Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 14:13, 28 lut 2019

Gardenarium napisał(a)
Przebiśniegi można dzielić podczas kwitnienia, to prawda, że lepiej posadzić kwitnące niż cebulki.

Ja mam misy z rojnikami w namiocie, już puszczają nowe listki. Jest sporo na plusie. Stipa gigantea też jakby widać że przetrwała, czekam na kwiaty, może w 3 roku doczekam się.

Można też po kwitnieniu - ja zwykle dzielę po bo mi szkoda jak kwitną.
Bardzo się obawiałam tych podzielonych w poprzednim sezonie ze względu na suszę bo suszy nie lubią a jednak się pokazały - jeszcze małe ale teraz szybko się wyciągną

bedę miała sporo kupek w ogrodzie, już niektóre są

mira 14:15, 28 lut 2019

Katkak napisał(a)

Ale mi miło, cZuję się doceniona. Buziak

hehe no jak ciągnąć inspiracje to tylko z bajki

a ja mam nowe nasadzenia w donicach - to dla inspiracji

mira 14:22, 28 lut 2019

Urszulla napisał(a)

Ta trawa raczej wymarznie. Ale rojniki pod murem na pewno nie. Widziałam na słupku w małej betonowej misie głębokości talerza i co roku podobno mają się. dobrze

A ta misa powyżej jest przefajna. Chciałoby się taką

Misa super - żebym to ja miała smykałki robótkowo/betonowe ale nie mam
A ta trawa też wiedziałam że ma wymarznąć - dzisiaj czyściłam tą donicę i zobaczyłam że ta trawa jest zielona na dole - dwie wywaliłam a dwie zostawiłam - zobaczę

Agania napisał(a)
Co to Wisley - sprawdziłam u Ciebie

a skalniaki faktycznie impomujące i te małe i te duże

Tak, skalniaki zawsze wzbudzają zainteresowanie, chciałabym pojechać do Czech wiosną do ogrodu Pana G. - no może ???

teraz przed tym mroźnym dniem okrywałam ciemierniki ale widzę, że te chyba
coś mrozem przywiało

mira 14:24, 28 lut 2019

A teraz wracam do ogrodu, sprawdzić czy wieje - wieje bo słyszę

To niesamowite z pogodą, raz ponad 15 a kolejnego dnia minus.
U mnie luty był ciepły i suchy - to wcale nie jest dobrze choć fajnie było sezon rozpocząć i już podziałać.

Jeszcze nigdy o tej porze nie miałam tyle zrobione - a! żeby nie było tyle czyli pograbione trawniki/od nowa można/ i pocięte co tylko można było - zostały mi róże, miskanty i pewnie jeszcze się coś znajdzie, a m. nie zdążył nic pociąć na wysokościach a teraz za późno już. Za to budki lęgowe poczyścił
i zabrał się za huśtawkę drewnianą która była całkiem do wymiany.

Miałam dziś apetyt na wiele prac w ogrodzie ale huraganowe powiewy i mocny wiatr wygrały....i uciekłam do domu. Jutro ponowię próbę.

a tymczasem wracam do zaległych postów

Anda napisał(a)
Widziałam relację Dziękuję
Jak to dobrze, że jest tyle różnorodnych ogrodów. Można wtedy otworzyć szeroko oczy i chłonąć, chociażby zdjęcia

Tak, różnorodność ogrodowa jest ogromna, stęskniona jestem za odwiedzeniem jakiegoś ogrodu.
Zastanawiam się kiedy najfajniej jest odwiedzić ogród w Czechach Jaromira Grulicha - to ogród skalny i wiem, że na wiosnę ale nie wiem kiedy.
Mam szansę na koniec kwietnia - zależy tez od pogody.

paniprzyroda napisał(a)
Jakże mi odpowiada filozofia wszystko w swoim czasie i bez spiny Tak będzie w tym sezonie u mnie Świetne kadry pokazałaś Rojniki i u mnie żyją na korzeniach w cm ziemi w starym ogrodzie. Tutaj jutro planuję zrobić przegląd swoim, zostawiłam część w konewkach pod wiatą, ale śnieg na nie padał i tak, część w wanienkach pod gołym niebem, część schowałam do szklarenki. Miałam problem latem, bo wróble skubały mi ich listki, wyczyściły prawie kilka doniczek do zera. Słodkie były czy jak?

Masz wróble? ponoć na wyginięciu - coś im pasowało szkoda że nie zajrzałaś co było pod spodem .
Filozofia wszystko w swoim czasie - to by było dobre ale ja już nie wiem kiedy jest ten odpowiedni czas po tym co się w pogodzie dzieje. Mnie to smuci.

laurowisnia napisał(a)

Mira, poczytałam o pracach i się zastanawiam czy Ty mieszkasz na wschód czy na zachód ode mnie. Dodatkowo będąc u Ciebie myślę czy nie przesadzić całej rabaty by zrobić z tyłu miejsce na nowy warzywnik?
A z przebiśniegami potwierdzam, kupiłam kilka paczek woronowii i trzy kwiatki tylko miałam.

