Aga wszystko schnie w ogrodach
Ja kocham tulipany i mogę mieć nawet uraz nadgarstka
Beatko żywopłot ciacham trzy razy w sezonie: przełom lutego/marca (wtedy najlepiej nadaje mu się kształt), pod koniec czerwca, do połowy sierpnia. Ciacham go z każdej strony.
Buka mam tylko jednego, którego "krzyżuję" i drugiego ozdobnego tricolor.
Znajdź chwilkę czasu na leżakowanie. Niech ci się ogród z przyjemnościami kojarzy
Irenko już się cieszę na piwonię
Moje tulipany mają już całkiem żółte liście, to znak, źe można wykopać. Teraz trzeba je wykopać, osuszyć, oderwać łodygi i wkopać ponownie jesienią.
Aniu dolej wody roślinom podlanym florovitem, ja zawsze dozuję /wlewam na oko i nigdy nic się nie stało ale jeśli zrobiłaś mega stęźenie, lej wodę
Jesli nie wykopiesz tulipanów będą kwitnąć, nie ma z tym problemów.
Ja mam bardzo ciężką glebę, jest wyjątkowo mokro i niektóre tulipany rosły bez wykopywania dwa lata. Te dwulatki miały bardzo małe cebule. Dlatego robię tę akcję, gdyż niewykopywane tulipany zanikają i coraz słabiej kwitną pewnie jak zwykle połowa mi spleśnieje....
Kierat niesamowity....Jutro zdaję angielski i jeśli zdam na 4 to.......bendem mieć świadectwo z paskiem No tego się po sobie nie spodziewałem A wszystko wynikło z przypadkowej rozmowy Bo nawet nie myślałem o pasku, a tu taki suprajs
Bardzo bardzo dziękuje
Ja mam z kolei odwrotny problem i moje mają za sucho.
Co bym zrobił w sytuacji zbyt mokrego gruntu. Trzeba poszukać miejsca słonecznego dla żurawek i takiego gdzie nie ma zastoisk wody, jeżeli rosną na słońcu i mają mokro to są 'szczęśliwe'. Warto przygotować im odpowiednią mieszanke ziemi. Jeżeli masz gliniaste podłoże to wykopać troszke większy dołek i zmieszać dobrą ziemie ogrodową z piaskiem i w razie możliwości z kompostem tak, aby było przewiewne.
Na słońcu może być problem z żółtymi odmianami i wbrew pozorom niektórymi ciemnymi.
Najlepiej wybrać te lubiąca słońce np. Souther Comfort, Marmalade, Green Spice, Hercules, Sweet Tea, Solar Eclipse, Sashay, Obsidian, Brass Lantern, Cherry Cola, Creme Brule, Apple Crisp, Mahogany, Berry Smothie. To takie, które przychodzą mi na pierwszą myśl.
Och i ach i jeszcze raz och - jakie cudne żurawki!!! Normalnie zazdraszczam, bo tak strasznie mi się podobają, a nie chcą u mnie rosnąć. Wnioskując po tym jak rosną te w doniczkach - w gruncie mają u mnie za mokro. Masz jakiś patent na ich pielęgnację?
Aga, Madżenko ziemia schnie wreszcie, roboty więcej niż full... Wszystko buja, a najbardziej chwasty Dwa wieczory topsinowaliśmy z M. cały ogród, przycięłam w końcu ten długaśny nowy żywopłocik bukszpanowy (fotki wieczorem). Muszę pryskać na przędziory, ale tydzień trzeba odczekać. Jak już pogoda się poprawiła, to nie wyrabiam na zakrętach
Buziole dla Was!
Luki niestety masz rację z pstrokacizną elewacji na naszych wsiach, ale cóż - każdy ma tak jak mu się podoba 4 lata temu ten kolor tynku bardzo mi się podobał, dziś - na pewno bym go zmieniła, bynajmniej nie na groszkową zieleń
Idę luknąć do Ciebie
To u Ciebie też tak pięknie chwasty bujają ? To właściwie było pytanie retoryczne - u mnie masakra jest, niektóre sztuki sięgają mi do pasa A najgorsze, że opryski trza robić, przycinać... chwasty na końcu kolejki, choć są najbardziej upierdliwe
Anetko, Proagro był wycofany - od jakiegoś czasu jest z powrotem. Widocznie sprzedawcy z tych sklepów nie są na bieżąco
Zmiany u Ciebie bombowe!!! Nowa rabata bukszpany+traffki - mniam To właśnie jest fajne w małym ogrodzie - zrobiony raz, a porządnie potem wystarczy tylko dopieszczać
Podziwiam Cię, że masz czas i chęci na te zmiany - bo przecież już jest pięknie
Dobrze, że wróciłeś z wojaży cało i zdrowo, szkoda, że teraz taki kierat Cię czeka, lajf is brutal end ful of zasadzkas
Kolor tej pelargonii jest fantastyczny - widziałam takie dziś na giełdzie i nie kupiłam, teraz żałuję - za późno dotarłam do Twoich fotek.
Nie powinnam była czytać tego fragmentu o wykopywaniu cebul - na razie jestem na fali wznoszącej ochów i achów nad wiosennymi widokami kwitnących tulipanów Jak poczytam jeszcze o wykopywaniu, urazach nadgarstków itp..... pozytywna fala może opaść
Słońce grzeje dziś niesamowicie, więc mam nadzieję, że wszystko pięknie schnie w naszych ogródkach
Ogromny będzie ten ogród zimowy i jeszcze drugi! Całą zimę będziesz w nich spędzać
Najbardziej mi się podoba tabliczka "Uwaga roboty budowlane" - bo gdyby ktoś nie zauważył tych robót - tabliczka jak znalazł
U mnie dwie rabaty z serbami i bukszpanami całe w wodzie M. chodził wieczorem i rowki robił, żeby woda spływała na trawnik, jemu to nie zaszkodzi. U Ciebie masakra jakaś Zachód słońca rzeczywiście był bajeczny, a truskawki i mi dziś poprawiały humor Jutro będziemy się łączyc w "topsinowaniu"