Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:14, 30 cze 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Perovskii nie nawozimy. W naturze porasta suche, dzikie stepy w Centralnej Azji od Iranu przez Afganistan, Pakistan po Tybet. Na dzikich stepach nikt się tą rośliną nie zajmuje, a kwitnie tak, że zauroczyła swego odkrywcę.
By nie wymarzała muszą być spełnione bezwzględnie dwa warunki - pełne słońce i miejsce osłonięte od zimnych wiatrów. Dodatkowo potrzebuje niezbyt urodzajną, przepuszczalną glebę o odczynie co najmniej obojętnym w kierunku zasadowego. Czym wyższe ph tym roślina jest bardziej wybarwiona na niebiesko.
Stepy i zbocza na których rośnie mają wapienne podłoże. Posadzona na lekko kwaśnych urośnie, ale nie czarujmy się będzie to chabaź. Nawożona traci pokrój, buja, wykłada się i zwiększone jest ryzyko wymarznięcia. To podkrzew, czyli tylko dolne części pędów drewnieją.
U mnie rośnie w ciężkiej wilgotnej glebie. Do dołka dałam dużo piachu i dolomitu (może być podsypana wapnem). Rozrasta się w kępę o średnicy 1-2m. Sieje się jak guupia. Łatwo jest zrobić sadzonkę przez odkład. Jednak dość szybko trzeba ją oddzielić i przesadzić (nowe moje doświadczenie), bo korzeni się baaardzo głęboko, system korzeniowy nie jest zwięzły i po przesadzeniu niemal natychmiast klapie... stad zapewne opinia, że nie lubi przesadzania.
Polecam uwadze Little Spirit, odmianę do ok 60cm z niemal w 3/4 kwiatostanem na pędzie. Trudno ją dostać, jest droga, bo chroniona prawami autorskimi i bez (opłacenia)zgody nie można jej mnożyć. Maluchami jestem zachwycona, choć to maluchów dopiero 2 sezon u mnie.

Moja jest zaprzeczeniem calej tej tezy Ma mokro, glinę, cieźką glebę i jest nawozona .... I ma sie dobrze i jest srebrzysta
Wszystko to wiem z teorii, dobrez ze perovskia o tym nie wie i świetnie sobie radzi u mnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:13, 30 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Madżenn, mam w planach żółtki u siebie. Bo tak bardzo mi się podobają u Ciebie i innych. Z kolorami róż w tym roku dzieje się coś dziwnego. Niedawno Ani MI wmawiałam, że jej Graham jest "pomylony", po czym zobaczyłam, że mój też tak wygląda.... .

Ewo zatem masz zaklepane liliowce, bo się niemiłosiernie mnożą. trytomę też chcesz?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:11, 30 cze 2014

Do góry
Jestem po cichutku, nic nie piszę, poczekam na zdjęcia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:07, 30 cze 2014

Do góry
To ja tylko macham , bo do mojego ulubionego wątku zawsze znajdę czas aby wpaść i byc na bieżąco
Ogród pod trzema dębami 23:03, 30 cze 2014

Do góry
Lawenda powala na kolana!
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:01, 30 cze 2014

Do góry
Uff jestem na bieżąco czekam na dalszy pokaz jeżówek, bo po krokusach własnie do nich zaraziłaś mnie milościa
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:38, 30 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I inne... takie same tylko wzrost nie ten...
Secret Affair

Musiałam zacytować zanim doczytam resztę! O matulu, jaka peikna, zapisuje!
Ogród z łezką 22:30, 30 cze 2014

Do góry
Buuuu a róże?
Rododendronowy ogród II. 22:29, 30 cze 2014

Do góry
Staram się być na bieżąco ale ostatnio mi nie wychodzi....
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:23, 30 cze 2014

Do góry
Polinko przeciez masz nas! Po co sie jakąś kobietą przejmujesz. Nam się Twoje poczynania bardzo podobają ! dobrze, ze M Cię wspiera.
Ile ja się nasłuchałam nt mojego domu, ogrodu!! Kiedyś przed plotem, gdy sadziłam cos jak zwykle w ziemi, dwie wiekowe damy stwierdziły z przekąsem, że za dużo tego wszystkiego...najpierw zrobiło mi się przykro, gdyź kocham mój ogród, każdą wolna chwilę spędzam aby go upiekszyć. A one to celowo powiedzialy glośno i z przekąsem. I wiesz co stwierdzilam, ze mam to w nosie, ogrod i dom jest mój i nawet jak sobie krasnala postawię bo mi się będzie podobał, to jest mój i ma prawo stać w moim ogrodzie.

Poza tym Polinko następuje pokoleniowa zmian trendów ogrodowych i pewnie ta Pani minimum dekadę starsza od Ciebie nie nadąza za zmiana

Ps. Usun te puste strony, bo się wystraszylam, ze ktos Ci watek zheitował....
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:13, 30 cze 2014

Do góry
Irenko ta trawa o którą się pytasz to wg mnie molinia variegata, mogę się jednak mylić....
Zachwyca mnie hakone!!! Chyba kupie u Marty. Ale w końcu musze zakończyć przedpłocie... Dotra w tym tygodniu berberysy to zrobię wreszcie porządek !
Kondziowy ogrod cz II 22:03, 30 cze 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
sporo róż mam koło 300 szt czekam jak się rozrosną przy ogrodzeniu bo będzie szpaler róż jadalnych będzie odjazd w tedy

Kondzio jesteś już prawdziwym rosomanes Podaj proszę listę Twoich róź. Kiedy będzie pokaz każdego okazu?
Wiesz co mnie zauroczyło? Połączenie purpurowej i niebieskiej szalwi na jednej rabacie!!, czad!! W ogóle ogród zachwyca, a warzywnik stylowy jak z angielskiego katalogu!
Szacun!!
Pszczelarnia 21:59, 30 cze 2014

Do góry
Ewuś masz same rarytasy różane!
Uprasza się o fotkę Heritage.
Rabatka trawiasta z zawijaskiem jest przepiekna!
Ogród niby nowoczesny ale... 21:45, 30 cze 2014

Do góry
Nie wiem co chwalić? Bardziej beatlesy, bratki w donicach (czy Ty je podhodujesz do Bożego Narodzenia? ), petunie z tym szarym czymś, czy te zatrważajace ilosci kul

Ps rok temu miałam 49 muszę teraz policzyc ile mam
Początki w Kruklandii 21:39, 30 cze 2014

Do góry
O Juzia a ja wczoraj ostrogowca w różsch oglądałam. Ale ta macedońska coś tam, ładniusia i w kolorze odpowiednim!!
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:35, 30 cze 2014

Do góry
Powtórzę się za Zetką, kolejowa wymiata!
Wielkie dzieki za zdjęcia seslerii, piękniutka . Mam heuflerianę i jesienną.

Ściskam i trzymam kciuki za pszczólki.
Miejsko & sielsko 23:10, 29 cze 2014

Do góry
Sosna piękna i świetnie da sobie radę byleby nie miala nadmiaru wody w korzeniu....
I lubi słoneczko
Idę sprawdzić przepis na tort. Mniam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:08, 29 cze 2014

Do góry
Macham do wszystkich zaglądajacyh, idę dalej czytać o różach. Jak się nauczę wszystkiego wrocę do Was a za 10 lat będę rosomanes :
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:06, 29 cze 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Ślicznie u ciebie.
najbardziej podobaja mi się ostatnio Twoje donice i ich mieszkańcy.

W sumie to może Ty mogłabyś mi wyjaśnić (jak pastuch krowie) jak to jest z hortensjami w donicach.
Tzn. ja nei wiem jak to z kwitnieniem. Chciaalm sobei kupić wiosną takie ładne ogrodowe właśnei do donic (wisona jest tego pełno kwitnie pięknie) i nei kupiłam bo się bałam że za chwilę przekwitnie i nie będę miała ładnie.
Jak one długo kwitną? czy powtarzają kwitnienie , jak o nie dbać, i wszytsko inne co ci jeszcze na myśl przyjdzie.

Ps. nowa tojeść też śliczna

Myślałam dokładnie tak jak Ty aż mnie Noemi uświadomiła. Po przesadzeniu do większej donicy hortensje potrafią stać kilka miesięcy. Polecam biale, bo po przekwitnieciu robią się liminkowe (cudo) , niektore gałązki zakwitaja swiezymi kiwtami, ale tylko niektóre. Trzymam je jednak w pelnym cieniu, slóńce ich nie przypala i wybarwiają się cudownie. Gdy zrobią się całkiem brzydkie wsadzę je do ogrodu i zobaczę jakie będą za rok w donicach mam je juz chyba 3 miesiac. Teraz dokupiłam bialo-różową
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:02, 29 cze 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ula dziwnym trafem stipa zimuje już drugą zimę. Poprzednia nie była wcale tak lagodna jak tegoroczna (w ogóle chyba zimy w 2013/2104 nie było u mnie...) była długa. Kupiłam ją 23.06.2012 u Finki w czasie zjazdu forum u niej. Do tej pory rośnie!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies