Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 31 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To jest całkiem nowe (2 miesiace) - półokrągłe lustro i stoi oparte o donice. Tamte wiszą na swoich miejscach
W domu wisi całkiem inne lustro - domowe Ciekawa byłam, czy ktoś je zauważy
a czyli mnie moja kobieca intuicja nie zawiodła
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:17, 31 maj 2016

Do góry
U nas też burza za burzą, ale róże nie zawiodły. Pąk na pąku więc będą bukiety Zapraszam przy okazji
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:11, 31 maj 2016

Do góry
Legons napisał(a)
Witam.

Trawe posialem w czwartek 19maja wieczorkiem.
Po 4,5 dnia wzeszla zycica i do0 dzis sie rozwija w niezlym tempie.

Na trawniku pozostalo barrrdzo duzo pustych miejsc gdzie sa pojedyncze kielki zycicy i tyle.

Dzis mija 13 dzien i kostrzewy ni widu ni slychu. Jest w ilosci 25% i 10% wiechliny lakowej (to wiem, ze za pozno zeby bylo ja widac). Zastanawiam sie czy to normalne, bo jest cieplo, podlewam 3 razy dziennie i tylko zycice widac?

Nigdzie w necie nie moge znalezc jak wygladaja kielki kostrzewy bo moze niektora zycice myle z kostrzewa?
Bo zycica byla czerwonawa jak kielkowala a mam troche malych kielkow zielonych i nie wiem czy to odrosty od zycicy czy nowa kostrzewa

Wiechlina wschodzi najpóźniej, tak że nie gorączkuj się i czekaj.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:10, 31 maj 2016

Do góry
misiek80 napisał(a)

Na zdjęciu widać trawkę po równym tygodniu od posiania, niestety jak również widać między trawą gdzieniegdzie pojawił się perz i jakieś inne niepożądane roślinki.
Wyrywać je już teraz ręcznie, czy nie wyrywać i skosić przy pierwszym koszeniu trawnika?

Teraz nie wyrywaj, wstrzymaj się, nie depcz. Jednoroczne chwasty skosisz z pierwszym koszeniem, pozostałe będziesz wyrywał. Perz też nie znosi stałego koszenia więc nie ma obaw.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:09, 31 maj 2016

Do góry
pawel_zietara napisał(a)

czyli rozumiem ze hydrocomplex ze wzgledu na to ze jest wieloskladnikowy moge caly rok, pytam poniewaz znajomy stwierdzil ze lepiej tylko na wiosne lub jesien bo zawiera foafor a on roslina trawie nie jest az tak potrzebny latem.

Nie, nie możesz przez cały rok. Wiosną co innego, na jesieni też co innego. Hydro..w środku sezonu.
Pszczelarnia 19:05, 31 maj 2016

Do góry
Wkleiłam u siebie dla Ciebie specjalnie inny ogród z ulami
Obwódki z bukszpanu 18:59, 31 maj 2016

Do góry
Znaczy, że zdążyłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:57, 31 maj 2016

Do góry
Jednak tęsknię za tym

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:49, 31 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
Lustro wisiało na domu o ile dobrze pamiętam a to przy trawach wydaje się chyba inne, ale mogę się mylić

To jest całkiem nowe (2 miesiace) - półokrągłe lustro i stoi oparte o donice. Tamte wiszą na swoich miejscach
W domu wisi całkiem inne lustro - domowe Ciekawa byłam, czy ktoś je zauważy
Zakładanie nowego trawnika na starym 10:46, 31 maj 2016

Do góry
Możesz przekopać widłami szerokozębnymi i wybrać korzenie i całe chwasty. To będzie najbardziej skuteczny sposób. Ich przekopanie, a tym samym gdy znajdą się pod ziemią, potem wyjdą z trawnika i będzie kłopot. Pocięcie spowoduje również wyrastanie w terminie późniejszym w dodatku ze zwiększoną siłą.
To tu... 09:50, 31 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ależ niekoniecznie w takim akurat układzie, ja w każdym razie tutaj zaplanowałam
Nieparzystość dotyczy całkiem innych sytuacji

Fajnie Danusiu, że zajrzałaś do mnie. Pozdrawiam!
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:37, 31 maj 2016

Do góry
pawel_zietara napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich, jest to pierwszy moj post tutaj,wczesniej troche tutaj poczytalem,i mam pytanie ,posiadam dwa ogrodki jeden zakladal jeszcze moj tata i tutaj mam pytanie jaki nawoz stosowac slyszalem ze dobrym nawozem jest hydrocomplex ale jestem kompletnie zielony odnosnie stosowania czy przez caly okres wegetacji czy tylko wiosna lub jesien??albo jaki anwoz Wy byscie polecili na juz ?? Kolejne pytanie dotyczy juz mojego ogrodu chcialem sie dowiedziec czy ktos z was stosowal moze trawe gf grass premium dywanową i co o niej mozecie powiedziec badz trawe barenbrug elite?? Chodzi mi walory estetyczne i intensywnosc uzytkowania??
Serdecznie pozdrawiam

Dobry w zasadzie będzie każdy nawóz do trawnika, nie 100 dniowy.

Na wiosnę nawóz z azotem (saletra amonowa, wapniowa na start), potem wielskoładnikowe co 4-5 tygodnie, a w sierpniu ostatnie nawożenie nawozem jesiennym do trawników.

Co do mieszanek trawnikowych to podaj składy. Nie kupuj tanich mieszanek bo mogą to być trawniki przeznaczone na skarpy przy autostradach a nie na trawniki przydomowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:32, 31 maj 2016

Do góry
Mam wiele paproci, mam nawet długosza królewskiego: Narecznice tez mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:45, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja nawet chyba wiem, jakie: trawnik spłynął tak? Na pocieszenie powiem, że mnie każdy trawnik jaki siałam - popłynął.
No spłynął, a już się tak ładnie zieleniło Najgorsze w tym wszystkim jest to, że nasiona trawy z kompostem mam teraz w parkingu wysypanym kamieniem, pełno kompostu z trawą w kamyczkach. Porażka. Chyba bez herbicydu się nie obędzie.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:28, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostrózki, irysy, białe naparstnice, w tle brzoza i żółte azalie, oraz krzewy o żółtych liściach (może być tawuła 'Golden Princess'), tutaj jest Choisya

Wszystkie zestawienia piękne.
A tutaj bardzo mi się podobają te fiolety z bielą i żółcią. Cudnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:26, 30 maj 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Danusiu, czy to paproć ? układ liści niesamowity. Róże u Ciebie szybko pokazały swój urok. Która z nich pachnie ? pewnie wszystkie
Cały ogród tonie w zieleni a ta zieleń różne ma oblicza

To Adiantum.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:25, 30 maj 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
ale mi buchnęło po oczach tą soczysta zielenią bosko jest

Teraz jest najlepszy moment, przykrywają, nikną wszystkie niedoskonałości ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:24, 30 maj 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Cudownie nacieszyłam oczy
Przynajmniej u Ciebie pięknie, u mnie chyba nigdy nie będzie...
Człowiek się stara, a potem przejdzie ulewa i po wszystkim Normalnie płakać się chce. Przepraszam Danusiu, że się żalę, ale pracy włożyłam w jedno moje przedsięwzięcie mnóstwo, a właśnie efekt mi spłynął

Ja nawet chyba wiem, jakie: trawnik spłynął tak? Na pocieszenie powiem, że mnie każdy trawnik jaki siałam - popłynął.
Trawnik, ogród, a pies i kot 20:53, 30 maj 2016

Do góry
Ma bo stężenie jest zwiększone a to jest zabójcze. Moja suczka wczoraj nalała na trawnik, wzięłam węża, polałam obficie i jest ok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:42, 30 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, czy to paproć ? układ liści niesamowity. Róże u Ciebie szybko pokazały swój urok. Która z nich pachnie ? pewnie wszystkie
Cały ogród tonie w zieleni a ta zieleń różne ma oblicza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies