Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Milka 15:58, 30 cze 2014

Moją przesadzałam aż 4 razy, jestem zdziwiona, że żyje, za kązdym razem oklapła i za każdym razem się podniosła
Marzenko, w ogrodzie busz, a wycięte bukszpany jeszcze to podkreślają
,,obcy" interesująco wygląda
moje do cięcia, nie zdążyłam, a teraz pada..
w Kwiatonie pewnie nie będzie wybranych róż, tam takie z przypadku raczej, ale cymesy też się trafiają i taniej jak w macierzystej firmie, dziwne
pozdrawiam
malkul 17:11, 30 cze 2014

Marzenko- dzięki za info o hortkach

POdczytuję (ciągle-to oczywiste), piszę to bo tu szał różany.
Tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=73678&start=1036 jest testowany specyfik akurat na pomidory wymyślony ale stosowany m.in. na różach, warto poczytać: na stronie 81 nawet porównianie róż pryskanych tym środkiem i nie pryskanym
Kindzia 19:49, 30 cze 2014

Byłam, poczytałam, popatrzałam...pięknie jak zawsze.
Świecznice takie wysokie rosną??? Jak wysokie są u Ciebie Marzenko?
bociek 20:13, 30 cze 2014

Madzenka, czytam, ze masz rozyczke : W ogole widze, ze ta zakazna choroba mocno sie rozprzestrzenia, na szczescie szczepiona jestem
Za to mam chorobe krawcowych - choruje na naparstnice i woznych - dzwonki

Zdjecia seslerii u mnie, jesli jeszcze ten temat Cie interesuje

Buziaki zostawiam
kwiatholandii 21:57, 30 cze 2014

Piękne masz hortensje. Teraz widzę, że moje muszą być bardziej w cieniu, bo liscie sa lepiej wybarwione. Świetnie wyglądają na tle laurowiśni!!
Toszka 22:16, 30 cze 2014

malkul napisał(a)
Marzenko- dzięki za info o hortkach

POdczytuję (ciągle-to oczywiste), piszę to bo tu szał różany.
Tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=73678&start=1036 jest testowany specyfik akurat na pomidory wymyślony ale stosowany m.in. na różach, warto poczytać: na stronie 81 nawet porównianie róż pryskanych tym środkiem i nie pryskanym

Oj, Malkul - swego nie znacie, cudze chwalicie! Trzeba czytać nasze forum -Mazan już jakiś czas temu w Herbicydach (str.4) podawał ten przepis. I drugi - herbatka tymiankowa na mszyce.
nicol21 22:39, 30 cze 2014

gierczusia napisał(a)

To mnie cieszy ,ojjj cieszy .. Tym bardziej ,że u mnie też glinisko jak u Ciebie Madzenko

Buziaki

a i mnie to bardzo cieszy
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
zaczarowanaa 23:10, 30 cze 2014

Madżen czy mozesz podac w jakim kierunku jest plantacja bukszpanow pod wrockiem , dokladniej cos? niebawem bede w tym pieknym miescie i chetnie odwiedze ta plantacje)
Madzenka 23:13, 30 cze 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenn, mam w planach żółtki u siebie. Bo tak bardzo mi się podobają u Ciebie i innych. Z kolorami róż w tym roku dzieje się coś dziwnego. Niedawno Ani MI wmawiałam, że jej Graham jest "pomylony", po czym zobaczyłam, że mój też tak wygląda.... .

Ewo zatem masz zaklepane liliowce, bo się niemiłosiernie mnożą. trytomę też chcesz?
Madzenka 23:14, 30 cze 2014

Toszka napisał(a)

Perovskii nie nawozimy. W naturze porasta suche, dzikie stepy w Centralnej Azji od Iranu przez Afganistan, Pakistan po Tybet. Na dzikich stepach nikt się tą rośliną nie zajmuje, a kwitnie tak, że zauroczyła swego odkrywcę.
By nie wymarzała muszą być spełnione bezwzględnie dwa warunki - pełne słońce i miejsce osłonięte od zimnych wiatrów. Dodatkowo potrzebuje niezbyt urodzajną, przepuszczalną glebę o odczynie co najmniej obojętnym w kierunku zasadowego. Czym wyższe ph tym roślina jest bardziej wybarwiona na niebiesko.
Stepy i zbocza na których rośnie mają wapienne podłoże. Posadzona na lekko kwaśnych urośnie, ale nie czarujmy się będzie to chabaź. Nawożona traci pokrój, buja, wykłada się i zwiększone jest ryzyko wymarznięcia. To podkrzew, czyli tylko dolne części pędów drewnieją.
U mnie rośnie w ciężkiej wilgotnej glebie. Do dołka dałam dużo piachu i dolomitu (może być podsypana wapnem). Rozrasta się w kępę o średnicy 1-2m. Sieje się jak guupia. Łatwo jest zrobić sadzonkę przez odkład. Jednak dość szybko trzeba ją oddzielić i przesadzić (nowe moje doświadczenie), bo korzeni się baaardzo głęboko, system korzeniowy nie jest zwięzły i po przesadzeniu niemal natychmiast klapie... stad zapewne opinia, że nie lubi przesadzania.
Polecam uwadze Little Spirit, odmianę do ok 60cm z niemal w 3/4 kwiatostanem na pędzie. Trudno ją dostać, jest droga, bo chroniona prawami autorskimi i bez (opłacenia)zgody nie można jej mnożyć. Maluchami jestem zachwycona, choć to maluchów dopiero 2 sezon u mnie.

Moja jest zaprzeczeniem calej tej tezy Ma mokro, glinę, cieźką glebę i jest nawozona .... I ma sie dobrze i jest srebrzysta
Wszystko to wiem z teorii, dobrez ze perovskia o tym nie wie i świetnie sobie radzi u mnie