój ogrodowy sukces. Lecę obejrzeć, pewnie widziałam już, ale umyka mi gdzie i u kogo widziałam..pamięć już nie ta
ogród (nie)Mocy 23:16, 09 lut 2019

Do góry
Zobacz Basiu na stronie 23 mojego wątku jest pokazana stipa. Nie wygląda okazale, ale choć późno wysadzona do gruntu, to ładnie się przyjęła.
Ja ją siałam to troszkę przykryłam ziemią, ale nie przykrywałam
Dasz radę
Podwórkowa rehabilitacja 17:33, 09 lut 2019

Do góry
ryska ku pamięci
Dziś wysiałam:
- pelargonie łososiowe,
- bób (5 nasion),
- heliotrop peruwiański,
- papryczkę ostrą (tę do nadziewania),
- bakłażany (różne odmiany),
- seler naciowy.

Stipa, pelargonia biała i kobea( wysiane 28 stycznia) rosną z powodzeniem

Japoński ogród Reni i Matiego 19:59, 08 lut 2019

Do góry
Hej Reniu w natłoku postów i dyskusji dzisiejszej oszołomiło mnie tak, że nie odpowiedziałam na Twój, najmocniej przepraszam. Widziałam i w głowie Ci odpowiedziałam a później już nie byłam pewna, czy głowa dopilnowała, żebym to na klawiaturę przelała Wiesz, skleroza i ja zaczynamy być jak papużki-nierozłączki..przeraża mnie to czasem

Cieszę się, że stipa da się wysiać, boję się tego bardzo - stąd zakup trzech paczek nasionek, tak na wszelki wypadek- żeby choć kilka sztuk wzeszło i przeżyło wyprowadzkę do gruntu, będzie super. Mnie też ogromnie cieszy obserwowanie postępów moich siewek, kto by pomyślał, że ja kiedyś coś sama wyhoduję...

A w tym roku plany siewne jakieś masz?
Ptasi gaj 07:50, 08 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie mam innej foty, ale tutaj rocplenice zachodzą na siebie i po bokach może trochę kępy wykopie.

O tutaj widac lepiej poszukalam fotke

Na dwóch poniższych fotkach widać 3 w jednym w jednej Kępie rośnie rozplenica, zebrinus i proso. Miałam to już rozerwać wiosna 2018, ale zrezygnowalam. Rozsadzalam tam proso bardzo się umeczylam raz siekiera, ostrym szpadlem i nie dało rady wykonywałam przez dwa dni. Nie chcę prosa już tutaj wyrasta wysoko i po burzy się łamie jak zboże.
Jest ładne dopóki deszcz nie pada. A po drugie proso się rozsiewa i rośnie w żwirze.

Dokupie jeszcze trochę traw które jesienią się ładnie przebarwiają.

Mam jakieś tam gatunki zapisane.

Jeszcze dzisiejsza fotka stopy która rośnie we wrzosach

Ela jest przepięknie najwyżej, to co się nie sprawdza zmień, sama wiesz najlepiej, bo Ty koło tego chodzisz
Ja już nie lubię traw, co inwazyjnie się sieją, niestety stipa takowa jest, ale tę łatwo usunąć lub przesadzić. Trawniczek miodzio, u siebie nigdy takiego nie będę mieć, no ale cóż, wszystkiego nie można mieć.
Miłego dzionka
ogród (nie)Mocy 22:32, 07 lut 2019

Do góry
zaliczam dzisiaj sleepless in Seattle więc noc długa na myślenie.Upieram się przy cisach Fastigata Robusta albo Wojtkach, sa takim fajnym przerywnikiem ogrodowej monotonii,kwestia tylko gdzie tych młodzieńców ulokować. Wersja 1: szeregowy Wojtek zajmuje pozycję przy chodniku na tej szerszej rabacie, ale samemu będzie mu łyso, przydałby się kompan albo dwóch nawet.. Tylko jak ich rozlokować widząc, że za plecami już cisowy zywopłocik stoi?
Jak będą gdzieś Wojtki albo inne fastigaty, to jak z innymi drzewami- liściaste dobrze znoszą takie szorstkie towarzystwo? Jakieś proporcje zachować trzeba.

Tak bardzo, bardzo chciałabym stworzyć same ramy dla tej rabaty, bo myślę ze przy wypełnianiu jej będzie inaczej, będą emocje, spontan i może coś fajnego wyjdzie, ( albo nie''Pokażę Wam jak myśli mój niewprawny mózg przy projektowaniu nasadzeń: Nie śmiejcie się bardzo głośno, no może tak umiarkowanie tylko' Patrzę i widzę cały czas taki infantylny rozkład roślin na rabacie, zupełną nieznajomość różnych kształtów, konfiguracji .

I te kwiatki w rządkach jak na apelu jakimś..Brak tu pomysłu. Ciski na żywopłot mamy, z grubsza rośliny tworzące kolejne piętro też- hortki, trawki typu stipa,jeżówki purpurowe i coś białego, może trybula, bo fajna. Problemem moim odwiecznym jest brak umiejętności złożenia tego w jakąś spójna, miła dla oka całość.A może ja idę błędnym torem próbując zrobićrabatę od końca do drugiego końca, sztywno w linii..Może tu powinna być np rabata na środku jakaś owalna? Gubię się coraz bardziej.
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:54, 06 lut 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Andziu napisałam Ci o perukowcu u mnie

Szafka szklarniowa super

Zaraz idę do Cię

Na fotce trawka to Stipa calamagrostis 'Algäu' - zimuje do ok. - 25 stopni Troszkę się rozkłada u mnie na boki i dlatego zawsze daję jej jakieś podpory/paliki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies