Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 15:52, 10 maj 2019

Do góry
No pewnie weź obie

Dziś byłem w zaprzyjaźnionej szkółce, popatrzcie jakie duże sadzonki sprzedają w normalnej cenie.
Oczywiscie kupiłem na nową rabatę zielono-białą

Idę sadzić, juhuu
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:49, 10 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
i zielony zakątek, święcący nawet tzn. zielenią.

Piękny! Co to za klon?
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:48, 10 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
2015 troche zmienilam sciezke,rosliny urosly....

2016 nastapił przełom... zmiana z linii falowanych na proste, przesadzanie i kupowanie nowych roslin...

Wiolu trafiłam przypadkiem, chyba od Effci Jestem w naszych ogrodach, ale błędem było rzadkie zaglądanie do projektowania Dajecie dziewczyny popalić!!!! Tyle inspiracji... Jak zobaczyłam twoje zmiany to mam niesamowitego kopa do roboty. Może i u mnie się da Rabat już pewnie nie wyprostuję ale jakieś pomysły zgapię jak nic Zabieram się wieczorem do lektury
Za zmianę tego wijącego zakątka podziwiam bo było tak ładnie, że 90 % społeczeństwa powiedziałoby "wariatka" Ale warto zaryzykować, zmiany przepiękne!!!

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:44, 10 maj 2019

Do góry
i zielony zakątek, święcący nawet tzn. zielenią.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:43, 10 maj 2019

Do góry
na jednym zdjęciu 3/4 moich borodwych klonow. Ta 1/4 to mikrusek ciągle ale od posadzenia conajmniej podwoił wysokość

Na zielonej... trawce :) 15:42, 10 maj 2019

Do góry

Dokladnie tak teraz moje dorenbosy wygladaja, ktore posadzilam na poczatku marca. Juz sie nie moge doczekac, kiedy beda tak jak twoje wygladaly. Jaka roznica, a to tylko 4 lata.

Przycinalas juz je kiedys, czy korony sie same takie geste zrobily?

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:40, 10 maj 2019

Do góry
Grubaski nie????
Wisteria - glicynia, słodlin 15:36, 10 maj 2019

Do góry
witam serdecznie, mam 3-letnią wisterię która nadal nie kwitnie prawdopodobnie żle ją poprowadziłm- przyciełam, poradzcie proszę jak mam ją teraz skorygować przyćiąć co odciąć
Choroby i szkodniki pęcherznic, pęcherznica kalinolistna - Physocarpus opulifolius 14:36, 10 maj 2019

Do góry

Witam

Mam problem z tym krzewem polegający na usychaniu liści, a w następstwie całych pędów. Po wypuszczeniu nowych liści/pędów przez kilkanaście dni jest wszystko ok, po czym cały proces się powtarza. I tak jakieś 3-4 razy w roku. Efekt jest taki, że część roślin "wypada" w trakcie sezonu lub na wiosnę roku następnego. Problem pojawia się od samego nasadzenia i trwa już jakieś 2-3 lata. Na liściach poza efektem ich usychania nie widać w zasadzie nic poza miejscową, bardzo delikatną jak by pajęczyną (?) choć nie wiem czy to ma cokolwiek wspólnego (o tym dalej) z obumieraniem liści. Nie widać żadnych larw, owadów, nalotu, liście nie "lepią się", etc. Może to też nie ma związku z problemem, ale na porażonych pędach bardzo chętnie siadają... muchy. Przez dotychczasowe lata stosowałem w różnych porach (od wczesnej wiosny gdy są jeszcze pąki, do jesieni) opryski różnymi środkami grzybobójczymi i owadobójczymi ale bez żadnego skutku.
Po dosadzeniu nowych roślin mija kilkanaście dni i widać na nich pierwsze oznaki porażenia.
Gdy usuwam obumarłe rośliny nie widać na korzeniach nic niepokojącego, żadnych szkodników, korzenie rozwinięte. Gleba wilgotna (przykryta geotkaniną), raczej "cięższa". Stanowisko słoneczno-zacienione.

Najlepsze jest to, że w tym samym ogrodzie mam także "Diabolo" posadzone jakieś 5 lat wcześniej, oddalone o ok. 10m i tam takiego problemu nigdy nie było i nie ma. Nic nie usycha, choć na pędach także da się zaobserwować delikatną pajęczynę, taką sama jak ta która występuje na porażonych roślinach (stąd nie wiem czy to ma związek ze sprawą). Ba na tych starszych Diabolo daje się zaobserwować na czubkach niektórych świeżych pędów (kilku na całym krzewie), że rzeczywiście tam są takie małe kokony, w których są z kolei małe zielone gąsienice, ale pojawia się to tylko na wiosnę i nie powoduje usychania liści ani obumierania pędów. Nawet przestałem na to zwracać już teraz uwagę...

Co to może być. Poniżej kilka zdjęć:

Porażone liście z charakterystyczną pajęczyną:

Na spodzie porażonego liścia nie widać (chyba) nic niepokojącego:

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:34, 10 maj 2019

Do góry
Cześć Jola

Parę zdjęć jeszcze

Tu po wkopaniu piwniczki

Teraz wygląda nawet gorzej
Dwa ogrody 14:06, 10 maj 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

narcyzy Recurvus, bardzo je lubię, niestety, nie wszystkie kępy kwitną, za młode

to też pachnąca pomyłka, ale podobają mi się

Te narcyzy tez b lubie, przypominaja mi dziecinstwo.
Mam tez podobne wyzsze acatea, w celu przedluzenia sezonu, acatea kwitna chyba jako ostatnie, teraz wlasnie koncza poeticus recurvus, a acatea jeszcze nie zaczela. Tyle ze te ostatnie sa mniej wdzieczne, nie tak delikatne, ale cos za cos.

Jak znajdziesz nazwe tych pomylonych,z tego drugiego zdjecia, to sie podziel, prosze.

Zielone szafirki sa swietne! ja sobie poszaleje z cebulowymi, jak juz ustale b stale rabaty, zeby ich przypadkiem nie potracic niepotrzebnie.
Słoneczny Ogród 14:05, 10 maj 2019

Do góry
No to raz jeszcze skalniak z łąką w tle.

Słoneczny Ogród 14:04, 10 maj 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Wow, ale super skalniak z oczkiem wodnym. Czy to z przodu to jest sucha rzeczka?

Tak, przez cały skalniak się wije aż do oczka.
Słoneczny Ogród 13:59, 10 maj 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Wypielęgnowany masz ogród...mucha nie siada....łączka super się zapowiada

Dziękuję za miłe słowa, nie wiem czy zasłużyłam

Tylko deszcz regularny daje dobry efekt, jak nie będzie padać znów całe lato to łąkę wypali...
Na razie w koło jest zielono
Na zielonej... trawce :) 13:31, 10 maj 2019

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ogólny widok na front o poranku

Cudnie Kule po lewej to cyprysiki Lawsona? a po prawej kule z cisów tak?
No i tutaj masz ciemniejsze dużo te żurawki niż te Zipper, ale też bardzo ładne

Pamiętasz może co ile Smaragdy sadzone? Bo ja się biję po głowie czy nie za gęsto posadziłam.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:02, 10 maj 2019

Do góry
Dzień dobry

Fundamenty się robią. Działki są dwie, w sumie 2200 metrów kwadratowych. Piękna okolica. Zakochałam się od razu. Dom będzie niedługo. Ogród też. Zapraszam

Ogród tkany marzeniami 12:54, 10 maj 2019

Do góry
I lilie w doniczce kupione w B też już mają pąki. Było zimno i nie wsadziłam do gruntu.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:50, 10 maj 2019

Do góry
Witajcie. Mam pytanie niezbyt pasujące do wątku ale nie bardzo wiem gdzie bym mogła je zadać a tutaj może ktoś, np. Mazan mi pomoże.
Kupiłam sporo kory sosnowej w markecie i po otwarciu worka moim oczom ukazała się piękna biała pleśń.
Kora w górnej warstwie jest speśnioła, pod spodem już jest ok. Ma też bardzo intensywny zapach, tak jakby zapach kory+jakaś chemia. Nie wiem co mam o tym myśleć...

Czy to może być szkodliwe dla roślin?
Ogród tkany marzeniami 12:50, 10 maj 2019

Do góry
Pomidorki w doniczkach zaczęły kwitnąć. Przydałaby się jakaś zaprzyjaźniona pszczółka.

Moja działka na Dębowym Lesie 12:48, 10 maj 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Rama gdzieś zawiśnie w ogrodzie ,, ale na razie pochodzi po rabatach

Rama śliczna Fajnie powiesić w ogrodzie i ma się "żywy obraz", ale możesz też oprawić w nią lustro i będzie fajny efekt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies