Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Majówka na Majówce 12:34, 08 maj 2019

Do góry
Nowoczesny ogród ze skarpami 12:33, 08 maj 2019

Do góry
kasiab napisał(a)
Weroniko a żywopłot? Jak radzi Toszka ramy ogrodu są bardzo ważne i warto je mieć z wielu względów.
W kwestii bukszpanów ze względu na inwazję ćmy bukszpanowej ja ich nie będę miała za dużo albo wcale. Dziewczyny podają jako zamiennik ostrokrzew golden dem albo maxima. Ja się boje ciąć cokolwiek bo precyzja nie jest moją mocną stroną a kule to w ogóle mnie przerażają stąd tuje danica które mają właśnie taki pokrój.
A przed gabionem może jakie trawy o dekoracyjnym pióropuszu? Ja jestem oczarowana moliniami i nawet zakupiłam już karl Foerster i edith dudszus po 2 sadzonki i mam w sumie od razu po dzieleniu 10 kf i 4 ed.

Czy pracowałaś już nad glebą?

W którym miejscu widziałabyś ten żywopłot? Ja mam ok 70 sztuk Smaragdów od strony południowej, bo tutaj chciałabym się przede wszystkim osłonić, bo to droga główna.

A ta droga dojazdowa do domu wzdłuż której biegnie rabata ze śliwami i gdzie planuję graby- tutaj nie muszę się aż tak zasłaniać więc chciałabym żeby był widoczny od tej strony ogród. Jedynie co to chciałabym zasłonić czymś te murki betonowe z ogrodzenia. Myślałam nawet żeby posadzić szpaler z cisa odmiany Hillii.

Nie wiem jednak czy ta szerokość tej rabaty mi na to pozwoli. Możnaby było rabatę poszerzyć, ale mamy już 45 m obrzeża z kostki, więc wątpię, że mąż by mi to przesunął bo się z tym nieźle narobił.

Z tym żywopłotem wyglądałoby to mniej więcej tak ?

Edit. chyba jednak ten żywopłot cisowy odpada - nie ma na to miejsca.. -tak myślę

Nad glebą nie pracowałam, staram się zapoznawać z tym jakie rośliny jakiej gleby potrzebują. Molinie też gdzieś pewnie posadzę, jeszcze nie wiem gdzie, ale podobają się

Majówka na Majówce 12:31, 08 maj 2019

Do góry
Ogród tkany marzeniami 12:29, 08 maj 2019

Do góry
Sonka napisał(a)

Aniu ja też poprosze na priv o źródło kupna. Moje to miernoty.

Namiary oczywiście zaraz podeślę. Poniżej wklejam obecne zdjęcia tych sadzoneczek co kupiłam ostatnio - przed majówką. Takie są dla mojej odmiany. Jakie będą dla innych odmian nie wiem.

Majówka na Majówce 12:28, 08 maj 2019

Do góry
I coś z bliska
Ogród tkany marzeniami 12:27, 08 maj 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Zakochałam się w Twoich pierwiosnkach, ale, dopóki nie " zrobię " cienia, muszę wziąć na wstrzymanie z chciejstwem.
Moje sierściuchy niestety śpią z nami / dobrze, że łóżko szerokie /.
Zamykanie drzwi nie jest przeszkodą dla Gucia, od czego jest klamka

Pierwiosnki mocno się zmieniły. Zdjęcia poniżej. Wygląda na to, że przez te dwa sezony dosyć słabo przyrosły. Dwie sadzonki mają po jednym przyrościku takim po 3 listki. Ta trzecia sadzonka lepiej sobie poradziła i wygląda na to, że ma 2 takie większe przyrosty. Będziemy tuczyć zobaczymy jakie będą efekty

Tajemniczy Ogród 12:25, 08 maj 2019

Do góry
Obiecane Stasiowe foty:
Majówka na Majówce 12:25, 08 maj 2019

Do góry
Majówka na Majówce

Szerokie kadry, żeby nie było, ze samo przyzwoite pokazuję (Agatko, do Ciebie piję )

Malwowy ogród 12:24, 08 maj 2019

Do góry
Aniu, Grzesiu,
piękne strofy, dokładnie tak czuję.
"Kocham was kwiaty mej Ojczyzny"
"W wieczór słychać w zaroślach szept ciągnącej słomki"
W podziękowaniu dla Was

