Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 22:59, 29 cze 2014

makkasia napisał(a)
Madżenko gospel malinowy ??? u mnie i Gospel i Ascot ma po 1 maleńkim pączku, róża Kronborg czerwona jak straż pożarna, a była malinowa jak ją kupowałam. Czerwona mnie drażni za silny kolor i jeszcze posadzony na tle zółtego żywotnika. Spojrzenie M na rabaty inne i podoba mi sie.
Zresztą Madżen Jak żyć krzyczę oglądając Twój ogród - jak żyć !!!!

To jej pierwszy kwiat, wątły jakiś... Na dodatek jest lekko ocieniona, moze dlatego taki kolor. Raczej będzie pirpura niz malina
Madzenka 23:02, 29 cze 2014

Urszulla napisał(a)

Ula dziwnym trafem stipa zimuje już drugą zimę. Poprzednia nie była wcale tak lagodna jak tegoroczna (w ogóle chyba zimy w 2013/2104 nie było u mnie...) była długa. Kupiłam ją 23.06.2012 u Finki w czasie zjazdu forum u niej. Do tej pory rośnie!!!
Madzenka 23:06, 29 cze 2014

malkul napisał(a)
Ślicznie u ciebie.
najbardziej podobaja mi się ostatnio Twoje donice i ich mieszkańcy.

W sumie to może Ty mogłabyś mi wyjaśnić (jak pastuch krowie) jak to jest z hortensjami w donicach.
Tzn. ja nei wiem jak to z kwitnieniem. Chciaalm sobei kupić wiosną takie ładne ogrodowe właśnei do donic (wisona jest tego pełno kwitnie pięknie) i nei kupiłam bo się bałam że za chwilę przekwitnie i nie będę miała ładnie.
Jak one długo kwitną? czy powtarzają kwitnienie , jak o nie dbać, i wszytsko inne co ci jeszcze na myśl przyjdzie.

Ps. nowa tojeść też śliczna

Myślałam dokładnie tak jak Ty aż mnie Noemi uświadomiła. Po przesadzeniu do większej donicy hortensje potrafią stać kilka miesięcy. Polecam biale, bo po przekwitnieciu robią się liminkowe (cudo) , niektore gałązki zakwitaja swiezymi kiwtami, ale tylko niektóre. Trzymam je jednak w pelnym cieniu, slóńce ich nie przypala i wybarwiają się cudownie. Gdy zrobią się całkiem brzydkie wsadzę je do ogrodu i zobaczę jakie będą za rok w donicach mam je juz chyba 3 miesiac. Teraz dokupiłam bialo-różową
Madzenka 23:08, 29 cze 2014

Macham do wszystkich zaglądajacyh, idę dalej czytać o różach. Jak się nauczę wszystkiego wrocę do Was a za 10 lat będę rosomanes :
KasiaWB 23:20, 29 cze 2014

Madżen, cudowne rabaty a ta z tojeścią bomba
Ameryki nie odkrywam, ale .... coraz bardziej krystalizuje mi się w głowie projekt mojego ogródeczka........w kierunku geometrii ) co więcej - ram z bukszpanów...w środku z różami, lawendą itd... Widzę, że dla porządku wizualnego niezbędne są również geometryczne nasadzenia, bo jednak przypadkowe nasadzenia robią za duży bałagan....
Nie jest to odkrywcze, ale ewaluuję ))... jednak to dobrze, że mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia
Pozdrawiam
gierczusia 11:22, 30 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ula dziwnym trafem stipa zimuje już drugą zimę. Poprzednia nie była wcale tak lagodna jak tegoroczna (w ogóle chyba zimy w 2013/2104 nie było u mnie...) była długa. Kupiłam ją 23.06.2012 u Finki w czasie zjazdu forum u niej. Do tej pory rośnie!!!

To mnie cieszy ,ojjj cieszy .. Tym bardziej ,że u mnie też glinisko jak u Ciebie Madzenko

Buziaki
gierczusia 11:27, 30 cze 2014

Czułkimobcych zarówno w wydaniu szałwii jak i i tojeści mnie zachwyciły ....to Chelsea to jednak swoje robi

I o nawozie jesiennym do trawnika poczytałam ...ja nawoziłam w tym roku tylko raz...echhhh....

Ciapa za mnie
( autokorekta skróciła mi pierwszy wyraz na czteroliterowy ..ciekawe skąd on go zna ??.. Dobrze ,że się połapałam
Pszczelarnia 12:22, 30 cze 2014

Madżenn, mam w planach żółtki u siebie. Bo tak bardzo mi się podobają u Ciebie i innych. Z kolorami róż w tym roku dzieje się coś dziwnego. Niedawno Ani MI wmawiałam, że jej Graham jest "pomylony", po czym zobaczyłam, że mój też tak wygląda.... .
Mala_Mi 12:54, 30 cze 2014

Do Ciebie powinnam mieć zakaz wstępu.. bo od razu mam ochotę znów kopać mój ogródek.... a kopać już mi się nie che..
Toszka 13:44, 30 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Perowskia u mnie się nie rozkrzewia, to raczej krzewinka i prędzej przez przygięcie pędu do ziemii ja rozmnożysz (???). Moja perowskia mnie zadziwia, bo nie wymarzła w najmorżniejszą zimę 2011/2012, nie lubi mokrej gleby i gliny a u mnie dokłądnie odwrotnie. Co roku na wiosnę dostaje azofoskę a potem tak jak inne byliny florovit w granulacie lub płynie. Co roku mnie zachwyca kwitnieniem.
Kluczem jest jej dosyć radykalne przycięcie (tnę ja na 15 cm). W mroźną zimę ją kopczykowałam torfem odkwaszonym.

Perovskii nie nawozimy. W naturze porasta suche, dzikie stepy w Centralnej Azji od Iranu przez Afganistan, Pakistan po Tybet. Na dzikich stepach nikt się tą rośliną nie zajmuje, a kwitnie tak, że zauroczyła swego odkrywcę.
By nie wymarzała muszą być spełnione bezwzględnie dwa warunki - pełne słońce i miejsce osłonięte od zimnych wiatrów. Dodatkowo potrzebuje niezbyt urodzajną, przepuszczalną glebę o odczynie co najmniej obojętnym w kierunku zasadowego. Czym wyższe ph tym roślina jest bardziej wybarwiona na niebiesko.
Stepy i zbocza na których rośnie mają wapienne podłoże. Posadzona na lekko kwaśnych urośnie, ale nie czarujmy się będzie to chabaź. Nawożona traci pokrój, buja, wykłada się i zwiększone jest ryzyko wymarznięcia. To podkrzew, czyli tylko dolne części pędów drewnieją.
U mnie rośnie w ciężkiej wilgotnej glebie. Do dołka dałam dużo piachu i dolomitu (może być podsypana wapnem). Rozrasta się w kępę o średnicy 1-2m. Sieje się jak guupia. Łatwo jest zrobić sadzonkę przez odkład. Jednak dość szybko trzeba ją oddzielić i przesadzić (nowe moje doświadczenie), bo korzeni się baaardzo głęboko, system korzeniowy nie jest zwięzły i po przesadzeniu niemal natychmiast klapie... stad zapewne opinia, że nie lubi przesadzania.
Polecam uwadze Little Spirit, odmianę do ok 60cm z niemal w 3/4 kwiatostanem na pędzie. Trudno ją dostać, jest droga, bo chroniona prawami autorskimi i bez (opłacenia)zgody nie można jej mnożyć. Maluchami jestem zachwycona, choć to maluchów dopiero 2 sezon u mnie.