Ja mieszkam na wschód od Ciebie równe 80 km
Pomysł na warzywnik super, przesadzanie całej rabaty niby tez fajne bo odmłodzisz przy okazji, ziemię nawieziesz i się zarypiesz obrazowo to określając.
Ja też dla sprawdzenia jesienią posadziłam woronowii i to ładne cebulki i czekam czy coś będzie - chciałabym kilka odmian mieć przebiśniegów a nie tylko tylko jedną odmianę nivalis.

sylwia_slomc... 19:26, 28 lut 2019

To nasadzenie najlepsze Dzięki za balię
mira 19:36, 28 lut 2019

Dorota123 napisał(a)
Napracowałaś się przy tym torcie, widzę tam mnóstwo ciekawych detali. Najbardziej cieszy jak wszystkim smakuje, to największa pochwała dla cukiernika.
Bardzo spodobało mi się porównanie, że ogród to nie bieżnia wyścigowa bo ja czekam na wyższe temperatury.

Ostatnio tort za tortem taki czas - nie wiem jak się robi tynk do tortu
Zrobiłam zielony mech ze szpinaku ale wyszlo mi to gumowate choć miało wygląd - nie powinno to być kruche? może za dużo wody było.

Ja lubię prace w ogrodzie przy niskich temperaturach ale bez porwistych wiatrów a u mnie ostatnio od kilku dni wieje mocno.

Justyna napisał(a)
Miruś, morze inspiracji u Ciebie. Dziękuję zaraz idę pooglądać relację z wycieczek ogrodowych.

Fajnie, ostatnio to coś mi nie idą te relacje, czytam za to gdzie się da u innych.

Gardenarium napisał(a)

Nie, nie lubią.

Tniemy delikatnie po kwitnieniu usuwając najsłabsze gałązki i te rozmieszczone na samym dole. Krzew w zasadzie ma regularny pokrój i słabo odbija ze starego drewna, więc radykalne cięcie nie jest zalecane.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/269-czarujace-oczary

I tak mi dzwoniło z cięciem oczarów dlatego tak się wstrzymuję, do tego lubią mieć dość wilgoci a chyba suche lata idą.
Ponoć w okolicy ludzie studnie pogłębiają Ci co zostali bez wody w ub roku i to na dodatek w pobliżu Dunajca.

Anda napisał(a)
Miro, czuję się pozdrowiona
Piękne ogrody japońskie. Dzięki za link

jest już drugi odcinek, a od 6 marca chyba startują nowe odcinki GW.

mira 19:40, 28 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
To nasadzenie najlepsze Dzięki za balię

Balię mało fotografowałam - jakoś nie mam zdjęć.

Miejsce w którym jest mój ogród i dom i innych kiedyś było enklawą bażantów.
Jeszcze kilka lat temu na pobliskie pola zjeżdżali myśliwi i polowali na bażanty. Ale jak kolejne domy się budowały i wiadomo powycinane zostały stare sady i drzewa to i bażanty też i zostało kilka - przychodzą pod taras i nic się nie boją - tak 4 lata temu nie mogłam się zbliżyć do okna.

mira 19:45, 28 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Wszystkiego najlepszego z okazji kolejnego odpalania wiosny na Ogrodowisku! I tym podobnych Uroczystości.

bardzo dziękuję - tak kolejny sezon ogrodowy rozkręca się i to już leci

przebiśniegi już w kwitnieniu, krokusy już tuż, pąki są, ciemierniki w pączkach, dereń lada dzień pożółknie i same pączki taki ten dzień

asiak 19:49, 28 lut 2019

I u Ciebie piękna wiosna Mireczko
mira 19:52, 28 lut 2019

Gardener27 napisał(a)
Uwielbiam przedwiośnie, przyroda budzi się powoli do życia, w końcu można działać w ogrodzie.

Sporo już udało Ci się zrobić pomimo lutego, zima po drugiej stronie Wisły bardziej łaskawa. Rabaty masz ładnie wyczyszczone a trawnik tak wyczesany że aż wstyd jak o swoim pomyślę.

Na bratki jeszcze poczekam, na giełdzie pojawił się dopiero pierwszy sprzedawca, w marcu jak pogoda się utrzyma będzie już w czym wybierać.

Przyjemności wiosennej

Ja też lubię przedwiośnie i jeszcze bym chciała wołać powoli, powoli, i chce żeby było zimno a nie znów wysokie temperatury i szybkie kwitnienia.

Ja rabat nie czyszczę na razie, mam na nich warstwę liści i czekam aż się zapadną pod ziemię - jedynie co to plewię z gwiazdnicy która już zaczyna kwitnąć.

piękne pozdrowienie - dziękuję z wzajemnością