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:17, 08 maj 2019

Do góry
bql3 napisał(a)
Sylwia,
kurcze, z tym "specjalistą" to przesadziłaś - bo wpędzasz mnie z tym porównaniem w ogromne zakłopotanie a ja wiem, że daleko mi do tego tytułu.
A z tym klonem co Ci na wiosnę się nie obudził - przyczyna być może tkwi w tym że posiadasz lekką glebę, która no co tu dużo mówić nie potrafi utrzymać wilgoci na odpowiednim poziomie. I zdarza się, że w warunkach zimowych gdzie przekonani jesteśmy iż wody jest pod dostatkiem ze względu na dość dużą ilość opadów - a jednak niskie temperatury i częste zimowe wiatry mają tendencję do wysuszania nam gleby i roślin, które mamy posadzone w danym miejscu.
No klony są bardzo czułe na długoterminowy brak wody a zimowe wiatry nie zawsze są wilgocią nasycone - bo jak wiesz są też wiatry mroźne a zarazem suche (wschodnie) kontynentalne.
Mam znajomego który też zbiera klony i posadził ich parę odmian w ogrodzie - to mówił mi że w dziwny sposób stracił parę egzemplarzy. I też jak u Ciebie: nić mu nie zjadło ich,był brak też oznak jakiejkolwiek zarazy no i po czasie połapał się co było tak naprawdę przyczyną że mu klony na wiosnę nie odbijały. A klony również jak Ty posiadał wkopane w grunt parę sezonów i nie przesadzał żadnego z nich.
Być może wyda się to śmieszne ale od tamtej pory chodził i sprawdzał zimą czy nie mają sucho - no i okazało się że tak. Rodzaj gleby lekkiej plus warunki jakie posiadał, częste wiatry - bo ma teren ogrodu nie osłonięty było przyczyną. Od tamtej pory w okresie zimowym kontroluje już wilgotność gleby w miejscach gdzie ma posadzone klony.
Dodam, że dobrym też i skutecznym rozwiązaniem tutaj może być przy kolejnym zasadzeniu klona - wykonanie większego otworu i danie na spód większej ilości ziemi torfowej o współczynniku kwasowości 3-4,5ph. Zaś od góry mus dawać trzeba bo to podstawa przy klonach, zrębki kory - bo ona ma dobre właściwości do utrzymywania stałej wilgotności jak i ph gleby tak bardzo potrzebnej dla klonów.
Myślę, że choć trochę pomogłem a klonika mimo wszystko to żal.... czy mu dać szansę - no to zależy czy są zawiązki pąków na gałązkach czy też dalej cisza.

pozdrawiam
Jan

Dziekuje Janie. U mnie ziemia ciężka lessowo gliniasta więc myśle , ze to raczej nie to, choć z drugiej strony w sezonie letnim okropnąsusze mieliśmy tyle, że on do jesieni wygladał normalnie. Wyścielone miał trocinami już trzysezonowymi, czyli przekompostowanymi.....no nie wiem co mu, ale nie rokuje, że się obudzi raczej
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:14, 08 maj 2019

Do góry
Angi:
bardzo proszę, choć zdjęcia są mocno nie z teraz, niemniej jednak kształt działki się nie zmienił. Plus taki, że widać w którym miejscu jest zbiornik na gaz wkopany.

Chodzi o miejsce za drewutnią:
Patrząc z tyłu domu-

w zbliżeniu:

i "na przestrzał":
Słoneczny Ogród 12:10, 08 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)
Miłej pracy Daria! Zazdroszczę bo u nas też pięknie a ja w robo siedzę zamiast w ogrodzie działaś
Piękne widoki. Jaka zielona trawka, jak pomalowana.

Dziękuję, bo odkładam to kancikowanie i odkładam, biorę się stale za coś inne a to samo się nie zrobi...

Teraz chciało by się tylko w ogrodzie siedzieć, no ale co pracować trzeba...

Jak solidnie padało kilka razy to trawnik zieloniutki, ale jak nie pada to niestety z podlewaniem nie daję rady i zawsze ten trawnik poszkodowany...

Słoneczny Ogród 12:06, 08 maj 2019

Do góry
effka napisał(a)

Woda w ogrodzie to jest to. Moje to będą tyci mikrooczka Ale dobre i to.

Wiesz, ja też nie planowałam oczka a chciałam mieć troszke wody w ogrodzie, miała być kałuża, ale wywaliłam taką dziurę, że powstało oczko

Słoneczny Ogród 12:03, 08 maj 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć nie było mnie kilka dni i ogród znowu ruszył jak z kopyta. U mnie 3 rodki kwitną, azalie też, powojniki mają pąki, jeszcze kilka tulipanów.
Nasze ciemne słabo, u mnie jedna kępka i mniejszy kwiat.Jak Twoje?
Limonkowa barwa ładnie odbija się w słońcu.
Też się skuszę na białe pelargonie w donice, lawendy jeszcze drogie.
Wycieczka udana, chociaż z pogodą było różnie.Ale wypoczęłam i to się liczy, bo już przemęczenie dawało mi się we znaki.Pozdrawiam.

Pytasz o tulipany moje Queeny, które nimi nie są?

U mnie tulipany w tym roku bardzo długo kwitną, patrzę po zdjęciach i 4 tygodnie kwitną te niby Queeny. To bardzo długo ale exotiki też tyle kwitły a teraz jeszcze te amarantowe
28kwietnia

7 maja (kwitną nadal- po lewo między kulkami)

Białe pelargonie tak sobie wymyśliłam w tym roku, zawsze miałam surfinie ale w tamtym roku mnie zawiodły. Nie mam co robic i sobie wymyślam, wymysliłam sobie pelargonie białe z plektrantusem ale koncepcja już mi się zmieniła i będzie jeszcze inaczej
Słoneczny Ogród 11:51, 08 maj 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Daria,pięknie u Ciebie wszystko rosnie i kwitnie....
duży masz ogród to i pracy.dużo...

Dziękuję
Żeby tylko niebiosa deszczu nie pożałowały, bo znów bieda będzie.
A tak jak jest niechby zostało.

Lubię robotę a robota lubi mnie

Słoneczny Ogród 11:47, 08 maj 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Daria, ale u Ciebie ślicznie, majowo Najpiękniejszy czas się zaczął, tylko, żeby jeszcze ciepełko przyszło

Dziękuję

Maj absolutnie uwielbiam, masz rację to najpiękniejszy czas

Moja łąka zaraz rozkwitnie.
Słoneczny Ogród 11:44, 08 maj 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Daria
Ale się pięknie wszystko rozrasta u Ciebie .....skalniak jest cudooooowny i ptaszkowe fotki super
Bzy kwitną ,kaliny okazałe ....wszędzie pięknie

Ja odpoczęłam od ogrodu,ale mam teraz zarośnięte i już nie mogę doczekać się środy ,aby ogarnąć mój bałagan
Buziaki

Za komplementy dziękuję. Skalniak teraz gra pierwsze skrzypce, no i trochę pogra bo kolejne kwiaty tam będą rozkwitać
Ptaszki to moja miłość, cudnie mi śpiewają...

Dziś już środa, pogoda idealna, więc miłej pracy w ogrodzie kochana
Ja będę dziś kancikować

Słoneczny Ogród 11:37, 08 maj 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Ale u Ciebie już lilaki w rozkwicie,u mnie dopiero zaczynają.
Piękny kolorem tulipanów,taki amarant Nad oczkiem wszystko ładnie bujnęło,niezłe kępki,będzie spektakl kwiecia! U nas słoneczka drugi dzień brak,zimno i solidnie ,choć spokojnie pada.

Tak, lilaki rozkręciły się na całego i teraz jest ich 5 minut.

Tulipany takie wyraźne rzucają się w oczy z daleka, obawiałam się, że będą za czerwone ale są ok mocny róz taki właśnie amarant.

Koło oczka faktycznie rozrosło się , azalie zaczynają a za nimi ruszy reszta

U mnie ostatnio lało całą noc a w dzień słonecznie, wilgoć w ziemi jest i pogoda lepsza niż w prognozach, codziennie o parę stopni więcej niż zapowiadają.
Tajemniczy Ogród 11:19, 08 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Przyjdzie właściwy moment, to w głowie zapali się lampeczka i cyk - będziesz wiedziała, co ma być.
Cierpliwości

Właśnie czekam na tą lampeczkę Coś długo się nie zapala
I jeszcze bożykwiaty na mnie czekają, nie wiem gdzie ich posadzić, a ładne są. Wogóle trochę jeszcze czeka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:06, 08 maj 2019

Do góry
Dzień dobry, od kilku dni śledzę to forum i robię notatki, a im więcej czytam, tym mniej wiem Zaczynam tworzyć swój ogród, na razie założyliśmy trawnik i posadzili z jednej strony szmaragdy (ubiegłej wiosny, już fajnie podrosły). Moim największym problem jest widok z tarasu na te blaszaki (muszą zostać) i stare sosny, pod którymi nie chce rosnąć trawa i sypia się igły. Cały ten po budowlany ambaras typu stemple i dechy kiedyś zniknie, ale blaszaki zostaną. Taras mam od południa, więc pod tymi sosnami w zasadzie cały czas jest cień jedynie do południa i wieczorem coś tam dochodzi. Myślałam o posadzeniu od strony drzwi kilku szmaragdów (tak by umożliwić wejście do niego z kosiarką rowerem itd) a pod drzwiami za przyszłymi tujami gdzie i tak nie chce rosnąć trawa wysypanie kamyków. Nie wiem czy to dobry pomysł...pozostaje jeszcze bok garażu i tył kolejnego, obić jakiś płotem lamelowym? Plac zabaw będzie bardziej na prawo obok trampoliny.
Na ten taras też nie mam pomysłu, za pergolą również jest zrobione odwodnienie z rynny z drenażem na głębokości 60 cm (tam już sam piach, więc wszytko wsiąka, chciałam by było to nawodnienie do roślin, dla iglaków ale w sumie już chyba nie chcę zaciemniać tarasu,tym bardziej że kawałek dalej jest już szpaler tui, myślałam o powojnikach jakiejś rabacie... liczę na Waszą pomoc Słońce o 12 jest nad blaszakiem. Na czarno odprowadzenie wody z rynien z drenażem do ziemi, na czerwono woda, na żółto prąd. Na zdjęciu tworzący się drenaż wody z rynien tarasu, widać czarną ziemię, poniżej jest piach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies